konyhatündér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bízd magad a Miele-re! Minden nap hasznos tippeket kapsz, melyek segítségével a felére csökkentheted a konyhában töltött időt, spórolhatsz a rezsin, vagy éppen az allergiától mentheted meg a családot. Íme, a Miele legjobb tippjei!

96. tipp: Az együtt töltött idő a legnagyobb ajándék

Lehet szeretni, vagy éppen elítélni a Valentin-napot, a döntés mindenkinek a szíve joga. Azzal azonban mindannyian egyetértünk, hogy bizony isteni érzés, mikor partnerünk meglep minket egy apró figyelmességgel, s ugyanúgy csodálatos pillanat, amikor a mi meglepetésünk láttán derül fel kedvesünk arca. Ha lenne még valaki, aki nem tudná, miért is ünnepeljük február 14-én a szeretet és a szerelem fontosságát, annak pár mondatban összeszedtük e nap történetét.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Valentin római pap volt, aki titokban párokat esketett össze, s ezzel ellenszegült Claudius császár törvényének, amely megtiltotta a házasságkötéseket. Emiatt Valentint bebörtönözték, ahol barátságot kötött a börtönőr lányával és a legenda szerint imájával meggyógyította. Kivégzésének napján, február 14-én üzenetet hagyott neki, melyet így írt alá: "A Te Valentinod". A Szent Valentin Nap megünneplését Celacius pápa rendelte el 496-ban.

Ez a nap azóta a szerelmeseké és egyben a barátoké is, a szépsége az egymás felé áradó szeretetben rejlik. Éppen ezért ne adjuk meg magunkat a piros, masnis tömegcikkeknek, igyekezzünk olyan ajándékkal meglepni szeretteinket, mely közösen eltöltött, boldog pillanatokkal, emlékekkel ajándékoz meg minket. Ilyen ajándék a Miele Főzőiskola Valentin napi Főzőtanfolyama, ahol Veled együtt készítjük el a tökéletes vacsorát, hogy aztán párod érkezésekor közösen és vidám hangulatban fogyasszuk el az ínycsiklandó fogásokat.
S így lesz ez az ízek és érzések estéje.

Miele-tipp

A Valentin napi Főzőtanfolyam csak egy a sok rendezvény közül, még számos főzőest közül válogathatsz a http://miele.hu/hu/rendezvenyek oldalon. Válaszd ki kedvesed kedvenc ízeit, s készítsétek és fogyasszátok el együtt a meglepetés vacsorát!


***

95. tipp: Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál...

...csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő. Szeretnéd a legfinomabb farsangi fánk recepteket megszerezni? Akkor bizony a legjobb helyen jársz.

Január 6-ával lezárult a karácsonyi ünnepkör, s átadta helyét a vidámságnak, a táncnak és mulatságnak. Megkezdődött a farsangi időszak.
Ez az ünnep a tavaszvárásról szól, vigadalom, álarcok, maskarák és hatalmas dőzsölések jellemzik. Egyrészről el kell ijeszteni a telet, emiatt az ijesztő maszkok sokasága, másrészről pedig a népi hagyományok szerint ilyenkor kell megalapozni a bőséges termést, ezért sokat, és sokfélét kell enni ebben az időszakban.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Vannak olyan helyek, ahol napjainkig fennmaradtak a maskarás, jelmezes felvonulások és a karneváli hangulat. Európában talán a leghíresebb a velencei karnevál, mely külföldről is nagyon sok látogatót vonz, Brazíliában pedig Rio de Janeiro utcáin rendezik meg minden évben a tavaszváró mulatságokat. Magyarországon a mohácsi busójárás a legismertebb télűző esemény, napjainkra igazi turista látványossággá vált. A sok hagyomány mellett egyet bizton állíthatunk: egyetlen farsangi rendezvényről sem hiányozhat a fánk. Így ha jelmezes murit szervezel, kötelező fakanalat ragadnod!

Heje-huja vigalom!
Habos fánk a jutalom.
Mákos patkó, babkávé,
ez aztán a parádé!

Recept: Farsangi fánk

Hozzávalók a fánkhoz:

- 500 g liszt
- 200 ml tej
- 40 g élesztő
- 50 g porcukor
- 60 g olvasztott vaj
- 5 db tojássárga

A sütéshez:

- olaj

A díszítéshez:

- baracklekvár
- porcukor

A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 10 percig pihenni, hogy felfusson. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz. Körülbelül 2 cm vastagságúra nyújtva egy szaggatóval kiszúrjuk, majd 15 percig pihentessük. Forró olajas serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A fánk jobban felduzzad, ha sütés közben a serpenyőt betakarjuk a fedővel.
Tálaláskor porcukorral és baracklekvárral ízesítjük.

Csurgatott fánk

Hozzávalók:

- 1,3 dl tej
- 1,3 dl víz
- 5 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1 ek cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 mk fahéj
- 20 dkg liszt
- 6 db tojás
- 3 ek rum
- 0,75 liter olaj a sütéshez

A tejet a vízzel és a vajjal együtt felforraljuk, beleszórjuk a sót és a cukrot. Miután felforrt, hozzáadjuk a lisztet és még a tűzön hagyva erőteljesen keverjük addig, míg összeáll és elválik az edény falától. A forró masszát langyosra hűtjük, majd gépi habverővel egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Hozzáadjuk a citromhéjat, a fahéjat és a rumot. Egy mélyebb serpenyőben felforrósítunk két ujjnyi olajat. A masszát csőrös habzsákba szedjük és kócos csigákat nyomunk az olajba. Amikor egy csigával elkészültünk, befogjuk a csőr végét, nehogy szétfolyjon a massza, mielőtt új csigát kanyarintunk. Kb. 4 csiga fér el egyszerre egy nagyobb serpenyőben. A csigákat mindkét oldalán szép pirosra sütjük kb. 2-2 perc alatt. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj felitatódjon róla. Tálalhatjuk fahéjas porcukorral, barackízzel vagy spanyol divat szerint csokoládészósszal.

***

94. tipp: Gasztronómia á l' francia

Az európai gasztronómia kialakulására nagy hatással volt a francia konyha, mely az olaszoktól vette át a római korból származó módszereket. A francia nyelv szépsége visszaköszön az étlapokon látható elnevezéseken is, s már önmagában élvezet, amikor kimondjuk egy-egy ételcsoda nevét. De ha ez nem elég, és ízekre vágysz, érdemes kicsit belesni a kulisszák mögé, hogyan is készülnek ezek az alkotások.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A gasztronómiában négy sütési fokozatot különböztetünk meg:
- au bleu (o-blö), vagyis kékre sütve: a hússzeletet csak néhány pillanatra tesszük a forró rostra, így az kívül egy kékes-szürkés színt kap, miközben a hús belseje át sem melegszik.
- saignant (szenyan), vagyis véres: a húst az előzőnél kissé tovább sütjük, 2-3 mm sült réteg képződik rajta, a belseje azonban véres marad.
- moyen (moajen), vagyis félangolos: az így sütött hús belseje, illetve vágásfelülete rózsaszín.
- bien quit (bijen kvit), vagyis jól átsütve: a húst addig sütjük, míg a belseje át nem sül.

A sütési fokozatok után nézzünk néhány kifejezést és ételnevet, melyekkel az étlapokon rendszeresen találkozhatunk.

A basses calories - kalóriaszegény
Acerbe - fanyar, kesernyés, csípős
Aigre doux - édes-savanyú
Á l' ancienne - klasszikus módra
Á l' vagy Á la - mindig egy módot jelet
Blanc - friss (sajtoknál)
Braise - párolt
Caravane de dessert - tálalókocsiról felszolgált desszert
Confit - tartósított
Croute - fehérkenyér szelet vagy pongyolában, azaz palacsintatésztában kisütött ételek
Dent-de-loup - pirítósból kivágott háromszögek
Dodine - pástétomféle
Doré - megbarnított
Effiloché - igen vékony csíkokra vágott
En dés - kockára vágott
Épluché - hámozott
Escalope - hússzelet
Fibreux - roston
Garniture de saison - évszaknak megfelelő körítés
Gros sel - durván őrölt sóval
Maigre - sovány
Pané - panírozott
Velouté - sűrű leves
Aillade - provanszi fokhagymamártás
Coeur de 'aloyau - a bélszíndarab közepe
Confit de canard - saját zsírjában megfőzött és tartósított kacsa
Délice - a hús vagy a hal legjobb része
Entrecote minute - igen rövid ideig sütött hátszín
Escalope farcie - töltött hússzelet
Terrine du chef - házi pástétom a konyhafőnök receptje szerint
Pain - kenyér
Oeuf - tojás
Oie - liba
Foie - máj
Foie gras frais - friss libamáj

Miele-tipp

A gasztronómia szerelmese vagy? Látogass el a Miele Főzőiskola rendezvényeire, és fedezd fel a világ legkülönfélébb tájainak jellegzetes ízvilágát!


***

93. tipp: Ne a cukor édesítse meg napjaid!

Manapság már alig találni olyan ételt, melynek összetevői között ne bukkannánk rá a cukorra. Általánossá vált a használata, holott egyáltalán nem tesz jót. Sőt. Mégis esszük. Mert szeretjük a süteményeket, mert a torta a születésnapok velejárója, és mert a kávé vagy tea ízetlen nélküle. Pedig a fehér méreg elnevezés igen találó, tekintve, hogy legyengítheti az immunrendszert, elősegítheti a rosszindulatú daganatok kialakulását, károsíthatja a vesét, felgyorsítja az öregedést, magas vérnyomást és érelmeszesedést okozhat. Az igazság az, hogy a sort még nagyon sokáig folytathatnánk, ugyanis a cukor rengeteg betegség okozója lehet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Édes élvezeteket azonban nem csak a fehér cukorral szerezhetünk, számos alternatíva létezik. Lássuk, melyek ezek!

Fruktóz: a gyümölcsökben található cukor. A legtökéletesebb fruktóz maga a friss gyümölcs. Ebben a formában természetes egyensúlyban van jelen az enzimekkel, a rostokkal, a vitaminokkal és az ásványi anyagokkal. Törekedjünk tehát arra, hogy édességigényünket egy-két adag gyümölcs vagy gyümölccsel édesített sütemény fogyasztásával elégítsük ki.
Méz: teljesen természetes, magas tápanyagértékű édesítő. A természet egyik csodája, hisz becslések szerint a méhek több ezer kilométert utaznak, és temérdek virágra szállnak le, míg 1 kg mézet megtermelnek. Megbízható forrásból származó mézet kis mennyiségben, nyugodtan használhatunk.
Xylit: a cukoralkoholok közé tartozó édesítőszer. Gyümölcsök és zöldségek rostanyagaiban található, de az emberi szervezet maga is előállítja kis mennyiségben. Nem támogatja az erjedési folyamatokat, ezért fogvédő hatású, megállítja a szájüregben végbemenő, és fogromlást okozó erjedést. Ugyanezen oknál fogva nem alkalmas kelt tészták készítésére. Fokozatosan kell hozzászoktatnunk szervezetünket, mert eleinte felfújódást, hasmenést okozhat.

A cukor teljes elhagyása, és a mindennapi édességevés között sok árnyalat van. Induljunk hát el kis lépésekben a tudatosabb, egészségesebb táplálkozás felé. Szervezetünk pozitív visszajelzései bátorítást adnak majd. Bár a következő desszert neve karácsonyi répatorta, egy ilyen egészséges hozzávalókból készült finomság bármikor jól jöhet.

Karácsonyi narancsos répatorta

Hozzávalók:

- 1 bögre reszelt sárgarépa
- 1 bögre kinyomkodott, reszelt alma
- 1 bögre darált dió
- 1 bögre barna cukor (vagy fruktóz)
- 1 bögre rizsliszt (12 dkg)
- 1 bögre kölesliszt (5 dkg)
- 1 bögre puffasztott amarant (nem diétázóknak összesen 1,5 bögre liszt)
- 1 bögre olvasztott pálmazsír (vagy olaj)
- 3 tojás
- 1 vaníliás cukor
- 1 tk szódabikarbóna

Töltelékhez:

- 2,5 dl tej
- 1 vaníliás pudingpor
- 3 ek cukor (vagy fruktóz)
- 25 dkg túró
- 2 ek kandírozott narancshéj
- egy fél narancs reszelt héja
- 1 vaníliás cukor

Mázhoz:

- 5-6 ek porcukor
- 1 citrom leve

Nézd meg, mi hogyan készítjük!

Miele-tipp

A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. Míg a cukorrépa cukortartalma 18%, a finomított cukoré 95%. A szervezetünk nincs felkészülve ilyen töménységű cukor befogadására, így az valóságos méreg. A civilizációs étrend irdatlan mennyiségű cukrot tartalmaz. Összehasonlításképpen: a felmérések szerint ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember két hét alatt, mint amennyit elődeink kétszáz évvel ezelőtt egy év alatt. Évszázadokig a cukorfogyasztás csak a gazdagok kiváltsága volt, de mindegy százötven év alatt tömegcikké vált, mára bárki számára elérhető. A cukorfogyasztás egy évszázad alatt a kétszázszorosára nőtt. Szeretnél többet tudni a tudatos táplálkozásról? Akkor látogass el ide!


***

92. tipp: Ha tűlevél-invázió van otthonodban

A karácsonyfa, amilyen szép feldíszítve, teljes pompájában, legalább annyi bosszúságot okozhat, amikor a hulló tűlevelei az egész lakást beborítják. A fát hagyományosan vízkeresztkor, azaz január 6-án kell leszedni, ekkor ér véget a karácsonyi ünnepkör, és veszi kezdetét a farsang. A díszeket elcsomagoljuk, s eltesszük a szekrény mélyére, hiszen egy hosszú évig nem lesz rájuk szükség. És jöhet a takarítás...

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A fenyők többsége ekkorra már megszabadult lombjának egy részétől, megviselte őket a szaloncukor-hadjárat, a gyerekek játszadozása vagy épp négylábúnk ostroma. Sokszor még hetekig, akár hónapokig is találkozhatunk itt-ott felbukkanó levelekkel, de csak akkor, ha nem a megfelelő porszívót választottuk otthonunk tűlevél-mentesítéséhez. A Miele porszívóival biztos lehetsz abban, hogy tökéletesen tiszta lesz otthonod, és minden zegzugból eltűnnek a szúrókák.

Miele-tipp

A Miele-porszívókhoz vásárolható Parkett padlókefével kiválóan ápolható a nemes parketta és más, karcolódásra érzékeny kemény padlófelület. A kefe ugyanis hosszú, puha, természetes szőrből készül, így nem karolja a parkettát.


***

91. tipp: A nehéz után jól esik egy kis könnyű

Lássuk be, hogy a karácsonyi, családi ebédek és vacsorák nem a mértékletességükről híresek, számold csak meg, hány fogáson vagy túl? Az asztalok roskadásig tele vannak az ízletesebbnél ízletesebb főételekkel és desszertekkel, csak győzd végigkóstolni mindegyiket! Az ünnepek után azonban sokszor érezhetjük úgy, hogy rá sem bírunk nézni még egy mézes vagy csokis süteményre, de a sült húsok látványától sem jön meg az étvágyunk. Ilyenkor inkább az egyszerűbb, natúr ízesítéssel készült ételeket kívánjuk.

A párolt zöldségek és fogások kitűnő választást jelentenek, hogy gyomrunk fellélegezzen kissé a nehéz étkek után. A Miele gőzpárolóiban a legegyszerűbben elkészített ételek is zamatosak lesznek, ugyanis megőrzik valódi ízüket. A gőzpárolóban elkészített fogások tökéletes állaga és friss, természetes színe nem csak szemet gyönyörködtető, de egyben étvágygerjesztő is, különösen a karácsonyi dőzsölés után.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kóstold meg a brokkolis csillagkarfiol-salátát köretként, vagy magában! A finom saláta sok C -vitamint és növényi fehérjét tartalmaz.

Hozzávalók: 50 g csillagkarfiol (zöld színű karfiol), 250 g brokkoli, 3 ek ecet, 2 ek olívaolaj, 2 tk mustár, 1 pohár sűrű tejföl, só és bors, 1 csipet cukor, 1 csomag mélyhűtött zöldfűszer-keverék.

Elkészítése: A csillagkarfiolt szedjük rózsáira és pároljuk meg. Beállítás: 100°C Időtartam: 2 perc. A brokkolit szedjük rózsáira és a csillagkarfiollal együtt pároljuk. Beállítás: 100°C. Időtartam: 4-6 perc. A többi hozzávalóból készítsünk mártást, adjuk hozzá a mélyhűtött zöldfűszereket és melegen forgassuk bele a zöldséget.

Miele-tipp

A Miele gőzpárolóban készült fogások 50%-al több vitamint- és ásványi anyagot tartalmaznak, mint főtt társaik. Csatlakozz a Miele Vitamin Bónusz programjához és szerezz be egy gőzpárolót most kedvezményes áron!


***

90. tipp: Fogadom, hogy...

Az újévi fogadalmak jelentős része hamar feledésbe, vagy inkább feladásba merül. De vannak olyanok, melyeket kötelességünk betartani, ha szeretnénk sokáig egészségesek és boldogok maradni. Ilyen a tudatos táplálkozás ígérete. Ez pedig nem más, mint étkezésünk segítségével gondoskodni családunkról, szeretteinkről és önmagunkról. Tudatosan és felelősen gondolni egészségünkre. Hogy hogyan kezdjünk hozzá?

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Minden a fokozatosság elvén alapszik, s az alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Csupán egyszer kell alaposabban megnéznünk a termékeket, utána már automatikusan azt fogjuk választani. Az Ízek és Érzések Program célja az egészségmegőrzés, melyért saját magad vagy felelős. A Miele Főzőiskola weboldalának tudatos táplálkozásról szóló rovatában természetes táplálkozási formákat, megoldásokat találhatsz a folyamatosan frissülő cikkek között, s te is meglelheted a saját szervezeted számára leginkább megfelelőt.
Ne feledd, a jövő kulcsa a tudatos, felelős gondolkodásban rejlik. Tegyél meg mindent, amit csak tudsz!

Miele-tipp

A Miele gőzpárolói sokat segíthetnek az egészséges ételek elkészítésében. A Miele most a Vitamin bónusszal járul hozzá a tudatos életvitelhez! Töltsd le, váltsd be, hogy 50%-al több vitamint és ásványi anyagot vihess be a szervezetedbe!


***

89. tipp: Ne add meg magad a másnapnak!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Hölgyeim, hogy sikerült a szilveszteri parti? Mindenki kipihentnek és frissnek érzi magát? Csak vicceltem... Ez a legritkább esetben fordul csak elő. Inkább jellemző az év első napjára a macskajaj. Sajnos, be kell látnunk, hogy szervezetünk nem mindig értékeli annyira a bulihangulatot, mint mi, s ez azzal jár, hogy csekély bormennyiség után is fejfájással, gyomorégéssel és émelygéssel ébredhetünk, mely rányomhatja a bélyegét az egész napra. Ezt viszont nem engedhetjük meg! Hogy 2012 első napját ne az ágyban töltsd, összegyűjtöttünk pár gyógyírt, lássuk, melyik válik be!

Ha szereted a kávét, kezdd egy-két csészével a másnapot, ugyanis a koffein érösszehúzó hatású, így szűkíti az agyi vérereket, s csökkenti a fejfájást. Túlzásba azonban ezt sem szabad vinni, mert vizelethajtó hatása miatt még jobban kiszáríthatja szervezetedet. Éppen ezért figyelj arra, hogy igyál sokat, vagy egyél levest! Sokan a korhelylevesre esküsznek, a savanyú káposztából készült csodaszer enyhítheti a macskajaj tüneteit. Íme, a gyógyír receptje:

Korhelyleves

Hozzávalók:

- 1/2 kg házi savanyítású káposzta,
- 2 pár glutén-, laktóz-, tej- és tojásmentes virsli,
- 1/2 kg füstölt sertéskaraj,
- 1 evőkanál olaj,
- 1 evőkanál rizsliszt,
- 2 kávéskanál pirospaprika,
- néhány szem egész bors,
- kevés só,
- 2-3 babérlevél.

A húst feltesszük főni 1 kávéskanálnyi sóval, a borssal, a babérlevéllel. Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a káposztát, majd az utolsó negyedórában a virslit is. Megszórjuk pirospaprikával, összeforraljuk.
Rántással is készíthetjük: 1 evőkanál olajon megpirítunk 1 evőkanálnyi lisztet. Hozzáadjuk a pirospaprikát, felengedjük kevés hideg vízzel, majd hozzáadjuk a leveshez és összeforraljuk.

Miele-tipp

A Miele Nespresso rendszerrel ellátott beépíthető kávéautomaták teljesen kibontakoztatják a kávézás élményét, válaszd ki kedvencedet a 12 féle kávé közül az egyszerre enyhe és bársonyos vollutotól a rövid és erős ristorettoig.

***

88. tipp: Főzéssel a balszerencse ellen!

Ha szeretnéd, hogy jól induljon az év, s úgy is folytatódjon, olyan lakomát ajánlunk, mellyel elkerülhet a balszerencse 2012-ben!. Vedd hát kezedbe a fakanalat, s induljon a harc a babonák ellen!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Persze nem kell ezt olyan komolyan venni, manapság ezek inkább már csak hagyományok és megszokások, mint valódi félelmek, mégis jobb megelőzni a bajt, nem igaz? De miféle hiedelmek is ezek? Mindegyiknek célja, hogy a következő évre egészséget, bőséget, szerencsét és boldogságot hozzanak. S hogy hogyan segít ezekhez hozzá a főzés? Minden háziasszony tudja, hogy a lencse kötelező december 31-én, ugyanis garantálja, hogy sose ürülhessen ki a pénztárcánk. Tiltólistás azonban a baromfihús és a hal szilveszterkor, ugyanis a tyúk hátrakaparja a szerencsénket, míg a hal elúszik mellette. A pulyka sem szerencsés választás, haragot hozhat a házhoz. De ne ess kétségbe, a malac kitúrja számodra a mázlit, így hát elő a szakácskönyvvel! Hogy segítsünk kiválasztani a legjobb ételeket, kiválasztottunk két hagyományos, lencséből készült szilveszteri fogást, egy levest és egy főzeléket, melyek közül bármelyiket is választod, bevonzhatod a tökéletes újévet, s vele együtt a boldog pillanatokat.

Szilveszteri ételvariációk a Miele séfjétől

Lencseleves káposztával és kolbásszal

Hozzávalók

- ek olívaolaj
- 3 db salotta hagyma
- 3 db sárgarépa
- 1 db póréhagyma
- 1 db édeskömény
- 3 db szárzeller
- 50 dkg comb
- 1,5 szál paprikás kolbász
- 400-500 g savanyú káposzta
- 350 g lencse
- 3 db babérlevél
- 2 ág rozmaring
- 2 tk só, feketebors

A lencsét átmosom és néhány órára vagy egy éjszakára hideg vízbe beáztatom. Egy nagy lábasban felhevítem az olajat, és beleteszem az apróra vágott hagymát. Amíg pirul, kisebb falatnyi darabokra vágom a zöldséget és azt is beledobom, a húst kockára vágom, és a zöldségekhez adom, majd beleteszem a fűszereket. A káposztát hideg vízzel átmosom, kézzel kinyomkodom és maroknyi adagokban kisebbre vágom, majd beleteszem a levesbe. A lencséről leöntöm a vizet és azt is hozzáteszem, közben annyi folyadékkal öntögetem, hogy jól ellepjen mindent. Befejezés előtt legalább félórával a kolbászt forró vízben dörzsölve átmosom, lehántom a héját, fél karikára vágom és azt is belekeverem a levesbe. Aki csípősen szereti, tehet bele még bármilyen csípősségfokozót is. Közben sózom, borsozom, és annyi vízzel engedem fel, hogy egy nagyon sűrű egytál leves legyen belőle. Egészen alacsony hőfokon összesen legalább 3 órát hagyom főni.

Lencsefőzelék

Hozzávalók

- 40 dkg lencse
- 2 evőkanál olaj
- 1 púpos evőkanál liszt
- 1 dl tejföl
- 1 kiskanál reszelt vöröshagyma
- só ízlés szerint
- 1 kk mustár

A gondosan kiválogatott, előző este beáztatott lencsét másnap annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sóval és mustárral ízesítve puhára főzzük. Ezután az olajból, a lisztből és a hagymából barna rántást készítünk, és ezzel sűrítjük be a főzeléket. Megtejfölözve tálaljuk. Nagyon finom, ha a lencsét füstölt lében főzzük meg. Ha nem szeretnénk önmagában, akkor süssünk hozzá virslit vagy kolbászt.

***

87. tipp: Gyorsan finomat: a legjobb páros!

Kitört a szilveszteri láz, mindenki azt tervezgeti, hol tölti az év utolsó éjszakáját, s kikkel lép át az új esztendőbe. Ha babonás lennék, azt mondanám, jól gondoljuk át, hiszen nem mindegy, hogy 2012-ben kik vesznek minket körül. De én inkább azt mondom, hogy feledkezzünk meg a stresszről, kapcsoljuk ki az agyunkat legalább erre az estére, s inkább bulizzunk egy hatalmasat!
Hívjuk át a barátokat, legyünk azokkal, akiket szeretünk, s együnk, igyunk, érezzük jól magunkat. Ha pedig vállaltuk, hogy otthont adunk egy fergeteges szilveszteri partinak, minden, amire szükségünk van, néhány szuper recept, melyekkel garantált a siker a társaságban.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


Az ilyenkor hagyományos ételek mellett nem szabad elfelejtkeznünk a harapnivalóról sem, hiszen hosszú még az éjszaka! De hogy ne azzal teljen az egész este, hogy a konyhában készülődsz, íme, néhány recept, melyeket hipp-hopp el tudsz készíteni, s mégis a tíz ujjukat megnyalják majd vendégeid a dínom-dánom után.

A házibulikra, baráti összejövetelekre a legjobb választás a miniszendvics, melyet számtalan ízesítéssel elkészíthetsz, humusszal, tonhalkrémmel, tojáskrémmel vagy avokádókrémmel egyszerűen megunhatatlan.

Mini szendvicstál

A szendvicstálhoz először elkészítjük a szendvicskrémeket.

Tojáskrém

- 10 kemény tojás
- 1,5 dl tejföl
- 1 evőkanál mustár
- 1-2 ek. apróra vágott lila- vagy újhagyma
- só, bors

A kemény tojásokat meghámozzuk, és apróra vágjuk. Összekeverjük a tejföllel, a mustárral, az apróra vágott lilahagymával, sóval és borssal. Botmixerrel 1-2 percig krémesítjük és tálaljuk.

Avokádókrém

- 5 kisebb vagy 3 nagy, hámozott, érett avokádó
- 1-2 gerezd áttört fokhagyma
- 1 evőkanál friss citromlé
- só, frissen őrölt bors

Az avokádót villával összetörjük, hozzáadjuk a fokhagymát, a citromlevet, sót és borsot. Alaposan kikeverjük és frissen tálaljuk.

Tonhalkrém

- 3 doboz tonhalkonzerv
- l db tojás
- 1 kiskanálnyi mustár
- olívabogyó
- kapribogyó
- fél citrom
- zöldhagyma

Az olívabogyót és a kapribogyót feldarabolom, összekeverem a hallal, egy fél citrom levét ráöntök. Felaprítom a zöldhagymát és azt is belerakom. Cikkekre vágott paradicsomot hozzáadok, majd hozzáadom a majonézt és finoman, óvatosan összekeverem.

***

86. tipp: Narancsliget egész évben

A mediterrán gyümölcsök ugyanúgy hozzátartoznak a téli hónapokhoz, mint a nyárhoz az eper, az őszhöz az alma, vagy a körte. A lédús és édes mandarin, vagy a fanyar ízű grapefruit mellett a narancs az, melytől roskadoznak ilyen tájt a zöldségesek polcai. Érdemes új dimenzióba helyezni e gyümölcsöt, mert befőzve ugyanolyan finom, mint nyersen, vagy éppen egy sütemény hozzávalójaként. Nem kell tehát tonna számra enni télen, s tartalékolni az emléket a nyári hónapokra, főzd be, s télen-nyáron élvezheted a mediterrán életérzést!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Narancslekvár

Hozzávalók körülbelül 1 liter lekvárhoz: 2 kg narancs, 20 dkg xilit, vagy nyers nádcukor, 10-15 szem szegfűszeg, 1 db csillagánizs, 2-3 rúd fahéj, 1/2 citrom leve, 1 tasak Dzsemfix 3:1.

