Műszempilla: igazi pluszpont a külsődnek - így válaszd ki a tökéleteset

kozmetika szempilla műszempilla szépségápolás smink
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábban úgy gondoltunk a műszempillára, mint egy abszolút mesterkélt sminkelemre, ami ráadásul kényelmetlen is. Ám a legújabb technikák erre rácáfolnak: egy szépen felépített pillasor teljesen természetes hatást kelt, a viselőjének olyan, mintha ott sem lenne, ráadásul éveket fiatalít. Két magyar szempillamágust kérdeztünk trendekről, technikákról és tévhitekről.

Műszempilla 2015-ben

Hol van már a buliba indulás előtt felragasztott rémes pillasor? A gondos technikával órákig készülő, természetes szempilla az, ami mostanában hódít. Már egyáltalán nemcsak alkalmakra rakatnak fel a hölgyek műpillákat, hanem a hétköznapokra is. Olyan lett ez, mint a szépen elkészített műköröm: praktikus, kényelmes, és nem ordít róla, hogy mű. ,,A jelenlegi világtrend a természetesség és a kíméletesség jegyeit követi. A legújabb dúsítási eljárásoknak köszönhetően elképesztően sűrű, mégis kíméletes szett készíthető" - vallja Király Anita szempillastylist. Anita 3 éve készít pillákat, és ő maga is viseli, szerinte ennél jobb szépségtrükk kevés van, ráadásul éveket fiatalít.

Forrás: Thinkstock

,,A hazánkban 3D műszempillaként elterjedt módszer eredeti neve szálas szempilla hosszabbítás, dúsítás - itt egy speciális csipesz segítségével elszeparálunk egyetlen természetes szempillát és arra megfelelően pozicionálva felragasztunk egyetlen műszálat. A lényeg tehát az 1:1 metódus. A volumenizált technika esetében gyakorlatilag ugyanez történik, tehát izolálunk egyetlen saját pillát a többitől, majd itt jön a trükk! Egymozdulatos technikával egyszerre több szálat emelünk le a helyéről és egyszerre ragasztjuk fel, gyakorlatilag egy tincsben" - meséli Anita, és hozzáteszi, ez a technika amellett hogy dús és látványos, nem igényli feltétlenül az egész természetes pillaállományt, a hozzá használt anyagok kíméletesek, a műszálak pedig még a saját szempillánál is vékonyabbak, könnyebbek.

Pillák egyénre szabva

Rövid, ritka, sűrű, seprű hosszúságú - csak a kevésbé látványos szempillákat érdemes felturbózni, vagy mindenkinek csak az előnyére válik a dúsítás, a hosszabbítás? Anita szerint az eredményt mindig lehet fokozni, ám nem árt figyelembe venni, kinek is készül a szempilla. ,,Először szemrevételezem a vendég arcát, megkérdezem, mire vágyik, amikor tükörbe néz, megvizsgálom a természetes pillaállományát és mindent figyelembe véve építek egy neki való, szemformájához illő, általa is vágyott pillaszettet. A szép, hosszú saját pillasorral rendelkezőknek azért, mert a saját pilla sosem lesz olyan egyenletes hosszúságú, ívű, mint a mű, amelyet nem kell spirálozni. A kevés és rövid alapadottságokkal rendelkezőknek azért, mert megvalósíthatjuk rég vágyott dús pilla-álmukat.

Természetesen mást pillákat igényel egy 60 éves vendég, mást egy közszereplő és megint mást egy kismama. Az alapadottságok pedig eleve kicsit behatárolják a lehetőségeket. Az arc formája, a szem alakja, a kívánt hatás miatt pedig mindig más és más feladat megtervezni valakinek a pillasorát, hiszen megfelelő kialakítással plasztikai szintű változást okozhatunk sebészkés nélkül. Többféle vastagság, hosszúság, ív, színes pillák állnak rendelkezésemre a megfelelő styling kialakításához."

