Polgárpukkasztás, válltömés és tupírozott haj – A szépség fogalma a 80-as években

szépségipar 80-as évek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még soha egy korszak sem volt ennyire szabados és sokszínű, mint a 80-as évek. A punk zene, valamint stílusa tartja magát, és a mainstream irányzatra is nagy hatást gyakorol. Megjelenik a rock műfaj, elsők között a legendás KISS együttes, hatására sorra bukkannak fel a rockbandák, megjelenik a glam, a csillogás és az extrémitás hétköznapivá válik.

A hatvanas évek után újra felbukkan a miniszoknya, a polgárpukkasztó, anyagias lány, Madonna alapruhatárát is ezek a darabok színesítik. Megjelenik a válltömés, a férfi divatot pedig a Miami Vice című filmsorozat reformálja meg. Természetesen az urak divatjában is visszaköszönnek a válltömések, ekkor látnak napvilágot először a színes zakók, öltönyök, amik laza eleganciát kölcsönöznek egy szimpla pólóval. Egy mokaszinnal, zokni nélkül jó párost alkottak.

Philip Michael Thomas és Don Johnson a Miami Vice című kultikus sorozatban Forrás: AFP

Egyszerre divat az elegáns, Diana hercegnő-féle kifinomult stílus, de a punk vonal is felerősödik, és utat tör magának a kommerciális divatba,

és nem lepődünk meg, ha lépten nyomon kócos, tupírozott, agyonlakkozott, színes hajjal találkozunk. A kozmetikai ipar természetesen azonnal reagál erre az új őrületre, így széles választékban jelennek meg a színes hajfestékek és hajformázók. Egyszerre divat a hosszú, félhosszú vagy rövid haj férfiaknál és nőknél egyaránt, és hajhossztól függetlenül tupírozzák, lakozzák, és betonkeménységűre zselézik a frizurákat. A kreppelt haj is ekkor lett divat a dauerrel együtt.

Bon Jovi zenekarával Forrás: Instagram/#Bon Jovi

Rubik-kocka és Pacman

A 80-as években Rubik Ernő megalkotja a legendás bűvös kockát, a Commodore 64-nek köszönhetően megismerjük az első számítógépes játékot, a Pacmant.

Jane Fonda egy szerencsétlen táncbalesetének köszönhetően divatba hozza az aerobikot. Nem csoda, hogy akkortájt mindenki aerobikra, jazzórákra járt, az uraknál is térhódító lett a testépítés, az egészséges izomépítés.

Jelenet a Flashdance című filmből Forrás: Youtube

Végre kezdik felismerni, hogy a nap káros hatásai ellen muszáj védekezni, ennek ellenére újabb bőrkárosító hullám indul el a szolárium megjelenésével.

Sokáig vitatott volt, és közel két évtizednek kell eltelnie ahhoz, hogy az emberek megértsék, hogy a barnítógépek túl gyakori használata a bőr korai elöregedéséhez vezethet, valamint hogy a bőrrák kialakulását is növeli. A bőrápolás egyre fontosabb, már minden, magára valamit is adó nő használ nappali és éjszakai krémeket.

Madonna és Michael Jackson

A korszak utánozhatatlan sztárjai a teljesség igénye nélkül: Sade, a Wham, Whitney Houston, Prince, David Bowie, Cindy Lauper és Boy George. Ez az az évtized, amikor betör a popiparba Madonna, nem is sejtve, milyen hatást gyakorol majd a világra. Ezrek utánozzák frivol stílusát, hisztériás őrület övezi fellépéseit, pillanatok alatt meghódítja a világot. Akárcsak Michael Jackson, aki fenekestül felforgatja az aktuális trend szabta szabályokat, mind zenében, mind az öltözködésben.

Sminkben három stílus uralja a 80-as éveket. A természetes, a vadító és a szélsőséges punk vonal.

Az ajakrúzsok vérvörösek, mélybarnák. Szemhéjfestésben jellegzetes elem a csillámfény, a rikító zöld, kék, pink szemhéjpúderek és a fekete szemceruza használata szinte kötelező volt. A színes szempillaspirálok ekkor lettek a legnépszerűbbek.

