Katalin hipnózisban szüli meg a trónörököst?

hipnózis hipnoterápia Katalin hercegnő relaxáció szülés fájdalom Jessica Alba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hipnózis alkalmazása máig meghökkenést, ellenkezést, sokaknál pedig babonás félelmet vált ki, pedig úgy tűnik, a brit uralkodóház orvosai a születendő koronás utód és édesanyja, Kate Middleton jó közérzete és egészsége érdekében nem féltek hipnoterápiával enyhíteni a hercegnő várandóssága miatt kialakult táplálkozási problémáit. A Life.hu utánanézett, milyen segítséget nyújt a terhes nőknek a hipnoterápia.

Mit gyógyítanak Katalin hercegnőnél pontosan?

A hercegnőnél - úgy tűnik - hatékony a módszer. Katalin hercegnő esetében a hipnózis nem a világsajtót bejárt terhességi rosszullétek miatt került fókuszba, hanem azért, mert a folyamatos hányinger és émelygés miatt megváltozott az étkezéshez fűződő viszonya. Kate hónapokig tartó "szenvedései" nyomán megundorodott az ételektől, és a hipnózissal a negatív élményeket tompítják, űzik el, mellette pedig olyan szuggesztiókat kap, amelyek segítségével újra jó étvággyal közelíthet az egészséges táplálék felé. Arra, hogy újra képes legyen megfelelő módon táplálkozni, és erősödni, nagy szüksége van a rendkívül vékony hercegnőnek - tekintve, hogy az egyre közeledő szülés miatt szükség is lesz az erejére. Bár hivatalos hírek még nem láttak napvilágot arról, hogy a királyi szülés hagyományos módon zajlik, könnyen előfordulhat, hogy a sikeres hipnoterápia nyomán a trónörökös érkezéséhez is köze lesz a hipnózisnak. Ha kíváncsi vagy, milyen volt Katalin hercegnő kislányként, az Akkor és most oldalon megnézheted.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Elbűvölő képek Katalin hercegnőről! Kattints a képre!

Mit jelent a hipnózis a gyakorlatban?

Az biztos, hogy nem babonás ráolvasás, nem varázslat, de nem is csodaszer, vagyis - bár nagyon sok területen kitűnő segítség - nem alkalmazható általános gyógyírként minden bajra. Ám nagyon sok területen - hazánkban és külföldön is - kiegészítő terápiaként, máskor pedig az egyetlen megoldásként léphet elő a hipnoterápia, vagyis nagyon is úgy tűnik, hogy a hipnoterápiának lassan sikerül levetnie magáról a félelmekből szőtt köpenyt, és elfoglalhatja helyét az egészségügyben (is).

Dr. Harold Pass, a New York-i Stony Brook Egyetem Orvosi Központjának klinikai pszichiáter docense szerint az egészségügyben a hipnózis azt jelenti, hogy a páciens egy mély relaxációs állapotban nyitottá válik a szuggesztiókra. Ebben az állapotban a beteg nem alszik, nem válik öntudatlanná és a kontrollt sem veszíti el cselekedetei felett. Egyszerűen a hipnózis segít összehangolni az agy tudatos és tudattalan működését.

Jessica Alba is hipnózis segítségével szült

Nem Katalin hercegnő lenne az egyetlen híresség, aki a hipnózisos fájdalomcsillapítást választja szüléséhez. A HypnoBirthing technika, amelyet Maria F. Mongan fejlesztett ki, igencsak népszerű a sztárok között. Jessica Albáról például tudjuk, hogy hipnózisban zajló, örömszülés mellett tette le a voksát. A gyönyörű színésznő szülése azért volt példaértékű, mert a folyamatot férje nemcsak szemlélte, de irányította is. Jessica a People magazinnak számolt be elsőszülött, Honor nevű kislánya születésének körülményeiről, ahol párja segítette elő a megfelelő relaxációt - és ahogy Jessica fogalmazott: férje, Cash Warren a szülés során a "felhők közé repítette".

Forrás: Northfoto
Forrás: Northfoto

Jessica Alba és kislánya, Honor

Kattints a képre, és nézd meg a legcsinosabb 20-as sztáranyukákat galériánkban!

Amit az örömszülésről tudni lehet

Anglia egyébként élen jár az örömszülés feltérképezésének területén, hiszen jelenleg is zajlik egy átfogó kutatás a szülészeti hipnózisról, amelyben szám szerint 800 kismama vesz részt.