Tévhitek a műszempilláról

Nem egyszer hallottam már, hogy a műszempillától még a sajátunk is kihullik. Ganter Dorottya kozmetikus is szempillastylist, ő évekig viselt műszempillát, ám a párja jobban szereti a természetes dolgokat, így már nem él ezzel a szépségtrükkel, másoknak azonban bármikor készít természetes hatású pillákat. ,,Ha a munka igényesen el van végezve, akkor a károsodás mértéke minimális. Ez olyan, mint a hajfestés. Természetesen jót nem teszünk vele, hiszen a saját szálakra egy erős ragasztóval műpillákat helyezünk fel. A saját szempillák viszont hullanak automatikusan. Ha jó munkát végzünk, akkor a saját pillák megmaradnak és azokra töltésnél újabb szálak kerülhetnek. A műszempillától a természetes állapothoz képest picit gyengül a pillasor, ám hamar helyrejön. "

Forrás: Thinkstock

Ha műszempilla, akkor semmi szemsmink?

Természetesen ebben az esetben is bátran sminkelhetünk, a szempillaspirált azonban el kell felejteni. De ez a sminkeszköz igazából nem is hiányzik, hiszen a pillák olyanok, mintha állandóan ki lennének festve. ,,Elviekben már kifejlesztették külön a műszempillákra való szempillaspirált, de semmilyen esetben sem javaslom. A mű szálakról nem lehet maradéktalanul eltávolítani az oda ragadt festéket. Olaj tartalmú lemosóval mosni tilos ilyenkor a szemet, hiszen az olaj a ragasztónak nem tesz jót, a felrakott pillák élettartama csökken" - árulja el Dorottya. ,,Nagyon sok vendégem kérdezi, hogy sminkelhet -e. A válasz természetesen igen, ám érdemes a szemhéjra felkent festéket nem vattakoronggal vagy vattával lemosni, hanem fülpiszkálóval. Ez nem az egész szemhéjra vonatkozik, hanem a pillák tövében a tusvonalnál. A vattával az a baj, hogy az apró szálak beleakadhatnak a pillákba, és azzal roncsoljuk, leszakíthatjuk őket. A fülpiszkálóra erősen fel van csavarva az anyag, valamint sokkal kisebb felületen bántjuk a pillatövet."

Izzadás, sírás és műszempilla?

Az első 24 órában a pilla felhelyezés eután nem érheti víz a műszempillákat, hiszen a ragasztó tartóssága sérülhet, utána azonban akár uszodába, szaunába is mehetünk, ha a pillák szépen rögzítve vannak. Természetesen ha valaki minden nap jár uszodába és szaunába, a tartósság nem lesz megfelelő, hiszen ez már túlzott igénybevétel, de az alkalomszerű vízben való sportolás nem okoz kárt. Az izzadás egyéb sportoknál, a sok pislogás és a sírás sem befolyásolja a tartósságot. ,,Arra figyelni kell, hogy ne dörzsöljék a vendégek a szemüket, ne taperolják agyon a saját szemüket és a pillájukat. Én hiába végzek jó munkát, ha a vendég otthon dörzsöli a szemét és nem figyel oda a szempillákra. Minden vendégnek adok az első szett felrakása után egy kis fésűt, amellyel otthon tudja fésülni a szempilláit. Ez azért fontos, mert a szem szélén található pillák alváskor vagy fürdéskor könnyebben állnak szét, és a kis kefe segítségével gyönyörűen kordában tarthatóak a kósza szálak is."

Forrás: Thinkstock

Kizáró tényezők műszempilla építéskor

A száraz-szem szindrómában szenvedőknek, nyitott szemhéjjal rendelkezőknek, klausztrofóbia egyes eseteinél, fertőző vagy gyulladásos szembetegségeknél nem javasolják a szakértők a műszempillát.

Ami sokk, az sokk

Sokan, köztük én magam is azért félek a műpilláktól, mert rengeteg olyan nőt látok, akikről ordít, hogy viselik, ráadásul ormótlan hosszúságban, csomósan, ez pedig nem túl szép látvány. Persze a lényeg itt is, mint mindenben a minőségen és a természetességen van, és azon, hogy csakis úgy csináltassunk műpillákat, hogy tisztában vagyunk a saját egyéniségünkkel, és hallgatunk a szakértőre. ,,Általában azok a szempillák, amelyekről beszélsz, és még nagyon sok vendég is, soros és tincses műszempillák. Ezek sajnos bárki számára elérhetőek a drogériákban és bevásárlóközpontokban. Nagyon sok rossz tapasztalatot hallok ezekről a termékekről, például nem árt tudni, hogy a helytelen felhelyezéssel a saját szempillák kitépésével is járhat a dolog. Sajnos akkor már néha késő, hiszen előfordulhat olyan károsodás is, amely több hónap regeneráció eredményeképp hozható csak helyre" - vallja Dorottya.

