kutya állat görény macska állatorvos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az édes, kis házi kedvencek listáján az óriáspapagáj és boa mellett megjelent a minitigris, néhány halálos pókfajta, a kutyák egyre kisebbek, míg a macskák nagyobbak lettek.

Az ember legjobb barátja a kutya, a macskának meg az ember - ezen semmilyen új divat nem változtat. A társállatok 90%-a továbbra is e két faj változataiból kerül ki.

iStockPhoto
iStockPhoto


"Népszerűek a vadászgörények és a patkányok - mondja Dr. Virág Zsolt, a garabonci állatkórház állatorvosa - nemrég vért vettem egy amazonasi papagájtól, kezeltünk oroszlánt is, de nem ezek a jellemzőek. Bár alapszinten mi is felkészültek vagyunk az egzotikus állatok ellátására, de hozzájuk speciális műszerek és gyógyszerek kellenek, mivel a problémáik is különlegesek. Általában azok a kutyák és macskák kedveltek, amelyeket a tévében aktuálisan gyakrabban lehet látni - a trendek évente változnak. Egyre több hölgy választ magának állatot - talán mert kitolódott a gyerekvállalás -, és azt vettük észre, hogy a kistestű kutyák kerültek többségbe: csivavák, terrierek, beaglek, shih zuk. Az ő kezelésük, gondozásuk, nevelésük egyre jobban hasonlít az emberek ellátásához. A gazdiknak fontos, hogy jó minőségű táplálékot vegyenek, vitaminokat, csonterősítőket keverjenek a kedvencek ételébe. A kötelező oltásokon kívül, a ritkább betegségek ellen is védekeznek a nagyobb költségek ellenére is. Figyelnek arra, hogy egészséges és boldog legyen kedvencük. Ennek megfelelően bővültek a szolgáltatásaink és a gazdikkal való kapcsolatunk is megváltozott - sokkal közvetlenebb lett. Azért van még hova fejlődnünk, sajnos még mindig gyakran hívnak, hogy szakértői véleményt adjak állatkínzással kapcsolatos ügyekben. Éhező, szomjazó kutyák, mostoha körülmények között tartott lovak - miattuk mi is örülünk annak, hogy jogszabályok és a kiszabható büntetések közelednek az uniós elvárásokhoz. Az egzotikus állatok tartásával sincs semmi baj, míg követik az előírásokat és nem szökik meg a lefolyón a kígyó, vagy a küszöb alatt a mérges pók és nem ugorja át a kerítést az oroszlán."

Játéktigris

Az idei év nagy kedvence a játéktigris, azaz a toyger. A tenyésztők talán lelkiismeretfurdalást éreznek a sok kipusztított állatfaj miatt, ezért teremtenek újakat. Vadmacskák és házicicák keresztezésével már a negyvenes évek óta foglalkoznak. Például a hazánkban még kevésbé ismert bengáli macska már lejárt lemez az Egyesült Államokban. Bár a toyger még nem tökéletes makett tigris, de azt ígérik, hogy pár éven belül sikerül sokkal nagyobb orrot és kerekebb fület "kifejleszteniük", így a cicalélek valóban nagymacska külsővel párosul majd. A Micimackóból ismert Tigris ára 1500-2000 dollár.


Szabó Gábor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.