Csak egy póló és egy sort: kapd magadra a legcsodásabb nyári életérzést!

magyar tervező márka póló stílus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rendíthetetlenül hiszem, hogy a napsütésen túl egy sort és egy csodás, egyedi póló kelti igazán életre a nyári életérzést. Ebben lehet igazán elhinni, hogy eljött a szabadság, a végtelen utazások, a naplementék és napfelkelték időszaka. Ezúttal három magyar tervezőt kérdeztünk, akik szintén hisznek az egyedi alapdarabokban (nem csak nyáron). 

Nandi (Nácsa Andrea)

Nandi Forrás: nandi

Mióta működik a márka, könnyű volt az indulás?

2010-ben született a Nandi márka, ami először csak hobbiként indult munka mellett, azóta már főállásban foglalkozom vele. Az első években próbáltam megtalálni a saját stílusomat, mi az, amit szeretnék kifejezni, megvalósítani, mit takar a Nandi név, és ez nem mindig haladt zökkenőmentesen. Most második éve, hogy csak a brand fenntartása, építése a mindennapi munkám, mostanra jutottam el oda, hogy sikerül létrehoznom azt, amit elképzelek, megálmodok a fejemben.

Miért éppen ezekre az alapdarabokra „szakosodtál”?

Így elég viccesen hangzik, de először tulajdonképpen az idő- és pénzhiány miatt kezdtem el csak pólókat és pulóvereket tervezni és kivitelezni, ekkor még saját magam varrtam a ruhákat, mert a kis darabszámok miatt tudtam a munka ezen részét is kivitelezni. Azóta profi varrodával dolgozom, ez is azt jelenti számomra, hogy fejlődik a márka mind minőségben, mind számokban.

Forrás: nandi

Mi jellemzi a márkát? Milyen stílust képviselsz?

Ruhákat és kiegészítőket tervezek, természetes alapanyagokból, amelyeket saját grafikákkal mintázok, kézzel festek, pecsételek. Igyekszem hordható, de mégis különleges termékeket készíteni, amik feldobják a hétköznapokat az egyedi szín- és formavilágukkal. Mindenképpen egy utcai stílus, vagyis street style az, amit képviselek, némi bohókás beütéssel.

Hogyan készülnek a ruhák, milyen technikával?

Minden ruhadarabot magam tervezek, a pólók, pulóverek szabásmintája is teljesen saját tervek alapján készül. Az öltözékeken található grafikák egy része digitális nyomtatással kerül az anyagra, előtte magam rajzolom vagy festem őket. A tavalyi évben pedig elkezdtem kézzel megfesteni, pecsételni a ruhákat. Fa textilpecséteket készítek, és azzal mintázok a textilre, olyan mintha minden alkalommal egy festmény készülne. Szeretek játszani a formákkal, kitalálni kompozíciókat, emiatt soha nem születik két egyforma darab.

Forrás: nandi

Kinek ajánlod a termékeket?

Az élet bármely területén dolgozó nőnek, akár anyukának, diáklánynak. Azt szeretném a ruháimmal kifejezni, hogy mindenki egyedi és különleges a maga természeténél fogva. A vásárlóim szeressék viselni a ruháimat a saját stílusuknak megfelelően. Ezért is igyekszem a mintákkal egyedi termékeket készíteni, ha készülnek is egyforma öltözékek, azok kevés darabszámban.

Szerinted miért egy izgalmas mintájú póló/pulóver a legjobb ruhadarab?

Nagyon szeretem a kényelmes viseletet, ezzel szerintem vagyunk egy páran. Szinte bármilyen szoknyához, elegáns nadrághoz, farmerhez találunk megfelelő mintájú pólót vagy pulóvert, amit remekül beilleszthetünk az öltözékünkbe, maradva a saját stílusunknál. A mindennapokban is hordott izgalmas mintájú pólók és pulóvererek manapság ráadásul már egy elegáns viselet része is lehet.

Pamut Apparel (Kat Williford és Krausz Márk)

Forrás: Pamut Apparel

Mióta működik a márka, könnyű volt az indulás?

A Pamut Apparelt ketten alapítottuk másfél éve. A kezdeti időszak bonyolultnak bizonyult a tapasztalatlanság, illetve Kat számára a nyelvi akadályok miatt. Előnyt jelentett azonban a budapesti divattal foglalkozó közösség, ugyanis tapasztalataink szerint nagyon összetartóak, segítőkészek es támogatók egymással.

Miért éppen ezekre az alapdarabokra „szakosodtatok”?

Katet az évek során inspirálták utazásai, és Budapest is. Valami olyat szerettünk volna létrehozni, ami képviseli a várost, és amit magyarok és turisták egyaránt kedvelni tudnak.

Forrás: Pamut Apparel

Mi jellemzi a márkát? Milyen stílust képviseltek?

Kényelmes, fiatalos, etikus.

Hogyan készülnek a ruhák, milyen technikával?

