önbizalomhiány gyermekpszichológia gyermekegészség önbizalom gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kislányok önbizalma kilenc éves korában van a csúcson. Ezért sem mindegy, hogyan kezeljük őket ebben a korban, ugyanis az önbizalomhiány a lányok esetében gyakran olyan viselkedéshez vezethet, amely a tinédzseréveken túl is meghatározza életüket.

A egy kozmetikumokat gyártó cég kampányának felméréséből kiderült, hogy az önbizalom-hiányos lányok 75 százalékánál áll fenn valamilyen negatív viselkedés: evészavar, önvagdosás, szóbeli terrorizálás, dohányzás, alkoholfogyasztás és droggal való visszaélés. Ezek leginkább akkor fordulnak elő, ha nem érzik magukat jól a bőrükben. Az önbizalomhiány azonban később a nemi életre is rányomja a bélyegét és elősegíti a szabados viselkedést. Nem csoda, hogy sok szülőben felmerül, mit tehet lánya jövőjéért, hogy megfelelő önbizalommal éljék az életüket.

iStockPhoto
iStockPhoto



Ne csak a médiából tájékozódjanak

Építsünk erős alapra. Már egészen kicsi korától emeljük ki a pozitív tulajdonságait. Kutatások szerint az önbizalom-hiányos lányok kevés dicséretet és több kritikát kapnak a szülőktől.
Korlátozzuk a média hatásait. Bármilyen üzenetet is próbálunk átadni lányainknak, a média sokszor ellentmond nekünk, mivel gyakran ábrázol túlszexualizált, ám kiszolgáltatott nőket, ez pedig tudat alatt is formálja a kislányok realitásérzékét és önképét. Fontos, hogy világosítsuk fel őket a médiáról, mivel ekkor kritikusabb szemmel fogadják az üzeneteket, például az agyonretusált modellek képeit.
Törekedjünk nyitott kommunikációra. A serdülőkorral járó hormonális változások már nyolc-kilenc éves korban elkezdődhetnek. Minél előrébb jár lányunk a serdülésben, annál nehezebb kommunikálni vele, ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy támogathassuk őt ebben a nehéz időszakban.

Vállalják a véleményüket

Bátorítsuk lányunkat gondolatainak kifejezésére. Hadd szokjon hozzá, hogy hallatja a hangját. Ha mindig a szülő beszél a lánya helyett, korlátozza őt abban, hogy kialakuljon az önálló véleménye.
Buzdítsuk sportolásra. Edzéseken barátságot köthet a többiekkel, miközben közös célért küzdenek. Emellett nemcsak a külsejével, hanem a teljesítményével kapcsolatban is kialakul az önbizalma.
A tudás hatalom. A fiatal lányoknak nagyon fontos ismerni saját testüket, különösen a minden hónapban lejátszódó hormonális folyamatokat és azok testi, érzelmi és lelki hatásait. Beszélgessünk ezekről velük.

Tabuk és példaképek

Ne legyenek tabutémák. Ha bármilyen témát kerülünk, legyen az a szex vagy a drogok, lányunk könnyen indulhat el a szégyen, a tudatlanság és végül a veszély útján. Ha nem kap őszinte és megfelelő választ kérdéseire szüleitől, azokat rosszabbul informált forrásokból kénytelen megszerezni. Ennek azonban beláthatatlan következményei is lehetnek.
Fontos az apa viselkedése. Az apa nők iránti tisztelete közvetlenül befolyásolja, hogyan látja magát a lánya, és mit fog elvárni más férfiaktól és fiúktól. Fontos, hogy a család feje oda figyeljen arra, mit mond és tesz lánya jelenlétében.
Az anya a legfontosabb példakép. Egy nemrégiben elvégzett felmérésben a lányok több mint fele azt állította, hogy édesanyjuk elégedetlen saját megjelenésével. Lényeges, hogy mindent megtegyenek az édesanyák annak érdekében, hogy ismerjék saját értékeiket, mert csak akkor reménykedhetünk abban, hogy lányaik ugyanígy tesznek majd.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.