Előkészítés: az elmosott befőttes üvegeket és a fedeleiket tegyük magas falú lábosba, engedjük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és közepes lángon forraljuk fel a vizet.
1. A narancsokat, a citromot alaposan (ha lehet, zöldség / gyümölcs mosására rendszeresített szivaccsal) mossuk meg, majd a narancsokat vágjuk félbe és nyomjuk ki a levét.
2. Ha az össze narancslét kinyomtuk, szűrjük le és mérjük meg a kapott mennyiséget, kb. 1 liternek kell lennie (a dzsemfixet ez alapján kell adagolni).
4. Öntsük a narancslét egy lábosba, adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket (aki szeretné, kösse géztasakba a fűszereket, úgy könnyebben kiemelhető).
5. Forraljuk fel a lét, ha már forr, vegyük ki a fűszereket és szedjük le a habot.
6. A dzsemfixet keverjük el csomómentesre 2 evőkanál vízzel (félre lehet tenni narancslét is erre a célra), adjuk a forrásban lévő léhez, keverjük össze alaposan, forraljuk fel újra és kevergetés mellett 3-5 percig forraljuk (ha csomó maradna benne, szűrjük le és forraljuk a levet tovább).
7. Óvatosan adagoljuk a forró lekvárt a kifőzött üvegekbe (az üvegekhez már csak kívülről érjünk hozzá), celofánnal és tetővel zárjuk le, majd 5 percre fordítsuk fejre (vákuum keletkezik, légmentesít, így segíti a tartósítást), utána nem szükséges dunszt.
8. Ahogy kihűl, besűrűsödik a lekvár.

Ha édesebben szereted, emeld meg a cukor mennyiségét. Érdemes azonban óvatosan megkóstolni, mielőtt forr a lekvár. Használj 3:1-es dzsemfixet, mert az természetes összetevőkből áll.

Miele-tipp

A Miele DG 5061 gőzpárolóval a befőzés is egyszerűbb: az automata, fertőtlenítés, csírátlanítás program ugyanis megszünteti azokat a biokémiai és mikrobiológiai folyamatokat, melyek idővel az élelmiszerek megromlását okozzák. A program megőrzi az ételek eredeti ízét és megfelelő körülmények között meghosszabbítja azok eltarthatóságát is.


***

85. tipp: Kávéházi élvezet otthon és édesen

A kávé olyan ital, melyet baráti összejövetelek alkalmával is szívesen fogyasztunk, szinte napszaktól függetlenül. A fekete ital gasztronómiánk része, melynek funkciója messze túlmutat az élénkítésnél. Kiváló koktél-alap és mennyei sütemények hozzávalója is egyben. Nézzünk meg néhány egyszerű receptet, hogy legyen mivel koccintani szilveszterkor!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



Csokis kávécsók koktél

Hozzávalók: 20 ml kávé likőr, 20 ml Ír krémlikőr, 15 ml creme de cacao likőr, 5 ml pálinka alapú narancs likőr (Grand Marnier ), 235 ml forró kávé, 6 g tejszínhab, 40 ml csoki szirup,1 maraschino cseresznye.

Elkészítése: Egy bögre kávét keverjük össze a kávé likőrrel, ír krémlikőrrel, kakaólikőrrel és a Grand Marnier-vel. Töltsük bögrébe a forró kávés keveréket. Tetejére tegyünk tejszínhabot és szórjuk meg kakaóporral, majd tegyük rá a cseresznyét.

Kávéköd 10 személyre

Hozzávalók: 2 csésze kávé likőr, 1 / 2 csésze vodka, 5 csésze espresso, 1liter kávé jégkrém.

Elkészítése: Keverjük össze a hozzávalókat és addig melegítsük, míg egyneművé áll össze a massza. Csészékben tálaljuk.

Sült kávédesszert, habcsók

Hozzávalók: 100 g tojásfehérje, 100 g kristálycukor, 100 g porcukor, 20 ml sűrű kávé, kávés tölcsér, 125 g kristálycukor, 15 g liszt, 25 ml kávé, 30 g olvasztott vaj.

Elkészítése: A tojásfehérjét a porcukorral nem túl kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük az átszitált porcukrot és a kávét. Szilikonos sütőpapírra kis habcsókokat dresszírozunk, majd 125 C-fokos előmelegített sütőben kb. 90 perc alatt kiszárítjuk. Az összetevőket egyszerűen keverjük össze. Szilikonos sütőpapíron kenjünk ki belőle 10-12 cm átmérőjű vékony köröket. 200 C fokos előmelegített sütőben 8-10 perc alatt addig sütjük, míg el nem kezd forrni. Ekkor kivesszük és még melegen tölcsért formázunk belőle, egy alufóliából készült sablon segítségével. A kávés habcsókot helyezzük kerek tányérra, és támasszuk neki a kihűlt kávétölcsért. A tölcsért töltsük meg vaníliás tejszínhabbal és kevés gyümölccsel díszítsük.
Egészségedre, mert kávésan szép az élet!

***

84. tipp: Kávé, a szád íze szerint

A kávé olyan élvezeti cikk, mely mindennapjaink része. Egyesek az íze, míg mások élénkítő hatásai miatt keresik. Jól esik ugyanis egy finom ebéd, vagy vacsora után az a bizonyos fekete. Elkészítési módja sokféle lehet: ihatjuk erősen, gyengén, telt ízzel, vagy selymesen. Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás, s igaz ez a kávé főzésének módjaira is. A kávéfőző fajták az igényekhez igazodnak, így érdemes olyat választani, mely az ízlésünknek megfelelő kávé-íz arányt nyújtja. Ebben a kérdésben ne köss kompromisszumot! Válaszd a neked valót, hogy ne a szomszédba kelljen egy jó kávé után menni!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kávéfőzés legrégebbi módjának tekinthető az úgynevezett török kávé, melyet az alján leülepedő zaccról ismerhetünk fel. A dzsezvának nevezett sárgaréz edényben cukorral együtt főzik a darált kávét, melyet forrás előtt a tűzről levesznek, majd ismét felforralnak.

A filteres kávéfőző egy kifejezetten otthoni használatra kifejlesztett készülék, mellyel hatalmas, ámde gyenge, híg adagokat készíthetünk.
A kotyogós kávézőfő nagy népszerűségnek örvend, a benne készült fekete ugyanis erős aromával bír és magas a koffeintartalma is. A felfele áramló forrásban levő víz ugyanis kioldja az őrölt kávéból a ható- és íz anyagokat, így erőteljes, krémes italt nyerhetünk általa. A jellegzetes erős aroma a főzés közben megnövekedett gőznek köszönhető, melynek hatására a csőben található súly megemelkedik, majd az ital kifolyik a tároló edénybe. A súly adja egyébként a jellegzetes kotyogó hangot, melyről a nevét kapta a készülék.

A dugattyús technológián alapuló kávéfőzővel, melyet French Press-nek is hívnak, az előbbinél hígabb, mégis aromás kávét nyerhetünk. Az ilyen típusú készülékhez durvábbra őrölt kávéra van szükség. Az előmelegített üvegedénybe tesszük, majd forró vízzel leöntjük a kávét, s néhány percig állni hagyjuk. Ezek után a dugattyúval szó szerint kipréseljük, majd az ital azonnal fogyasztható.

A közkedvelt, vastag, úgynevezett crema réteggel borított eszpresszót nagy nyomású eszpresszó géppel készíthetjük el. A készülék nagy nyomással préseli át a forró vizet az őrölt kávén. A jó eszpresszót krémes habjáról, telt ízéről és arról ismerhetjük meg, hogy cukor nélkül is élvezettel fogyasztható. A kicsi, mégis erős ital szolgáltat alapot számtalan tejes-kávé csodához.

Az alacsony nyomású, kávépárnás készülékek 2001-ben, Hollandiában jelentek meg először. A kávé ekkor előre meghatározott adagokban, speciális eljárással kerül a párna alapját adó szűrőpapírba, így biztosítva a mindig állandó minőséget. Az ilyen készülékkel a főzés egyszerű, egy gombnyomásra átfolyik a forró víz a párnán. A különböző igényeket pedig az előre csomagolt különféle párnák elégítik ki.

A kapszulás kávéfőző különlegessége a frissen őrölt kávé légmentes tárolásában rejlik. A kapszula ugyanis így a kávé aromáját és zamatgazdagságát legalább hat hónapig megőrzi. Enyhétől az erősig, a bársonyostól az intenzív ízig, a kapszulákkal minden kávérajongó megtalálja kedvencét.

Miele-tipp

A Miele alkotta meg az első Nespresso rendszerű beépíthető kávéfőzőt, mely a kávékészítés során átszúrja a kapszulát, s 19 bar nyomású forró vizet nyom bele. A víznyomás következtében a kapszulanyitó gúlái az alsó fóliaborításon apró lyukakat ütnek, melyen keresztül távozik a forró fekete. Az elektronikusan vezérelt kapszulatartály, illetve a saját felhasználói profil beállítása még tovább fokozza a professzionális otthoni kávézás élményét.


***

83. tipp: Enni csak nyugodtan jó

Egy mai háztartás nélkülözhetetlen kelléke a mikrohullámú sütő. Ki emlékszik már azokra az időkre, amikor minden étkezéskor a tűzhelyen melegedett az egész fazéknyi főzelék? A mikró sokunk életét megkönnyítette, hiszen csak bedobjuk a készülékbe a tányérnyi finomságot, vagy a csésze tejet, s pillanatokon belül kivehetjük a meleg, gőzölgő végeredményt. De vajon tényleg felforrósodott? Vagy az első kanál után kiderül, hogy az alja szinte még fagyos? Te is sokszor bosszankodtál már emiatt? Éppen, hogy leültél, már állhatsz is fel, és teheted be újra az ebédet a mikróba?

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az ilyen helyzeteket elkerülendő alkotta meg a Miele a DualReflex rendszerrel felszerelt mikrohullámú sütőket, melyben a mikrohullámok oldalról lépnek be a belső térbe, majd a párolótér felső részéről, az oldalfalakról és a fenékrészről a forgótányér közepére verődnek vissza, így az ételek egyenletesen melegszenek fel. Nincs több félig fagyos étel és többszöri melegítés.

Miele-tipp

A Miele mikrohullámú sütői integrált kvarc grillel vannak felszerelve, mely leginkább az átsütésnél, barnításnál és a felfújtak elkészítésénél használható.


***

82. tipp: Csiribí-csiribá: tiszta edények varázsszóra

Az "este vízzel, reggel körömmel" mondás nagyon is igaz a mosatlan edényekre. Mégis sokszor előfordul, hogy nincs már kedvünk az egész napos munka és rohanás, valamint egy kiadós, istenien finom vacsora után nekiállni a konyhai harctérnek, és tisztára suvickolni a tányérokat, poharakat és evőeszközöket. Vagy épp nincs kedvünk az esti filmezés vagy lágy zene mellett a mosogatógép búgó és monoton hangját is hallgatni? Ne aggódj, sokan vagyunk így ezzel!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



De adódhatnak olyan helyzetek, amikor ráébredünk, hogy bizony szerencsésebb lett volna, ha este mégis mozgósítjuk utolsó erőnket... Hiszen milyen kellemetlen, mikor a baráti társaság váratlanul betoppan, vagy a család tesz nálunk látogatást, s a szekrény mélyéről próbálunk előkotorni pár tiszta csészét és poharat. Ilyenkor jön jól a felmentő sereg! A Miele mosogatógépeit felkészítették a váratlan helyzetekre, a Turbo funkció segítségével bizonyos programoknál ugyanis akár 50 perccel is lerövidítheted a mosogatás idejét és csillogóan tiszta edényekkel teríthetsz. Ha biztosra mész inkább, a Miele mosogatógépei az esti lazítást sem zavarják meg, ugyanis az extra halk készülékei olyan csendben dolgoznak, mely szinte nem is észlelhető.
Csengettek! Vajon ki lehet az?

Miele-tipp

A Miele karácsonyi ajánlata a Gourmet szett, melynek megvásárlása esetén egy G 4170 SCVi mosogatógéppel ajándékozunk meg.


***

81. tipp: A tökéletes ünnepi menü II. rész

Kétrészes cikksorozatunk második részében valódi magyar, mégis finom karácsonyi ételeket mutatunk be. Hiszen nincs abban semmi rossz, ha követjük a hagyományokat, és a jól megszokott ízeket. Ezek teszik ugyanis otthonossá a hangulatot. A tipikus magyar ételek évek óta szerepelnek étlapunkon, mégis könnyű azokat elrontani, s bizony kell némi tapasztalat ahhoz, hogy a nagymamánál megszokott ízeket elővarázsoljuk. Nézzük hát, milyen az igazi kolozsvári töltött káposzta, s mitől olyan tartalmas a mi halászlevünk. A gesztenyés süti igazából már csak hab a tortán...

Készítsd el karácsonyi menüdet, Sanyi, a Miele séfjének segítségével!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kolozsvári töltött káposzta

Hozzávalók:

- 50 dkg apróhús (sertés)
- 30 dkg sertés karaj
- 30 dkg füstölt oldalas
- 15 dkg füstölt kolbász
- 50 dkg savanyított káposztalevél
- 1 kg savanyú káposzta
- 10 dkg rizs
- 10 dkg zsír
- 20 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg vöröshagyma
- 2 db tojás
- 4 dl tejföl
- liszt
- fokhagyma
- fűszerpaprika
- csombor
- őrölt feketebors
- só

Az apróhúsból, 8 dkg szalonnából, a rizsből és a tojásból a szükséges fűszerekkel elkészítjük a rizses-húsos tölteléket. A savanyított káposztalevelek középső vastag erét kivágjuk, hogy könnyen hajlíthatóak legyenek. Minden levél keskenyebb végére helyezünk egy kisebb kupac tölteléket, majd azt belegöngyöljük a káposztába. A szabadon maradó levélszéleket behajtogatjuk a henger két végén, ez tartja majd egyben a csomagot. (A levélmaradékokat csíkokra vágjuk, és a többi savanyú káposztához adjuk.)
Egy nagyobb fazékban kevés zsíron megpirítjuk a maradék finomra vágott vöröshagymát, s a tűzről lehúzva elkeverjük benne egy evőkanálnyi pirospaprikát. (Mehet még bele egy-két gerezdnyi tört fokhagyma is.) Hozzáadjuk a savanyú káposzta kétharmadát, arra elhelyezzük a töltelékeket és a füstölt kolbászt és az oldalast, beborítjuk a maradék aprókáposztával, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen elfedi. (A vízhez keverhetünk káposztalét is.) Ha kell, megsózzuk, s lassú tűzön főzzük (kb. 1-2 óra hosszan), amíg a töltelékek is meg nem puhulnak. Ekkor a töltelékeket és a kolbászt kiszedjük, s a visszamaradt káposztát a tejföl feléből készített habarással besűrítjük. (Kevés lisztet használjunk, mivel a lének nem szabad "tapinthatóan" sűrűvé válnia!)
Közben a karajból natúrszeleteket sütünk. A maradék szalonnából (a bőrével együtt) kb.1 cm vastag csíkokat vágunk, a felső szélüket ugyancsak kb. 1 centiméteres közökben bevagdossuk, s e szeleteket sütjük meg kakastaréjnak (ha kész, hintsünk rá egy kevés pirospaprikát).
Tálalásnál az aprókáposztára kerülnek a töltelékek, arra pedig a natúrszelet, a kolbász és a kakastaréj, s kísérőnek vele megy a maradék tejföl.

Halászlé

Hozzávalók:

- 1 kg ponty
- fél kg fogas
- fél kg harcsa
- fél kg hagyma
- 5 dkg paprika
- 20 dkg zöldpaprika
- 10 dkg paradicsom
- só

A halat kifilézzük, darabokra vágjuk és a tejjel, vagy ikrával együtt besózva félretesszük. A halfejeket és a csontokat a vastag karikára vágott hagymával és sóval kis lángon, 2 liter vízben, másfél órát főzzük. A hallevet leszűrjük, elkeverjük a pirospaprikával, beletesszük a halakat, a cikkekre vágott paprikát, a paradicsomot és mérsékelt lángon főzzük mintegy fél órát.Főzés közben nem keverjük meg, csak rázogatjuk, hogy a hal ne törjön össze. Úgy mondják, a halászlé akkor jó, ha a hüvelyk-, és mutatóujjunk közé vett gőze már ragacsos.

Gesztenyés almás süti

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl langyos tej
- 6 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- csipet só
- 2 tojássárgája

Töltelékhez:

- 2-3 közepes alma
- 25 dkg gesztenyepüré
- 3-4 evőkanál tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj

A tésztához a langyos tejben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és egy kanál lisztet, majd hagyjuk felfutni. A maradék lisztet a sóval és a margarinnal elmorzsoljuk. A felfuttatott élesztőt és a tojássárgáját hozzáadva megdagasztjuk. Gőzpárolóban (vagy meleg helyen) megkelesztjük a tésztát, majd 12 kis gombócot készítünk belőle. A töltelékhez a gesztenyepürét a tejjel összekeverjük. A megmosott almát cikkekre vágjuk, a fahéjat a cukorral elkeverjük, majd megszórjuk az almaszeleteket. A tésztadarabokat egymástól elég távolságra egy tepsire helyezzük, majd ellapítjuk őket és mindegyik közepére teszünk egy gombóc gesztenyepürét és 2 cikk fahéjas almát.
Hagyjuk állni, hogy keljen még egy kicsit, majd 180 C fokon aranybarnára sütjük. A végén szórjuk meg porcukorral.

Még mindig éhes vagy? További receptekért látogass el a Miele Főzőiskola oldalára és csemegézz a finomságok között!

***

80. tipp: A tökéletes ünnepi menü

I. rész

Légy könnyed és formabontó: lepd meg barátaidat egy olyan ünnepi fogással, mely után megnyalják mind a tíz ujjukat. Hogy miért? Mert a hagyományos unalmasnak tűnhet, s mert mindig érdemes új ízeket kipróbálni. Kevés helyen szerepel az étlapon a gesztenyehab leves, vagy a stollen. Egyáltalán mi az a stollen? Olvass tovább, s meglátod!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kétrészes cikksorozatunkban két különböző ünnepi fogást ajánlunk figyelmedbe. Amennyiben vendégeid a különlegeset keresik, készítsd el alábbi receptjeinket, a hagyományokat és a magyar ízeket követőek számára holnapi cikkünk tartogat majd meglepetéseket!

Gesztenyehab leves

6 adag / 1 adag 838 kJ / 200 kcal, F 3 g, Zs 10 g, Szh 24 g

Hozzávalók:

- 350 g hámozott gesztenye (kb. 800 g héjas)
- 600 ml tyúkhúsleves
- 125 ml tejszín
- só
- bors
- 6 tk szarvasgomba - vagy tökmagolaj

A gesztenyéket egy éles késsel bevágjuk, és sós vízben kb. 15 percig lassú tűzön főzzük. A forró vizet leöntjük, a gesztenyéket hideg vízzel leöblítjük és a héjukat leszedjük. Így kb. 350 g gesztenyénk marad. A gesztenyéket a tyúkhúslevesben hirtelen felforraljuk, pürésítjük, majd egy szűrőn keresztül átpasszírozzuk. A tejszínt hozzáadjuk, majd a levest sóval és borssal fűszerezzük. Tálalás előtt felforrósítjuk, és botmixerrel krémesítjük. A levest csészékbe tesszük, és minden adag tetejére egy kevés szarvasgomba- vagy tökmagolajat csepegtetünk.

Beállítás: Főzési idő:Főzőlap 15-20 perc / 5-10 perc

Stollen - 6 főre

Hozzávalók:

- 1 tojássárgája
- 1 csipet őrölt gyömbér
- 100 g forrázott mazsola
- 100 g aszalt vagy kandírozott gyümölcs
- 50 g mandula
- 2,5 cl rum
- 20 g élesztő
- 300 g liszt
- 60 g cukor
- 100 g vaj
- 1,25 dl tej
- 1 db vaníliarúd
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja

Díszítéshez: olvasztott vaj, porcukor

Az élesztőből, a tej feléből, és egy kevés lisztből híg kovászt készítünk és kb. 2 órán át meleg helyen érleljük. Ezután a mazsola, a gyümölcsök és a mandula kivételével minden anyagot összedagasztunk. Húsz perc pihentetés után a mandulát és a gyümölcsöket is belegyúrjuk, majd újabb húsz percet pihentetjük. Ezután megformázzuk, és fél órát kelesztjük. 195 °C-os sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Még forrón megkenjük olvasztott vajjal és vaníliás porcukorba forgatjuk.

Beállítás: Hőlegkeverés
Hőmérséklet: 185°C
Sütési szint: alulról az 1.
Sütési idő: 30 perc
sütőben: Felső-/alsó hő 195 °C, alulról a 2., 30 perc

Kacsacomb zellerpürével

Hozzávalók:

- 4 db kacsacomb
- 3-4 ág rozmaring
- 60 dkg zeller
- 10 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- só
- 20 dkg szőlő
- 1 ek méz

A kacsacombokat besózom mindkét oldalát. Zsiradékot nem adok hozzá, mert ki fog sülni belőle nagyon sok. Tepsibe helyezem, s a combokra rakom a rozmaringot. Elkészítem a zellerpürét. A megtisztított zellert kockára vágom, vízben 20 kb. 20 perc alatt puhára főzöm. Majd leszűröm és tejszínnel, vajjal elkeverem. Turmixgépen átnyomom és szűrőn átpasszírozom. Vajat felolvasztok és a szőlőt azon 1-2 percig párolom és meglocsolom mézzel. S tálalhatom.

Jó étvágyat!

***

79. tipp: Édes apróságok karácsonyra

Mi is lehetne jobb meglepetés annál, mint amit kéz kezünkkel készítünk el? Többet ér az minden megvásárolt tárgynál, vagy élménynél. Az ajándék ugyanis, melyben szeretetünk, odaadásunk, szabadidőnk és lelkesedésünk mind benne lakozik, kitüntetett figyelemmel és gondoskodással ajándékozza meg szeretteinket. Tégy te is így az idén, s készíts személyre szabott ajándékot: apunak kókuszosat, anyunak puncsosat, tesónak mézeset, barátnőnek pedig marcipánosat. Mert az édességet mindenki szereti!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



Válogass a Miele Főzőiskola Memi blog receptjei közül, induljon a nagyüzemi, pénztárca kímélő, mégis szívhez szóló ajándékkészítés!

Cantuccini vagy cantucci

Hozzávalók:

- 17,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 7 dkg nyers nádcukor
- csipet só
- 1 kávéskanál sütőpor
- 2 tojás (szabadtartású)
- 3 dkg vaj
- 20 dkg pucolt
- egész török mogyoró (lehet egész mandula is)

Az elkészítésért kattints!

Aszalt szilvával töltött marcipán bonbon (10-15 darab)

Hozzávalók:

- 10 dkg darált mandula
- 10 dkg nyers nád porcukor
- 1 dl víz
- 1 zacskó aszalt szilva (felezve a szilvák és ellenőrizve, hogy biztosan nincs-e benne magdarab)
- bevonáshoz kb. 10 dkg magas kakaótartalmú (maximum 60-70%-os), jó minőségű étcsokoládé

Készítsd el egy mesterrel, nézd meg videóreceptünket!

Keksz (alaprecept)

Hozzávalók:

- 20 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
- 10 dkg olvadt vaj
- 10 dkg cukor (nyers nád, vagy nyírfa)
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
- 1/2 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)
- 1 egész tojás (szabadtartású)

Nézd meg, mi hogyan készítjük el!

Kedvet kaptál? Nos, sütésre fel!

***

78. tipp: A nedű, mely bearanyozza az ünnepet

Egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhatnak a csillogó, öblös üvegkelyhek, és a testes vagy épp könnyű borok, melyek tökéletesen kiegészítik az általad olyan nagy odafigyeléssel és szeretettel elkészített ünnepi menüt. Igen ám, de nem mindegy, hogy a különböző húsokhoz milyen fajtát választunk! Hogy otthonodban te magad lehess a sommelier, segítünk az alapok elsajátításában.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ha az egyszerűbb, kevéssé fűszerezett ételek mellé keresed a megfelelőt, akkor a könnyű fehér borok között keresgélj, míg a rafináltabb, zsírosabb, fűszeresebb kreációk már elbírják az erősebb fehér fajtákat is, de inkább a testes vörösborok után kiáltanak. Ha a fogás fűszeres, akkor ezt a bor kiválasztásánál is vedd figyelembe, és válaszd a fűszeres borok egyikét.

Ha olyan ételkülönlegességgel készülsz, melyet borral bolondítasz meg, akkor ahhoz mindenképpen az ételhez használt bort kínáld. Ugyanígy alapszabály az is, hogy az egy étkezésen belül felszolgált italok erőben és zamatban gazdagodva kövessék egymást. Ha voltál már borkóstoláson, akkor számodra nem lesz ismeretlen ez az irányelv.

Amennyiben már birtokodban van a tökéletes palack, csupán annak megfelelő hőmérsékletéről kell gondoskodnod: a vörösborokat szobahőmérsékleten, a fehéreket pedig hűtve szervírozd! Bízd a palackokat szakértő kezekre, szerezd be a Miele bortemporáló hűtőjét, mely gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről.

Ha még nem döntötted el, milyen kísérőbort válassz a karácsonyi menühöz, íme, néhány kiváló fajta, melyek bearanyozzák az ünnepet!

A kutyafáját 2010: A zamatos, különleges kékfrankos, merlot, cabernet franc, syrah, turán házasítás szinte itatja magát. Jellemzői: bodza, ribizliszörp, rózsa illat, közepes test, rusztikusság, szegfűszeg, fahéj jegyek, emiatt különösen illik a téli hangulathoz.

St. Andrea Áldás 2008 (Egri Bikavér): Mélyvörös, közepes testű kékfrankos (40%) és merlot (37%) házasítás cabernet franc-kal, syrah-val, pinot-val és menoirral kiegészítve. Illata fűszeres, érett gyümölcsös, szájban gazdag, összetett, finoman rusztikus.

Szeremlei Rizling 2009: Halvány szalma színű, rajnai rizling és olaszrizling házasítás. Illatában citrusfélék és körte, szájban lédús őszibarack és gyümölcssalátás jegyekkel. Könnyű, ropogós, tele tiszta, elegáns gyümölcsös ízekkel.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


Miele-tipp

A Miele KWT 4154 UG-1 Bortemporáló hűtőszekrényében két, egymástól függetlenül szabályozható hőmérsékletű borhűtő rész van, így mindig a fajtákhoz illő hőfokot állíthatod be.

***

77. tipp: Karácsonyi tortacsoda - süsd meg egy cukrásszal együtt!

Az ünnep bizony elképzelhetetlen édes finomságok nélkül. Feldobják a hangulatot, mert elképesztően finomak és a családi beszélgetések legjobb kísérői. A bejgli egy olyan örökség, mely évtizedek óta a karácsonyi menü szerves részét képezi. Érdemes azonban újítani, s olyan recepteket kipróbálni, melyek különleges ízeket varázsolnak az asztalra, karácsonyi hangulatban.
A nagy családi összejövetelek alkalmával is fordíts figyelmet a tudatos táplálkozásra! A karácsonyi időszak néhány napja alatt elkövetett nassolás és habzsolás ugyanis nem maradhat büntetlenül. Gondolkodj előre, lepd meg őket egy olyan tortával, mely tele van minden földi jóval, finom és mégis egészségesebb!

Egyszerű kigondolni, de megvalósítani bizony már mégsem olyan könnyű, hisz hiába a recept, valljuk be, olykor túl kemény a hab, nem jön fel a sütemény, vagy éppen darabos a csokimáz... Éppen ezért tarts most velünk: süsd meg a karácsonyi tortát Farkas Vilmos cukrásszal, csináld vele és az eredmény biztos nem marad dicséret nélkül!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


Gyermek körte torta

Hozzávalók:

Piskóta:

- 40 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 20 g őrölt mandula
- 3-4 tojás kettéválasztva
- 50 g olvasztott vaj
- 60 g nádcukor
- 1 citrom reszelt héja

Tejcsokoládé krém

- 300 g olvasztott tejcsokoládé, 600 ml tejszín

Ganche:

- 200 ml állati tejszín
- 200 g étcsokoládé (minimum 50% kakaótartalommal)

Így készíti a cukrász

A vajat megolvasztom, de nem forróra, és belekeverem a tojássárgáját, valamint a citrom reszelt héját. A tojásfehérjét felverem a nádcukorral nem túl kemény habbá, hozzácsurgatom a vajjal elkevert sárgáját. Óvatosan márványosra keverem, ekkor kezdem hozzászórni a lisztet és az őrölt mandulát. A kikevert piskótát a sütőkarikába töltöm és 160°C-on kb. 23 perc alatt megsütöm.

Torta betöltése:

A 600 ml tejszínt habbá verem, és apránként hozzákeverem az olvasztott tejcsokoládéhoz.

