Csak iszod, csak iszod a kávét? De ismered a koffein hatását?

Forrás: Thinkstock -
teszt kávé koffein
A kávét évszázadok óta a világ legnépszerűbb italaként tartjuk számon. A legtöbben el sem tudjuk képzelni a reggeleinket nélküle. De vajon hány kávérajongó van tisztában vele, hogy a koffeinnek milyen hatása van a szervezetünkre?

A koffein metilxantin-származék (1,3,7-trimetilxantin, C8H10N4O2), fehér, keserű ízű, kristályos vegyület, amely az egyik leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid. Első olvasatra ez így elég rosszul hangzk. De ha azt mondjuk, a Földön élő emberek közel 80 százaléka fogyasztja napi rendszerességgel valamilyen formában, hogy az egyik leginkább elfogadott élénkítőszerünk - rögtön megértőbbek leszünk. Mert valami sgítség mindenkinek kell, hogy bírja a tempót, hogy az álmos és nehéz pillanatokon sikerüljön átlendülni. Sokaknak ez a kávé.

A koffein – kóla, kávé, vagy energiaital formájában – sokunk életét megkönnyíti. Fáradt reggeleken a legjobb barátunk, csak arra kell figyelnünk, hogy ne vigyük túlzásba. Teszteld a tudásodat, kiderül, hogyan működik a koffein, és mire érdemes figyelni a kávéfogyasztás kapcsán!

Kvíz kérdést ábrázoló kép.
1/6 A koffein függőséget okozhat?
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
2/6 A mérsékelt koffeinfogyasztás csökkentheti az alábbi betegség kockázatát
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
3/6 Várandós kismamáknak javasolt csökkenteni a koffein tartalmú italok fogyasztását.
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
4/6 Mennyi idő alatt bontja le a koffeint az újszülött babák szervezete szoptatás után?
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
5/6 Meddig tart a koffein hatása?
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
6/6 Hogyan hat szervezetünkre a koffein elfogyasztása?

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.