Európa 10 legjobb étterme - Dániától Olaszországig

étterem Olaszország Dánia gasztronómia étel Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Európa tele van elegánsabbnál elegánsabb és különlegesnél különlegesebb éttermekkel. Ha ínyenc vagy, mindenképpen térj be egyik-másik vendéglőbe, de ne felejts el jó előre asztalt foglaltatni... Figyelem, a végére hagytuk a legjobbat!

Thinkstock
Thinkstock



1. Hof Van Cleve


Európa 10. legjobb étterme Belgiumban, Kruishoutemben várja az ínyenceket. Peter Goussens séf a helyi specialitásokból hozza ki a legtöbbet, sok friss zöldséggel, salátával és fűszerrel. A Hof van Cleve különlegességei között a halételek és kagylófogások kapnak kiemelt szerepet, így a fogyókúrázók és az egészséges életmód megszállottjai is lelkiismeret-furdalás nélkül böngészhetik az étlapot. A séf azonban nem elégszik meg a régió csodáival, minden ételbe belecsempész egy kis ázsiai varázslatot.

 http://www.hofvancleve.com
http://www.hofvancleve.com



Bővebb infó: http://www.hofvancleve.com/

2. L'Atelier De Joel Robuchon

Joel Robuchon mesterszakács L'Atelierje hol máshol lenne, mint a francia fővárosban. Párizs pedig az ínyencek fővárosa is. Az Eric Lecerf and Philippe Braun séfek által vezetett vendéglő különlegessége, hogy olyan, mint egy szusibár, a vendégek előtt zajlik minden, nincsenek titkok, bárki bepillanthat a boszorkánykonyhába. Bár Európa kilencedik legjobb étterméről van szó, a hangulat mégis oldott, a hely közvetlen, barátságos és könnyed.

 http://www.joel-robuchon.net
http://www.joel-robuchon.net



Bővebb infó: http://www.joel-robuchon.net/

3. L'Astrance

Európa 8. legkülönlegesebb étterme csakúgy, mint az előző, Párizsban található. Pascal Barbot 2000-ben nyitotta meg saját üzletét, előtte L'Arpege-ben vezette a mesterkonyhát. 11 év alatt a mesterszakács a kontinens egyik leginnovatívabb és legegyedibb éttermét hozta létre. A híres L'Astrance egyik különlegessége, hogy a pincér nem étlappal fogadja a vendégeket, hanem őszinte érdeklődéssel. A betérők ugyanis nem a menük között válogathatnak, hanem elmondják, hogy mit ennének, a séf pedig kreatívan elkészíti azt, vagy valami hasonlót.


Bővebb infó: http://www.gastroville.com

4. Le Chateaubriand

És ismét a szerelem illetve Franciaország fővárosa. A Le Chateaubriand terítetlen asztalai és kényelmetlennek tűnő székei könnyedén hűvös, elegáns, de nem sznob hangulatot árasztanak. A kiváló minőség azonban egyáltalán nem tükröződik vissza az étlap árain. Az étterem fix áron kínálja ötfogásos menüit, amelyekhez remekül illenek a Le Chateaubriand saját pincészetéből származó nemes tájborok.



Bővebb infó: http://www.lechateaubriand.com/

5. Arzak

A spanyolországi, San Sebastiano-i étteremben magától értetődik a családias hangulat, hiszen az Arzakot Juan Maria Arzak és lánya, Elena Arzak vezeti. A kockás asztalterítő és a csevegni szerető felszolgálók helyett itt azonban más világ fogad: illatos, színes és egészen újszerű. A mesteri séfduó ráadásul nemcsak az ételekkel képes csodára, hanem a konyhában és az étteremben is helyt állnak egyszerre, nem csoda, hogy vendégeik visszajárnak.



Bővebb infó: http://www.arzak.es/

6. The Fat Duck

A Fat Duck Nagy-Britannia ízes-illatos ékköve, az apró, de stílusos és világhírű étterem Bray-ben található. Heston Blumenthal séf csodás ételkölteményei nem kimondottan angol ízek, nem brit tálalásban, mégis minden fogásban, minden falatban ott érződik valami a ködös Albion aromájából. A vendéglő tulajdonosa ráadásul elmondhatja magáról azt, amit rajta kívül kevesen. A Fat Duck az ínyenc zarándokok egyik kedvence, sokan csak az étterem kínálatáért képesek Bray-be utazni.



Bővebb infó: http://www.fatduck.co.uk/

7. Osteria Francescana

Az Osteria Francescana szakácsai a világ minden pontjának konyhaművészetéből merítettek ihletet, így alkotva valami egészen különlegeset. De ez csak az egyik fele a történetnek. Az étterem stílusának másik meghatározója, a főszereplő, Massimo Bottura, akinek konyhaművészetét az itáliai Emilia-Romagna tartomány ízei ihlették. Ebből az ötvözetből pedig csodás menük születtek, az étterem pedig maga a nyugalom szigete.

 http://www.osteriafrancescana.it
http://www.osteriafrancescana.it



Bővebb infó: http://www.osteriafrancescana.it/

8. Mugaritz

A spanyolországi Mugaritz Európa harmadik legjobb étterme, ezt a címet persze ki is kellett érdemelni... A séf, Andoni Luis Aduriz nem a világkonyha remekeiből vagy a spanyol specialitásokból gyúr műremeket, a bonyolult ételeket az ismert és kevésbé gyakori fűszer- és gyógynövények használata teszi ízessé és mugaritzossá. A mesterszakács a legmagasabb minőség érdekében ezért maga járja a piacokat, hogy csak a legjobbakat szolgálhassák fel a vendégeknek.

Thinkstock
Thinkstock


Bővebb infó: www.mugaritz.com

9. El Celler de Can Roca

Íme, az ezüstérmes. Az El Celler de Can Roca a spanyolországi Gironában található, a konyháját három fivér vezeti. A Roca testvérek érzelmi alapon főznek. Ami egyrészt azt jelenti, hogy életük értelme a konyhaművészet. Másrészről pedig fogásaik valódi, egyedülálló élményt okoznak, és nosztalgikus, régi emlékeket, gyermekkori ízeket idéznek fel azokban, akik megkóstolják mediterrán műremekeiket.



Bővebb infó: http://www.cellercanroca.com/

10. Noma

A koppenhágai Noma évek óta vezeti az élmezőnyt, ami az éttermeket illeti. A dán vendéglő különlegessége, hogy az úttörő séf újításait mindig az anyatermészet kincseinek felhasználásával álmodja meg, találékonyan és hibátlanul elkészítve a fogásokat. A Nomában enni nem csupán táplálkozás, hanem az ízek élvezete. Sokan próbálták már Rene Redzepi séf egyedülálló stílusát részben vagy egészében utánozni - egyelőre mindannyian kudarcot vallottak.



Bővebb infó: http://www.noma.dk/

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!





Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.