Körte előkészítése:

A három darab körtét megmosom, meghámozom és kivágom a magházukat. Teát főzök vízből, nádcukorból, teafűből, fahéjrúdból, szegfűszegből és egy felkarikázott citromból, ebben főzöm kissé puhára a körtéket. Majd lehűtöm és félreteszem. A kihűlt tönkölypiskótára ráhelyezem a sütőkarikát, és 1 cm vékony krémet kenek bele, majd belehelyezem a körtéket, és a többi krémmel teletöltöm a tortakarikát. A tetejét egyenesre kenem. Egy picit dermedni hagyjuk, majd a karikát körülbelül 2 mm-rel megemeljük a torta szintjétől és alulról kiékeljük. Ezt a 2 millimétert langyos ganache krémmel feltöltjük, és szintén simára kenjük. Ízlés szerint díszítjük.

Ganche:

A tejszínt gőzölgésig hevítjük (70°C), majd ráöntjük a felaprított csokoládéra, de még nem keverjük, el csak hagyjuk, hogy átjárja a meleg. Pár perc állás után a lehető legkevesebb mozdulattal, óvatosan simára keverjük. Azért nem szabad sokat kevergetni, mert akkor sok buborék kerül bele és az meglátszódik majd a torta felületén. Tehát figyeljünk, hogy buborékmentes legyen a ganache. Fontos még megjegyezni, hogy ennek a bevonatnak az íze, sűrűsége és fénye, változó lehet az alapanyagok minőségének függvényében.

Miele-tipp

Amennyiben érdekel a sütés és szívesen tanulnál egy mestertől, látogass el a Miele Sütő Akadémiára, ahol Farkas Vilitől lesheted el a cukrászat csínját-bínját!

***

76. tipp: Átmelegít, s jókedvre derít

A karácsonyi vásárokról sosem hiányozhatnak a forralt bort kínáló bódék, ahol a párok összebújva kortyolgatják, vagy a baráti társaságok iszogatják vidáman a tipikusan téli fűszerekkel ízesített italt. Csodás hangulat uralkodik, mégis, néha szívesebben vackoljuk be otthon magunkat, s hívjuk inkább át a barátokat is, hogy egy bögre forralt bor társaságában kibeszélgethessük és kinevethessük végre magunkat.
S ha összegyűlt a nagy csapat, akkor elő a hatalmas kondérral és a boros palackokkal, készülhet az igazi téli ital, melyet mindenki szeret! Hogy van-e jól bevált recept?

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A tökéletes eredmény titka a fűszerezés. A fahéj és a szegfűszeg elengedhetetlen, de az ínyencek szegfűborssal és zöld kardamommal tehetik pikánsabbá az ízvilágot. A fűszerek mellett a hozzáadott gyümölcsök is legalább ugyanolyan fontosak, naranccsal, almával és citrommal érhetjük el a lehengerlő zamatot, és már maga az illat is hívogató és csalogató lesz, csak bírjuk kivárni, míg végre belekortyolhatunk az ízek kavalkádjába!

Forralt bor

Hozzávalók:

- 10 gerezd szegfűszeg
- 2 db fahéj
- 1 / 4 csésze porcukor
- 1 db durván reszelt szerecsendió
- 2 csésze víz
- 1 db narancs durván reszelt héja
- 1 db apróra vágott alma
- 750 ml könnyű, gyümölcsös vörösbor (például merlot)

Melegítsük fel a szegfűszeget, fahéjat, cukrot, szerecsendiót, vizet, narancs héját és az almát egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletét, és főzzük 10 percig. Adjuk hozzá a vörösbort, főzzük további 5 percig, majd vegyük le a tűzről. Szűrjük le és azonnal szolgáljuk fel.

Miele-tipp

Ha sokan vagytok, nem elég a kis fazék, s a nagy fazékhoz nagy főzőzóna dukál! A Miele beépíthető indukciós főzőlapjain minden főzőfelület szabadon variálható, így az edény méretéhez igazíthatod, s a lehető leggyorsabban készítheted el a forralt csodaitalt!


***

75. tipp: Meglepetés, mely igazi élmény

Az ajándékozás csak akkor könnyű, ha igazán ismerjük azt, akit meg szeretnénk lepni. Tudjuk, hogy miért rajong, mi a kedvenc időtöltése, mire vágyik, vagy mi az, ami egyenesen taszítja. Érdemes olyan dolgot adni, ami egy életre szóló élményt nyújt, nem csupán egy pillanatnyi eksztázist. Hiszen ki szeret olyan ajándékot kapni, mely csupán az ünnep varázsa miatt tűnik hasznosnak vagy szépnek?

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Sokan vagyunk, akik szeretünk utazni és szeretjük a gyomrunkat is. A varázslatos tájak és az ismeretlen ízek izgalma különös boldogsággal tölt el mindnyájunkat. Te is így vagy ezzel? Te minek örülnél a legjobban? Én egy olyan élménynek, melyben a kalandozás és a gasztronómia együtt járnak...

Nézz körül a Miele aktív konyhájában és lepd meg szeretteidet egy különleges kulináris élménnyel. Utazzatok Toszkána gyönyörű tájaira, látogassatok el Provance dűlőire, vagy térjetek be Erdély legismeretlenebb helyeire! Mexikó sem távolság, tarts velünk!
A Miele Kulináris Praktikák keretében a közös főzés öröme elegyedik a finom bor esszenciájával. Lepd meg szeretteidet, töltsetek el együtt egy kellemes estét elegáns, mégis barátságos környezetben! A finom ízek és a gasztronómiai utazás színhelye ez, egy hely, ahol barátságok köttetnek...

Miele-tipp

A Miele aktív konyhája egész évben várja a gasztronómia iránt érdeklődőket. Főzőtanfolyamok kezdőknek és szakavatottaknak; országok ízei, illetve ünnepnapok étkei várnak Rád!


***

74. tipp: Mézes bűnbeesés

A házilag készített mézeskalács illata és íze az ünnepek kihagyhatatlan eleme. Süthetjük egyedül, a gyerekekkel, vagy akár barátaink körében is. A nagymamával közösen kreált mesebeli házikó hetekig a lakás dísze, melyből szeretet és lelkesedés árad. Aki nem csupán formázza, hanem szívesen fogyasztja is az édes süteményt, bizony nincs könnyű helyzetben, hiszen megnyerő íze és különleges illata könnyen függőséget okoz.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Telnek, múlnak az ünnepek, lassan beköszöntenek a dolgos hétköznapok, amikor is csodálkozva tapasztaljuk, hogy kedvenc ruhadarabunk itt-ott szorít. Azonnal nekiesünk és keresünk a neten valami megoldást a problémánkra... Szigorú diéta helyett gondolj a mára, és készíts olyan mézeskalácsot, mely egészséges életmódodhoz igazítva nyújt ünnepi, mézes íz-élményt! Süss a Miele Főzőiskola Receptművesével, lepd meg érzékeidet egy egészséges sütivel!

Receptműves - Mézeskalács édes sütemény

Hozzávalók:

- 25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 1 db tojás
- 5 dkg xilit vagy nyers nád porcukor
- 10 dkg méz
- 2 dkg olvadt vaj
- 1,5 csapott evőkanál tejföl
- 0,5 teáskanál szódabikarbóna
- 1,5 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér, csipet őrölt szerecsendió

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A tojásokat a porcukorral keverjük össze, majd adjuk hozzá a mézet, az olvadt vajat és keverjük simára A fűszereket szórjuk a lisztre, arra a szódabikarbónát és adjuk hozzá a nedves keveréket, majd alaposan keverjük össze (ekkor ragacsos, nyúlós, nagyon lágy a tészta, ez így jó!), majd tegyük be a tésztát a hűtőbe 1 órára pihenni. Ha letelt a pihentetés ideje, gyúrjuk át a tésztát, majd enyhén lisztes alapon nyújtsuk 3-5 mm vékonyra. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), vajazzuk ki a tepsit és vegyük ki a sütőrácsot. Tetszőleges formájú sütemény kiszúróval formázzuk a mintákat és helyezzük a tepsire, egymástól 1 cm távolságra. A 4. pontban írt hőfokon süssük 10-12 percig és a tepsin hagyjuk kihűlni, ha teljesen kihűlt, lehet dekorálni.

Miele-tipp

Törekedj a gyors és tökéletes sütési eredményre! A Miele sütőkben egyszerre három szinten készítheted a finomságot. A készülék, mely gyorsan, kb. 8 perc alatt felfűti magát 180°C-ra, a Miele Különleges Ajánlata keretében megvásárolható.


***

73. tipp: Mert a forma igenis számít

A konyha berendezését éveken át gyűjtögetjük, hiszen mindig akad valami új. Azt választjuk, amiben nem ég le, amihez nem kell olaj, ami természetes anyagokból van, ami színes vagy éppen szagos. Számos barátnő és saját konyhám átvizsgálása után bizton állíthatom, mindenkinek megvan a kedvence, hiába a fellángolás, vissza-visszatérünk a megszokott 3-4 darabhoz. Kedveljük a különleges formájú, a hagyományostól eltérő szögletes serpenyőket, kacsasütő edényeket, mégis, alig vesszük elő ezeket, hisz a megszokott kör alakú főzőzónás lapon kényelmetlen a velük való munka. Nem férünk el, csak az edény közepe melegszik fel és sorolhatnánk a bosszantó okokat.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A különleges Miele HiLight főzőlapokkal a fenti kellemetlenségek megelőzhetők. Nagy előnyük ugyanis a változtatható felületű főzőzóna, mely kör alakról egy pillanat alatt 29 cm hosszú, téglalap alakú zónává is növelhető. A négyszögletes sütőedények melegítése így nem jelent többé problémát, az átalakított főzőzóna az edény teljes felületét felmelegíti.

Főzésre fel: légy kreatív és készíts minden ételt a hozzá leginkább illő formájú edényben: a főzőlap nem jelenthet többé kifogást!

Miele-tipp

A Miele KM 5821 típusú HiLight főzőlap testre szabható, kielégíti minden háziasszony igényét. Bármely főzőzóna teljesítményének és főzési idejének beállítása ugyanis egyetlen központi számsor segítségével végezhető el, illetve az egyéni beállítások alapján az egyes gombokhoz különböző hangjelzések is rendelhetők. A gyermekek is biztonságban érezhetik magukat a gyermekzár funkciónak köszönhetően.


***

72. tipp: Ne legyenek kétségeid!

A nagy rohanásban nem nehéz hibázni. Futni kell a gyerkőcért az óvodába, iskolába, rohanni kell vásárolni, hogy az esti vagy hétvégi sütés-főzéshez minden szükséges alapanyag meglegyen. Esténként egy kis szórakozás sem árt, szinte pánikszerűen hagyjuk el otthonunkat a táncóra kezdete előtt 5 perccel, és csak remélhetjük, hogy odaérünk kezdésre.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Bizony, ilyen őrült tempóban könnyű hibát ejteni. Vagy azt hinni. Ilyenkor kúszik be az ember agyába a gondolat, hogy vajon mindent elzártam otthon? Vajon nem hagytam a sütőt bekapcsolva? A kétséget nem tudjuk elűzni. Csak akkor nyugszunk meg, ha megbizonyosodunk róla, hogy minden rendben otthon. Ez az érzés őrjítő lehet. A megoldás viszont a szemed előtt van! A Miele úgy alkotta meg a beépíthető sütőit, hogy otthonod teljes biztonságban legyen. Még akkor is, amikor a nagy sietségben és kapkodásban elfelejtetted kikapcsolni. A Miele készülékei ugyanis bizonyos üzemidő után automatikusan kikapcsolnak, így nyugodt és önfeledt lehetsz bármikor, bárhol.

Miele-tipp

A Miele H 4312 Beépíthető sütő igazán szép ajándék lehet az egész családnak, éppen ezért karácsonyi Különleges Ajánlatunk keretében is megvásárolható. A PerfectClean bevonat garantálja, hogy semmi sem tapad le, és a tisztítása is fantasztikusan egyszerű.

***

71. tipp: Hidegre tesszük az olvadást!

Bármikor előfordulhat, hogy míg mi nyugodtan olvasgatunk a kanapén, áramkimaradás miatt szépen lassan olvadásnak indulnak a fagyasztóban a húsok, vagy a hűtőben az ételek. De bizony olyan is előfordulhat, hogy véletlenül mi felejtettük résnyire nyitva az ajtót. A hőmérséklet pillanatok alatt elkezd felfelé kúszni, ami nem csak az ételeknek, hanem a készüléknek sem tesz jót. Sokszor észre sem vesszük a veszélyt, mely a könnyen romló termékeket fenyegeti, így már csak akkor jövünk rá, hogy baj van, amikor látjuk a csöpögő hűtőt vagy fagyasztót, és látjuk, ahogy a hőmérő mutatója felfelé kúszik.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Miele éppen ilyen helyzetekre fejlesztette ki a hűtőszekrényekre és a fagyasztó készülékekre a Hangfigyelmeztetés funkciót, mely a megnövekedett hőmérsékletre vagy rövid áramkimaradásra hangjelzéssel reagál, figyelmeztetve a megváltozott körülményekre. A KF 9713 iD hűtő-fagyasztó a karácsonyi Gourmet-szett ajánlatának részét képezi, melynek megvásárlása esetén a mosogatógépet a Miele teszi a fa alá.

Miele-tipp

A Miele hűtőszekrények lehetővé teszik a hűtött áru biztonságos tárolását. A PerfectFresh speciális zónában pedig a sajtok, zöldségek, gyümölcsök és nyers húsok háromszor tovább maradnak frissek, mint egy normál hűtőszekrényben. Köszönhető ez annak, hogy a hőmérséklete a hűtőzónánál hűvösebb, nedvességtartalma pedig állítható.

***

70. tipp: Mosogatás, ahogy edényeid kívánják

A mosogatógép rendkívül kényelmessé teszi a mindennapokat. Nem kell többé a vasárnapi ebéd után hosszas mosogatásba kezdenünk, miközben a vendégek és családunk vígan mulat: csupán néhány pillanat és csatlakozhatunk hozzájuk. A készülék használata látszólag rendkívül egyszerű, de bizony vannak esetek, amikor elgondolkozunk azon, hogy hány fokra, mennyi időre indítsuk. Mégis mi alapján állapítsuk meg, hol van egy mérce, mely egyértelműen kimutatja, hogy mennyire koszos az edény, vagy tányér?

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ilyen mérőszám bizony nincs. Fontos azonban, hogy a mosogatást is tudatosan végezzük, mellyel nemcsak vizet, hanem energiát is spórolunk.
A Miele mindezen célok figyelembe vételével fejlesztette ki mosogatógépeit, melyek automatikus programban folyamatosan mérik a mosogatóvíz szennyezettségét, így egyszerűen elérhetővé teszik a tökéletes végeredményt. Az automatikus programok használata során ugyanis az úgynevezett AutoSensor, a vízben lebegő szennyeződés részecskék pontos számát és méretét is méri, így a mosogatás folyamata automatikusan igazodik a szennyezettség mértékéhez. A Miele készülékekkel pontosan annyi vizet és energiát használsz fel, amennyi indokolt. Nincs több felesleges pazarlás: edényeid tündöklően tiszták lesznek, melyért egészen biztosan jár a dicséret!



Miele-tipp

A Miele G 5980 SCi beépíthető mosogatógép az adott mosogatási körülményekhez igazodva végzi el a munkát. 3 D evőeszközfiókja, extra halk programja, illetve SensoDry szárítása a kényelem fokozására szolgál.

***

69. tipp: A könnyed erő

A takarítás egyik sarkalatos pontja a por megfelelő eltávolítása, melyre ott a jó öreg porszívó. Mely ugyan hangos, nem is szív tökéletesen, de mégis a tisztaság illúzióját nyújtja...
Igen, feltehetjük a kérdést, mi ez a bevezetés, azonban sajnálatos tény, hogy egy nem megfelelően kiválasztott készülék inkább csak keveri a port, s felületes megoldást nyújt. Ilyenkor történik meg az, hogy egy takarítás után néhány órával ismét előtűnnek a porcicák, mi pedig csak panaszkodunk, hogy milyen koszos a város, és hogy: "Jaj, sanyarú sorsom, takarítok, de mindhiába..." Negatív és sajnáltató felkiáltások helyett válassz olyan porszívót, mely valódi tisztaságot és kényelmet nyújt!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


A Miele S 6240-es porszívója egyesíti az alacsony zajkibocsátást a tökéletes tisztítási teljesítménnyel. Az egyedülálló Air Teq padlókefe titka az áramvonalas légcsatornában rejlik, melynek köszönhetően az alacsony energiafogyasztással ötvözött könnyű és alapos porszívózás garantált. A kellemesen halk készülék rendkívül erőteljes: az optimálisan beállított Miele motor és a beépített hangszigetelés nem megy ugyanis a teljesítmény rovására. Képzeld csak el: porszívózás halkan, alaposan, másokat nem zavarva. Kell ennél több? Persze, hogy kell, hisz mit ér a csendes működés és az energiatakarékosság, ha a készülék ormótlan, nehéz és megsérti a bútorokat...

A Miele minden esetben gondol a kezelési kényelemre. S 6240-es porszívója csupán 4,5 kg-t nyom kiegészítők nélkül, szinte siklik a padlón, s tökéletesen ellátja feladatát. A komfort fokozására szolgál a kompakt burkolat két oldalán található szívócső-tartó, mely lehetővé teszi a helytakarékos tárolást, illetve a készüléktesten körbefutó bútorvédő él. Fedezd fel a porszívózás hatékony, könnyed és takarékos élményét!

Miele-tipp

A Miele S 6240-es porszívója minden igényt kielégít. Két szóval jellemezhető: könnyű és erős.


***

68. tipp: Mert a házi készítésű az igazi

A meleg kenyér illatáról rengeteg dolog eszünkbe jut. Régi emlékek, a nagymama nevetése, családi reggelik vidámsága, vagy akár a baráti borozgatások szép pillanatai. Alig akad nap, vagy alkalom, amikor egy-egy szelet kenyér ne kerülne asztalunkra, szeretjük, mert ízlik, mert gasztronómiai kultúránk része, mert sokféle, és mert tápláló finomság. Régi idők szép pillanatai, a lakásban áradó friss pékáru illata sajnos egyre inkább eltűnőben van. Felgyorsult világunkban és talán elegendő tapasztalat híján kevesen vagyunk, akik otthon nekiállunk egy gyúrás, dagasztás, kelesztésnek, várva a bizonytalan végkifejletet...

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Miele a tökéletes sütési eredményt előtérbe helyezve alkotta meg sütőit. A "hőlégkeverés plusz", illetve a gőzzel való sütési üzemmód kombinációjával számtalan omlós, puha, mégis ropogós ételt el tudunk készíteni. E párosításnak különösen a kenyérfélék, felfújtak, tészták és húsok elkészítésénél vesszük nagy hasznát.

Nincs más dolgod, mint klímavezérléssel rendelkező sütődön beállítani a szükséges paramétereket: a hőmérsékletet, a sütési szintet, illetve a sütési időt/ maghőmérsékletet. Az optimális páramennyiség hozzáadásával és a légkeveréssel egyenletes barnulási eredményt érünk el. Hogy miért jó ez? Mert jobban megkel a tészta, és a kenyér, zsemle héja ragyogóvá sül akkor, ha már az első percben párát adunk hozzá. A pizzához hasonló tészták pedig, melyek lében gazdag feltéttel rendelkeznek, a nedvesség miatt nem égnek oda. Mert kérges húsok esetében, a kezdeti gőz hozzáadásával a zsír jobban kisül, míg a soványak nem száradnak ki.

A Miele sütők ezen kívül automatikus programok sokaságával segítik munkádat. Az ilyen programok használata során üzemmódot, időt és hőmérsékletet sem kell állítanod, sőt kiegészítő információkat is kapsz. A készülék figyelmeztet, ha az ételt meg kell locsolni, vagy fordítani, illetve jelzi a hátralevő időt is.

Készítsünk olívás kenyeret, mely a fehérborok kiváló kisérője!

Olívás kenyér receptje

Hozzávalók

- 70 dkg liszt
- 3 kk. cukor
- 4 ek. olívaolaj
- só
- bors
- 8 dkg olívabogyó
- 2,5 dkg élesztő
- 2 ek. fehérbor

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kevés vizet megmelegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és egy kevés lisztet, majd kelni hagyjuk. A többi liszthez hozzáadjuk az olívaolajat és 5 dl vizet, majd sóval ízesítjük, és kidolgozzuk. Utána összegyúrjuk a kovásszal, majd kelni hagyjuk.
Ezután belegyúrjuk a felaprított olívabogyót, majd sóval, borssal ízesítjük, több cipót készítünk belőle, és 25 perc kelés után közepes fokozaton fél órát sütjük.

Miele-tipp

A Miele H 5461 klímavezérléses sütőjével számtalan ételt, így például kenyeret, süteményeket, húsféléket készíthetsz el omlósan puhára, s egyben ropogósra, hiszen a készülék a páratartalmat szükség szerint csökkenti vagy növeli.


***

67. tipp: A hússütés mikéntje

A különleges alkalmakkor kiemelten nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a menü tökéletes legyen, ahogy azonban az lenni szokott, mindig ilyenkor sül el balul, vagyis inkább nem sül meg úgy valami, ahogy szeretnénk. Persze mi más lenne ez, mint a főételként szolgáló sült, melytől az omlós, szaftos és ízletes hatást vártuk.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Miele húsmagmérő tűje gondoskodik az omlós és tökéletes sütési eredményről. A tű a hús közepének belső hőmérsékletét méri, így a sütő pontosan akkor állítja le a sütést, amikor az elérte a beállított hőmérsékletet. Így az angolos sohasem lesz medium, vagy éppen átsült.

A húsok megfelelő elkészítésének vannak szabályai, melyeket érdemes szem előtt tartani

A vadhús alapvetően egy sovány hús, mely sütés során enyhén kiszáradhat. Ezen egy kevés szalonnába való betekeréssel segíthetünk. A vaddisznó- vagy szarvassültnek nagyon jót tesz egy íróból vagy egy ecetből, vízből, vörösborból, borsból és borókából készült páclé. Már 1-2 napi pácolási idő után porhanyós lesz a hús, melyet a további feldolgozás vagy sütés előtt öblítsünk le és szárítsunk meg. A vadak sütéséhez előmelegítés nem szükséges, a húst a hideg sütőtérbe helyezzük. A marhahátszín, vagy éppen az őzgerinc esetében nagy segítséget jelent a húsmagmérő tű, hisz ezeknek belsejét nem kell teljesen átsütni, s a tűvel pontosan beállíthatjuk a kívánt mértéket.
A vadsültet a sütés után célszerű alufóliába tekerni, és nagyjából 10 percig pihentetni. Ezzel elkerülhetjük azt, hogy a felvágás során túl sok szaft kifolyjon. A húst mindig a rostokra merőlegesen szeleteljük.

A szárnyasféléket sütés előtt mossuk meg hideg vízben, majd papírtörlővel töröljük szárazra, s csak ezt követően fűszerezzük. A mélyhűtött szárnyasokat gőzpárolóban 60°C-on, vagy hűtőszekrényben olvasszuk ki, a keletkezett olvadékot ne használjuk fel. Az alacsony zsírtartalmú szárnyasféléket (fácán, fogoly) tekerjük körbe szalonnával vagy olvasztott vajjal, csirke esetében olajjal locsoljuk meg.

Miele-tipp

A Miele sütők három tényezőt vesznek figyelembe a hússütés során: a hőmérsékletet, a nedvességtartalmat és az időt, így akár hat lépést is kombinálhatunk egymás után. A Miele H 5461 B készülék a tökéletes sütési eredményről a húsmagmérő tű mellett automatikus programokkal és párával kombinált sütési üzemmóddal gondoskodik.

***

66. tipp: Ne köss alkut, viseld, amihez csak kedved van!

Mi nők szeretjük, ha minden a helyén van és tökéletes. Ha minden összepasszol. Igaz ez öltözetünkre is, s különösen figyelünk erre, ha egy fontos vacsora vagy baráti összejövetel előtt állunk. Sokszor már napokkal előtte eltervezzük fejben, hogy melyik szoknyát vesszük fel, milyen blúz illene hozzá és melyik cipőnkkel. A készülődés során azonban elég gyakran előfordul velünk, hogy kipakoljuk az egész szekrényünket, ugyanis egyetlen ruhadarabban sem érezzük jól magunkat. Csak forgunk a tükör előtt fintorogva, valahogy nem áll össze a kép. De akkor melyik ruha legyen? A piros? Túl harsány. A fekete? Túl komor. Netán a kockás? Megvan! A virágmintás lesz az igazi! Állj! De hol lehet az a meseszép ruha? Nincs sem a szekrényben, sem a vasalásra várók között... Aztán elkeseredünk, mikor eszünkbe jut, hogy mosásra vár a többi kényes darabbal együtt. Hányszor, de hányszor előfordult már velünk, hogy épp azt szerettük volna felvenni, amelyik mosás előtt áll, vagy épp félig nedvesen lóg a szárítón?

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ne szomorkodj, ne add fel, ne köss alkut! Viseld azt, amelyikben a legszebbnek érzed magad! A Miele mosó-szárítógépét pontosan az ilyen helyzetekre alkották meg. Vészhelyzetben is az első! Speciális programjai pedig garantálják, hogy kedvenceid a legnagyobb gondoskodásban részesüljenek. És ami ilyen esetekben a legnagyobb segítség: az Express 20 programmal pillanatokon belül felfrissítheted könnyen szennyezett ruháidat, majd egyetlen gombnyomással azonnal a szárításukon a sor.

Miele-tipp

A Miele WT 2780 WPM Mosó-szárítógép egyszerre felel meg maximálisan a mosógépekkel szemben állított követelményekkel, s mindemellett minden olyan tulajdonsággal is rendelkezik, ami egy igazán jó szárítógépnél alapfeltétel.

***

65. tipp: A rozsda nem alszik

Háztartási gépeink kiválasztásánál ugyanolyan fontos szempont a design, mint a megbízható minőség, illetve a hosszú garanciális idő. Akármennyire is óvjuk készülékeinket, bizony a mindennapok során fokozott igénybevételnek vannak kitéve. Amellett, hogy napi szinten használjuk, a vizes, párás levegő egy idő után kikezdi a borítást. Nem is beszélve a takarítás, vagy egy óvatlan mozdulat során keletkező karcolásokról... A legtöbb vállalat közül egyedül a Miele gondolt e problémára, s vonta be mosó-, illetve szárítógépeinek felületét kiváló minőségű zománcbevonattal, mely karc- és korrózió-, illetve sav- és lúgálló is. A felület könnyedén tisztítható, így hosszú távon biztosítja a megszokott szép külsőt, hogy készüléked vadonatúj pompájában tündökölhessen.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A krómacél ajtó nagyvonalú kialakítása tökéletesen harmonizál a mosógépház-dizájnnal. Ám azonfelül, hogy elegáns külsőt kölcsönöz, még a legnagyobb terhelést is szilárdan állja, éppen úgy, mint a Miele által kifejlesztett 2K ajtó, melyet a bukósisakoknál is használatos kétkomponensű eljárással állítanak elő, így rendkívül stabil, emellett ütés- és rúgásálló.



Miele-tipp

A Miele W 1714 mosógépének zománcozott készülékfront felülete biztosítja, hogy kiválasztott géped hosszú ideig sérülésmentes legyen.

***

64. tipp: Egy okos gép kis helyen is elfér

A lakberendezés hallatán szépen kifestett falak, dekoratív tapéták és kényelmes bútorok jutnak eszünkbe. A látvány elképzelése során gyakran megfeledkezünk a nélkülözhetetlen háztartási gépekről, melyeknek bizony ugyanúgy helyet kell találnunk.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A mosógép egy olyan eszköz, mely a legtöbb esetben a fürdőszobában foglal helyet. Igényes és szép fürdőnkben azonban a hasznos területet nem e gép számára tartogatjuk, így igyekszünk egy ügyes, ámde kis helyen is elférő készüléket beszerezni.
Hogy ilyen nem létezik? Badarság! Mutatunk egyet!

A Miele Novotronic W 143 felültöltős automata mosógép ideális választás számodra, amennyiben egy olyan gépet keresel, mely nem csupán energia, hanem helytakarékos is. A felülmúlhatatlanul halk készülék szolidan bújik meg fürdőszobádban, miközben óvja és kíméletesen tisztítja ruháidat.



Miele-tipp

Kis helyiségekbe vagy kis helyekre válassz felültöltős mosógépet! A Miele különleges karácsonyi ajánlata keretében a W 143-at ünnepi áron vásárolhatod meg, hogy ne a mosógép foglalja el a legnagyobb helyet!

