felvilágosítás szórakozás nevelés prevenció kábítószer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tudatmódosító szerek sajnos a hazai fiatalok körében is népszerűek. A drogok köre széles, ráadásul időről időre bővül, és sokszor a szülői szigor sem elegendő ahhoz, hogy távol tartsa a választéktól a gyereket.

Thinkstock
Thinkstock

Ennek ellenére a szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy milyen drogok népszerűek a rendszeresen szórakozni járó fiatalok körében. Ha ugyan nem is sikerül megakadályozni, hogy a kamasz ne próbálja ki valamelyiket is, életmentő lehet időben észrevenni a bajt, és tenni azért, hogy az ne legyen még nagyobb.

Kati - a trendi bulik legjobb csaja

A ma talán legnépszerűbb diszkódrog, a Kati - vagy Mephisztó, ahogy a terjesztők becézik - bárki számára elérhető, hiszen a növényvédelemben, illetve a háztartásban is használatos mefedron az alapanyaga. Utóbbi egy kelet-afrikai növény, a Kat hatóanyaga, emiatt emlegetik Katiként a szlengben. Euforikus állapotot idéz elő, amit később komoly másnapossághoz hasonló panaszok követnek: étvágytalanság, hidegrázás, fejfájás, hányinger. Később depressziós tünetek jelentkezhetnek, és az érzelmi egyensúly is felborul - a fogyasztó nagy érzelmi magasságokból váratlanul zuhan a mélybe. A szerhez rendkívül gyorsan hozzászokik a szervezet, és egyre nagyobb mennyiséget követel magának.

Fórum: Drogozik a fiam? Hogyan kérdezzek rá?



drog
Kati

Hogyan lesz valami partidrog?

Partidroggá az a szer válik, melyet egyszerűen, tabletta vagy por formájában lehet a szervezetbe juttatni, amely nem igényel bonyolult előkészületet, és amelytől - ha fennáll a lebukás veszélye - könnyen lehet megszabadulni.

Gina - a lányok rémálma

Angyalpor néven, de szexdrogként is szokás emlegetni ezt a szagtalan és színtelen folyadékot, mely tökéletesen alkalmas arra, hogy gyanútlan lányok italába töltve akaratnélküli lénnyé változtassa őket. Ma már nem kell alkohol ahhoz, hogy valakivel akarata ellenére - és a tudta nélkül - szexuális kapcsolatot létesítsenek, elég pár csepp Gina ahhoz, hogy akár csoportosan, órákon keresztül kövessenek el erőszakot az áldozatokon. A szer hatása után az áldozatok nem emlékeznek semmire, így általában feljelentésre sem kerül sor, és a hatásokkal is csak később szembesülnek: a fertőzésekkel, nem kívánt terhességgel, illetve a tudatalattiból felkúszó rémképekkel.

Thinkstock
Thinkstock

A Gina ellen persze lehet védekezni, például azáltal, hogy a lányok csapatban járnak bulizni, és valaki mindig résen van, ha csak bontatlan italt fogadnak el, ha nem isznak bele más poharába, és ha legalább egy lány a csapatból egyszerűen használja az eszét a legvadabb buli során is.

Kibújva a tilalomfa alól

A ma forgalomban lévő partidrogok mindegyike tiltott szer, ám hiába a törvényi szabályozás, a szintetikus úton előállított drogok jelentős része minimális módosítással újra és újra piacra dobható. A kiskapu annak köszönhető, hogy a szabályok molekulamennyiségre pontosan tartalmazzák a tiltott szer összetételét, így aztán elég egy apró eltérés ahhoz, hogy egy időre ismét kivonhassák a drogot a tilalomfa árnyéka alól.

A jól nevelt gyerekek is belekeveredhetnek

Sokszor merül fel a kérdés, hogy mégis miért nyúlnak a fiatalok kábítószerhez. Az első és talán leggyakoribb válasz erre: azért, mert van. A terjesztők ráadásul pontosan tudják, hogyan kell megszólítani a fiatalokat, milyen formában kell kínálni a szert ahhoz, hogy az trendivé váljon, és milyen áron ahhoz, hogy kelendő legyen - a partidrogok árképzése pontosan azon a határon mozog, hogy egy hétköznapi fiatal számára is elérhetőnek tűnjön a mámor. Később persze, ha már kialakult a függőség, akkor semmilyen pénz sem lesz elég a drogéhség csillapítására. Ez az úgynevezett tolerancia-elmélet: ugyanannak a hatásnak az eléréséhez egyre több, vagy más, erősebb kábítószerre van, lesz szükség. Ezért nem megengedett a marihuána legalizálása sem: való igaz, hogy nem okoz fizikai függőséget, vagy csak nagyon kis százalékban, de belépőt jelent a drogok világába - a "füvezők" egy része biztosan kipróbál majd más kábítószert, kábítószereket is.

Thinkstock
Thinkstock

Vannak, akik azért nyúlnak a drogokhoz, mert azt hiszik, az igazán oldott hangulat eléréséhez egy buliban nem elég a jó társaság és a lüktető zene - és nem elég az alkohol kínálta felszabadultság érzése sem. Ennél gyorsabban ható és az összes érzékszervre hatással lévő anyagra van szükség. A hatás azonban megdöbbentő lehet egy élményekre vadászó fiatal számára, hiszen hihetetlenül nyitottá válnak tőle, ízekre, illatokra, érintésekre, színekre érzékennyé és befogadóvá, valamint bizonyos kábítószerfajták hatására szexuálisan felfűtötté, amelynek következtében jóval élvezetesebbnek élik meg a szexuális együttlétet.

drogkábítószer


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

Megdöbbentő! Angelina Jolie heroinfüggő?http://www.life.hu/legykepben/napifriss/20110107-megdobento-angelina-jolie-heroinfuggo.htmlDrogfüggő beteg ölte meg az idős férfit a Nyírő Gyula Kórházbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110105-drogfuggo-beteg-olte-meg-az-idos-ferfit-a-nyiro-gyula.htmlA függőség húsz titkos jelehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20100823-a-fuggoseg-husz-titkos-jele.htmlCiki, ha valaki 15 évesen még szűz - Tinik és a szexhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110224-tinedzserek-es-kamaszok-tevhitei-a-szexrol.html10 szörnyű játék, amit inkább ne vegyél a gyerekednek!http://www.life.hu/anyaskodj/20110215-10-szornyu-jatek-amit-inkabb-ne-vegyel-a-gyerekednek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.