Ünnepi lakoma bűntudat nélkül: kagylós krémleves sütőtökkel és fehér misóval

japán étel kagyló táplálkozás konyha krémleves
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A miso a japán konyha jellegzetes ízesítője, mely szójababból készül: rizzsel, árpával vagy búzával és sóval erjesztik évekig tölgyfa hordókban. Ebből lesz a misopaszta, amely egy sós, pikáns ízű pép. Nagy mennyiségű fehérjét és B-12 vitamint tartalmaz.

A misónak három fő kategóriája van: fehér miso (legédesebb), sárga/halványbarna (Nagano és környéke specialitása), vörös/sötétbarna (legerősebb ízű). Mi most a legelső, legédesebb típusával, a fehér misóval ajánlunk egy különleges japán krémlevest.

Kagylós krémleves sütőtökkel és fehér misóval



Hozzávalók 4 főre:

500 g kagyló, megtisztítva
1 liter víz
2 evőkanál vodka
2 evőkanál vaj
1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
2 és 1/2 evőkanál liszt
1 csésze sütőtök, közepes méretű kockákra vágva
2 db krumpli, közepes méretű kockákra vágva
1 db répa, közepes méretű kockákra vágva
3-4 db szárított shiitake gomba, vízben áztatva és felszeletelve
2 db babérlevél
2 csésze tej
1 csésze tejszín
3 evőkanál édes fehér miso
só, bors
vaj
petrezselyem vagy snidling, aprítva a tálaláshoz

Elkészítés:

Egy nagy fazékban forraljuk fel a vizet. Adjuk hozzá a vodkát, a kagylót, és pároljuk fedővel lefedve, amíg a kagylók kinyílnak. Vegyük le a tűzhelyről, majd egy apró lyukú szűrőn át öntsük le a levét egy másik edénybe. A kagylókat tisztítsuk meg a héjuktól, vágjuk durvára a kagylóhúst, és tegyük félre. Egy fazékban vajon pirítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, adjuk hozzá a lisztet, és jól keverjük meg. Lassan adjuk hozzá a leszűrt kagylólé felét, közben folyamatosan kevergessük. A tűzhelyről levéve botmixerrel pürésítsük a folyadékot, amíg krémes állagú lesz. Tegyük vissza a tűzhelyre, adjuk hozzá a sütőtököt, a krumplit, a répát, a gombát, és főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Vegyük takarékra, és keverjük bele a levesünkbe a tejet, a tejszínt, a misót és a kagylóhúst. Melegítsük a levest, de ne forraljuk fel. Sózzuk, borsozzuk, és tálaljuk aprított petrezselyemmel vagy snidlinggel.

VIDEÓ: KAGYLÓS KRÉMLEVES SÜTŐTÖKKEL ÉS FEHÉR MISÓVAL

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=y4wVjcJc2fPomogJ



Kozári István - [origo] borbár ajánlata



Az ételben található ellentét a tejszín és a sütőtök telt, krémes édességének és a tenger gyümölcsei és a miso frissességének, sósságának kontrasztján alapul. Az ízt a krémes, édeskés jegyek határozzák meg, ezért a bort is ehhez a fő jelleghez érdemes elsősorban választani.

Egy krémes, testes fehérbort keresünk, ami lehetőség szerint ne legyen édesebb, mint a leves maga, ugyanakkor ne legyen teljesen száraz sem, hiszen annak minden egyes kortya lemosná a leves ízeit. Dél-afrikai fűszeres traminire esett a választás, melynek frissítő savai szép harmóniában vannak a benne lévő édes alapízzel, ami egy szép száraz lecsengéssel ér véget. A trópusi gyümölcsök és a fűszeresség gyönyörűen kiegészíti ennek a levesnek az ízeit.

Makifood főzőiskola

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.