***

63. tipp: Sütés pofonegyszerűen

A sütés-főzés nem hiába vívta ki magának a konyhaművészet elnevezést. Aki szeret enni, és szereti a gasztronómiát, az tudja, hogy minden étel, melyet készít, hosszú és precíz munkafolyamat eredménye. Éppen ezért nem mindegy, hogy mihez milyen összetevőket használunk, milyen eljárással, módszerrel készítjük. A tökéletes alá pedig nem adunk!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Bár a mai, rohanó világban sokszor a "minél gyorsabban és egyszerűbben" elv érvényesül a hétköznapokban, de mikor eljön a hétvége, kiteljesedhetünk a konyhában, hisz van idő az alkotásra. Legyen szó egy közös, családi ebédről vagy épp a karácsonyi menüről, fontos, hogy gondosan válasszuk ki a recepteket és válogassuk össze a hozzávalókat. Természetesen a neheze még csak eztán jön! Hiszen egy ropogósra sült, de mégis szaftosan omlós kacsamell vagy egy tökéletes állagú és formájú desszert elkészítése során számtalan dologra kell odafigyelnünk, hogy aztán szeretteinknek már pusztán az ételek látványától összefolyjon a nyál a szájukban, és mind a tíz ujjukat megnyalják a finomságok elfogyasztása után.

S ezt elérni nem könnyű feladat. De van, ami leveszi a terhet a válladról és megkönnyíti számodra a sütés feladatát. A Miele-sütők egyes típusaiban ugyanis több mint 100 elektronikusan szabályozott automatikus program található, melyekkel a süteményeket, a kenyeret, a húsféléket, vadat, szárnyast vagy a halat tökéletesre tudod elkészíteni. Ráadásul ezen programok használata során kiegészítő információkat is kapsz, így például a készülék figyelmeztet, ha meg kell fordítani az ételeket, valamint kijelzi a hátralévő időt is.

Ilyen egyszerűen készítheted el a következő adventi receptet is.

Almatorta

Hozzávalók:

- 150 g vaj
- 150 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 3 tojás
- 1/2 csomag reszelt citromhéj
- 150 g búzaliszt
- 1/2 tk sütőpor
- kevés vaj
- zsemlemorzsa

A tetejére:

- 500 g alma
- porcukor

Elkészítése:

Keverjük a vajat, cukrot, vaníliás cukrot, sót, citromhéjat és tojást habosra. Keverjük hozzá a sütőporral elkevert lisztet is. Töltsük a tésztát egy kikent, zsemlemorzsával megszórt rugós, nyitható sütőformába (24 cm átmérőjű, fekete). Hámozzuk meg az almát, negyedeljük, vágjuk ki a magházát és szeleteljük a torta tetejére boltozattal felfelé, majd finoman nyomkodjuk a tésztába és süssük meg. A sütés befejeztével hagyjuk kihűlni és tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

Beállítás: Automatika _ Sütés (pékáru) _ Almatorta, finom

Miele-tipp

A Miele H 5081 BP Beépíthető sütője a Fire&Ice exkluzív termékcsalád tagjaként kapható, s általa elfelejtheted a kiszáradt húst vagy a nyers tésztát. Az automatikus programoknak köszönhetően ugyanis garantált a kitűnő eredmény és a fantasztikus ízvilág.


***

62. tipp: A jégkunyhó csak a sarkvidéken mutat jól, a hűtődben nem

Sokáig úgy hitték, hogy egy hűtőszekrény akkor működik tökéletesen, ha szép kövér jégréteget hizlal a hűtőfelületén. Hogy ez mennyire nem igaz, azt jól mutatja az a tény, hogy a jégbunda éppen hőszigetelő tulajdonsága miatt káros igencsak a villanyszámládra, valamint pénztárcádat sem kíméli a növekvő fogyasztásával.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Igen ám, de mit tehetünk, ha fagyasztónk vagy hűtőszekrényünk mégis ragaszkodik a jegesedéshez? Az állandó leolvasztás bizony nem egyszerű munka, tudjuk ezt mindannyian. A fagyasztott, hűtött ételek ki- és bepakolása, a készülékből csöpögő víz összegyűjtése... És mindezt villámgyorsan, hogy a könnyen romló ételek is túléljék a nagy "jeges kalandot".

Ez az egyik lehetőségünk, a rosszabbik. Van azonban egy másik megoldás is, mellyel megúszhatjuk, hogy minden vízben ússzon, ez pedig a Miele hűtőinek és fagyasztóinak egyik sajátossága, a NoFrost rendszer, mely folyamatosan ellenőrzi a készülék belsejében uralkodó "időjárási" viszonyokat, és ezáltal meggátolja a jegesedést. Működésének titka a levegő cirkulációjában rejlik, a NoFrost rendszerrel ellátott hűtőkben és fagyasztókban az ételek jobban megőrzik állagukat és ízüket. Vége a jégkorszaknak, vége az állandó leolvasztásnak!

Miele-tipp

A Miele F 9552 i-1 Beépíthető fagyasztószekrény amellett, hogy garantáltan jégmentes, VarioRoom rendszerrel is felszerelt, mellyel a fagyasztókban egybefüggő tér is kialakítható, így nagyméretű, magas élelmiszereket is egyben fagyaszthatsz benne.

***

61. tipp: Könnyed karácsonyi készülődés? Semmi para!

Karácsony napja egyetlen háziasszony számára sem sétagalopp. Mindannyian tudjuk, mennyi tennivaló sűrűsödik össze az utolsó pillanatokra. Ha a takarítással elkészültünk, a lakás díszítésén a sor, majd jöhet az ajándékok csomagolása, s végül az ünnepi terítékek is felkerülhetnek az asztalra. Sötétedéskor aztán jöhet a fenyőfa díszítése, az igazi családi program, ahol kicsik és nagyok együtt teszik fel a csillogó gömböket az ágakra. Valahol a sok tennivaló között kiválasztjuk a megfelelő ruhát és elkészítjük ünnepi sminkünket, hogy ugyanolyan szépen ragyogjunk, mint a fényekben úszó karácsonyfa.

Karácsony napja bizony nem kíméli a háziasszinyokat. Hiszen még nem is említettük a legfontosabbat, az ünnepi fogások elkészítését, melyet különleges figyelemmel készítünk el, hogy a közös, családi pillanat tökéletes legyen. Mindezen feladatokat egyszerre nehéz kivitelezni, de van, ami biztosan segítségedre lesz a tökéletes menü készülésekor. A Miele Univerzális gourmet sütőedényével nyugodtan készülődhetsz, miközben a fenséges falatok készülnek a sütőben. A kézi öntésű kokillaöntvényből és SilverStone tapadásmentes felülettel készült sütő egyaránt alkalmas nagyméretű sültek, felfújtak és serpenyős ínyencségek elkészítésére, s az eredményért egy percig sem kell aggódnod! Piruló mannád a legjobb kezekben van.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


Recept: Sörös malac sült bajor káposztával

Hozzávalók:

- 1,5 kg malachús
- 5 dkg füstölt szalonna
- só, majoránna
- fél pohár sör
- 50 dkg bajor káposzta

Elkészítés:

A malac megtisztított bőrét éles késsel rácsosan bevágjuk, a malacot nyársra húzzuk, belül megsózzuk, de a bőrét ne érje só. A malac bőrét sülés közben kenegessük sörbe mártott szalonnával, így ropogós és piros lesz. Sütési idő 2-2, 5 óra. A malac sülthez párolt káposzta illik.
A malac elkészítésének módját videón is megnézheted, kattints ide!

Miele-tipp

A Miele Univerzális gourmet sütőedényével ráadásul a mosogatás sem jelent stresszfaktort, egyszerűen és könnyen tisztítható köszönhetően a tapadásmentes felületnek.



***

60. tipp: Kényelmesen porszívózni? Lehetséges?

Porszívózás közben úgy érzed, hogy egyre görnyedtebben tisztítod a padlószőnyeget? Mire az egész lakást mentesíted a portól, már fáj a hátad a hajlongástól? Porszívózz velünk kényelmesen!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Minden háziasszony tudja, hogy a por milyen alattomos tud lenni. Hiába törlünk fényesre mindent, hiába minden erőfeszítés, mégis hamar ránk talál. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy gyakran kézbe kapjuk porszívónkat, az azonban nem mindegy, hogy milyen kényelmesen, milyen testhelyzetben végezzük ezt a tevékenységet. Neked is eleged van abból, hogy túl rövid a porszívód csöve, ami miatt kikészül a derekad a takarítás végére?

A Miele porszívók sajátossága, hogy a teleszkópcsövein egyetlen gombnyomással beállíthatjuk a nekünk éppen megfelelő magasságot, a 3 görgős futóműrendszere pedig garantálja az egyenes irányú mozgást, a nagyfokú stabilitást és az akadályok optimális áthidalását, így nem kell emelgetned a készüléket, s ezzel kímélheted gerincedet.

Miele-tipp

A Miele S 2131-es porszívó tökéletes ajándék karácsonyra. Az ergonómikus szívócső, a könnyen gördülő padlókefe és az automatikus porzárral felszerelt porzsák garantálja a tökéletes tisztaságot és a kényelmes használatot.


***

59. tipp: Ünnepi fogások varázsütésre

Meggyújtottuk az első adventi gyertyát, átléptünk december havába, s megkezdődött a karácsonyi vásárlások időszaka. Mind-mind azt jelzi, hogy napról-napra közelebb kerülünk a várva várt ünnephez, mely nyugalmat és szeretetet hoz az otthonokba.
Mi, konyhatündérek pedig megkezdjük a kutatást a legízletesebb és legkülönlegesebb karácsonyi étkek után, hogy az ünnepeket még tökéletesebbé varázsolja a roskadozó asztal, mely telve van szeretetünk jeléül készített falatokkal. Kitaláljuk a menüt, többféle előételből és főételből állítjuk össze, hogy mindenki kedvére tegyünk, s természetesen a desszertből sem elég egy, az édességet mindenki szereti.
Igen ám, de a karácsony előtti napokon már érezzük a nyomást, hiszen szeretnénk, ha minden tökéletesen sikerülne, így azon kezdünk el gondolkozni, hogy hogyan ütemezzük be a sütés-főzést, hogy mindenre jusson idő, ugyanakkor szeretnénk, ha minden frissen gőzölögne a karácsonyi gyertyafényben.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Miele sütői felkészülten várják az ünnepeket, általuk te is nyugodtan nézhetsz elébe a családi vacsorának. Az AirClean katalizátor ugyanis lebontja a keletkező gőzökből a zsírt és a szagokat, s ezáltal egyszerre készülhet benne a ropogós sült hús és az ínycsiklandó desszert.
Ha nem hiszed, járj utána: a Miele főzőbemutatóin te is láthatod és kóstolhatod a Miele sütőiben elkészült finomságokat, mint például ezt a karácsonyi tortát, melynek elkészítését Farkas Vilmos mutatja be a videón - a videót itt találod.

Karácsonyi csokoládétorta receptje

Csokikrém

- 300 g nádcukor
- 7 db egész tojás
- 400 g vaj
- 160 g kakaópor
- 1 db vaníliarúd kikapart belseje

Diós piskóta 1 db 23 cm átmérőjű tortaformához

- 8 db tojás kettéválasztva
- 160 g nádcukor
- 130 g liszt
- 30 g finomra darált dió
- csipet fahéj
- 1 db narancs reszelt héja

Ganache

- 300 g étcsokoládé 60% kakaótartalommal
- 300 ml állati tejszín 30 % zsírtartalommal

A tojás sárgáját keverjük habosra a reszelt narancshéjjal. A tojás fehérjét a nádcukorral verjük nem túl kemény habbá, majd keverjük bele a tojás fehérjét. Végül óvatosan forgassuk bele az összekevert lisztet, diót, fahéjat. A masszát töltsük a tortaformába és 160°C-os előmelegített sütőben körülbelül 45 perc alatt süssük készre. Kisütés után rögtön fordítsuk sütőpapírral borított forró tepsire.

A vajat habosítsuk ki a vaníliával, és keverjük bele a kakaópórt. A tojásokat a cukorral melegítsük csípősre, maximum 85°C-ra. Ezt úgy oldhatjuk meg házilag, hogy lábosban feltesszük a gázra és kézi habverővel folyamatosan keverjük, addig, míg csípősen forrónak nem érezzük, amikor beledugjuk az ujjnuk (ha tovább melegítjük, rántotta lesz belőle). Ezután kihűlésig kemény habbá kell verni. Végül kézi habverővel simára keverni a kihabosított vajjal és a kakaóporral. Ez a mennyiség körülbelül egy 23 cm átmérőjű, és 8 cm magas tortára elegendő.

A kihűlt dióspiskótát háromfelé vágjuk, és minden lapot kenjünk meg narancslekvárral, majd töltsük meg a csokoládékrémmel. Két órára tegyük hűtőbe, majd húzzuk át ganache-al.

Ha jó minőségű narancslekvárt szeretnél, készítsd el magad, ajánljuk Sanyi narancslekvár receptjét:


Miele-tipp

A Miele H 5981 BP beépíthető sütője már méreteivel is mutatja, hogy felkészült a nagyszabású családi étkezésekre. A 13 üzemmód és a több mint 100 automatikus program garantálja, hogy tökéletes segítőd

***

58. tipp: Frissítő mosás a tollal töltött daraboknak?

Bizony, eljött az idő, amikor elő kell ásnunk a szekrény mélyéről a legmelegebb téli kabátjainkat, hiszen az átmeneti kabátok többé nem védenek meg minket a csontokig hatoló hideggel szemben. Bizton állíthatjuk, hogy a tollkabátok a legmelegebbek, hiszen elég csak a régi idők dunnáira gondolnunk, ami a legszebb álmokat garantálta a hideg, téli éjszakákon is.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A tollkabátok tisztítása sokunknak okoz fejtörést, pedig - ahogy a többi anyagból készült darabokat - ezeket is fel kell frissítenünk olykor, hogy tiszták és illatosak legyenek, akár újkorukban. Többé azonban nem kell azon stresszelned, hogy a mosógépben tönkremegy a kedvenc kabátod, ugyanis a Miele Tollal töltött ruha speciális programjával és a Care Collection speciális mosószerével tökéletes gondoskodásban lesz része, és ismét eredeti szépségében pompázhat.

A tollal töltött ruhák kezelését mindenképpen javasolt szárítógépben befejezni és kímélő programon megszárítani. A kabátod mellé tegyél 3 vagy 4 darab teniszlabdát, ugyanis azok garantálják a tollak tökéletes eloszlását, felfrissítését, így a száradás után formája ugyanolyan lesz, mint amikor először viselted.

Miele-tipp

A Miele W 5801 WPS HomeCare XL automata mosógép Eco Info funkcióval van ellátva, mellyel pontos információt kapsz az áram- és vízfogyasztásról, de ne aggódj, ugyanis a HomeCare XL mosógépek az ismert legjobb energiahatékonyságú, A+++ osztályba tartoznak. A T 8801 WP HomeCare XL szárítógép TwinPower rendszere pedig a kíméletes és egyenletes szárításról gondoskodik.


***

57. tipp: Ne a lakásodban hömpölyögjön a víz!

Érkeztél már arra haza, hogy fürdőszobád vízben úszik? Sajnos ilyen bárkivel és bármikor előfordulhat. Ha szerencsénk van, akkor nincs alsó szomszédunk, akit eláztathatnánk. Ha mégis, akkor vár ránk egy igen kellemetlen találkozás, miután az összes vizet felnyaláboltuk a lakás különböző pontjairól. Bizonyára ismerős a kép...

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Miele mosógépeivel nem érhet kellemetlen meglepetés, hiszen azokat olyan, vízkár elleni védőrendszerrel látták el, mely garantáltan megakadályozza a "vízi baleseteket". A Waterproof rendszerben a vízállás-érzékelő figyeli a víz bejutását. Amíg a víz a normál szintet el nem éri, nem enged bejutni több vizet. A víz kilépése esetén úszókapcsoló véd az esetleges károktól: elzárja a készülékben a beömlő szelepet és a vizet a lúgtartályba szivattyúzza. A rendszert dupla falú befolyótömlővel alakították ki, így a belső tömlő sérülése esetén a víz a külső tömlőn át a gyűjtőtartályba folyik.

Miele-tipp

A Miele mosógépek mindegyike ügyel a biztonságra. A vízkár elleni védőrendszer mellett a legtöbb készüléket gyerekzárral is felszerelték, mely megakadályozza az ajtónyitást és a programok módosítását mosás közben. A vészkioldó zár pedig biztosítja, hogy áramkimaradás esetén is ki tudd venni a ruhákat a gépből.


***

56. tipp: Egyenletes melegítés mikróban? Lehetséges!

A mikrohullámú sütő előkelő helyen szerepel a konyhai készülékek listáján. Szeretjük gyorsaságát, hatékonyságát, egyszerűségét: azt, hogy egy gombnyomásra, akár 2 perc alatt felmelegíti ételünket, vagy grillezi szendvicsünket. Gyakran szemet hunyunk az olyan hátrányok felett, mint például a tűzforró tányér, ámde félig hideg ennivaló párosa, vagy a szinte szenesre grillezett kenyérhéj, esetleg a pillanatok alatt kifutó tej. Ráfogjuk: rosszul állítottuk be, nem figyeltünk eléggé. Pedig a mikro nem egy olyan készülék, mely odafigyelést és őrzést igényel!

A Miele mikrohullámú sütője kimagasló kezelési kényelmet nyújt. Automatikus és három lépésből álló, testre szabható programjának köszönhetően élmény a melegítés: csupán egy gombnyomás, és pillanatok alatt egyenletesen átmelegített ételt kapunk!

Miele-tipp

A Miele M 8261-2 mikrohullámú készüléket DualReflex rendszerrel szerelték fel. A hullámok oldalról lépnek a belső térbe, majd a párolótér felső részéről, az oldalfalakról és a fenékrészről a forgótányér közepére verődnek vissza, így az ételek egyenletesen melegszenek fel.

***

55. tipp: Forró bűnbeesés a téli estéken

A karácsony közeledtével és a hideg esték beköszöntével szívesen melegítjük magunkat egy forró itallal, mely megkoronázza az együtt eltöltött pillanatokat, és melegséggel tölt el. A forró csoki népszerűsége a forralt boréval vetekszik, egyik nélkül sem telik el téli hónap. Egyszerű finom és sűrű csokis italt készíteni két személy részére, de mi van akkor, amikor egy fél hadsereg tér be hozzánk? Lábas elő, tej kiönt, tűzhely meggyújt és indul a forralás... Hosszadalmas, és egy embert biztosan kívánó feladat. Nincs erre valami kényelmesebb megoldás? Persze, hogy van!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Miele kávéfőzőkkel nem csak a kávéhoz szükséges tejhabot készíthetjük el, hanem pillanatok alatt, csak egy gombnyomással a csokihoz szükséges tejet is, mely nem csak meleg, hanem krémesen habos is lesz. A forró tej vagy hab néhány másodperc alatt közvetlenül a bögrébe folyik, arra várva, hogy a csokival elkeverjük, majd élvezettel elkortyoljuk. Mi sem egyszerűbb ennél!

Miele-tipp

A Miele CM 5 szabadon álló kávéautomatája a személyre szabható készülék-beállítások mellett lehetővé teszi a kényelmes tejhab készítést is, mely a tejes kávéspecialitások nélkülözhetetlen eleme. Sokrétű alkalmazása miatt háztartásod egyik legpraktikusabb darabjává válik.


***

54. tipp: A konyhában is biztonságban

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Egy anyának mindig résen kell lennie, hiszen az izgő-mozgó lurkó pillanatok alatt ott terem a konyhában, ahol számtalan, gyerek kezébe nem való eszköz rejtőzik. Pohár az asztalon, villa és kés a tálcán, forrásban lévő víz a tűzhelyen, és még hosszan sorolhatnánk a veszélyt jelentő, ámde a picik számára felfedezésre váró tárgyakat. Az egész konyha ugyan nem tehető baba biztossá, vannak azonban olyan sarkalatos pontok, melyekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani! Az egyik legnagyobb veszélyforrás a sütő, ami pillanatok alatt égési sérüléseket képes okozni az óvatlan kezeken. A Miele sütőkkel örökmozgó gyerkőcöd nem lesz kitéve e veszélynek, ugyanis a sütők hideg frontfelülete, valamint a 3, illetve 4 rétegű üvege garantálja, hogy a sütőajtót megérintve igen alacsony hőmérsékletet lehessen csak érzékelni.

S hogy gyermeked egy huncut ötlettől vezérelve még véletlenül se indíthassa be a készüléket, a Miele úgy alkotta meg sütőit, hogy a reteszelésnek köszönhetően gyermekbiztos konyhában érezhesd magad. Tedd konyhádat biztonságossá, rendezd be most a Miele Karácsonyi Ajánlata keretében, s a mosogatógépet most mi tesszük a fa alá!

Miele-tipp

A Miele úgy alkotta meg sütőit, hogy azokban a megbízhatóság, a biztonság és a takarékosság együtt, karöltve segítsék munkádat. A biztonsági kikapcsolás, a készülékhűtő rendszer és az energiatakarékos üzem is mind-mind e célokat szolgálja.

***

53. tipp: Tengerből a tányérodra

A tengerből és óceánok mélyéről érkező halak, rákok és kagylók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek már itthon is, ami nem meglepő, hiszen az ember egyik legősibb és legegészségesebb táplálékforrásai. Húsuk laza szerkesztő, emiatt könnyen emészthető, ráadásul jelentős mennyiségű fehérje, A és D vitamin található bennük.

Hogy miért szeretjük a halételeket annyira? Mert elkészítési módjuknak csak a képzelet szabhat határt, ráadásul gyorsan és egyszerűen varázsolhatod az asztalra a legízletesebb és legkülönlegesebb halvacsorát, a döntés a kezedben van, mikor, milyen fűszerezést használsz.
A gyors elkészítést sokunk a hal legnagyobb előnyei között tartja számon, hiszen manapság mindannyian rohanunk a munkahelyre, a gyerkőcért, vásárolni vagy ügyeket intézni. Ilyenkor jön jól a tenger áldása a hűtő mélyéről, hiszen egy halszelet elkészítése csupán néhány percet vesz igénybe. Különösen akkor, ha gőzpárolóra bízod a tökéletes ízhatást!

A Miele gőzpárolói hozzájárulnak az egészséges és természetes ízekben gazdag életedhez, ugyanis a hagyományos főzéssel szemben az ételek, így a halak is csupán a gőz lágy ölelésétől puhulnak meg, s ezáltal az értékes ásványi anyagok és az életfontosságú vitaminok nem vesznek kárba. Az uszonyos finomságokat úgy készítheted el, hogy enyhe fűszerezés mellett és zsiradék nélkül is intenzív, s mégis természetes zamatú fogásokat tehetsz az asztalra. Szerezd be az egészség kulcsát a Miele Különleges Ajánlata keretében.

Recept: Fehérborban párolt feketekagyló

Hozzávalók:

- 1 kg fekete kagyló
- 1 csomag újhagyma
- 1 üveg száraz fehérbor

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Elkészítése:

A friss feketekagylókat alaposan mosd meg, és tisztítsd meg a videón látható módon - a videót ide kattintva nézheted meg. Finomra vágott újhagymával keverd össze, sózd meg, locsold meg fehérborral, és gőzpárolóban 8 percig párold, majd ezzel a fehérboros lével tálald a kinyílt kagylókat.

Miele-tipp

A Miele gőzpárolóban a gyors és tökéletes párolási folyamatnak köszönhetően az ételek egyenletesen és kíméletesen készülnek el, ráadásul 50 százalékkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A hagyományos tűzhelyen vagy sütőben történő elkészítéséhez képest jelentős az idő- és energia-megtakarítás is.



Forrás: Szabó Péter - Hoitsy György: Halak és Halételek

***

52. tipp: Hiába... tiszta por a lakás?

Hogyan lehetne lakásod tiszta, ha a porszívód, mely ennek elérésére hivatott, nem segít ebben? Nem elég, hogy feleslegesen dolgozol, ha készüléked úgy dönt, hogy kipufogja magából a beszívott port, ráadásnak még el kell viselned a levegőben terjengő porfelhő szagát is.
Éppen ezért fontos, hogy olyan porszívót válassz, mely elnyeli az összes atkát és porcicát, és nem is engedi azokat vissza az otthonodba. A Miele porszívói teljes mértékben kielégítik ezeket az igényeket, hiszen nem csak az Active HEPA szűrőnek, mely tökéletesen megfelel a szűrőrendszerekre vonatkozó európai szabvány követelményeinek, hanem a porszívó zárt rendszerének köszönhetően sem kell többé látnod azokat a fránya porszemeket.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Miele porszívók automatikus porzárral felszerelt HyClean porzsákkal rendelkeznek, mely 9 rétegű szövettel, belső pordiffúzorral és külső hálófonat megerősítéssel garantálja otthonod maximális tisztaságát. A Miele karácsonyi Különleges Ajánlatai között kedvedre válogathatsz a porszívók közül, melyek egytől egyig megadják számodra a tökéletesen tiszta otthon élményét.

Miele-tipp

A Miele S 4210 Ecoline porszívónál a tisztítási teljesítményt és az energiafogyasztást precízen összehangoltuk, így a környezetedet és a pénztárcádat is kímélve állhatsz neki a takarításnak.


***

51. tipp: Mossuk tisztára!

Mosás előtt az első feladat a szennyeshalom szétválogatása. A kezdeti hibák után ugyanis megtanuljuk, hogy bizony külön kell választani a fehéret a színestől, hogy kedvenc fehér blúzunk ne kapjon új árnyalatot. A színek szétválogatása után a különböző textilfajtákat is meg kell néznünk, valamint ezek hőmérsékleti igényét sem árt megvizsgálni, ha nem szeretnénk, hogy összement vagy kinyúlt darabokkal találjuk szemben magunkat a mosás végeztével.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Miele automata mosógépek egyedülálló méhsejtcellás textilkímélő mosógépdobbal rendelkeznek. A különleges mosógépdob biztosítja a kényes ruhadarabok, csipkés fehérneműk és kötött pulóverek kíméletes és alapos tisztítását. A domború, méhsejt formájú felületstruktúrának köszönhetően a textíliák és a dob között vékony vízfilm keletkezik, melyen olyan lágyan siklanak a ruhák, mint tavirózsa a tó felszínén. Hogy ruháid maximális biztonságot élvezhessenek, olvasd el a következő, mosóprogramokról szóló tippeket, melyek segítségével megelőzheted a "ruhapánikot".

Automatikus program - Ez a program ideális mindenkinek, akinek nincs ideje vagy kedve egy-egy ruhatípusból teljes adagot összegyűjteni, illetve kevés gyakorlata van a mosás területén. Csupán szín szerint kell szétválogatnod ruháidat, a megfelelő mosási módszert - mosási és öblítési idő, vízmennyiség, centrifugálási fordulatszám - a készülék automatikusan beállítja, és gondoskodik a ruhák eredeti szépségének megóvásáról is.

Új textília program - Mindenki örül az új ruhadaraboknak, ezek azonban tartalmazhatják még a gyártás során felhasznált kémiai anyagok maradványait. Ezért, főleg kisbabák, illetve allergiások ruhadarabjainál javasoljuk az első használat előtti különleges tisztítást. A Miele speciális textília programjával akár 3 kg új ruhát is kimoshatsz egyszerre. Ez a program rövid ideig fut, kevés vizet és energiát használ, viszont alaposan eltünteti a vegyszermaradványokat.

Párna program - A különösen pihentető és jó alvás érdekében rendszeresen ki kell tisztítani a párnákat, hogy regenerálódni tudjanak. A párna program segítségével pehelytollal, tollal, vagy szintetikus anyaggal bélelt párnákat egyaránt egyszerűen moshatsz ki. A 180°C-ban nyíló, 30 cm átmérőjű ajtónak köszönhetően könnyen és kényelmesen teheted be, majd veheted ki a tisztítanivalót. A program különlegessége, hogy a mosás centrifugálással kezdődik. Ekkor távozik a szennyeződés egy részével együtt a párnákból a levegő, és ezzel együtt a por, pollenek és poratkák nagy része is. A főmosást követő háromszoros öblítésnek köszönhetően sem a textíliában, sem a tollakban nem marad mosószermaradvány.

Sötét színű ruhák - A jó megjelenéshez elengedhetetlen, hogy a ruházat színe telt és erőteljes legyen. A festés minőségétől és a használt mosószerfajtától függően a sötét ruhadarabok nagyon hamar kifakulhatnak. Ezért fejlesztette ki a Miele a sötét színű ruhák programot, mely a pamut vagy kevert szálakból készült textíliákat különösen színkímélően tisztítja meg, majd alaposan kiöblíti. Sötét színű kincseidet ezzel a programmal a főmosás magas vízszintjének, a háromszoros öblítésnek, és a csökkentett centrifugálási fordulatszámnak köszönhetően különlegesen kíméletes módon tisztíthatod ki.

Miele-tipp

A Miele különös figyelmet szentel a kíméletes és alapos mosásnak. A Miele mosógépeket olyan programokkal látták el, melyek gondoskodnak arról, hogy legszebb ruhadarabjaid hosszú éveken keresztül eredeti pompájukban ragyogjanak.

