Teherbe esni fogamzásgátló mellett? - A szakértő elárulja, hogyan lehetséges

terhesség fogamzásgátlás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a hormonális fogamzásgátló tabletták szedése számít a teherbeeséstől való legbiztosabb védekezési módnak, mégis vannak nők, akik ennek a fogamzásgátlási módnak az ellenére is várandósak lesznek.


Thinkstock
Thinkstock

Mi okozhatja, hogy "hatásukat vesztik" a fogamzásgátlók?

Gyakran az előírt fogamzásgátló tabletta alkalmazási szabályainak be nem tartása (bevétel elfelejtése, rendszertelen időközönként való bevétel) a nem kívánt terhesség oka. Ezzel nem számolnak az előbb idézett statisztikák, azok előírásszerű gyógyszeralkalmazást feltételeznek. A hányással, hasmenéssel járó megbetegedések ahhoz vezethetnek, hogy a bevett tabletta valamilyen módon idő előtt távozik a szervezetből. Ilyen esetekben a tabletta további, rendszeres szedése melletti egyéb, kiegészítő védekezésről - például óvszer használatáról - kell gondoskodni. Egyes bélcsatornában kialakult felszívódási zavarok következtében is előfordulhat, hogy a fogamzásgátló hatóanyaga nem kerül be kellő mennyiségben a szervezetbe. Számos antibiotikum - például ampicillin, doxiciklin - is csökkenti a fogamzásgátlók hatását.

Átalakítunk! Dögös csaj lett Edinából. Kattints a galériáért!




Thinkstock
Thinkstock

A gyógyszerek mellett egyes gyógynövények teái és készítményei is kölcsönhatásba léphetnek a hormonális fogamzásgátló gyógyszerekkel.
A dohányzás pedig a fogamzásgátlók hormon-hatóanyagainak gyorsabb lebomlásához vezethet. Hormonális fogamzásgátlók szedése mellett ezért a dohányzás abbahagyása javasolt. A drasztikus divatdiéták, egyoldalú táplálkozás, tartós éhezés a hormonokat átalakító metabolikus enzimrendszer befolyásolása révén vezethetnek a fogamzásgátlók hatásvesztéséhez. A fogamzásgátlót szedő nőknek egészséges, változatos étrendet kell követni.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Tabletta és várandósság


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.