Anita is hasonlóképp vélekedik erről: ,,Az egyetlen, amire érdemes törekedni a műszempillák terén is, az a természetesség. Az eredmény bármely méretválasztás esetén látszódni fog, és gyönyörű tekintetet varázsol. Fontos, hogy ne csak trendi legyen a szempillánk, hanem számunkra megfelelő is. Foglalkozásunkhoz, életkorunkhoz passzoló, természetes pillaállományunkat kímélő szetteket viseljünk úgy, hogy az ne torzítsa, hanem kiemelje az adottságainkat, hangsúlyt fektetve oda, ahova leginkább szeretnénk."

Milyen legyen a cicaszem 2015 tavaszán? Már mutatjuk is!http://www.life.hu/trend/20150309-larion-oscar-sminkmester-elmondja-milyen-legyen-a-cicaszem-2015-ben.htmlNincs klasszikusabb szemfestési technika a cicaszemnél, ám minden szezonban másként készül a trendi szemsmink. Hogy milyen a tökéletes cicaszem 2015 tavaszán? Larion Oscar sminkmester, a Jónő Team oszlopos tagja elárulja. TrendThinkstockInspirációnak tökéletes: street style fotók a párizsi divathétrőlhttp://www.life.hu/trend/20150310-street-style-fotok-a-divathetekrol-lesd-el-a-trukkjeiket.htmlTél végén, kora tavasszal, a divathetek idején mindenki arra figyel, vajon mivel rukkolnak elő a legnagyobb divatházak az őszi-téli szezonra. Ám azt is érdemes megnézni, miben jelennek meg az eseményre ellátogató nemzetközi bloggerek, divatújságírók, trendmániások. Tanulj tőlük!TrendAFP3 sminkeszköz, ami minden neszesszerbe kell 2015 tavaszánhttp://www.life.hu/trend/20150302-3-sminkeszkoz-ami-minden-neszeszerbe-kell-2015-tavaszan.htmlHa egész nap rohansz, és nincs kedved egy sminkcuccokkal teli neszesszert cipelni, akkor szűkítsd le a kört: íme 3 pipere, ami minden női táskába kell idén tavasszal.TrendOrigoNude körmök mindenütt - a legmenőbb körömlakkok 2015 tavaszánhttp://www.life.hu/trend/20150227-divat-es-szepseg-koromlakkok-2015-tavaszan.htmlAkármennyire is imádjuk a sötét körmöket, tavasszal azért mi is valami világosabbra, valami színesebbre vágyunk, hogy legalább ezzel is feldobjuk a mindennapokat. 2015 tavaszán a nyers színek, különösen a nude hódítanak a körmökön, de lássuk, mi van még a palettán!TrendThinkstock10 beauty-művelet, amit egy nőnek 30 éves koráig ki kell próbálniahttp://www.life.hu/trend/20150226-10-beauty-muvelet-amit-egy-nonek-30-eves-koraig-ki-kell-probalni-larion-oscar-sminkmester-segit.htmlReggel-este rendesen kened az arcodat, a szempillaspirál igaz barátnőd, és kozmetikushoz is betévedsz legalább félévente? Ez remek, de van még pár dolog a palettán, amit 30 éves korodig érdemes kipróbálnod, ha sminkekről és bőrápolásról van szó. Hogy mik ezek? Larion Oscar sminkmester elárulta nekünk. Trend--Mi kerül az ajakra 2015 tavaszán? Megmutatjuk!http://www.life.hu/trend/20150305-larion-oscar-sminkmester-elarulja-milyen-ruzs-a-trend-2015-tavaszan.htmlJólesik egy kis szín a téli szürkeség után. Ha nem szeretsz órákig sminkelni reggelente, akkor is van megoldás: egy mámorító színű ajakrúzs mindig feldobja a megjelenésedet. Larion Oscar sminkmester, a Jónő Team oszlopos tagja elárulta nekünk, milyen színek hódítanak idén tavasszal. TrendOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.