***

50. tipp: Karácsonyi, varázslatos pillanatok

A városokban esténként már kigyulladnak a fények, a karácsonyi vásárban mézeskalács és forralt bor hívogatja az arra járókat, az utcákat belengi a karácsonyi hangulat. A méteres fák arany és piros pompában hirdetik az év egyik legbékésebb napját, a szeretet ünnepét.
Karácsony. E szó hallatán mindenkinek az otthon, a család melege és az együtt töltött percek jutnak eszébe. A várakozással és kíváncsisággal teli légkör, a gyerekek izgatott arca, a fenyő csodás, friss illata, a fa díszítésének közös élménye, a csengettyű csilingelő hangja. És a legfontosabb: a mosoly az arcokon.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kapni jó, de adni az igazi öröm. Kitalálni a kívánságokat és teljesíteni azokat: ez mindenki álma. Így hát odafigyelünk minden elejtett szóra, hogy azzal ajándékozhassuk meg szeretteinket, amire igazán vágynak. A lopott percekben, titokban csomagoljuk a meglepetéseinket, melyek igazi értéke a bennük lakozó érzelem. Igyekszünk olyan helyre elrejteni a masnival átkötött csomagokat, ahol biztosan nem találják meg gyermekeink vagy kíváncsi kedvesünk.

Ezen a napon minden konyhatündér a legízletesebb, legkülönlegesebb ételeket szeretné tálalni a díszített, ünnepi asztalra. A Miele konyhai készülékei tökéletes alapot nyújtanak a legszebb élményekhez, hogy a szeretet ünnepén minden úgy sikerüljön, ahogy kell. Lepd meg magad és családodat is egy tökéletes konyhával, és a Miele karácsonyi meglepetése most egy ajándék mosogatógép!

Miele-tipp:

Élj a Miele karácsonyi ajánlatával, hogy az ünnep legszebb pillanatai tökéletesen sikerüljenek. Rendezd be konyhád és a mosogatógépet most a Miele teszi a fa alá!

***

49. tipp: A nagy családok kedvence

Unod, hogy a családi vacsorák után órákig kell a csap felett állnod, és mosogatnod? Egy-egy étkezés után halomban állnak a tisztításra váró tányérok és edények? Felejtsd el a gumikesztyűt!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Egy közös családi ebéd kitűnő hangulatot varázsol az otthonokba, nevetés és vidámság lengi be a konyhát. Az étkezés után azonban jön a háziasszonyok rémálma, a mosogatóban ugyanis toronymagasan állnak a szennyes edények. Nincs is annál illúziórombolóbb, mint amikor a finom ételek elfogyasztása után be kell állnunk a csaphoz mosogatni. De halogatni sem érdemes, hiszen "amit ma vízzel, holnap körömmel" - szól a mondás. Éppen ezért a mosogatógépek sok háztartásban már nélkülözhetetlen konyhai gépnek számítanak, a nagy családokban azonban még ezek sem nyújtanak tökéletes megoldást, hiszen a sok-sok mosatlan nem fér be egyetlen gépbe.

A Miele pontosan nekik alkotta meg az XXL méretű mosogatógépet, mellyel nincs többé felhőkarcoló magasságú mosatlan torony, nincs többé órákig tartó mosogatás! A magasabb kivitel garantálja, hogy a nagyméretű tányéroktól a hosszú talpas poharakig minden beleférjen, és egyetlen programmal újra tisztává és csillogóvá váljon.

Miele-tipp

A Miele G 5685 SCVi XXL Mosogatógép teljesen integrálható modell, észre sem veszed a méretbeli különbséget, mégis elbír egy XXL családdal is!

***

48. tipp: Nespresso Miele módra - kávé testre szabva

Imádod a kapszulába zárt, frissen őrölt kávé egyedi aromáját és mogyoróbarna krémjét? Mindez nem kávéházi kiváltság többé, építsd be az egyetlen beépíthető Nespresso rendszerű kávéfőzőt, és élj harmóniában, legyen a kávézás igazi élmény, otthonodban is!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A légmentesen zárt, alumínium kapszulákba helyezett kávéval elérhetővé vált az, ami eddig csak gondos tárolás mellett volt lehetséges: a fekete ital zamatának, aromájának hosszú távú megőrzése. Elég róla beszélni, máris a szánkban érezzük a jellegzetes habot, zamatot, s ezzel együtt a vele járó kellemes állapotot is. Szabadon álló, a fenti elven működő készüléket könnyű találni, azonban mi a helyzet azokkal, akik az elegáns, egységes, beépíthető stílust keresik?

A Miele fejlesztése a piacon egyedülálló és egyetlen beépíthető, Nespresso rendszerű kávéfőző, mely kibontakoztatja a kávézás szertartását. Enyhétől az erősig, a bársonyosan lágytól a minden érzéket lázító intenzív ízig, 15 fajta kávéból választhatunk. Az elektronikusan vezérelt kapszulatartály mellett, mely automatikusan jelzi a kapszulák mennyiségét, a Miele készülék egyik kényelmi funkciója a felhasználói profil beállításának lehetősége. Nem probléma, ha nagy a család: a berendezés egyszerre akár 10, különböző profilt is képes tárolni, így egy gombnyomásra az Ön által kedvelt tűzforró, nagyon sűrű eszpresszóval telik meg a pohár!

Miele-tipp

A CleanSteel nemesacél kivitelű, CVA 3360-as készülék a konyha igazi látványossága. A teljesen sík, üveg kezelőfelület és kijelző könnyedén tisztítható.

***

47. tipp: Grillezz télen az otthon melegében

Hiányzik a nyári grillezések alkalmával készített ételek hamisítatlan és jellegzetes íze? Alig várod a nyarat, hogy újra érezhesd szádban a ropogós és pirosra sült grillezett zöldségeket? Miért várnál addig?

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Aki egyszer megkóstolja a grillen készült finomságok egyedi ízét, az egy életre beleszeret. Éppen ezért egyre több háztartásban található meg a kerti grill valamelyik fajtája. Ezeknek azonban van egy hatalmas hátránya. A hideg idő beálltával véget érnek a kerti sütések, be kell menni a teraszról a konyhába, így sokan lemondanak a grillezés élményéről. Aki nem hajlandó várni, annak itt a megoldás! Tudtad, hogy otthonod melegében is elérheted ugyanazokat az ízeket, és készíthetsz igazi grillezett ételeket? A Miele minden csínját-bínját ismeri ennek a sütési technikának, így lávaköves grillkészülékének köszönhetően nem kell a jó időre várnod! A készülékekhez rendelhető grill sütőlapot a grillrács helyett tehetjük a sütőfelületre. Így az omlós halfilé vagy csirkemell felülete grillezésnél is sima marad, a sütőlap hátoldala viszont bordázott, ami a ráccsal szemben a kisülő levet és zsiradékot is felfogja.

A házi hamburger tökéletes választás egy-egy baráti társaságban eltöltött estéhez. De nem lesz az igazi, ha nem grillezett, ropogós húspogácsát teszünk a zsömlébe. Íme, Sanyinak, a Miele séfjének receptje, melyből megtudhatod, hogyan készíthetsz tökéletes hamburgert.

Marhahúsos hamburger

Hozzávalók a húshoz:

- 40 dkg borjúhús
- 1 db tojás
- só, bors
- 1 ek mustár
- a meglocsoláshoz egy kis olíva olaj

Hozzávalók a hamburgerhez:

- 3-4 db paradicsom
- 1 saláta mix
- 1 újhagyma
- 1 uborka
- ízlés szerint ketchup, chili szósz

Elkészítés:

A darált húst összekeverjük az összes összetevővel, majd kis pogácsákat készítünk, amiket a lávaköves grillen megsütünk. Hogy elkerüljük a kiszáradást, spricceljük le egy kis olajjal. A hamburgerbucit vágjuk félbe, tegyünk bele két szelet paradicsomot, rá a salátát, az újhagymát és az uborkát, erre helyezzük rá a megsült húst és ízesítsük ketchuppal és chili szósszal.



Nézd meg videón, hogyan készíti a Miele séfje - Kattints ide!

Miele-tipp

A szaftos steak és más húsételek elkészítésénél továbbra is a grillezés a legnépszerűbb. A Miele CombiSet programja mindjárt két lávaköves grill készüléket is kínál.


***

46. tipp: Burgonya, ahogy mi szeretjük

Tapasztaltad már, hogy konyhád hirtelen gyorsétteremmé változik, amikor egyik pillanatról a másikra ellep a gyereksereg, akik azonnal és íziben hasábburgonyára vágynak? Olajos edények mindenütt, hatalmas káosz, miközben éhes szempárok várják tőled az aranybarna finomságot... Van megoldás!

Mindannyian szeretjük a hasábburgonyát, de be kell vallanunk, nem szívesen állunk neki, hiszen például egy nagyobb családi vacsora alkalmával az olajban sült ropogós köret elkészítése több edényt, és ezzel együtt sok időt igényel. A jó munkához idő kell, szoktuk mondani, na de azért az asztal körül üldögélőket mégiscsak egyszerre ildomos kiszolgálni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A fritőz nem egy új találmány, ismerjük, szeretjük, hiszen egyszerre akár nagy mennyiségeket is elkészíthetünk benne. Ahogy véget ér a sütés, tisztítjuk, elrakjuk, hogy ne foglalja feleslegesen a helyet jól berendezett konyhánkban. A Miele egyedülálló beépíthető fritőz készüléke szelíden megbújik a konyhapultban, állandóan kéznél van, nemesacél kivitele pedig növeli a berendezés eleganciáját.

Érdemes tovább gondolni a jól ismert készülék hasznosításának lehetőségeit! Hiszen ez nem egy hasábburgonya-készítő csodagép, sokkal inkább egy többféle módon kihasználható konyhai berendezés. A fritőzben ugyanis számos étvágygerjesztő- halból, húsból, zöldségekből és gyümölcsökből álló- fogást is készíthetünk!

Tekintsd meg videónkat és készíts Sanyival, a Miele séfjével vegetáriánus szamoszát, más néven babos rétest!

Babos rétes, szamosza

Hozzávalók:
- 1 csokor koriander
- 1 csomag réteslap
- 1/2 zöldbab
- 1 fej hagyma
- só
- bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 chili
- 2 db burgonya
- kömény
- 1 tojás fehérjéje

Elkészítése:

A zöldbabot és a kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük vagy párolóban megpároljuk. Összeaprítjuk a vöröshagymát, a koriandert, a fokhagymár és a chilit. A megfőtt megtört burgonyát és az összedarabolt zöldbabot egy tálban összekeverjük a felaprított alapanyagokkal, megsózzuk, megborsozzuk. Ezt a masszát egy réteslapba töltjük, hajtogatás közben a tojás fehérjéjével megkenjük, majd forró olajban kisütjük.

Miele-tipp

A Miele Combi Set programjába építhető CS 1411 F fritőz készülék egy gombnyomásra használatba lép, máskülönben pedig növeli a rendelkezésre álló rakodási területet is.


***

45. tipp: Mérlegeljünk!

Sok időt töltesz a konyhában, és szereted precízen kimérni a mennyiségeket? Nincs egy olyan mérleged, mely mindig kéznél van, és nem a szekrény mélyéről kell előásni? Van egy tippünk!

A sütés-főzés akkor a legélvezetesebb, ha minél kisebb rendetlenséggel jár, és kényelmesen végezhető. Ehhez nem csupán egy jól kialakított térre van szükség: kell, hogy az alapanyagok ugyanúgy elő legyenek készítve, mint a konyhai gépek. Gondoljunk csak bele! Milyen rossz az, amikor már a tojáshab felverésénél tartunk, de a cukor még nincs kimérve, a liszt még nincs adagolva... Érdemes először a kikészítéssel kezdeni, úgy, ahogy a főzőműsorokban is láthatjuk. Ez nem flanc, a kényelmet szolgálja, és egyszerűsíti a munkát.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az előkészítés egyik fontos fázisa a mérés. A mérleg az a nem túl tetszetős eszköz, melyet általában a szekrény legaljára süllyesztve tárolunk, majd szükség esetén, hosszabb rámolás után használunk. Kevés a hely, a munkapult minden egyes szegletét kihasználjuk, így meg sem engedhetjük magunknak azt a luxust, hogy időnként használatos kisgépek ellepjék az értékes munkafelületet.
A legjobb helykihasználás, illetve a kényelmesen elérhető mérleg problémájára van egy megoldás! A Miele beépített konyhai mérlege elegánsan és stílusosan húzódik meg a konyhapultban, növelve ezzel a hasznosítható területet, hogy a mérlegelés ne legyen többé kész tortúra.

Miele-tipp

A Miele CombiSet programjában található munkapultba építhető, biztonsági üvegből készült mérlegre akár konyhai edényeket is ráhelyezhetünk. A mérés egyetlen gombnyomásra indítható, és a készülék kilogrammban, vagy fontban közli a pontos adatokat.


***

44. tipp: Hol folt, hol nem folt!

III. rész

Konyhai nyomkövetés: mit, mivel, hogyan?

Volt már olyan napod, mikor semmi sem sikerült? Amikor reggel magadra borítottad a kávét, leetted magad a ketchupos krumplival vagy épp a vörösbort löttyintetted rá kedvenc blúzodra? Ezeken az elvarázsolt napokon mindenki úgy érzi, elhagyta szerencséje, de a balesetek nyomait könnyedén eltüntetheted!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A ruháidra a konyhában számtalan veszély leselkedhet. Gondolj csak a sütés közben csapódó olajra és zsírra, vagy a tubusból előtörő mustárra és más szószokra. A kötény használata segíthet megelőzni a nem kívánatos foltokat. De jaj, ha megtörtént a baj! Ne fájjon fejed, használd e tippeket!

Curry - Egy csipetnyi curry ereje megmutatkozhat a foltos ruha tisztává varázsolásakor is. Ez az ízes fűszer bizony komoly problémát is okozhat. Tegyél először langyos vizet a foltra, majd kend be egy kevés glicerinnel. Érzékeny anyagok esetében használj glicerin helyett spirituszt vagy borszeszt. A curry könnyen fehéríthető.

Gyümölcs - Egy gyümölcsfoltos ruhadarab általában nem jelent nagyobb gondot: elegendő mosás előtt egy kevés folttisztító sót szórni a foltra. Ha a gyümölcsnek mosás után is lennének még látható nyomai, akkor ecsetelj rá ecet-, vagy citromsavat. Néhány gyümölcsfajta, mint pl. a barack, csak mosás után válik igazán láthatóvá. Az ilyen foltok általában igencsak makacsok, nehezen távolíthatók el. Régebbi gyümölcsfoltok sokszor maguktól is eltűnnek, ha több órán keresztül néhány csepp citromlével "ízesített" kefirbe áztatjuk ezeket. Kényes anyagok esetében a szalmiákszesz és a szappanspiritusz is hatásos.

Kávé - Ne a zaccból próbáld kiolvasni a kávéfoltok eltávolításának helyes leírását! Ha volt tej a kávéban, akkor csepegtess először hideg vizet, majd felmelegített glicerint rá, végül pedig mosd ki meleg vízben. Ha szappant is szeretnél a tisztításhoz használni, akkor a mosószappant ajánljunk. Abban az esetben, ha fekete, tej nélküli kávé gőzölgött csészédben, használj szappanos, langyos vizet. Régebbi kávéfoltok esetében adj egy csipetnyi sót a szappanos vízhez, majd mielőtt a ruhadarabot a mosógépben kimosnád, tegyél glicerint és tojássárgáját a foltra. Színes anyagú, kávéfoltos ruhákat színkímélő, folyékony fehérítővel is kitisztíthatsz, fehér ruhák esetében pedig használj folttisztító sót adalékként.

Ketchup - A gyorséttermek mellőzhetetlen kelléke okozta foltot épp oly gyorsan eltüntetheted, amilyen gyorsan keletkezett. Szappanos, langyos vízben vagy szalmiákszesz tartalmú vízben mosd ki. Akár folyékony mosószert is tehetsz rá mosás előtt, illetve ugyanúgy, mint a curry vagy a mustár, hatásosan fehéríthető is.

Mustár - A mustárfoltnál hallgass a nagyi jól bevált tanácsára: először szappanos meleg vízben mosd ki, majd ha még mindig látható a folt, akkor mosd ki újból, azonban ezúttal egy kevés szalmiákszeszt is tegyél a mosóvízhez. Ha ez sem segít, akkor már csak a glicerin lehet a ruhád megmentője, melyet azonban bársonyhoz vagy selyemhez nem szabad használni. Ilyen anyagon spirituszt is csak óvatosan használj, járj úgy el, mint a majonéz vagy curryfoltok esetében. A mustárfoltok is fehéríthetőek.

Vörösbor - Vörösbor okozta folt eltávolításánál hatásos segítséget nyújt a fehérbor, illetve tiszta alkoholt is nyugodtan használhatsz. A nemes szőlőlével szemben azonban a legjobb tisztítószer még mindig egy nagy csipetnyi só. Minél előbb kezelésbe kell venni a vörösborfoltot. Mielőtt bekapcsolnád a mosógépet, tegyél néhány csepp citromlevet is a foltra. Ha mosás után még látható lenne a vörösbor, használj glicerint. A bársony és selyem anyagok nem bírják a sós, illetve fehérboros tisztítási eljárást. Ebben az esetben kukorica- vagy burgonyalisztet hívhatsz segítségül, mosás után pedig hígított szalmiákszeszt, borszeszt vagy szappanspirituszt. Vörösborfoltokat fehéríteni is szabad.

Zsírfolt - A textíliákból történő zsíreltávolítás a foltkiszedés legkönnyebb fejezetei közé sorolható. Legtöbbször elegendő egy kevés mosogatószer vagy szappanos meleg víz, és az automata mosógép szokásos programja. Ajánlatos ilyenkor folyékony mosószert használni, mivel ezek több tenzidet tartalmaznak, mint az átlagos mosóporok, és ezért a zsiradékokat könnyebben eltávolítják. Egy régi házi recept alapján használhatsz burgonyalisztet is, mely először magába szívja a zsírt, és utána könnyen kikefélhetővé teszi azt. Ha ezzel az eljárással nem járnál sikerrel, akkor a lehetőleg forró vizes mosás előtt egy kevés szódavíz vagy egy szappanos öblítés is segít. További lehetőséget nyújt a borszesz, az alkohol vagy a szappanspiritusz használata. Érzékeny nyakkendőkből úgy szedhetjük ki a bosszantó zsírfoltokat, hogy egy késhegynyi talkumot, illetve zsírkövet nyomunk a foltra. Hagyjuk hatni, majd egy vattacsomó segítségével tisztítsuk meg a folt helyét.

Miele-tipp

A konyhai szennyeződések ellen van egy hatásosabb fegyver is, mégpedig a Miele-mosógépek, a Folt kiegészítő programnak köszönhetően ugyanis 22 folttípus közül választhatod ki, hogy épp melyik mosási módra van szükséged. Ezt követően a gépek az adott programot és a kiválasztott folttípusokat összehangolják, így biztosítva a különlegesen hatékony, ugyanakkor kímélő tisztítást.

***

43. tipp: Hol folt, hol nem folt! II. rész

Kozmetikumok: mit, mivel, hogyan?

Minden nő tisztában van vele, mennyire dühítő, ha a ruhákon dezodorfoltok éktelenkednek, vagy éppen az arckrémünk színezte el világos színű garbónk nyakát. Ezeket a makacs elszíneződéseket nem mindig egyszerű eltüntetni, olykor segítségül kell hívni a házi praktikákat. A következő sorokban a kozmetikai balesetek nyomainak megsemmisítésére adunk pár tippet, hogy kollekciód biztonságban legyen.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Bőrkrémek - Zsíros krémek okozta foltok eltávolításához használj egy kis folttisztítót, és egy kevés szappant. A krém esetleges színezőanyagainak eltávolításához érdemes fehérítő segítségét igénybe venni, de a mosóbenzin is hatásos az ilyen foltok ellen.

Dezodor - Ne verjen ki a veríték, ha nem kívánatos dezodornyomok maradtak a ruhában! Tegyél mosás előtt 5 százalékos citromsavat a foltra. Az izzadságfoltok is okozhatnak kellemetlen perceket, a világos textíliákon sárga foltként mutatkoznak meg. A ruhadarabokat áztasd be először langyos ecetes vízbe, majd a megszokott módon mosd ki azokat.

Gyanta - Tedd hidegre a problémát: fagyaszd le a ruhadarabot! A fagyasztott gyantát könnyebben le lehet kaparni, a foltmaradványokat pedig alkohollal el lehet távolítani. Alkohol helyett használhatsz spirituszt, szappanspirituszt, terpentinolajat vagy borszeszt is. Helyezz itatóspapírt a foltmaradványra, és szívd fel ezzel az oldatot. Régi foltok esetében áztasd be vajba a gyantát. A feloldott gyantát óvatosan kapard le egy kés segítségével, majd mosd ki a foltmaradványokat szappanspiritusszal.

Körömlakk - A lakkot körömlakklemosó segítségével ecseteld ki óvatosan a ruhadarabokból, majd a szokásos módon mosd ki.

Parfüm - A nemes esszenciák nyomai "elillannak" a tiszta alkohol segítségével. Egy csábító illat a selyem színeit teljesen tönkreteheti, ezért kényesebb anyagok esetében érdemesebb a parfümfoltokat elkerülni. A dezodor és a parfüm nyomait kezeld hígított citromsavval (hígítási arány 1:5), majd mosd ki a szokásos módon a mosógépben.

Rúzs - Ne vörösödj el a méregtől, maradj nyugodt: az első mosás után általában nyoma sem marad. Az eltüntetést segíti, ha mosás előtt eukaliptusz olajat vagy glicerint teszel a foltra. Makacsabb szerelmi vallomások nyomait hígított szalmiákszesz segítségével is eltávolíthatod. A biztonság kedvéért mosás előtt mosóbenzin tartalmú folttisztítóspray-vel is kezelheted ezeket a foltokat.

Miele-tipp

Ezek a praktikák sokszor hasznosnak bizonyulhatnak, létezik azonban sokkal jobb és egyszerűbb megoldás is a foltok felszámolásához! A Miele mosógépek Folt kiegészítő programja segítségével 22 folttípus közül választhatod ki, hogy éppen melyik mosási módra van szükséged. Ezt követően az adott programot és a kiválasztott folttípusokat összehangolják, így biztosítva a különlegesen hatékony, ugyanakkor kímélő tisztítást.

***

42. tipp: Hol folt, hol nem folt! I. rész

A foltok csak a kiskutyákon mutatnak jól, ruháidon már kevésbé. Egy-egy makacsabb szennyeződéstől azonban igen nehéz megszabadulni, de van egy-két házi praktika, mellyel textiljeid túlélhetik a megpróbáltatásokat.

Kétrészes cikkünkből most megtudhatod, nagymamád hogyan távolította el a makacs foltokat a textíliákból. Bár garanciát sajnos nem adhatunk arra, hogy a régi módszerekkel mindenféle folt maradéktalanul eltűnik, jó tanáccsal szolgálhatunk ruháid megmentéséhez. Ha garanciát szeretnél, azt a Miele mosógépei nyújthatják neked, azokkal ugyanis automatikus programjaik segítségével a szennyeződés típusához és a folt fajtájához választhatsz mosási módot.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A "Folt" kiegészítő programmal a 22 folttípust tartalmazó listáról egyidejűleg akár háromfélét is kiválaszthatsz. A Miele mosógépei ezt követően az adott programot és a kiválasztott folttípusokat összehangolják, így biztosítva a különlegesen hatékony, ámde kímélő tisztítást.
Ha azonban hagyományos mosógéped van, akkor se csüggedj, az alábbiakban igyekszünk hasznos tippekkel szolgálni a folttisztításhoz, hogy ruháid biztonságban legyenek. A folteltávolításnál a legfontosabb tényező a gyorsaság. Cselekedj gyorsan, de elővigyázatosan. Minél előbb próbálod meg kiszedni a foltokat, annál nagyobb az esély arra, hogy sikerül.

A folteltávolítás 6 lépcsőfoka

1. Próbáld ki a folttisztító szer hatását a textília egyik nem látható részén!
2. Helyezz a ruhadarab foltos része alá egy tiszta, nedvszívó konyharuhát!
3. Folteltávolításhoz használj mindig világos konyharuhát!
4. Ne dörzsöld a foltot, mert akkor beledörzsölöd a szennyeződést a textíliába, hanem inkább "ecseteld".
5. Minden nyomot - még a folttisztító szerét is - tüntess el a textíliából meleg vízzel.
6. Mosd ki a ruhadarabot a mosógéped tisztító programjával.

Miele-tipp

Az integrált folteltávolítási tanácsadó csak a Miele mosógépekben található meg, a gép a kijelzőn tünteti fel a kiválasztott foltok hatékony eltávolítására vonatkozó javaslatokat.


***

41. tipp: Zsebedben a főzés tudománya

Kezdő konyhatündérke vagy, és állandóan édesanyád receptgyűjteményét bújod? Eleged van a halmokban álló, megbarnult papírfecnikből, és a már szinte olvashatatlanná vált titkos összetevőkből? Új ízeket szeretnél kipróbálni, de nem tudod kire hallgass, honnan kérj tanácsot? Eláruljuk!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A sütés-főzés tudományának tökéletesre fejlesztése hosszú évekbe telik, nem beszélve a rengeteg kudarcról: elégetett tésztáról, darabos főzelékről, félig nyers próbálkozásokról, melyek mind a szemétben landolnak. Kisgyermekként az előttünk álló példaképet nézve azt hihettük, roppant egyszerű ízletes, tökéletes és finom ételt tenni azt asztalra, majd néhány év múlva jön a felismerés: kevés volt az elmélet, hiába az örökölt több kötetes receptúra, nem áll mellettünk egy profi, aki vezetné kezünket, ha bizonytalanok vagyunk. Azaz: nem állt eddig!

Tanulj egy séftől, főzz vele, ráadásul a saját konyhádban! Ez nem egy "főzni tudó lakótársat keresünk" hirdetés, annál sokkal jobb: használj zsebszakácskönyvet, és hívd segítségül a modern technológiát! Kapd elő okostelefonod, laptopod, keress rá kedvenc ételedre és főzz a Miele videó receptjei segítségével. Meglátod: finomat és jól készíteni rendkívül egyszerű, ha van egy társ, akivel virtuálisan ugyan, de együtt alkothatsz. Nincs több kallódó cédula, és titkos fortély, a videóreceptet ugyanis saját tempód szerint használhatod: akkor és annyi időre állítod meg, ahogy az kényelmes.

Kattints, és a Miele séfje egy pillantás alatt ott terem a lakásodban: csemegézz videóreceptjeinkből, és szívd magadba a profik fortélyait, mozogj úgy a konyhában, mint egy igai séf!

Nyomtatás helyett videózz, videózás mellett főzz és tanulj!

A videórecept előnyei:

- használata gyors és egyszerű,
- egy valódi séffel real time főzhetsz,
- ellesheted a profik trükkjeit,
- kényelmesen megállíthatod,
- felesleges recepthalmok helyett gépeden tárolhatod kedvenceidet.

***

40. tipp: Mit sütsz kis szűcs? II. rész

Előző cikkünkben - lásd 39. tipp - csemegéztünk a különböző típusú tésztákból, igyekeztünk olyan hasznos tanácsokkal szolgálni, melyek valóban jól jöhetnek a konyhában egy desszert elkészítésénél. Ma folytatjuk a sort, hiszen van még mit nyújtani!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A túrós-olajos tészta a kelt tészta gyors változata, és frissen sülve nagyon hasonlít hozzá. Használható gyümölcsös és vajas süteményekhez, almás táskához, csigákhoz és hasonló süteményekhez, valamint pizza-alapként és hagymás lepény alapként is kitűnő választás. A túrót felhasználás előtt szükség esetén csepegtessük le, nem szabad, hogy a tészta túl nedves maradjon. A liszt hozzágyúrása után a tészta nem ragadhat, ha mégis, keverjünk hozzá még egy kis lisztet.

A kelt tészta megfelelő alapja a szaftos gyümölcsös süteményeknek, aprósüteményeknek és pizzáknak, ráadásul egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk. Az élesztőt először fel kell futtatni, melyhez egyenletes 37-50°C hőmérséklet szükséges. A lisztből, cukorból és folyadékból álló tésztának időre van szüksége a keléshez. Dagasztás után helyezzük a 30°C-os gőzpárolóba és az előre beállított nedvességtartalom mellett addig hagyjuk bent, míg meg nem kétszerezi a térfogatát. Mielőtt tovább dolgoznánk vele, gyúrjuk át kissé, majd nyújtsuk ki. A frissen sült kelt tészta mélyhűtésre is alkalmas - a tárolási idő körülbelül egy hónap. A mélyhűtött, kelt tésztából készült süteményeket a gőzpárolóban fel lehet olvasztani, majd hőlégkeveréssel átsütni.

