Duplázd meg a lakásod pofonegyszerű trükkökkel! - Átalakítás lépésről lépésre

méret otthon tér lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bármerre rendezgeted a bútorokat, nem tűnik nagyobbnak a lakás? Ne azon keseregj, hogy nem tudod tágasabbra cserélni! Kövesd útmutatásunkat, és duplázd meg a teret! Optikailag kétszer akkorának hat majd!

Thinkstock
Thinkstock

Könnyű, szellős vázú, praktikus bútorok és tárolók

A nagy, nehéz bútorok nagy lakásokhoz illenek, és azokban is férnek el. Ha aprócska lakás tulajdonosa vagy, ezekről a robosztus bútorokról jobb, ha lemondasz. Helyettük válassz könnyű, modern típusokat, azok között is a világos, pasztell vagy fényes színűeket favorizáld. Ne felejtsd el, hogy a berendezéssel nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is terjeszkedhetsz.

Egy magasra, ajtó vagy ablak fölé szerelt polcon például elférnek a ritkán olvasott könyvek, de még a nagyitól kapott, kidobhatatlan családi ereklyék is, és a hasznos helyet sem foglalják. Ugyanígy teret spórolhatsz a "lábas" szekrény, az ágy vagy a kanapé alá rejthető fiókokkal vagy szekrénykékkel, praktikus ládákkal vagy tárolókkal. Ágyként - főleg akkor, ha egyszobás lakásban laksz, és nincs külön hálószobád - funkcionálhat egy összecsukható kanapéágy vagy szekrénybe rejthető alvóalkalmatosság is. Ha a belmagasság engedi, galériával szinte egy egész szobát varázsolhatsz magadnak. Ha elég időt szánsz rá, a kisebb-nagyobb lakberendezési üzletekben biztosan megtalálod az ízlésednek és célodnak megfelelő bútorokat, kiegészítőket.

Optikai tértágítás világos színekkel

Míg a sötét színek kicsinyítenek, addig a világos árnyalatok nagyítanak. Ha tehát kicsi a lakásod, felejtsd el a divatos fekete, bordó vagy királykék falakat, fess vagy festess inkább fehérre, világoskékre, vidám napsárgára vagy lányos rózsaszínre. A halvány árnyalatok és a pasztellszínű falak ugyanis optikailag tágítják a teret, látszólag négyzetmétereket nyerhetsz. Ha nem akarsz egyszínű, egysíkú lakást, nem kell tartózkodnod a mintáktól, csak arra ügyelj, hogy a falakat vízszintesen díszítsd, ezzel nagyítva a teret.

Thinkstock
Thinkstock

De ne csak a falak legyenek világosak, lehetőleg a padló is. Akár szőnyegpadlót, akár padlólapot, akár parkettát keresel, okvetlenül tartsd szem előtt a színkérdést. Ugyanígy halvány árnyalatúak legyenek a függönyeid, az ajtók és ablakkeretek, ha a fehér nem a te színed, leteheted a voksodat a világoskék, zöld, sárga, sőt szürke vagy barna mellett is.

Csalj tükörrel!

Okosan elhelyezett tükrökkel sokat csalhatsz a lakás méretén optikailag. Ráadásul minél nagyobb egy tükör, annál nagyobbá varázsolja a teret. A méret mellett még a forma is nagyon fontos, inkább vízszintes, téglalap alakú vagy ovális legyen, mintsem kerek vagy függőleges. A tükör kerete pedig legyen világos és a lehető legkisebb. Két, egymással szemközti vagy egymás melletti falra szerelt tükör és a megfelelő fényviszonyok csodálatos tértágítók.

Thinkstock
Thinkstock

Játssz a lámpákkal!

Ha kicsi a lakásod, jó, ha minél nagyobbak az ablakaid, vagy üveges az ajtód, hogy a fény szabadon járhasson-kelhessen az otthonodban. Világos, áttetsző függönyök engedjék be a természetes fényt és tartsák kívül a kíváncsi tekinteteket. És persze nem kevésbé fontosak a mesterséges fényforrások! Lógó csillár helyett plafonra szerelhető lámpát válassz, az ugyanis jobban bevilágítja a teret, ráadásul közvetlenül a mennyezetről. Ezt kiegészítheted álló- és falilámpákkal, sőt gyertyákkal és mécsesekkel is, ha nem akarod, hogy mindig fényárban ússz.

A környezeted és a pénztárcád védelme érdekében energiatakarékos izzókat használj. A fény ráadásul jobban kiemeli a világos falak és padló térnövelő hatását, fokozva az optikai tágítást. Sőt, a tükrök és a fényforrások is jó barátok, ha látszólag bővíteni szeretnél a helyiségeken. Ha a nagy, vízszintes tükröt ablakkal vagy lámpával szemben helyezed el, egyszerre világosíthatsz és nagyíthatsz is az otthonodon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.