Forrás: Youtube

A bőrtónust a tökéletes matt hatás uralta, az alapozók akkor még nem tartalmaztak bőrápoló hatóanyagokat. Az arcpirosító elhagyása vagy éppen túlzásba vitele egyszerre volt trend. A korszak legtöbbet másolt alakjai között Madonna, Cindy Lauper, Christina Applegate és Molly Ringwald sminkjét, hajviseletét, valamint öltözködését utánozták.

Punk lázadás, új szépségideálok és a plasztika felfedezése – A szépség fogalma a 70-es években


A 70-es évek rengeteg változást hozott a világban: a punk lázadás például olyan nagy hatású tervezőt adott a világnak, mint Vivienne Westwood. Közben új szépségideálok is születtek, mint Farrah Fawcett, Diana Ross és Cher. De a szájfény diadalmenete is ekkor kezdődött, sőt a kollagént és a szilikont is ekkor fedezték fel. Olvasd el Larion Oscar cikkét!
Sokkoló celebtrendek 1. rész - A legrémesebb cipők, amiket valaha is láttunkhttp://www.life.hu/trend/20160725-a-legremesebb-cipok-amiket-valaha-is-lattunk-sztarokon.htmlA sztárok bizony gyakran esnek túlzásokba. Nem is csoda, hiszen sokan keresik a feltűnést, és szeretnek egy kicsit különcök lenni. Ebből pedig néha borzalmas dolgok sülnek ki. Nézzük az elmúlt idők legdurvább celebcipőit. Trend--5+1 trükk, amivel tartósabb lesz nyáron a sminkedhttp://www.life.hu/trend/20160717-trukkok-amivel-tartosabb-lesz-nyaron-a-smink.htmlBizony nemcsak a hőérzetünk változik nyáron, hanem bőrünk igényei is. Így fontos tudni, hogy mivel ápolhatjátok ilyenkor a bőrötöket, illetve mit tehettek annak érdekében, hogy a sminketek a legnagyobb kánikulában is tartós legyen. Trend--Doutzen Kroes egész éjjel a ruhájával küzdött - Heti stílusmustrahttp://www.life.hu/trend/20160721-heti-stilusmustra-szerepel-benne-eva-longoria-doutzen-kroes-lily-donaldson.htmlLeonardo Di Caprio partija Saint Tropez-ban, filmpremierek, néhány meglepő ruhaválasztás és egy fantasztikus outfit, ami mindent vitt. Nézzük, melyek voltak a sztárvilág legjobb és legrosszabb divathúzásai a héten. Trend--7 divathóbort, amit nem sírunk vissza a 90-es évekbőlhttp://www.life.hu/trend/20160717-divathobortok-amelyeket-nem-sirunk-vissza-a-kilencvenes-evekbol.htmlA 90-es évek elképesztően gazdag azokban a tárgyakban, amelyeken ma már sírva röhögünk, de annak idején megőrültünk értük. Különösen igaz ez az akkoriban kialakult divathóbortokra, amelyek szerencsére örökre a 90-es években maradtak. TrendOrigoSzőrtelenítés a strandképes testért: így csináld!http://www.life.hu/trend/20160713-szortelenites-a-strandkepes-testert.htmlA nemkívánatos szőr eltávolításának egyik bevált módja a gyantázás, amellyel – legalább is egy darabig – biztosítható a selymesen sima bőr. A bőrgyógyász szerint azonban a gyantázást is megfelelően kell végezni ahhoz, hogy elkerülhetők legyenek a problémák. TrendOrigoÍgy lehetsz trendi menyasszony 2016 nyaránhttp://www.life.hu/trend/20160712-ilyen-a-trendi-menyasszonyi-smink-2016-nyaran.html2016-ban az esküvői smink érzékien természetes. A fényes bőrt highlighttal fűszerezzük, az ártatlanság érzékeltetésére lágy, pasztell tekintetet varázsolunk. TrendOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.