A gyúrt, omlós tésztához hideg vajat vagy margarint használjunk, hogy jól összeálljon, és ne ragadjon. Ha kézzel gyúrjuk a tésztát, a sütőporral elkevert lisztet szitáljuk a gyúródeszkára és a közepébe nyomjunk mélyedést, ebbe öntsük a felvert tojást. Osszuk el köré a cukrot és a kis darabokra vágott zsiradékot. Középről kezdve egy keverőkanál segítségével keverjük össze a tojást és a lisztet, majd dolgozzuk bele a zsiradékot. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk simává. Ha a tészta ragad, adjunk hozzá még egy kis lisztet.

A lehűtött tésztát könnyebb kinyújtani, ezért a tésztát pihentessük a hűtőszekrényben 30-60 percen keresztül. A gyúródeszkát és a nyújtófát szórjuk meg liszttel, a nagyon érzékeny tészták esetében megoldás lehet az, hogy két réteg átlátszó fólia vagy sütőpapír között nyújtjuk ki.
A maradék tésztát, amely a forma kiszúrása után visszamaradt, újra gyúrjuk össze. Ha a tészta túlságosan morzsolódik, adjunk hozzá tojássárgáját. A gyúrt tésztát akár előre is elkészíthetjük, hűtőszekrényben - jól becsomagolva - ugyanis két napig is friss marad. És még egy ötlet: az omlós tészta még omlósabb lesz, ha egész tojás helyett csak tojássárgáját használunk.

A gyúrt- vagy omlós tészta a Miele kombi gőzpárolójában mindig különlegesen omlós lesz, mely a pluszban hozzáadott vízpárának köszönhető.

A rétestészta elkészítése sok türelmet kíván. Minél tovább nyújtjuk, annál könnyebb vékonyra készíteni és feltekerni. A rétestészta semleges ízű, ezért elkészíthető mind édes, mind sós töltelékkel. A lényeg, hogy mindig ropogós melegen, közvetlenül a sütőből tálaljuk az asztalra. A tésztához a megolvasztott, langyos zsiradékot keverjük össze a vízzel, tojással és sóval, majd adjuk a liszthez, és körülbelül 10 perc alatt dagasszuk rugalmas, sima, fényes tésztává. Formáljunk belőle golyót és helyezzük egy meglisztezett gyúródeszkára. Meleg lábassal borítsuk be és mintegy 30 percig pihentessük.

A kinyújtáshoz a tésztát helyezzük egy sima, liszttel megszórt konyharuhára, és belisztezett nyújtófával vagy kézzel "húzzuk ki" téglalap alakúra. Ez egy kis gyakorlás után már gyerekjáték. A tésztát akkorára kell nyújtani, hogy a konyharuha mintázatát a tésztán keresztül látni lehessen.

Recept: Túrós-olajos (égetett) tészta alaprecept

Hozzávalók a tésztához:

- 200 g sovány túró
- 6 evőkanál tej (60 ml)
- 8 evőkanál olaj (80 ml)
- 1 tojás
- 100 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 400 g liszt
- 1 tasak + 1 csapott teáskanál sütőpor

Elkészítés

Keverjük össze a túrót, tejet, olajat, tojást, cukrot, vaníliás cukrot és a sót. Keverjük bele a sütőporral elkevert liszt felét, a maradékot pedig gyúrjuk hozzá. Ezt az alaptésztát a megadott recept alapján dolgozzuk fel süteménynek.

Miele-tipp

A Miele DGC 5080 XL kombi gőzpárolójában a sütési hőmérséklet és a belső tér nedvességtartalma (20-100%) bármilyen kombinációban beállítható, így a legrafináltabb receptek is könnyedén elkészíthetők.

***

39. tipp: Mit sütsz kis szűcs? I. rész

Minden tésztaféle külön elkészítési módot igényel. Nem mindegy, milyen hőfokra, milyen programra állítod a sütődet a tökéletes végeredményért - íme, néhány jótanács, hogy begyűjthesd a dicséreteket.

A kevert tészta a hozzávalók egyenkénti összekeverésével készül, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl habos. Először a szobahőmérsékletű zsiradékot keverjük krémesre, majd felváltva adjuk hozzá a cukrot és a tojást. Keverjük össze a lisztet, étkezési keményítőt és sütőport, szitáljuk a vajkrémhez, majd dolgozzuk el. A kevert tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy, azaz a kanálról szálasan folyjon le. A folyadékot kanalanként adjuk hozzá és mindig ellenőrizzük, hogy elértük-e a megfelelő tésztasűrűséget.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Sütéspróbaként szúrjunk egy fogpiszkálót a tésztába, ha a kihúzott fogpiszkálón már nincs nedves tésztamorzsa, a sütemény átsült és elkészült. Mielőtt azonban kiborítjuk a tésztát a sütőformából, körülbelül 10 percig hagyjuk állni, majd késsel válasszuk el a forma peremétől. Ha nehezen menne a kiborítás, akkor a formát borítsd egy rácsra és teríts rá nedves konyharuhát. A pára csaknem mindig segít.

A Miele sütőivel elég csak kiválasztanod a Speciális sütemény üzemmódot, ezután bátran magára is hagyhatod készülő ínyencségedet, hiszen sütő tudja a dolgát.

A leveles tészta több rétegből áll, amelyek a sütés során levélszerűen szétválnak - innen ered a neve.
Az alakzatok kiszúrása után visszamaradt tésztát ne gyúrjuk össze, hanem helyezzük egymásra és ismét nyújtsuk ki, ugyanis, ha összegyúrjuk, nem válik szét levelekre. A leveles tészta semleges ízű, így sokoldalúan megtölthetjük édes töltelékkel (tejszín, krém, gyümölcs) és sós töltelékkel (sajt, zöldség, hús) egyaránt.

A Miele sütői rendelkeznek kombi gőzpárolás funkcióval, melynek használatával a hozzáadott gőz hatására egyrészt fényes lesz a tészta, másrészt levelesre kel meg.

Az égetett tésztának már a neve is jelzi különlegességét. Ezt a tésztát az elkészítés során először le kell "pirítani", és csak utána kell kombi gőzpárolásra állítani a sütőt. A sütési idő első 10 percében az égetett tészta érzékeny, ezért ne nyissuk ki a sütő ajtaját. Az égetett tészta is semleges ízű, ezért tölthetjük mind édes, mind pikáns töltelékkel. A süteményt röviddel tálalás előtt töltsük meg, hogy a tészta ropogós maradjon.

Nem hiszed? Járj utána! Látogass el Főzőbemutatónkra és próbáld ki személyesen!

Miele-tipp

A Miele sütőinek segítségével minden sütemény szakértő gondoskodásban készülhet el.

***

38. tipp: Ez aztán nem piskóta!

Mi az? Tojás, cukor, liszt és 160 fokra előmelegített sütő? Minden háziasszony kapásból rávágja a választ, ez bizony a piskóta, mely számtalan tortának és süteménynek az alapja. Pontosan emiatt fontos, hogy mindig tökéletesen sikerüljön, hiszen, ha ez nem jó, akkor az egész süti is mehet a levesbe. Bár nagyon egyszerűnek tűnik az elkészítése, bizonyára te is álltál már kérdőn a sütő előtt, hogy miért marad palacsintavékony a tészta, vagy bosszankodtál amiatt, hogy odaragadt az alja a sütőformához. Hogy tökéletesre fejleszthesd piskótasütési tudásodat, a következő pár sorban néhány trükköt, tippet adunk.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az összeesett piskóta leggyakoribb oka a túl keményre vert fehérje

Magyarázat: A tojásfehérjéből vert hab apró buborékokból áll - a habosításkor juttatjuk bele a levegőt. A teljesen keményre vert fehérje esetében az apró buborékok pattanásig feszülnek és sütés közben, a levegő hőtágulása következtében kipukkadnak. Ekkor a piskóta tartása elvész és összeesik. Ezt elkerülheted, ha nem vered fel teljesen keményre a fehérjét.

A felvert sárgáját szedjük a felvert fehérjéhez, vagy fordítva?

Teljesen mindegy az eredmény szempontjából. Arra azért figyelj, hogy a nagyobbik tálban tudd kényelmesebben összekeverni.

Nem süt egyenletesen a sütőm, mit tegyek?

A sütési idő felénél fordítsd meg a piskótát, hogy mindenhol egyenletesen átsüljön. Ha alulról éget, tegyél be alulra még egy tepsit.
Ha még nem telt le a sütési idő, de már sötétedik a teteje, míg a tészta még nyers, akkor túl magas a hőfok a sütőben. Megoldás: Vedd lejjebb a hőfokot és a sütés befejezéséig takard le a torta tetejét sütőpapírral vagy alufóliával. A Miele sütőivel azonban nem kell ezektől tartanod, hiszen mindig tökéletes sütési eredményre számíthatsz, és biztos lehetsz magadban.

Hogyan ellenőrizd, hogy megsült-e a torta?

Gyengéden nyomd meg a piskóta felületét. Ha nem érzed és hallod, hogy szörcsög a piskóta, hanem enyhén szivacsos szerkezetű, akkor megsült. Az átfordítás előtt nem kell meglisztezned a felületét. Tegyél a forró tepsire egy sütőpapírt és arra fordítsd a piskótát. Így nem fog leragadni és nem kell a lisztet söprögetned a torta betöltése előtt.

Miele-tipp

A Miele sütőire mindig számíthatsz, ételeid a legjobb kezekben vannak. A PerfectClean bevonatnak köszönhetően öröm a sütés. A sütőtér és a sütő tepsik egyedi bevonata eredményeként egyetlen sütemény sem tapad le, sütés után pedig a sütő tisztítása fantasztikusan egyszerű: csupán nedves ruhával kell áttörölni a felületet.

Látogass el Főzőbemutatónkra

A legtutibb piskótarecept









Ízesítés

Vanília
Dió
Kakaós
Citrus

***

37. tipp: Tortúra helyett legyen élmény a mosás - a ruháidnak is!

II. rész

Hogyan tudod megőrizni a ruháid szépségét? Egyszerűen csak azt add nekik, amire szükségük van. Mindig anyagukhoz illő programot válassz, és akkor nem érheti őket baleset. Előző cikkünkben - lásd 36. tipp - megtudhattad többek között, hogyan viselkedik az alpaka gyapjú mosás és szárítás közben, és néhány jó tanáccsal is szolgáltunk. Most folytatjuk a sort, hiszen bőven vannak még olyan anyagfajták, melyeket nem vettünk nagyító alá.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Frottír - Frottírszövetnek az egy bizonyos módszer alapján horgolt textileket nevezzük. A walkfrottírból készült termékek különösen nedvszívóak, mert ezek horgolási szemei különböző hosszúságúak.
Mosás -A frottírtörülközőket általában úgy színezik, hogy főző programon is moshatóak legyenek, a fürdőköpenyek viszont legfeljebb 60°C-on moshatók. Az első két alkalommal ajánlatos a frottír törülközőket elkülönítve, 60°C-on mosni, mivel ilyenkor adják ki magukból a felesleges festéket. Ha kisebb adagokban mosod ezeket a textíliákat, bolyhossá válhatnak, ezért azt tanácsoljuk, hogy új frottírtextíliádat lehetőleg nagy ruhatöltetnél mosd.
Szárítás - Szárítókötélen hamar megkeményednek az első mosás előtt puha frottír holmik, ezt azonban elkerülheted a szárítógépben történő szárítással. Mosáskor ügyelj rá, hogy ne túl sok öblítőszert adagolj, mivel a frottír szálakon a felesleg lerakódhat, ez pedig negatívan befolyásolja a nedvszívó hatást. A Miele textilkímélő szárítókban a méhsejtcellás kialakításnak köszönhetően öblítőszer nélkül is kellemesen puhák lesznek a törülközők.

Kasmír - A kasmír egy rendkívül drága, kitűnő minőségű és érzékeny gyapjúfajta, ezért mosás és szárítás közben különleges ápolásra szorul.
Mosás - Kasmírgyapjúból készült kötött ruhadarabokat ajánlatos óvatosan, gyapjúhoz ajánlott mosószerrel mosni. Az ilyen mosószerek ugyanis megakadályozzák, hogy a szövet összegubancolódott szálai feldagadjanak. A mosóvíz hőmérséklete 30°C-nál alacsonyabb legyen. A kasmír nem szereti a hosszas "fürdőzést", a gyors, súrolás- és csavarásmentes mosást részesíti előnyben. Mivel a mosószermaradványok tönkretehetik az érzékeny szálakat, roppant fontos, hogy a textíliákat mosás után többször hideg vízben kiöblítsük.
A Miele gyapjú kézi mosás programja speciális mosási ritmussal, optimális vízmennyiséggel és maximum 1200 percenkénti centrifugálási fordulatszámmal működik. Így kiválóan alkalmas még olyan érzékeny szálakból készült ruhadarabok tisztításához is, mint például a kasmírgyapjú. Ezen felül a szabadalmaztatott textilkímélő dob egyedülálló felületkialakítása is garantálja, hogy különlegesen kíméletesen legyenek tiszták kedvenc ruhadarabjaid.
Szárítás - Ahhoz, hogy a mosást követően kasmír pulóvered ugyanolyan kellemes viselet legyen, mint új korában, mindenképpen szükséges a Miele szárítógépben történő szárítás. Az érzékeny, puha szálak a "Gyapjú fellazítás" program hatására nyerik vissza alakjukat és eredeti bolyhosságukat.

Pehelytoll - A pehelytoll kitűnő töltőanyag és kedvelt bélés, mivel jól szigetel és tárolja a meleget. Elsősorban ágyneműk és ruhák béleléséhez használják. A bélésforma megtartása érdekében a pehelytollal bélelt darabokat rendszeresen tisztítani kell.
Mosás - Párnák és ágyneműk higiénikus tisztításához a Miele speciális párna programot fejlesztett ki. A magas mosási hőmérséklet és a sok mosóvíz hatásosan megtisztítja a párnákat az atkáktól és ezek ürülékeitől.
Szárítás - A Miele meleg levegős átszellőztető programján kíméletesen száríthatod meg a párnákat vagy a pehelytollal bélelt kabátokat.

Szintetikus anyagok (poliészter, poliamid, poliakril) - A teljesen szintetikus szálakból álló textília nagyon elasztikus, nem szakad könnyen, és jól tűri a dörzsölést. Ezek az anyagok nem mennek össze, és mivel csak kevés nedvességet vesznek fel, hamar száradnak. A szintetikus textíliák jól tartják a formájukat és nem gyűrődnek.
Mosás - Poliésztert, poliamidot legfeljebb 60°C-on moss, ennél magasabb hőmérsékletnél a gyűrődések szinte beleolvadnak a ruhadarabba. A szintetikus szövetek elektrosztatikusan feltöltődhetnek, ilyenkor rátapadnak a bőrre és kellemetlenné válik a viseletük. Megakadályozhatod a feltöltődést, ha a mosásnál öblítőszert használsz.
Szárítás - A szintetikus textíliák nagyon hamar megszáradnak, ezért sokszor elegendő, ha csak betekered egy frottírtörülközőbe és megnyomkodod ezeket a darabokat. A maradék víztartalom fektetve és vállfára akasztva is gyorsan távozik.
Vasalás - Szintetikus textíliák könnyen "kirúgják" a ráncokat, ezért alig gyűrődnek. Ha mégis gyűrődések keletkeztek mosás közben, akkor legtöbbször elég azokat kézzel elsimítani. A különösen makacs gyűrődések esetén átvasalhatod a ruhát a legkisebb vasalási hőfokon.

E tanácsok megfogadásával és kis odafigyeléssel elérheted, hogy ruháid sokáig eredeti fényükben ragyogjanak, és ne kelljen a teregetés közben bosszankodnod az összement vagy épp kinyúlt darabok között. Mosásra fel!

Miele-tipp

A Miele szárítógépeinek segítségével a mosás után is a legjobb gondoskodást nyújthatod kollekciódnak. A textilkímélő dob méhsejt alakú celláinak köszönhetően a ruhák hosszabb ideig lebegnek a meleg légáramban, a levegő és a nedvesség pedig jobban cserélődik. Így a ruhák egyenletesebb száradnak és a lehető legkevesebb mechanikai igénybevételnek vannak kitéve.

***

36. tipp: Tortúra helyett legyen élmény a mosás - a ruháidnak is!

I. rész

Rémálom gyötör, melyben kedvenc kasmír pulcsid összement a mosásban, fehér blúzod pedig rózsaszínné változott? Félve teszed be a mosógépbe a ruháidat? A mosás kényes téma, hiszen minden anyag más és más gondoskodást igényel. Hogy hogyan óvd ruháidat? Segítünk!

Voltál már olyan helyzetben, hogy a torony magas szennyes felett állva feltetted magadnak a kérdés: hogyan válogasd szét, miket moshatsz össze és hány fokon? Nem mindegy ugyanis, hogy elszíneződött vagy kinyúlt, esetleg összement darabokat veszünk ki a gépből, vagy eredeti szépségükben pompázó blúzokat és ruhaneműket. Van néhány alapvető szabály, melyeket be kell tartanunk a mosás során. A gyapjú, pamut, selyem és vászon könnyen megkülönböztethető egymástól, ezzel szemben a különböző szintetikus szálfajtákat csak nehezen lehet felismerni. Íme, néhány tipp a különböző anyagok tisztításához, hogy a ruhásszekrényed lakói sokáig megőrizhessék eredeti minőségüket és állapotukat.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Alpaka gyapjú - A tömör, csillogó, fénylő szövetet csak olyan kiváló minőségű gyapjútermékekhez használják fel, mint például a női kabátok vagy ruhák. Az alpaka szövet színe természetes, a gyapjú eredeti színéből ered, így a natúrszínek közé sorolható.
Mosás - A Miele mosógépek gyapjú kézi mosás programjával még az érzékeny, kézzel kötött alpaka textíliákat is gépben moshatod. Kímélőbben, mintha kézzel mosnál.
Szárítás - A Miele szárítók "Gyapjú fellazítás" programjának segítségével ez a szövet különösen puhává válik. A szárítóprogram lejárta után fektetve helyezd el a ruhadarabokat, és hagyd így még egy ideig száradni.

Farmer - A farmer nyersanyaga pamut. Az úgynevezett sávoly-kötéssel különböző színű szálakat kötnek össze (többnyire fehéret és kéket).
Mosás - Sokszor nem egyértelmű, hogy az adott farmert a tarka mosás vagy a kímélő programon mossuk-e inkább. Bármilyen is legyen a kérdéses ruha anyaga, egy biztos: farmert csak 60°C-nál (stretch-denim anyag esetében 30°C-nál) alacsonyabb hőmérsékleten, fehérítőmentes mosószerrel szabad mosni. Centrifugálás közben a farmeren - ha nem megfelelő a centrifugálás ritmusa - fehér csíkok keletkezhetnek. Ezt elkerülheted, ha a kényesebb farmer anyagokat kifordítva mosod, és csökkented a centrifugálás fordulatszámát. Egy-egy új ruhadarabot mindaddig, amíg ereszti a színét, ajánlatos a többi ruhától elkülönítve mosni.

Gyapjú - A gyapjúszálak több rétegből állnak. Mivel jól hőszigetelő, sokszor meleg pulóverek vagy más puha téli ruhadarabok, például sálak készítéséhez használják. A gyapjúval egy kategóriába sorolható többek között a kasmír, az angóra, a merinó, a lambswool vagy a moher.
Mosás - Soha többé kézzel! Nyugodt lélekkel teheted be a mosógépbe a gyapjú pulóvereidet, ha a készüléked rendelkezik a Miele gyapjú kézi mosás programjával. A Miele textilkímélő mosódobja különlegesen kíméletes módon bánik a gyapjúval, független intézetek kísérletei alapján lágyabban mos, mintha kézzel mosnál. Ha mégis a mosdókagylóban szeretnéd kimosni ezt a textíliát, használj gyermeksampont, ezzel elkerülheted a kézi mosás okozta nemezelődést.
Szárítás - Gyapjúból készült textíliák akkor száradnak meg a legkönnyebben, ha először frottírtörülközőbe csomagolod, majd kinyomkodod, és egy másik törülközőre fektetve szárítod. Kíméletes módon szárítógépben is száríthatod kedvenc pulóvereidet a Miele "Gyapjú fellazítás" programján. E program segítségével a gyapjú finom szálai visszanyerik alakjukat, amelynek köszönhetően újból kellemesen puha lesz a textília.
Vasalás - Gyapjúból készült ruhadarabokat alacsony hőfokon, nedves konyharuhával letakarva lehet óvatosan vasalni.
Jó tanács: A kellemetlenül szúró pulóver újból jólesően puha lesz, ha nylonzacskóba zárva rövid ideig a fagyasztóterébe helyezed.

Selyem - A selyemtextília különlegesen fénylik, nagyon puha és roppant könnyű. A páratlanul selymes, elegánsan simuló anyag a luxus érzetét ébreszti, ha a bőrünkön viseljük. A selymet különlegesen kell kezelni tisztításkor.
Mosás - A speciális selyem programmal a Miele véget vetett a selyem textíliák kézi mosásának. Ez a program használható minden olyan kézzel mosható, érzékeny textíliához is, melyben nincs gyapjúszál.
Szárítás - A selyemtextíliák nagyon kényesek. Nem szeretik a szárítógépeket, inkább azt, ha vizesen egy vállfára teszik.
Vasalás - A selyemszálak nagyon érzékenyek a magas hőmérsékletre, ezért kifordítva, enyhén nedves állapotban, a legkisebb hőfokon vasald ezeket a ruhadarabokat.

Természetesen még egyáltalán nem értünk a tanácsok végére, a holnapi cikkünkben új anyagok mosási technikáira adunk tippeket, javaslatokat, hogy biztos lehess benne: ruháid a legnagyobb védelmet élvezik a mosás, a szárítás vagy épp a vasalás közben is.

Miele-tipp

A Miele mosógépek különleges Miele textilkímélő mosógépdobbal vannak felszerelve, ezért még az olyan különösen kényes ruhák miatt sem kell aggódnod, mint például egy csipkés fehérnemű vagy egy kötött pulóver. A domború méhsejt formájú felületstruktúrának köszönhetően a textíliák és a dob között vékony vízfilm keletkezik, melyen olyan lágyan siklanak a ruhák, mint tavirózsa a tó felszínén.

***

35. tipp: Nemzetközi ízek az otthonodban

Kedveled a nagy családi vacsorákat, szeretsz jóízűeket enni és kipróbálni más nemzetek ízeit, de nem tudod, hogyan készítsd el úgy ételeidet, hogy azok finomak, látványosak, ugyanakkor egészségesek is legyenek? Mi, magyarok szeretünk enni: kedveljük a szaftos hús-különlegességeket, a fűszeres ételeket. Mindez egészségünk rovására is mehet, ha nem fordítunk kellő figyelmet az elkészítés módjára. A serpenyőben, bő olajon készült ételek aligha járulnak hozzá vitalitásunk megőrzéséhez...

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Egészséges sültek és látványos reggelik? Bizony, lehetséges!

A japán gasztronómia nagymesterei ugyanis a 18. században hozták létre azt a készüléket, melynél a friss hozzávalók, a hús, a zöldségek egészséges elkészítése együtt jár az intenzív ízekkel és illatokkal. Felejtsd el a kínlódást, és vegyél példát a japán nagymesterektől: szerezz be egy tepan lapot!

A tepan lapon - a név a forró asztalt jelentő teppan kifejezésből származik - az ételeket saját zsírjukban, vagy nagyon kevés zsiradékkal, illetve hozzáadott folyadékkal el lehet készíteni. Köszönhetően a tepan lap kialakításának, az ételek közvetlenül a lapra kerülnek, így azok elkészítésének ideje nem tart tovább, mint 20 perc. Nincs szükség serpenyőre, lábasra, sőt a két részre osztott sütőfelületnek köszönhetően a húsfélék után úgy tudjuk a köretet is elkészíteni, hogy közben a sült meleg marad, így a teljes menüt egyszerre, melegen és frissen tálalhatjuk.
Reggeli tükörtojás, amerikai palacsinta, vagy esti steak: nem kérdés, TepanYaki a profi megoldás. Lásd vendégül barátaidat: a forró nemesacél felületen hirtelen sült ételek illata és látványa garantáltan meghozza az étvágyat!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Miele-tipp:

A Miele TepanYaki nemesacél készüléke felmelegítés után kiválóan tartja a hőt: ez a titka egy jól sikerült grill-estnek. A készülék könnyedén tisztítható, sokszínűen felhasználható: a nemzetközi konyha számtalan remeke elkészíthető rajta.

***

34. tipp: Kutyatartást szőrével?

Négylábúd kedvenc időtöltése, hogy a szőnyegeden hempereg? Szabad feljárása van a kanapéra, de nem tudod, hogyan szabadulj meg a kihullott, kárpitba ragadt szőröktől? A háziállatok rengeteg örömet szerezhetnek nekünk. Hiszen ki csahol az ajtóban a legnagyobb örömmel, ha hazaérünk a munkából? Kivel tehetünk hatalmas sétákat az erdőben, labdázhatunk önfeledten a parkban? Kit cirógathatunk az ölünkben és ki dorombol a lábunkhoz dörgölőzve?

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Sok családban teljes jogú tagként él a négylábú, így mindenhová szabad bejárása van. Van, ahol külön fotel van kinevezve számukra, persze, azért ők inkább mellettünk szeretnének feküdni. A kutyával és a macskával azonban sokszor nem csak az öröm költözik be otthonunkba, meg kell küzdenünk ugyanis a szőr-frásszal is. Hacsak nem a kopasz fajtákat választjuk, velük ugyanis aligha lesz ilyen gondunk.
Aki állatot tart, tudja, hogy a szőnyegbe fúródott szőrrel nehéz elbánni. Sokszor a porszívó is feladja a küzdelmet, de nem mindegyik! A Miele kifejezetten az állattartókra gondolva fejlesztette ki Cat&Dog készülékét, melynek turbókeféje még a legmélyebben lévő szőröket is eltávolítja a szőnyegekből és a kárpitozott bútorokról. Így nem kell kőszívűnek lenned és leutasítanod kedvencedet az ágyról, s mégis patyolat tiszta és garantáltan szőrmentes otthonod lehet.

Miele-tipp

Az S 5261 Cat&Dog porszívójának turbókeféje lehetővé teszi ember és állat higiénikus és szőrmentes együttélését, az Active Air Clean szűrő beépített szénfiltere pedig segít a szagsemlegesítésben.

***

33. tipp: Ha a méret a lényeg

Ünnepekkor nálad gyűlik össze az egész család? Ilyenkor kétségbe vagy esve, hogyan főzz annyi személyre, és készíts egy igazi királyi lakomát a számukra? Nem elég nagy a tűzhely, hogy a sok-sok fogást egyszerre tehesd oda? Adunk egy tippet!

Számodra is ismerős az a nyomás, amikor napokkal a nagy családi esemény előtt, tudván, hogy most neked kell bizonyítanod, már görcsben van a gyomrod és úgy izgulsz, mint valaha a nagyobb vizsgák előtt? Folyamatosan azon gondolkozol, hogy milyen ételek legyenek, hogyan párosítsd őket, kinek milyen különleges kívánságai, szokásai vannak, hogyan tehetsz mindenkinek a kedvére? Aztán hirtelen eszedbe jut, hogy bár a legnagyobb fazekad mérete éppen megfelel az elvárásoknak, és edénykészleted is csak-csak elegendő lesz a sok vendégre számolva, tűzhelyed nem felel meg a célnak: a több fogásból álló menüt nehezen és lassan tudod elkészíteni a szűk főzőlapokon.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nos, érkezik a felmentő sereg, ugyanis a Miele pont az ilyen helyzetekre, a nagy családi eseményekre gondolva tervezte meg azt az indukciós főzőlapját, melyen öt főzőzóna van kialakítva, s ezek közül a legnagyobbra akár 280 mm-es átmérőjű fazekat is tehetsz, míg körülötte egy időben további négy lábasban rotyoghat a leves, a pörkölt és főhet a tészta is. De nem csak a méret a lényeg, hanem a gyorsaság is! A TwinBooster funkció használatával a tűzhelyed bizonyos főzőzónáját 15 percig maximális teljesítményre kapcsolhatod, s így rengeteg időt megtakaríthatsz. Harcra és kötényre fel, kezdődhet a sütés-főzés!

Miele-tipp

A KM 6382 Önálló indukciós főzőlap "DirectControl Plus" vezérléssel van felszerelve, mellyel igényeid szerint beállíthatod a kezelőfelületen található számsor segítségével a kívánt teljesítményfokozatot.

***

32. tipp: Tölts programot mosógépedre!

Húsz év alatt bizony jó néhány dolog megváltozhat az ember életében. Hogy a legfontosabbat említsük, a családalapítás és a gyermekáldás fenekestül felforgathatja a hétköznapokat, és ehhez alkalmazkodnunk kell.