De mit jelent a szülészeti hipnózis a gyakorlatban?

Marton Ildikó pszichoterapeuta és klinikai hipnózisterapeuta, aki hazánkban is segít meghonosítani ezt a módszert így fogalmaz: "Szülés alatt hipnózisban a teljes realaxációt el lehet érni. Egy olyan módosult tudatállapotot kell elképzelni, ahol már nincs jelen a félelem, amely éber állapotban izommerevedéssel, fájdalommal jelentkezik. Hipnózis alatt tehát azokat a kulturális hiedelmeket és félelmeket tartja távol, amelyek 'elhitetik' a kismamával, hogy a szülés rettenetes, alig elviselhető fájdalmakkal kísért, borzasztó esemény. A történetek szájról szájra járnak, és nagyon mélyen bevésődnek az új generációkba is, vagyis a szülés a félelem miatt valóban izomgörcsökkel, fájdalmakkal jár. Ezt a kört szakítja meg hipnózis. Az anyuka a szülés alatt nem fárad el, éber - vagyis nincs transzban! - és tele van energiával, amíg a picit a világra hozza."

A méhtágulási folyamat hipnózis segítségével órákkal rövidebb lehet, az anya testének természetes impulzusait követi és a babát "gyengéden" szüli meg. Nincs nyomás, a medencefenék izmai nem sérülnek. A légzés nyugodt, kiegyensúlyozott, és nem lép fel hiperventiláció sem.

Thinkstock
Thinkstock

Az apuka számára is élmény

Talán a legmeghatóbb az egészben, hogy az apukák is részesei lehetnek a folyamatnak, hiszen a szülészeti hipnózis eseményén az apuka tevékenyen részt vehet: megtanulja, hogyan kell "elvinni" párját hipnózisba, segít elmélyíteni a relaxációt és végig vele, velük marad, együtt élik át a család születését.

"Akkor is működőképes persze a dolog, ha az apuka nem tud, vagy nem kíván részt venni a szülésen, hiszen a kismama önhipnózissal is képes ugyanilyen hatékonyan fájdalommentes, boldog eseményként megélni a szülést. A kismama képes csökkenteni a fájdalom érzését, bár azt tudni kell, hogy a szülésnél nem törekszünk a teljes fájdalom kikapcsolására, mint azt tesszük a hipnózisban végzett operációknál. Az anyuka saját maga érzi, hol van az a szint, amelyet kezelni tud, amely mellett nem csak elviselhető a fájdalom, de jó élménnyé is válik. Korábbi megfigyelések nyomán már azt is tudjuk, hogy örömszülések után nem lép fel terheságyi depresszió, a kisbabák nem élik meg traumaként saját születésüket, és ebből (is) kifolyólag derűsek, kiegyensúlyozottak, jobb étvágyuk van és nyugodtabban alszanak, mint azok a babák, ahol az anyukák fájdalmak kíséretében hozzák világra gyermeküket."

Ha kíváncsi vagy, milyen volt Katalin hercegnő kislányként, az Akkor és Most oldalon egy különös galériát láthatsz róla.

Katalin hercegnő akár kilenc hónapig is szenvedhet - Ikreket vár?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121205-csillapithatatlan-terhessegi-hanyastol-szenved-katalin-hercegno-amely-komoly-kezelest-igenyel.htmlMint a nővére! Jessica Alba második gyermeke is gyönyörűhttp://www.life.hu/anyaskodj/20111219-mint-a-novere-jessica-alba-masodik-gyermeke-is-gyonyoru.htmlHipnózis: így működik a hétköznapi varázslathttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121211-hipnozis-fuggosegek-gyogyitasara-szorongasok-oldasara-a-fajdalmak-csillapitasara-szexualis-zavarokra.htmlHipnózis, amitől csinosabb leszel - A virtuális gyomorgyűrű segít a fogyásbanhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120926-hipnozis-a-fogyokuraban-igy-mukodik-a-virtualis-gyomorgyuru.htmlÉld át velünk! Ilyen érzés egy óra hipnózisbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110907-eldd-at-velunk-ilyen-egy-ora-hipnozisban.htmlHipnózis: Kellemes álomvilág vagy sötét mágia?http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110119-hipnozis-beszelgetes-a-tudatalattival.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.