A Pantone Intézet idén is meghatározta az Év színét

fashion week év színe színek magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon mi vagy ki határozza meg a trendeket? Például azt, hogy az egyik évben egy bizonyos szín számít nagyon divatosnak és azzal van tele minden ruhabolt, lakásdekorációs üzlet, míg a következő esztendőben már egy másik árnyalatért őrül meg világ? Ki dönt arról, hogy mi számítson felkapottnak és főképp, mi fogja jellemezni a 2021-es évet?

A Pantone Intézet és a választás hogyanja

2000 óta, minden decemberben, a Pantone Intézet hirdeti ki a jövő év meghatározó színét, amely nagyban befolyásolja az következő esztendő(k) trendjeit és nem csupán a divat világában. A Pantone kidolgozta a saját színazonosító rendszerétPantone Matching System (PMS) -, amelyet már az egész világon elismertek, így a számkódokkal jelölt színek mindenütt ugyanazt az árnyalatot jelentik.

Pantone színskála Forrás: Shutterstock


Az „Év színe" hosszas kutatást és mérlegelést követően kerül kiválasztásra. A cég szakemberei megfigyelik az utca divatját, a legnagyobb divatházaknál megjelenő trendeket – ezek mindig fél évvel megelőzik az éppen aktuális divatot - és titkos találkozókon beszélik meg a lehetőségeket. Ezek mellett azonban

nagy szerepet játszik az „Év színének" meghatározásánál, hogy milyen történések zajlanak éppen világszerte.

2020-ban igencsak markáns események nyomták rá a bélyegüket a társadalmakra földrajzi elhelyezkedéstől, gazdasági helyzettől és kultúrától függetlenül, így talán nem is meglepő, hogy 2021 trendszínének a Pantone nem egy, hanem két árnyalatot választott ki.

2021-es év trendszínei: sziklaszilárd alapok és derülátó napfény

Az idei évet leszámítva csupán egyszer, 2016-ban történt meg, hogy az „Év színe" címet együtt nyerte el két árnyalat. Akkor a derűs kék és a rózsakvarc a nemek közötti egyenlőséget szimbolizálta, idén pedig a szürkére és a sárgára voksoltak a szakértők.
Az alap szürke – Ultimate Gray: 17-5104 – a szilárd alapokat, a tartósságot, a komolyságot, a racionalitást és a higgadt bölcsességet jelképezi, míg a világító sárga – Illuminating: 13-0647 – az optimizmust, a reményt, a derűt és a lelkierőt.

2021 év színei: PANTONE 17-5104 Ultimate Gray és PANTONE 13-0647 Illuminating Forrás: Shutterstock

A világban kialakult helyzet miatt valóban mindkét szín nagyon találó, hiszen mind a szilárd alapokra, mind pedig a reményre és a derűlátásra nagy szüksége van most az emberiségnek.
Laurie Pressman, a Pantone Intézet alelnöke szerint a két szín együttesen tudja közvetíteni, hogy bár 2020-ban egy sötét alagútba tévedtünk, együtt, nyugalommal és pozitivitással kijuthatunk belőle, sőt már láthatjuk is a fényt ennek az alagútnak a végén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.