A család bővülése sok változással jár. Gondoljunk csak az étrendváltoztatásra, a menü összeállítására, hisz a kis jövevény megérkezésével új jelszavunk az "egészség mindenekelőtt" lesz. A gyarapodással párhuzamosan a mosógép is egyre nehezebben bírja már viselni a terheket. Nagyobb család több szennyes ruhával jár, a gyerkőcök pedig pillanatok alatt össze tudják magukat maszatolni. Ilyenkor jól jön, ha olyan mosógép segíti a munkádat, amely rendelkezik azokkal a programokkal, melyekkel gyerekjáték lehet a mosás.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Miele mindig gondol a családokra, az anyukákra és a gyermekekre, éppen ezért fejlesztette ki azt a mosógépét, amely tematikus programcsomagokkal bővíthető, így alkalmazkodik életszakaszodhoz. Így például a Baby programcsomagnak köszönhetően a pelenkák, plüssállatok kitűnő gondoskodásban részesülnek, a Higiénia & Gyermekek programcsomagot kiválasztva pedig a játékokat varázsolhatod tisztává, mindezt kíméletes mosással és egyetlen gombnyomással. Egy biztos, a mosás miatt többé nem kell aggódnod!

Miele-tipp

A W 1904 WPS automata mosógépekre tematikus programcsomagokat tölthetsz fel, így alkalmazkodva aktuális életstílusodhoz. Az egyedülálló textilkímélő dobban pedig akár 7 kg ruhát is moshatsz egyszerre.

***

31. tipp: Nem csak konyha, életstílus!

Szeretnéd, ha a konyhád is tükrözné otthonod letisztult, elegáns ízlésvilágát? Szeretnéd, hogy barátnőid elismerően bólintsanak, amikor belépnek a számodra oly fontos helyiségbe? Van egy tippünk, hogyan lehetséges mindez!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hölgyeim, a konyha nekünk sokkal többet jelent holmi főzési és sütési területnél. Ez a szoba az, ahol igazán elemünkben érezhetjük magunkat, ahol nagyot alkothatunk, és nem utolsó sorban, ahol összehozhatjuk az egész családot, kicsiket és nagyokat egyaránt. Éppen ezért nagyon fontos, hogy jól érezzük benne magunkat és inspirálólag hasson ránk egy-egy ételköltemény megszületésekor. Mostantól nem kell feláldozni a szépséget és a küllemet a tudás és a technológia oltárán, ugyanis a Miele Fire&Ice kollekciójára a márkától megszokott minőség, design és megbízhatóság mellett a különleges felületek, illetve a finoman kidolgozott részletek jellemzőek. A készülékeken végigvonuló irányzat a forma és a stílus elegáns egyszerűségét hirdeti. Főzz stílusod szerint - elegánsan és finoman!

Miele-tipp

A Miele készülékek egytől egyig szakmájuk mesterei. A hűvösen elegáns Ice és a temperamentumos Fire beépíthető készülékek egyedi hangulatot teremtenek a térben, mindegyikük egy-egy meghatározott, egymással ellentétes életérzést közvetít. A Fire sorozatra a nemes kompozíciók és a briliáns megjelenés jellemző, szépségük hivalkodás nélkül beragyogja a teret, míg a hűvösen elegáns Ice beépíthető kollekció egyedi környezetbe helyezve új ötletek és gondolatok inspirálójává válik.

***

30. tipp: Tiszta autó, rendes ház

Sokat utazol, és autód az "otthonod", melyet ellep a morzsa és a por? Nehezen veszed rá magad a takarításra, mert sok időt vesz igénybe, rengeteg vesződséggel jár és az eredmény sem tökéletes? Van egy tippünk!

Azok számára, akik naponta több órát töltenek autójukban, különösen fontos, hogy az tiszta, rendezett és kellemes illatú legyen. Ugyan mondják: a zseni átlát a káoszon, mégis igényeljük a rendezett, szép környezet magunk körül. Az autó takarítása egy olyan feladat, melyet, ha lehet, halasztunk, hiszen kinek van kedve a vastag, nehézkes kábelekkel és szívócsövekkel, valamint a padlókefékkel bajlódni? Mindig akad egy kis rés, mely megközelíthetetlen, egy porszem, mely elérhetetlen...

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Legalábbis eddig az volt! A Miele Car Clean szettje segítségével ugyanis a gépkocsi takarítása gyerekjáték. A három méter hosszú szívótömlő és a fugatisztító kefe az ülés melletti részekre, a vékony nyílásokba is elér, míg a micro ecset a szellőztető rácsain lerakódott porral is elbánik. Ajándékozd meg szeretteidet a tiszta autó örömével most!

Miele-tipp

A kiváló minőségű Miele porszívók tökéletes kiegészítője a Car Clean szett. A praktikus tartozékbőrönd tökéletes megoldást nyújt a járművel belső terének kitakarítására.

***

29. tipp: Dizájnos világítás vagy hatékony páraelszívás?

Szeretnél páraelszívót, de félsz, hogy nem illik majd a konyhádba? Nem szeretnéd, ha a folyamatos jelenléte zavarná az összhatást és a konyhai sürgés-forgást? Elfelejtheted ezeket az aggályokat!

A párelszívó nagyon hasznos kelléke a konyhának. Tudja ezt a legtöbb háziasszony, mégis sokan ódzkodnak tőle, mert attól tartanak, hogy az igényesen berendezett konyha képét elcsúfítja a berendezés. A félelem jogos, hiszen a háziasszonynak a konyha a szívügye. A tökéletesen megtervezett és megálmodott konyhaszekrény, az igényesen kialakított hűtőszekrény mind-mind meghatározza, hogyan érzed magad a felségterületeden.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Biztosan benned is felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha épp nincs szükséged az elszívóra. Hozzá szoksz majd valaha a látványához?
Nem kell azonban áldozatot hoznod, a Miele sziget páraelszívói egyszerre felelnek meg a feladatuknak és az ízlésednek. Az ízléses külső és az egyedülálló technológia páratlan találkozása ez, mely mentesíti a konyhádat-lakásodat az ételszagtól és párától. Ráadásul pihenő állapotában sem haszontalan, hiszen a konyhai világítást is maximálisan kiszolgálja köszönhetően a kiváló minőségű halogén lámpáknak.

Miele-tipp

A DA 424 V Dekor szigetelszívó magassága motorosan, egyetlen gombnyomással bármikor állítható, a Con@ctivity rendszer segítségével pedig kommunikál a főzőfelülettel. Így a páraelszívó mindig a főzés körülményeihez igazítható.


***

28. tipp: Ne várj sokat a hűtéssel!

Órákat kell várnod, mire a hűtőd lehűti a nagybevásárláskor beszerzett alapanyagokat? Van egy tippünk, mellyel ez a gond tovatűnik.

Egy nagybevásárlás alkalmával több órát is eltölthetsz a piacon és a bevásárlóközpontokban. Mialatt egyik boltból a másikba rohangálsz, az időközben megvásárolt fagyasztott termékek vagy a hús könnyen felmelegedhet. Éppen ezért hazaérés után azonnal be kell pakolni őket a hűtőbe, hogy minél hamarabb elérjék az eredeti állapotukat. De elég gyorsak vagyunk?

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Egy hűtő legfontosabb feladata az, hogy hűtsön. Mégis, sokszor órákat kell várni, mire a termékek ismét biztonságban lehetnek a felmelegedés elől. De miért várnál és miért használnál ilyen gépet, ha a Miele hűtőivel nem lesznek ilyen gondjaid? A szuperfagyasztás, szuperhűtés funkciót ugyanis éppen ilyen helyzetekre találták ki. A készülék hátoldalon lévő ventilátor gondoskodik a hűtőlevegő intenzív és egyenletes keringtetéséről, így a hőmérséklet valamennyi rakodófelületen azonos, az élelmiszerek bepakolásánál nem kell ügyelni az elhelyezés rendjére. A magasabb hűtőteljesítmény pedig gyorsabb lehűtést tesz lehetővé, és mintegy 50 százalékos időmegtakarítást jelent.

Miele-tipp

A Miele KFN 14842 SD ED Szabadon álló hűtő-fagyasztójának szuperfagyasztás, szuperhűtés automatikájával pillanatok alatt elérik az ételek és italok a kívánt hőfokot, az amerikai stílusának köszönhetően pedig konyhád éke lesz.

***

27. tipp: Ne tökölj! Főzz tököt Halloween-ra!

Készítesz idén töklámpást? Az október végi Halloween-láz egyik elengedhetetlen kelléke a sötétben sárgán vigyorgó tökfej. De az A-vitaminban gazdag zöldség nem csak erre jó! Olvass tovább, ha kíváncsi vagy, milyen finomságokat lehet még varázsolni belőle az asztalra.

Halloween éjszakáján a gyerekek rémisztő jelmezekbe bújnak, kísértet történeteket mesélnek és természetesen töklámpásokat faragnak. De miért pont a tök? A töklámpás, más nevén Jack-lámpa eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Jack a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt, aki túljárt az ördög eszén, amikor az eljött érte. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy ne a vak sötétben kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe, és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A retket az amerikaiak időközben tökre változtatták, és a világító sárga gömb lassan Halloween szimbólumává vált.

Mára már itthon is egyre kedveltebb a Mindenszenteket megelőző éjszaka bulizós, játékos hangulata, a gyerekek imádnak jelmezbe bújni és ijesztgetni a felnőtteket, és a töklámpás készítése is hatalmas élmény számukra. A világító fej azonban nem az egyetlen, amire felhasználhatod a sárga tökfajtát. A Miele gőzpárolójának segítségével ízletes sütőtöklevest készíthetsz, mely megőrzi a zöldségben található vitaminokat és a természetes ízt. Íme, az egyik elkészítési mód, de természetesen kedved szerint variálhatod a fűszereket, ahogy neked tetszik.

Sütőtök leves naranccsal és kakukkfűvel

Hozzávalók:

- 900 g sütőtök
- 2 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- vaj
- 1 1 l zöldségleves
- egy narancs leve és reszelt héja
- 150 ml tejszín
- 2 teáskanál kakukkfű
- só, bors

Elkészítés

1. A sütőtököt kockázd fel, és tedd egy perforált aljú pároló edénybe. Beállítás: 100°C, időtartam: 8 perc.
2. A hagymát kockázd fel, a fokhagymát nyomd össze, és mindkettőt némi vajjal együtt tedd egy zárt aljú, lefedett párolóedénybe. Párold meg. Beállítás: 100°C, időtartam: 4 perc.
3. Minden hozzávalót tegyél egy tálba, és öntsd fel a levessel. Add hozzá a reszelt narancshéjat és a narancs levét, majd pürésítsd.
4. Keverd bele a tejszínt, a kakukkfüvet és sóval, borssal ízesítsd.

Miele-tipp

A Miele gőzpárolókkal 50 százalékkal több vitamint és ásványi anyagot juttathatsz a szervezetedbe. A DG 3460-as készülék VitaSteam technológiájának köszönhetően a gőzpároló a párolótéren kívül állítja elő az ételfajtának megfelelő hőmérsékletű gőzt, így a hevítés nem károsítja az alapanyagokat.


***

26. tipp: Ébredj fenséges illatokra!

Szereted a frissen sült kenyér illatát? Szeretnél minden reggel a szobádba begyűrűző péksütemények hívogató szavára ébredni? Hogy hogyan valósítsd meg álmaidat, míg az igazat álmák alszod? Eláruljuk!

A reggelek sokszor elég morcosak lehetnek. Hányszor tesszük fel a kérdést magunkban: "már kelni kell? Hiszen még csak most bújtam ágyba..." És hányszor hagyta már el a szánkat az a bizonyos, jól ismert mondat: "csak még öt perc!"
Ismered azt az érzést, mikor legszívesebben visszabújnál a meleg, puha paplan alá, és lustálkodnál kedvedre? De ez csak elég ritkán adatik meg. Így minden reggel dacolva a vekkerrel végül mégis kimászol az ágyból, felöltözöl, hogy elinduljon egy új nap. Mennyivel könnyebb lenne felkelni a friss, sütőből áradó kenyérillat hívogató szavára! Máris gyorsabban kászálódnál ki a takaró alól, ha ropogós falatok várnának az asztalon.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

De ki készíti el a lakomát, amíg te alszol? A Miele sütői tudják a választ! A számtalan automatikus program között ugyanis találsz egyet, melyet kifejezetten a reggeli, friss és illatos péksütemények szerelmeseinek terveztek. Nincs más dolgod, mint este betenni a tésztát a sütőbe, beállítani, hogy mikorra készüljenek el a finomságok, és nyugovóra térni. A készülék a tésztát megkeleszti, majd rövid ideig süti, de a készre sütést csak később végzi el, hogy pontban akkorra legyenek tökéletesen ropogósak, amikorra szeretnéd.

Miele-tipp

A Miele H 5681 B Beépíthető sütőjével számtalan program közül választhatod ki a menühöz leginkább passzoló sütési módot, a belső tér nedvességtartalmának célzott csökkentésével pedig garantált a tökéletesen ropogós felszín.

***

25. tipp: Egy mosogatógép, mely vigyáz örökségedre

Csak különleges alkalmakkor mered használni az egyedi étkészletet és az értékes boros kelyheket, mert félsz, hogy a mosogatás során károsodhatnak? Nem mered betenni a mosogatógépbe? Kíméld, vigyázz rá! Van egy tippünk, hogyan.

Vannak olyan étkészletek, poharak, melyeket csak félve veszünk elő a vitrinből, mert értékesek számunkra. Olykor ez nem pénzben mérhető, hanem az eszmei értékük miatt kerülnek a féltve őrzött tárgyak polcára. Úgy vigyázunk rájuk, mint a szemünk fényére, nehogy megrepedjenek, vagy összekarcolódjanak. De mi értelme van a csillogó evőeszközkészletnek, ha nem élvezhetjük őket a vasárnapi ebédkor vagy a születésnapi, családi eseményeken?

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kézi mosogatás bizony nem az egyetlen megoldás. Sokan a mosogatógéptől rettegnek, mondván, hogy abban erősen karcolódnak, és nem lesznek elég tiszták a konyhai felszerelések. A Miele óvja a család féltve őrzött kincseit, ezért fejlesztette ki a 3D evőeszközfiókját, melybe az összes eszköz egymástól elkülönítve helyezhető be, így azok nem érintkeznek egymással, nem karcolódnak és a lehető leghigiénikusabb állapotban térhetnek vissza a fiókba. Hogy ez hogyan védi a tányérokat? A mosogatófiók nem csak szélességében és mélységében állítható, hanem magasságban is szabályozható, így a mosogatótér igény és edény szerint átalakítható. Elő az eddig féltve őrzött étkészlettel!

Miele-tipp

A Miele mosogatógép a forradalmi újítással, a 3D evőeszközfiókkal segít abban, hogy a becses, különleges edényeid több generáción át is megőrizzék szépségüket.


***

24. tipp: Spórolj a mosószerrel, óvd a pénztárcád!

Csak pár napja vettél mosószert és máris elfogyott? Folyamatosan zakatol a mosógéped, mert mindig újabb és újabb kupac piszkos ruhát hagynak a szennyesben a gyerekek? Spórolj a mosószerrel, hogy megóvhasd a pénztárcád!

Amíg az ember egyedül él, vagy kettesben párjával, könnyebben tud spórolni a mosással. Néha elég csak hetente egyszer-kétszer elindítani a gépet, és ilyenkor még a mosószer is akár egy hónapig kitarthat. De ahogy családot alapítunk és a gyerkőcök cseperedni kezdenek, már nincs megállás.



Csokis pulcsik, sár és fűfoltos nadrágok, s a szennyes ruhák pillanatok alatt kupaccá rendeződnek. Csakhogy a mosás nem olcsó mulatság. Egy program elindításakor búcsút inthetünk akár 140 liter víznek is, s ehhez még adjuk hozzá az elhasznált mosószer és öblítő árát is.
Valljuk be, eléggé megterheli ez a családi kasszát, de vajon lehet valahogyan spórolni?

Igen! Ugyanis a Miele gondolt arra, hogyan kímélheti pénztárcáját a gyakori mosószervásárlásoktól. 30% mosószert takaríthatsz meg az automatikus adagolórendszernek köszönhetően. Hogy hogyan? Az új Miele automatikus folyékony mosószer adagoló pontosan kiszámolja a szükséges mosószer mennyiséget az adott ruhamennyiség és a szennyezettség alapján. Így garantáltan annyi mosószer kerül a ruhákra, amennyire azoknak feltétlenül szükségük van. Se több, se kevesebb!

Miele Tipp:

A W 1900 WPS HomeCare XL automata mosógéppel egyszerre kímélheted pénztárcádat és óvhatod környezeted, nincs többé mosószer pazarlás!


***

23. tipp: Ne égj a sütőd miatt, inkább égesd tisztára!

Imádsz sütni, de eleged van belőle, hogy minden családi lakoma, sült hús és sütemény után neki kell állnod a sütő belsejét kitakarítani? Te is gondolkoztál már azon, hogyan lehetne egy gombnyomásra tisztára varázsolni? Nos, mi tudjuk a varázsigét!

Minden háziasszony rémálma a sütő takarítása. Hiszen nem elég, hogy tökéletes, ropogósra sült húst és ínycsiklandó desszertet készítettünk a családnak, a munka neheze még csak eztán következik. Persze szeretjük ezeket a kellemetlen feladatokat inkább elfelejteni, de akkor sem vár ránk semmi jó, csak gyűlik és egymásra halmozódik a sütőben ragadt kosz.



Tehát húzhatjuk a gumikesztyűt, foghatjuk a zsíroldót és bebújhatunk nyakig a készülékbe.

Vagy nem!

A könnyebb és egyszerűbb megoldást nem kell tovább keresgélned! A Miele sütők pirolízis programjának köszönhetően egy varázsütésre elmúlik a rémálom. Ugyanis a program a pirolízis során 470 °C fokra hevíti fel a belső teret, ezáltal a mindennapi használatból eredő szennyeződéseket elégeti, hamuvá változtatja. De ne gondold, hogy emiatt konyhádban vágni lehet majd a füstöt! És azt sem, hogy égési sérüléseket szerezhetsz, ha hozzáérsz a készülékhez. A beépített AirClean katalizátorral sem a füst, sem a szag nem zavarja meg érzékszerveink nyugalmát, a hideg frontfelület és reteszelés pedig gondoskodik arról, hogy biztonságban legyen az egész család!

Miele Tipp:

A Miele H5241 BP sütőjével egy gombnyomásra eltüntetheted a mindennapi használatból eredő szennyeződéseket, a 3 fokozat közül pedig kiválaszthatod a szennyeződés fokához szükséges programot. Voila! Az eredmény: a sütő csillog, mint újkorában!

***

22. tipp: Vége a porszívó vs. bútorok küzdelemnek!

Eleged van abból, hogy folyamatosan arra kell koncentrálnod porszívózás közben, hogy nehogy megsértsd féltve őrzött bútoraidat? Hiszen ki szeretné, hogy a szép és becses szekrények, asztalok a takarítás közben megsérüljenek?

Valljuk be, elég nehéz úgy porszívózni, hogy a gép ne ütközzön bele az ágy lábába, sarkába, vagy a szekrény szélébe. Szinte lehetetlen, ha azt szeretnénk, hogy minden pormentes legyen.



Pedig a szívünk szakad meg, mikor meghalljuk azt a bizonyos tompa, koppanó hangot, egyből arra gondolunk, vajon lepattant a lakk? Vajon meglátszik majd a nyoma? Még a legóvatosabb háziasszonyok sem kerülhetik el a sérüléseket.

Helyesbítek: Még a legóvatosabb háziasszonyok sem kerülhették el! Egészen mostanáig! A Miele porszívócsaládjai óvják bútoraidat, berendezési tárgyaidat.

Az egész porszívótestet körül ölelő szilikon pánt ugyanis komfortossá és biztonságossá teszi a porszívózást: bútoraid sértetlenek maradnak és porszívó készüléked is eredeti pompájában ragyoghat. Az évtizedek óta tartó küzdelem véget ért, s az eredmény: Döntetlen.

Miele tipp:

A Miele S 6240-es porszívó bútorvédő éle megakadályozza, hogy otthonod berendezési tárgyai megsérüljenek a takarítás közben. Az energiatakarékos, 1200 W-os készülék 10-es hatósugara kényelmessé teszi a takarítást.

***

21. tipp: Spórolj az energiával, még sokáig szükségünk lesz rá!

Egy átlagos háztartásban naponta nagyon sok áramot használnak a különböző háztartási eszközök. Vannak hasznos tanácsok, amelyeket ha megfogadunk, spórolhatunk az energiával, így mi is óvni tudjunk Földünket.

Gondolj csak bele! A te otthonodban, ebben a pillanatban hány gép van készenléti állapotban? Ezek az eszközök folyamatosan csapolják az energiakészletünket.



Éppen ezért szeretnénk most pár tippel hozzájárulni az energiatakarékossághoz, ugyanis erre kifejezetten igaz a mondás: Sok kicsi sokra megy! Csupa olyasmi ez, amit már sok helyen hallhattál-olvashattál, de nem árt őket minél többször elismételni. Ennyit mindannyian megtehetünk a bolygónkért.

1. Ne folyasd a vizet fogmosás közben! Egy-egy alkalommal körülbelül 5 liter vizet pazarolsz el, pedig fél pohár víz is bőven elég lehetne.

2. Cseréld WC tartályodat takarékosabbra! A vécé leöblítésével fejenként akár 40-50 liter vizet is elhasználunk naponta.

3. Le a csöpögő csapokkal! Naponta 50-100 liter víz simán elcsöpöghet egy rosszul záródó csapból (170 literes egy normál kád!), ráadásul a lehulló vízcseppek monoton hangját régen emberkínzásra használták!

4. Felejtsd el a készenléti üzemmódot! Az ily módon félig kikapcsolt gépek alattomosan pörgetik a villanyórát. Amit csak lehet, használat után húzz ki a konnektorból!

5. Válaszd az energiatakarékost! Ha új háztartási gépet kell vásárolnod, mindenképp A vagy A+ osztályú gépet válassz!

Ha Neked is szívügyed a környezetvédelem, a Miele segíthet abban, hogy a legalacsonyabb energiafelhasználású háztartási gépekkel rendezhesd be otthonodat. A hőszivattyús szárítógépek akár 40 %-kal takarékosabbak az A energiaosztálynál és 46%-kal kevesebb energiára van szükségük, mint a hagyományos kondenzációs szárítógépeknek.
Legyél te is környezettudatos, óvd velünk a Földet!

Miele tipp:

A Softronic T 8801 WP HomeCare XL hőszivattyús szárítógéppel akár 40 %-kal több energiát spórolhatsz, mint egy A energiaosztályú géppel. S ha ez nem lenne elég, a TwinPower-rendszer gondoskodik arról, hogy a ruhák tökéletesen szárazok legyenek és a legjobb bánásmódban részesüljenek.


***


20. tipp: Vitaminhiányod van? Elegendő zöldséget, gyümölcsöt eszel?

Az előbbiek a leggyakoribb kérdések, melyek ősztől tavaszig elhagyják a szánkat. Vesszük és esszük halomra a ránk kacsingató zöldségeket és gyümölcsöket, odafigyelünk ételeink összetételére, és igyekszünk az egészséges táplálkozás alapelveit is figyelembe venni. Sovány- és fehér húsok, halak, és ásványi anyagokban bővelkedő zöldséglevesek alkotják napi étkezésünk nagy részét. Nem elég azonban az egészségesnek titulált alapanyagokat beszerezni, gondoskodni kell arról is, hogy a bennük levő tápanyagok hiánytalanuk bejussanak szervezetünkbe.

Az ételkészítési technikák egyik legősibb, ámde kétségtelenül legegészségesebb módja a gőzpárolás, mely megőrzi az ételek vitamin- és ásványianyag-tartalmát, így hozzájárul egészséges életvitelünk fenntartásához. A pároláshoz lényegében nem szükséges só és zsiradék, a felhasznált fűszerek mennyisége pedig jelentősen csökkenthető.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Párolj gőzzel, és tapasztald meg végre az ételek valódi ízét: a gőznek köszönhetően ugyanis az eredeti, természetes ízek nem vesznek el!
Tölts le és váltsd be a Vitamin Bónuszt! A Miele most hozzájárul egészséged megőrzéséhez.

Miele-tipp

A Miele DG 1450 gőzpároló egyedülálló módon, a párolótéren kívül állítja elő az ételfajtának megfelelő hőmérsékletű gőzt, így a hevítés nem károsítja az alapanyagokat. Bármennyire is különbözőek a nyersanyagok, a friss gőz folyamatos bevezetése által az ízek és illatok nem keverednek. Egy teljes menüsor párolása is lehetséges egyidejűleg: három szinten például burgonya, hal és zöldség egyszerre készíthető el.


Párolj, és készíts ízletes karalábéfőzeléket!

Sertéshúsos karalábé-főzelék elkészítése

A húst, a rizst, a tojást megsózzuk, megborsozzuk, majd jó összekeverjük, és kis gombócokat formálunk. Az apróra vágott karalábét belehelyezzük egy gőzpárolós edénybe, erre tesszük a húsgombócokat, amit majd felöntünk a 3/4 vízzel. Ezt együtt betesszük a gőzpárolóba 20 percre. Ez idő alatt a tejszínt elkeverjük egy kis liszttel, majd 8 perc után a gőzpárolóból kiszedett edényből a párolásnál használt vízzel felöntjük és összekeverjük. Ezt a tejszínes szószt visszaöntjük a karalébéra, és a húsgombócra, majd visszatesszük még a gőzpárólóba 12 percre. A végén megszórjuk egy kis petrezselyemmel.

***

19. tipp: Több emberre főzöl? Tálald melegen!

Bizonyára észrevetted már, hogy amint a hideg tányérra kiszeded a még gőzölgő tésztát, pillanatok alatt elveszíti forróságát, és mire falatoznál belőle, melegítheted is. Pedig úgy még a káposzta sem jó.

A gasztronómia művészet, és éppen ezért az étkezésnek is meg kell adni a módját. A hétköznapok során sajnos egyre többször kapkodva, műanyag dobozból, és a számítógép monitorját bámulva költjük el ebédünket. Éppen ezért legalább a szabadnapokon és a hétvégéken fordítsunk kiemelt figyelmet az étkezés mikéntjére: együnk családunk körében, kellemes hangulatban! Ahogy a nagyok csinálják: meleg tányéron szervírozva, lassan ízlelve a falatokat, kellemes italok társaságában, rokonok vagy barátaink körében.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A meleg tányéron tálalt étel nem csupán az elegáns éttermek kiváltsága, ez olyan tényező, mely számos étel esetében garantálja a minőségromlás nélküli tálalást. Gondoljunk csak bele! A főtt tészta, hasonlóan a forró feketéhez, hideg porcelánedényre tálalva pillanatok alatt lehűl, és nem adja vissza az elvárt kulináris élményt. A Miele egyedülálló edénymelegítője előkészíti a tányérokat a kellemes étkezéshez: melegen tartja nem csupán az üres eszközöket, de akár egy, már tálalt ételt is, hogy együtt láthasson neki a vacsorának az egész társaság!

Miele-tipp

A Miele edénymelegítője forrólevegő-ventilátor segítségével állandó hőmérsékleten tartja edényeidet, ételeidet. A készülék 40-85°C között, akár előre 4 órára is beprogramozható. Érdekes és hasznos információk itt!


***

18. tipp: Menj, ha menned kell...

Voltál már olyan helyzetben, hogy főzés közben eszedbe jutott: elfogyott a tejföl a habaráshoz, vagy a tojás a nokedlihez? Ilyenkor jön a dilemma, hogy mi legyen... Van egy tippünk!

Ugorjunk le a sarki ABC-be? Igen ám, de ki vigyáz addig a rotyogó ételekre, hogy le ne égjen? Vagy ki ne fusson? Gyakorlott háziasszonyokkal is megesik, hogy csak a sütés-főzés közben derül ki, hogy elfogyott egy-egy hozzávaló, ami nélkül nem lesz az igazi a leves, nem lesz elég ízletes a hús, vagy megfelelő sűrűségű a főzelék. A készülő ételeket, a forró tűzhelyt azonban senki sem szereti egyedül hagyni.
Könnyen megesik ugyanis, hogy a melegítés elején hiába várjuk, nem akar forrni a leves, de ha kimegyünk a konyhából, hogy ránézzünk a gyerekekre, vagy leszaladjunk a boltba, mire visszaérünk, a fél fazéknyi folyadék már a tűzhely körül folydogál. Ismerős a helyzet? Ugyanez igaz az odaégett húsokra is. Csupán pillanatok műve, és odakozmál a serpenyő aljához.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az ilyen vészhelyzetekre kínál megoldást a Miele Stop&Go funkciójú HiLight főzőlapja, mellyel bármelyik főzőzóna teljesítményét egyetlen mozdulattal 1-es fokozatra csökkenthetjük, így, ha megcsörren a telefon, nyugodtan hagyhatjuk magára az ételeket, azok nem égnek le és nem futnak ki, viszont a főzés tovább folytatódhat. Visszatérve pedig újra csak egy gombnyomás, és minden visszaáll eredeti állapotába.
Menj, ha menned kell, a készülő ételeid felől nyugodt lehetsz.

