divattipp öltözködés stílus saját stílus kialakítása
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Ez a ruha olyan te vagy!" - mondja a barátnőm csillogó szemekkel vásárlás közben. És igen, a kezében tartott kicsit bohém darab valóban én vagyok, de csak akkor, ha nem viszem túlzásba és egyszerűbb darabokkal párosítom. Veled előfordult már hasonló? Ha igen, akkor jó úton jársz a saját stílusod kialakítása felé. Ha viszont még nem érzed, mi az irány, akkor öt pontban összegyűjtöttük, melyek a stílus kialakításának alapjai.

Találd meg a színeidet!

Az ember állítólag ösztönösen vonzódik a saját színeihez. Azokhoz, amelyek jól állnak neki, amelyekben jól érzi magát. A színelmélettel Goethe is foglalkozott, de felfedezései inkább szubjektívek, kevés bennük a matematika, inkább a művészeknek, alkotó embereknek szólnak. Johannes Itten A színek művészete című munkájában ír először a színtanácsadásról. Ő a saját tanítványain kísérletezett. A színeink megtalálása ösztönös, mégis sokan vannak, akik valamilyen befolyásra - legyen az a saját önértékelésük, a barátnőjük tanácsa vagy a magazinokból összeszedett "tudás" - rossz színekhez nyúlnak.

Thinkstock
Thinkstock


Ahhoz, hogy megtaláld a saját színeidet, alaposan meg kell figyelni a természetes (nem sminkelt) bőrszíned, a szemszíned és a hajszíned. Ha festett a hajad, akkor egy kendővel hátra kell fognod, hogy ne zavarjon a szemrevételezésben. Egy fényes szobában, a tükörrel szemben ülve próbáld az arcodhoz a kedvenc ruhadarabjaidat. Meglepő, hogy egy-egy rosszul választott szín mennyire élettelenné és sápadttá teszi az arcot.
Ha nem bízol magadban, kérd szakember segítségét. A legprofibbak erős fényekkel megvilágított tükörrel és több tucat színes kendővel dolgozva válogatják ki, melyek a számodra legelőnyösebb színek.

1. Mi a stílusjegyed?

Nem kell nagy dologra gondolnod. Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztője, állítólag 14 éves kora óta ugyanúgy viseli a haját, Karl Lagerfeldet szinte soha nem lehet napszemüveg, kesztyű és legyező nélkül látni. Kate Moss utánozhatatlan, lezser, mégis ultraszexi stílusát bárki felismeri. A saját stílusjegy kialakítása nem ördöngösség. Elég egy jellegzetes családi ékszer, valami tipikus ruhadarab vagy ezek csak rád jellemző viselési módja, amit mindenki megjegyez. Olyan darabra gondolj, amelyet nagyon szeretsz, ezért nem áll fenn a veszélye, hogy megunod. Lehet az egy olcsó bizsu is. Gondolj csak a mára ikonikussá lett Carrie-nyakláncra a Szex és New York sorozatból! És ha már Szex és New York, Sarah Jessica Parker a sorozat óta rendszeresen magasra tornyozott kontyba fésüli a haját.

AFP
AFP

Kate Moss, Karl Lagerfeld, Sarah Jessica Parker



2. Öltözz a testalkatodnak megfelelően!

A divat jó játék és ma már azt viselünk, amit csak szeretnénk, mégiscsak azért van, hogy jól nézzünk ki, és jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ahhoz, hogy megszegd a szabályokat, először ismerned kell őket. Az alapok közé tartozik, hogy tudod, milyen a testalkatod és milyen szabásvonalakkal hozható ki belőle a maximum. A lényeg, hogy állj pozitívan a testedhez és úgy öltözz, hogy a legszebb és legjobban szeretett testrészeidre hívd fel mások figyelmét. Ha például gyönyörű a vádlid, akkor miért rejtenéd el hosszú nadrágba? Ne mondogasd, hogy nem szereted a nagy hasad, inkább emlékeztesd magad arra, hogy a dekoltázsod viszont gyönyörű.

3. Inspirálódj!

Valószínűleg vannak olyan emberek - akár hírességek, akár a kollégád, az egyik barátnőd vagy a szomszédasszony -, akinek a stílusát nagyon szereted. Valószínűleg vannak olyan magazinok is, amelyeket rendszeresen vásárolsz, és imádod bennük a divatoldalakat, a divatbloggerekről nem is beszélve. Ha az egyévesnél régebbi magazinjaidtól meg szoktál megszabadulni, előtte lapozd át őket, és egy külön mappába gyűjtsd ki a kedvenc cikkeidet vagy fotóidat. Legalább ennyi maradjon meg belőlük inspiráció gyanánt, ha az újságot úgyis kidobod. Kövess olyan divatbloggereket, akiknek a stílusa inspirál. Ez nem jelenti, hogy ugyanúgy kell öltözködnöd, hiszen mindenki egyéniség, de néhány trükköt elleshetsz tőlük. Ha nyaralni mész, járj nyitott szemmel. Külföldön sokszor bevállalósabbak az emberek - nemcsak tőlünk nyugatra, hanem keletre is. Az ember pillanatok alatt rááll a merészebb, bevállalósabb stílusra, és ezt a nyitottságot érdemes itthon is megőrizni.

Thinkstock
Thinkstock



4. Valami régi, valami új, valami kölcsönzött...

A stílusosságnak nem sok köze van ahhoz, hogy az adott ruhadarab épp most érkezett a boltba, vagy már viselte előtted valaki. Az új darabok mellé válogass a second hand boltokból is, hiszen sok helyen lehet jó minőségű, olcsó ruhákat vásárolni. Ráadásul a turkálóba ritkán érkezik teljes kollekció vagy széria, így biztos lehetsz benne, hogy egy-egy különlegesebb darab nem fog szembejönni veled az utcán. Ha vannak megunt ruháid, rendezz ruhacserepartit. Csődítsd össze a csajokat, akiknek valószínűleg szintén vannak unalmassá vált darabjaik. A pezsgőzés és csajos fecsegés mellett csereberélhettek ruhákat is, így néhány izgalmas, új darabbal bővülhet a ruhatárad.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.