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy minden termékünk teljes mértékben kézzel készül a budapesti műhelyünkben. A (fair trade) etikus forrású anyagot Amerikából rendeljük. A ruhaelemek kivágása után a szitanyomás folyamata következik, majd a varrással áll össze a kész termék.

Forrás: Pamut Apparel

Kinek ajánljátok a termékeket?

Ruháink száma folyamatosan bővül, így megtalálható a nagyon fiatalos, nyári fesztiválfelsőktől kezdve a visszafogottabb, letisztult dizájnerelemekig sok különböző stílus. Mindenképpen olyan embereknek szánjuk, akik szabad lelkűek, és szeretik az egyedi dolgokat.

Szerintetek miért egy izgalmas mintájú póló a legjobb ruhadarab?

Mert Kat minden egyes dizájnt egyedivé tud varázsolni azáltal, hogy kreativitásának köszönhetően vissza tud adni valamit az adott város lelkületéből, utazásokból fakadó élményeiből.

Life is T-shirt (Baranyai István és Baranyai-Sefcsik Éva)

Forrás: Life is T-shirt

Mióta működik a márka, könnyű volt az indulás?

2014 februárjában fogalmazódott meg a gondolat, hogy elindítsuk a lifeisTshirt.com-ot, júniusra sikerült mindent tető alá hozni. Akkor indult útnak a webshop, és abban a hónapban vettünk részt az első dizájnvásárunkon is. Elsőre azt gondoltuk, hogy abból fog állni a munkánk, hogy becsomagoljuk és feladjuk a megrendeléseket. Persze a valóságban ez nem így működik. Mivel ez az első vállalkozásunk, mindent saját magunknak kellett kijárnunk, több rossz megoldásba is belefutottunk, mire megtaláltuk a helyes utat. De így van ez rendjén, rengeteget tanultunk, és folyamatosan tanulunk azóta is.

Miért éppen ezekre az alapdarabokra „szakosodtatok”?

A kérdés részben magába foglalja a választ is. A póló valóban egy alapdarab, szinte mindenki hordja, fiúk-lányok, télen és nyáron is. Nem szeretnénk túlmisztifikálni azt, amit csinálunk, józan ésszel végig gondoltuk, hogy mi lehet, ami üzletileg is megéri, és emellett azonosulni is tudunk vele. A másik ötlet a rozsomákjelmez-kölcsönző volt. Egyelőre a póló nyert. :)

Forrás: Life is T-shirt

Mi jellemzi a márkát? Milyen stílust képviseltek?

Ez egy nagyon fogós kérdés. Próbálunk bizonyos irányvonalat adni a márkának, ami nem mindig megy egyszerűen. Rengeteg dolgot el tudunk képzelni egy pólón, sokszor komoly viták is kialakulnak egy minta körül. Egy hasonlattal élve, úgy gondoljuk, hogy miért kellene választani a mákos guba és a rántott hús között. Ugyanitt üzleti tanácsadást szívesen fogadunk.

Hogyan készülnek a ruhák, milyen technikával?

Mi a szublimáció mellett tettük le a voksunkat. A minta egy erre a célra alkalmas nyomtató segítségével egy speciális transzferpapírra kerül kinyomtatásra. Erről a papírról a hőprésben a magas hőmérséklet és nyomás hatására a festék a póló strukturális részévé válik. Így a felület kitapinthatatlan, a minta pedig tartós. Hogy rugalmasak tudjunk lenni, nemrég saját kézbe vettük a gyártást, így gyakorlatilag bármikor, bármit el tudunk készíteni, amit a technológia megenged. Bármilyen egyedi ötletet szívesen megvalósítunk, keressetek bátran!

Forrás: Life is T-shirt

Kinek ajánljátok a termékeket?

Bárkinek, aki egy viselhető, de mégis egyedi pólót keres. Mondjuk rozsomákjelmez alá is tökéletes viselet! :)

Szerintetek miért egy izgalmas mintájú póló a legjobb ruhadarab?

A már említett mákos guba és rántott hús analógiát követve nehéz azt kijelenteni, hogy egy izgalmas mintájú póló lenne a legjobb ruhadarab. Maga a póló egy izgalmas ruhadarab, ha csak a történelmét nézzük: eredetileg alsóruházatnak készült, mégis teret hódított, és gyakorlatilag majdnem mindennel kombinálható ruhadarab lett belőle. Ha pedig megbolondítjuk egy jópofa mintával, akár már közel is kerülhet a legjobb ruhadarab címhez!

Fenntartható fejlődés a divatiparban: avagy legyél te is tudatos és etikus vásárló


Újrahasznosítás, fenntarthatóság, biológiai lábnyom, fair trade – mind olyan fogalmak, amelyek a társadalmi felelősségvállalást és az ökotudatot hivatottak erősíteni a 21. század emberében. Ezúttal három olyan magyar tervezőt kérdeztünk, akik valóban komolyan veszik ezeket a hívószavakat. Vallják: a természet jogait tiszteletben tartva akarnak alkotni. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.