Miele-tipp

A KM 5821 Önálló HiLight főzőlappal kilenc különböző teljesítmény-fokozat közül választhatod ki a megfelelőt. A Stop&Go funkció pedig garantálja, hogy, ha pár percre ott kell hagynod a konyhát, az ételek akkor is tökéletesek lesznek.


***

17. tipp: Tökéletes bor egy tökéletes pillanathoz

Sosem tudod eltalálni a megfelelő hőfokot a különböző fajtájú borokhoz? A hűtőben túl hideg, a szobában pedig túl meleg van? A tökéletes vacsorához tökéletes hőmérsékletű nedű dukál, ráadásul boraid megérdemlik a törődést.

Aki kicsit is ért a borokhoz, és szereti őket, az tudja, hogy más-más hőmérsékleten kell tárolni a vörös- és fehérborokat. A fogyasztás szempontjából is fontos a hőfok, az igazi ízt csak a fajtához javasolt hőmérsékleten érezhetjük. Egy szeretteink körében eltöltött, különleges vacsora vagy ebéd szinte elképzelhetetlen egy palack bor nélkül, mely ezeket a pillanatokat még emlékezetesebbé teszik. Éppen e pillanatok súlya miatt nem mindegy, hogy a csillogó poharakban lévő ital tovább fokozza-e a tökéletességet - ebben nyújtanak segítséget a bortemporáló hűtőszekrények, melyekben a borok nemcsak megőrzik minőségüket, hanem fejlődni is tudnak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A hirtelen hőmérsékletváltozás ugyanis stresszt okoz a bornak, hosszabb tárolásnál ezért különösen nagy jelentősége van az állandó hőmérsékletnek. De ugyanilyen fontos az egyenletes páratartalom is a parafadugó nedvesen tartása szempontjából, ha ugyanis ez kiszárad, akkor átengedi a levegőt és a bor ecetessé válik. Ne feledjük, hogy rengeteg fáradtságos munka lakozik egy-egy üveg borban. Éppen ezért bánjunk úgy velük, ahogyan megérdemlik.

Miele-tipp

Ha a Miele KWT 4974 SG ED bortemporáló hűtőszekrényében tárolod a boraidat, biztos lehetsz benne, hogy nemcsak a minőségüket őrzik meg, hanem a beállítható elektronika segítségével a bor a hőingadozásoktól védve fejlődhet egyre tökéletesebbé.


***

16. tipp: Sportolót cipőjéről

Sportcipőd tisztántartására törekszel, de nem tudod, mitévő légy, hogy valóban makulátlan legyen? Van egy tippünk!

A szabadban való mozgás öröme feledtet minden bajt és bánatot, növeli az adrenalint és boldogsággal tölt el. A beltéri edzésnek is megvan a maga szépsége: igényes környezetben, a legmodernebb gépek és legújabb edzéstípusok segítségével formálhatjuk testünket. A konditermek és fitnesztermek padlózata azonban megköveteli a tiszta lábbeli viselését. Bizony, sok problémát okozhat kedvenc márkás sportszerünk megfelelő és hatékony tisztítása. A mosógép és a körömkefe, és egyáltalán a mosás a sportcipők ellenségei - legalábbis eddig azok voltak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Megfelelő eszközökkel ugyanis elnyűhetetlen sportlábbelid könnyedén mosható és frissen tartható. A Miele ugyanis a sportkedvelők igényeit is figyelembe véve olyan mosógépszériát fejlesztett ki, mely programjának köszönhetően e célra kifejlesztett mosási ritmussal, magas vízállással és alacsony centrifugálással óvja és tisztítja a cipőt, hogy az sokáig megőrizze újszerű állapotát. A speciálisan sport- és szabadidőruhák tisztítására kifejlesztett mosószer pedig a legkeményebb edzés utáni kellemetlen szagokat is megszünteti.

Miele-tipp

A Miele W 1904 WPS típusú mosógépe Sport&Wellness programcsomaggal óvja a lábbelit: ha sportról van szó, nem ismer lehetetlent!

***

15. tipp: Töki pompos házilag

Szereted a kemencében sült, friss kenyér ízét? Élsz-halsz a fesztiválok és tóparti sétányok kihagyhatatlan ételéért, a töki pomposért? Eljött az idő, amikor ezeket az ételeket te magad készítheted el az otthonodban! A legjobb, hogy kemence sem kell hozzá, tökéletesen megfelel erre a célra a konyhai sütőd.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ki ne szeretné a kemencés ételeket, azt a jellegzetes ízt, amit a frissen elkészült kemencés lángosban vagy a töki pomposban érzünk? Nem csak a nyári hónapokban van azonban nagy szerepe a kemencében sütött ételeknek. Szépen lassan elérkezik a tél, leesik az első hó, és vele együtt érkezik a karácsony. Már-már elképzelhetetlen egy adventi vásár a kemencéből kiáramló frissen sült tészta illata nélkül.
Mára már számtalan kert éke az agyagkemence, melyből árad a csalogató illat. Igen ám, de mit szóljanak azok, akiknek nincs kertjük? Ők mondjanak le a kemencében sült kenyér vagy pizza különleges ízéről? A válaszunk: Nem!

A samott mázas sütőkő és persze sütőnk segítségével szinte ugyanazt az ízhatást érhetjük el, mint ami az igazi kemencében sült ételekre jellemző. Ez a kő a sütés során a hőt közvetlenül a kenyérlángos, a kenyér vagy a pizza aljának adja át, így összetéveszthetetlenül ropogós lesz az aljuk. Így mostantól már te is bármikor élvezheted otthon a kemencés finomságok egyedi ízét, akár a kellemes nyári séták, akár a kirakodóvásárok hangulatát szeretnéd felidézni.

Miele-tipp

A Miele HBS 60 samott mázas sütőkő a kemencében sütés érzetét nyújtja. Sütés előtt kell felmelegíteni, és csak ezután tehetjük rá a sütni kívánt finomságokat. A samott mázas sütőkő segítségével az ételek különösen ropogóssá és ízletessé válnak.


Ha megkívántad a frissen sült tészta ízét, már csak el kell készítened. Például langalló formájában.

Tökipompos kenyerek, lepények

Hozzávalók:

- 50 dkg finomliszt
- 4 dl langyos víz
- 5 dkg élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 3 evőkanál étolaj

Feltétek - ízlés szerint:

- kolbász
- bacon
- hagyma
- tejföl
- fokhagyma

Langyos, cukrozott vízben felfuttatjuk az élesztőt, és a liszthez keverjük. Hozzáadjuk a sót és az étolajat, jól összegyúrjuk, meleg helyen letakarva kelesztjük körülbelül 30 percig. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd olajozott tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük tejföllel, feltétként vékony karikára vágott lilahagymát, apróra vágott bacon szalonnát teszünk rá, végül megszórjuk reszelt sajttal és 20-25 percig sütjük. Lehet fával fűtött kemencében sütni, vagy sütőben samott lapon.

(A recept forrása: langallo.hu)

A langalló elkészítéséhez itt találsz segítséget: http://receptek.tv/index.php?oldal=49&uid=4&n=554

***

14. tipp: Aludj csak, én mosogatok...

Egész nap zajban dolgozol? Netán a számítógép és a nyomtató folyamatos, monoton zúgását hallgatod reggeltől estig? Vagy az állandó telefonálástól zsibbad az agyad, mire hazaérsz a munkából? Alig várod, hogy végre csend öleljen körül, de otthon is csak a háztartási gépek zúgását kell hallgatnod? Hát ne hallgasd!

A nap folyamán különféle zajoknak vagyunk kitéve. Elég, ha csak a közlekedésre gondolunk, vagy a munkahelyünkön lévő zajforrásokra. A számítógépek állandó, halk zúgását sokszor már észre sem vesszük, pedig az agyunk nagyon is érzékeli, hiszen a nap végére ez is hozzájárul ahhoz, hogy fáradtnak érezzük magunkat, és nem tudunk már úgy koncentrálni, mint a munkaidő elején. Nem is beszélve azokról a munkakörökről, ahol a telefon állandóan csörög, és folyamatos a verbális kommunikáció, ami szintén fárasztja az agyat.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A nap végén semmi másra nem vágyunk, csak egy kis csendre, hogy kiüríthessük fejünket az egész napos impulzusoktól, és újult energiával láthassunk hozzá az otthoni teendőkhöz. Ha azonban háztartási gépeink hangosan robotolnak, zúgnak, az csak tetézi kimerültségünket, és megnehezíti a felfrissülést. Emiatt próbáljunk meg olyan gépeket választani, melyeket úgy álmodtak meg, hogy a lehető legminimálisabb hanggal dolgozzanak. Tudtad például, hogy van olyan mosogatógép, amely a suttogásnál alacsonyabb frekvencián működik ExtraHalk programjának köszönhetően? Így a relaxációt semmi sem zavarhatja meg.

Miele-tipp

A Miele G 5980 SCVi mosogatógépet több kényelmi funkcióval is ellátták. Ilyen például az AutoClose automatikus ajtózár, és az ExtraHalk program is, utóbbival a gép mindössze 38 decibel hangerővel működik, ami a suttogásnál is halkabb.

***

13. tipp: A szokásosat? Latte Macchiato sok habbal?

A reggeli kávéd nélkül el sem indulsz dolgozni? Szereted, ha ízlésed szerint elkészített gőzölgő kávé ébreszt minden reggel? Ezentúl nem kell lemondanod a kávé finom illatáról, mindig úgy kaphatod, ahogyan szereted. Tejjel, cukorral? Azonnal hozom!

A kávézás nem rutin. A kávézás rituálé. Szinte vétek, ha egy automatába dobálod az aprót, hogy egy olyan forró italt köpjön ki magából, amely az igazi kávé zamatát nélkülözi. Melynek íze köszönőviszonyban sincs a pörkölt kávé felejthetetlen aromájával.
Mindenki máshogy szereti a koffeines italt. Van, aki erősen, van, aki gyengén. Van, aki a hosszút és van, aki az eszpresszót. Sok cukorral, tejjel, vagy cukor és tej nélkül, és a sort még sokáig folytathatnánk. Különösen fontos a kávé szerepe reggel, hiszen egész napunkra rányomhatja a bélyegét az, ha rosszul indul. Így komoly szerep jut a kávéfőzőknek vagy a kávéfőző gépeknek, hogy a lehető legízletesebb, és pontosan eltalált erősségű nedűt készítsék el számunkra.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Tudtad, hogy vannak olyan kávéfőzők, amelyek szinte maguktól végzik a dolgukat, és megfőzik számodra a tökéletes kávét, míg te öltözöl, sminkelsz, vagy a gyerekekkel foglalkozol? Ez azonban még nem minden. Úgy érezheted magad a saját konyhádban, mintha a kedvenc kávézódba térnél be, hiszen a beállított felhasználói profiloknak köszönhetően minden nap álmaid kávéját szürcsölheted egyetlen gombnyomásra! Hogy ez mese habbal? Nem, hölgyeim, ez latte macchiato sok habbal, egy gombnyomásra! S hogy az édesszájúakról se feledkezzünk meg, a beépített, hőszigetelt tejtartó forró csoki készítéséhez is egy pillanat alatt melegíti fel a tejet, és egy kis tejhabot is készít a tetejére - feltéve, ha úgy szereted!

Miele-tipp

A CVA 5060-as kávéautomaták enyhétől az erősig, a bársonyosan lágytól az összes érzékre ható, intenzív kávéig minden fajtát kínál, és kedvencedet beállítva az érintőgombos kezelőpanel egyetlen érintésével valóra váltja álmodat.


***

12. tipp: Sok jó konyhagép kis helyen is elfér

Kicsi a konyhád, és nem férsz el benne? Egymás hegyén-hátán sorakoznak a háztartási gépek, de megválni egyiktől sem szeretnél? Olyan megoldást kell találnod, ami úgy segít a problémán, hogy közben egyetlen készüléket sem kell nélkülöznöd!

Bizony, sokan lakunk panelben, társasházban, melyek - valljuk be - nem a tágas konyháikról híresek. Vannak olyan garzonlakások is, melyekben mindössze egy apró fülke áll a háziasszonyok rendelkezésére, melyekben igen nehéz többfogásos ebédet, lakomát készíteni, éppen ezért jól át kell gondolnunk, milyen háztartási készülékeket szerzünk be, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a helyet. Egy azonban biztos: nem szabad lemondanunk a sütés-főzés élményéről, hiszen nincs is annál jobb, mint amikor a friss kenyér vagy a sütemény illata terjeng otthonunkban.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Szerencsére ma már a kis háztartásban élőknek sem kell lemondaniuk a kényelmes főzés élményéről. Vannak ugyanis olyan sütők, melyek mikrohullámú üzemmóddal kombinálva segítenek abban, hogy több helyed legyen a konyhában, és elférhess a munkapulton. A hétköznapokban egy praktikus, megbízható mikro, hétvégén pedig egy tökéletes sütő - kell ennél jobb? Használd ki egy készülékkel két masina tudását, induljon a vacsoracsata!

Miele-tipp

A H 5080 BM beépíthető sütőt 15 üzemmóddal szerelték fel, melyek között egyaránt megtalálható a sütő és a mikrohullámú sütő minden funkciója, amire egy háziasszonynak csak szüksége lehet.


***

11. tipp: Túlélési útmutató függönyeidnek

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]







Miele-tipp

A W6749 WPS LiquidWash mosógép az adott töltetmennyiség alapján optimalizálja a víz- és energiafelhasználást, ráadásul kényelmesen kezelhető, hiszen az intelligens mosógép a kijelzőn rákérdez, hogy mennyire szennyezettek az anyagaink. Ezáltal a mosószermennyiség ideálisan megfelel a szennyezettségi foknak - amennyiben a mosószeradagoló tartályt használjuk a mosáshoz, ezzel 30 százaléknyi mosószert is megtakaríthatunk.


***

10. tipp: Porszívózz New York-i háziasszony módjára!

Unod, hogy dugdosnod kell a porszívódat, mert az folyton kikandikál az ajtó mögül, a szekrény mellől vagy az ágy alól? Irigykedve nézed az amerikai filmeket, amelyekben a háziasszonyok táncot lejtenek porszívózás közben? Nos, ez nem hollywoodi álom többé.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Bizony, valljuk be, hogy a porszívók nem tartoznak a lakást díszítő elemek közé, mindenki igyekszik úgy eltüntetni őket, hogy egyetlen apró részletük se bukkanhasson ki a rejtekhelyről. A megfelelő porszívó kiválasztásánál nem is a dizájn az elsődleges szempont, sokkal inkább a maximális szívóerő és az alapos tisztítás.

A porszívók új generációja megérkezett, így aztán jó hírünk van azoknak, akik megbízható, erős, ugyanakkor kecses és szép gépet keresnek! Létezik ugyanis olyan porszívó, melynél a forma és a technológia kiegészíti egymást. Olyan készülék, ami úgy tisztítja pihe-puha szőnyegeinket, hogy azok megőrzik bolyhosságukat és eredeti tapintásukat. Amely olyan elegáns külsővel bír, hogy büszkén állíthatjuk be bármelyik szobába, biztosak lehetünk benne: nem éri szó a ház elejét.

Miele-tipp

Az S7 álló porszívó a házasszonyok álma. A porszívó fejébe integrált motoros hengerkefe tökéletesen tisztára varázsolja a szőnyeget, és kiegyenesíti a legkényesebb szövésű padlószőnyeg szálait is. A hajlékony Comfort Twister forgó-billenő csukó pedig különösen könnyen mozgathatóvá teszi az S7-et, így táncolva manőverezhetsz a bútorok között.


***

9. tipp: Válassz konyhádhoz illő páraelszívót!

Terjeng a konyhádban az olajszag? Vennél páraelszívót, de nem szeretnéd, ha ízlésesen berendezett konyhád elcsúfulna? Ne hidd, hogy ez csak ilyen áron lehetséges!

Minden háziasszony tudja, hogy a főzéssel, sütéssel akarva-akaratlanul is együtt jár az ételszag, különösen, ha nehéz, zsíros ételeket, olajban sült húsokat, zöldségeket készítünk. A zsírszag sokszor átjárja az egész lakást, olykor még a ruhákba is begyűrűzik.
A modern, többrétegű nyílászárók kiváló szigetelése és a központi fűtés még tovább gátolja a kellemetlen szagok távozását, hiszen nehezíti a levegő cserélődését. Sokan nem tudják azonban, hogy létezik megoldás, hiszen a páraelszívó mind a sütés alatt keletkező párát, mind a zsírgőzt képes pillanatok alatt eltüntetni a konyhából. Nagyon fontos, hogy megoldott legyen a levegő utánpótlása: a megfelelő levegőkivezetésnél mind a pára, mind a szag távozik a konyhából. Ha erre nincs mód, akkor szénfilterre van szükség, amely tökéletesen megszűri a kellemetlen és tömény szagokkal teli levegőt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Miele mindegyikre ad megoldást, hiszen páraelszívóinál az esztétikum fontossága mellett a forma és a funkció is összhangban van egymással, így a készülék nem csak páramentessé, hanem kellemes légkörűvé varázsolhatja konyhánkat. Legyen akár sziget vagy fali rögzítésű, kihúzható szívóernyős vagy kürtőbe építhető, biztos lehetünk benne, hogy a páraelszívó a lakás ékszere lesz, nem szégyellnivalója, hiszen nem csak a konyha méretéhez, de annak ízlésvilágához is illeszkedik majd.

Miele-tipp

A DA 489-4 Dekor fali páraelszívóba építhető Con@activity rendszer segítségével a szagelszívó kommunikál a főzőfelülettel: a főzőlapon beállított teljesítmény automatikusan vezérli az elszívást. Az új formai kialakítás pedig megakadályozza, hogy beüssük fejünket a készülékbe.


***

8. tipp: Van, aki forrón szereti

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]




Miele-tipp

A B995 D vasalógéppel élmény lesz a vasalás, ráadásul bárhol elhelyezhető: egy mozdulattal összecsukható és kerekein helyére gördíthető.


***

7. tipp: Gondolkodj előre, divat lesz jövőre

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]





Miele-tipp

A Miele W 5000 Supertronic mosógépével megőrizheted ruháid szépségét, hiszen az intelligens mosás és a Miele egyedi méhsejtcellás textilkímélő dobja optimális védelmet biztosít számukra.



***

6. tipp: Az én hűtőm, az én kertem

Az ősz már az ajtón kopogtat, és ezzel egyidőben beköszönt az időszak, amikor a kertbe kilépve csupán lehullott, színes leveleket látunk, a nyári friss zöldségeknek és lédús gyümölcsöknek nyoma sincs többé. Paprika, paradicsom, borsó, uborka, barack, alma, eper íze a szánkban emlékképként idézi a meleg hónapok kellemes lakomáit.

Szervezetünk azonban ugyanúgy igényli, sőt a hűvösebb időjárás beköszöntével még nagyobb szüksége van az éltető vitaminokra és ásványi anyagokra. Az egészséges táplálkozást a berregő hónapokban sem szabad elhanyagolni, a piacok és zöldséges standok polcairól idény jellegű és különleges finomságok mosolyognak ránk. Érdemes olyan termékeket választani, melyek természetes, vegyszermentes környezetben nevelkedtek és értek be, csak ezek tudják ugyanis számunkra a kellő vitamin- és tápanyagszükségletet garantálni.

Amennyiben a zöldségek, gyümölcsök megfelelő tárolására is figyelmet fordítunk, elegendő csupán heti egyszer a piacon bevásárolni. A legújabb hűtőszekrények ugyanis olyan frissen tartó fiókkal rendelkeznek, melyek hőmérséklete és páratartalma a benne levő élelmiszerekre szabva állítható, így teremtve ideális körülményeket a zöldségek, gyümölcsök, sőt a sajtok és húsok tárolásának is.

Miele-tipp

A Miele K 14827 SD ED hűtőszekrény PerfectFresh fiókjában 2x, 3x tovább tarthatóak el az alapanyagok, így mindig friss, üde, zamatos ételt ehetsz, mintha csak a kertben szedted volna!



***

5. tipp: Wok láng nélkül

Szeretnéd élvezni a wokban készült ételek különleges ízét, de nem tudod, hogyan kell tökéletesre fejleszteni a technikát? Van egy tippünk!
Manapság a wok, mint főzési mód, nagy népszerűségnek örvend, hiszen a kínai főzőedényben szinte minden elkészíthető, ráadásul gyorsan, egészségesen és ízletesen. A kevés zsiradékon sült nyersanyagok enyhén grillezett, füstös ízt kapnak a készítés során, mely még pikánsabbá teszi az ételeket.

Nem mindegy azonban, hogy miképp és mire használjuk a szinte minden háztartásban jelen levő wokot, a vele való főzésnek ugyanis megvannak a maga szabályai. Az igazán ízletes, ropogós, mégis kellőképpen megpirult menü elkészítésének titka a részletekben rejlik. Fontos, hogy az edényt megfelelően magas hőmérsékletre hevítsük a gáztűzhelyen, és kevés ideig dolgozzunk vele.

A türelmetlenkedők és a kényelmet keresők számára az indukciós wok kínál komfortos megoldást! Az indukciós wok néhány másodperc alatt eléri a szükséges hőfokot, és számos biztonsági, energiatakarékossági funkcióval is rendelkezik: a készülék addig nem melegszik, amíg az edényt bele nem helyeztük. A wokok új generációjával mi sem egyszerűbb, mint a friss zöldségekből percek alatt tökéletes ételt varázsolni az asztalra!

Miele-tipp: CS 1223 I Miele indukciós wok

Sokáig a nagy lánggal égő gázégőket tartották az egyedüli lehetséges megoldásnak a wokban főzéshez. A Miele az indukciós wok-készülékkel elegáns, ugyanakkor nagy teljesítményű alternatívát kínál. A wok-serpenyő számára az üvegkerámia felületen képeztek ki mélyedést, ami közvetlen hőleadást biztosít az ételek felé, nem melegítve túl a bútort.

Készítsd el wokban: Kesudiós csirke















Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



http://receptek.tv//?oldal=49&uid=4&n=478

***

4. tipp: Ne légy gyűrött!

Szinte teljesen mindegy, hogy ruháidat gondosan behajtogatod, vagy egy laza mozdulattal bedobod a mosógépbe. A mosás utáni gyűrődés mértéke sajnos nem ezen múlik... Bizonyára számodra is ismerős a kép, amikor a mosás végeztével egy nagy halom gyűrt, vizes ruha fogad, melyet gondos teregetés és akár két napos szárítás után még vasalni vagy kénytelen. Hosszú és nehézkes procedúra, mely szinte teljesen felesleges. A gyűrött ruha soha nem volt, és nem is lesz divat. Kedvesed inge felett, vasalással töltött, méreggel teli percek emléke az egész napodra képes rányomni bélyegét. A bosszankodás és az ügyetlen erőlködés, hogy sehol egy él, egy kósza ránc ne legyen, kora reggel képes szörnyű próbatétel elé állítani az embert. Ilyenkor a többség jól bevált praktikákkal próbálkozik, sok gőzzel, vagy akár kissé nedves alapanyaggal - ruhával - dolgozik.

Álmainkban felsejlik egy gép képe, mely intelligens módon szárítja meg ruháinkat, és úgy adja azokat vissza, ahogy azt szeretnénk: puhán, illatosan és gyűrődésmentesen. Szerencsére ez nem álom többé! Korunk modern szárítógépeivel a mosás körüli teendők a minimálisra redukálódnak, a készülékek ugyanis teljes mértékben kiszolgálják az igényeket. Vasalás-nedves, vagy szekrényszáraz automatikus programok és alapanyagra szabott szárítási metódusok garantálják a tökéletes, sima végeredményt.

Miele-tipp

A Miele Supertronic T 8000 WP hőszivattyús szárítógépével magad választhatod ki a szárítási fokozatot, a gyűrődésvédelem pedig garantálja, hogy ne okozzon több gondot a vasalás.


***

3. tipp: Felmelegítve nem csak a töltött káposzta jó?

Szeretnéd, ha ételeid a melegítés után is olyan állagúak maradnának, mint mikor frissen elkészülve falatoztál belőlük? Van egy tippünk!
A régi idők szép emléke, miszerint a család minden egyes nap együtt elfogyasztja a háziasszony által frissen főtt ételt, már feledésbe merült, filmek és családi történetek, esetleg képeslapok emlékeztetnek csak rá. A hagyományos családmodellt és életfelfogást a felgyorsult világgal párhuzamosan szorítja háttérbe a mai modern városias életvitel. Hiszen az idő pénz, mely ellenünk dolgozik, és e körülmények között rendkívül kevés időt fordítunk az egészséges ételkészítés technikáira.

Gyakran főzünk előre, hogy ne csak aznapra legyen elegendő a menü, így megspórolva a mindennapi ételkészítésre fordított időt. Főzünk, dobozolunk, majd melegítünk. A felfokozott munkatempó és a mindennapi teendők mellet rendelt kaján élünk, melytől felmelegítve reméljük a friss házi koszt hangulatát - hiába. Az újramelegített étel ugyanis sokszor kiszárad, és legfeljebb csak illata emlékeztet eredeti ínycsiklandozó állapotára.

Így volt ez eddig! A melegítés népszerű technikái mellett ugyanis a gőzpárolóban történő felmelegítés biztosítja mindazt, ami a friss, megfelelően elkészített étkeket is jellemzi. Az étel vitamin- és ásványianyag-tartalma nem vész el, állaga és külleme pedig változatlan marad.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Miele-tipp

A Miele DG 5080 gőzpárolót sokoldalúsága miatt szeretjük: párolásra, felmelegítésre, felolvasztásra vagy befőzésre is egyaránt használhatod.


***

2. tipp: Élj szőnyegszörnyek nélkül!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]




Allergotech technológiával

Miele-tipp

A Miele S 5281 MedicAir porszívó Allergotec szívófejében lévő higiéniaszenzor folyamatosan jelzi a padló tisztaságának fokát, így a poratka- és pollenmentes tisztaság garantált. A HEPA 12 szűrővel felszerelt porszívók által kifújt levegő tisztább, mint a szoba levegője - 99,9% szűrési hatékonyságot biztosít.


***

1. tipp: Hagyd a nehéz munkát a sütőre!

A háziasszonyoknak a mai rohanó világban nincs idejük az órákig tartó főzésre és sütögetésre. Legtöbbjük estig dolgozik, és ha hazamennek, nem szeretnének még órákat a konyhában eltölteni. Ráadásul millió más fontosabb dolog van, amivel idejüket tölthetik, hiszen játszani szeretnének a gyerkőcökkel, házimunkát kell végezniük, de vágyhatnak esti kikapcsolódásra, testmozgásra is. Ha tehetnék, tízfelé szakadnának, hogy mindenre juthasson idő.

Az időhiányban szenvedők megmentője, a Miele automatikus programos sütő, mellyel ezek nem jelentenek kihívást többé, ugyanis a sütő szenzorainak, és a klímavezérlésnek a segítségével nem kell folyamatosan felügyelni a készülő ételeket, a sütő magának beállítja az időt, a hőfokot, csak az alapanyagokat kell betenni, majd magára is hagyhatod a készüléket. Mehetsz a gyerekért, vagy vásárolni, kikapcsolódni, a sütő felügyelet nélkül elkészíti a kívánt ételt. Amint a hús megfelelően átsült, a gép kikapcsol, és már készen is van a lakoma - akár a következő ínycsiklandozó ételt is elkészítheted benne.

Miele-tipp

A Miele H 5681 BP sütő 100 automatikus programjával úgy süthetsz, mintha egy szakács sürögne-forogna melletted a konyhában. Klímavezérlés, automata szenzorok és a német fejlesztés megbízhatósága garantálja a tökéletes sütési eredményt!


Marhafilé szalonnával körbetekerve

Hozzávalók 4 személyre (adagonként: 2107 kJ, 504 kcal, 70 g fehérje, 24 g zsír, 2 g szénhidrát)

- 800 g marhafilé (vesepecsenye)
- 200 g húsos, füstölt szalonna
- 2-3 evőkanál magos mustár
- só
- bors
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1 csokor metélőhagyma
- konyhai kötöző zsineg

Elkészítés

Távolítsd el a húsról az esetleges inakat és a zsírt. Vágd apróra a zöldségeket, keverd össze sóval, borssal, mustárral, majd kend a húsra.
Tetőcserépszerűen helyezd egymásra a szalonnaszeleteket. Fektesd rá a húst, és hajtsd fel úgy a szalonna-szeleteket, hogy teljesen beborítsa. Zsineggel kötözd össze. Helyezd a húst a rácsra, és szúrj a közepébe húsmaghőmérő tűt. Tedd a felfogó tálat - zárt aljú pároló edény - a legalsó szintre, a rácsot pedig a 2. szintre, és indítsd el a sütőt az Automatika _ Sütés (húsfélék) _ Marhafilé programon.

A Miele-tippek rovat támogatója a Miele Kft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.