Látványos faldekorációk fillérekből, festés és tapétázás nélkül

lakásdísz falmatrica dekoráció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az enteriőrök falaira tervezett falmatricák választéka szinte kimeríthetetlen. Nagy előnyük, hogy néhány perc alatt feldobhatod velük az otthonodat, miközben elérhető áron juthatsz hozzájuk, és ami talán még ennél is jobb hír: kézügyesség hiányában is könnyű a felhelyezésük.

Inspiráló természet

Aki városban lakik, sokszor vágyik a természetbe. A dimbes-dombos tájak, burjánzó zöld növények és mezők virágai a dekormatricákat tervező grafikusok fantáziáját sem hagyták hidegen, számos munkájuk inspirációs forrásául szolgálnak. Az eltérés inkább az ábrázolásmódban és az értelmezésekben érhető tetten, hiszen a legapróbb részletekig kidolgozott, természethű munkáktól a stilizált formákon át, egészen a szürrealitásba hajló alkotásokkal is találkozhatunk.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Állati matricák

Kigúvadt szemű állatátiratok, póznán egyensúlyozó madarak, ablaküvegnek csapódott eltévedt jószágok, bútorról bútorra ugrándozó macskák, peckesen pózoló pudlik, de még japán képregények hőseit idéző figurák és pixelekre széteső állatszerű lények is felsorakoznak a természet állatvilágából kiinduló fali dekorációs kategóriában. A paletta éppoly színes, mint az őket életre keltő alkotók fantáziája, miközben egy-egy állatmintás matrica kellő humorral fűszerezi az egyszínű falakat!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Vissza az alapokhoz!

A falra tervezett matricák gyakran fordulnak a geometria, az egyszerű formák és alapszínek felé. A vonalak alkotta kompozíciók akár a harmadik dimenzióba is képesek kiterjeszteni az összhatást, míg más megoldások maradnak két síkon, s a színeket hívják segítségül, akár egy leegyszerűsített mandala, vagy akár egy színkör erejéig. Nincs olyan térhatás, amit ne lehetne ezekkel az "eszközökkel" érvényesíteni: még egy természeti táj is felépíthető pusztán vonalakból, négyzetekből és háromszögekből.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Induljunk tiszta lappal

Számos dizájner értelmezésében egyszerűsödik le a robosztus fal egy egyszerű, könnyed fehér papírívvé, ha falmatrica tervezésére kerül sor. Valaki az enteriőröket közbezáró építészeti alapegységekről a felkunkorodó szélű, szamárfüles papírra asszociált, míg mások fontok átszőtte enteriőrökben gondolkodtak, vagy ollóval metszették darabokra azok falfelületeit. A tipográfusok előtt is nyitva áll a kapu, hiszen néhány megvalósult példa bizonyítja, hogy egy gigantikus betű is tökéletesen funkcionál a szoba központi dekorációs elemeként.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Érzéki csalódások

A képzelet mindent elérhetővé tesz. Ha a kis lakásod tere nem képes nehéz polcok, méretes lámpaburák és baldachinszerű ágyak befogadására, a falon, két síkban is teret engedhetsz a gigantikus tereket igénylő lakberendezési vágyaidnak. Kicsit szakadj el a valóságtól: egy puritán villanykörte is vetheti kristálycsillár árnyékát, mint ahogy egy míves köztéri lámpa is könnyedén beköltöztethető a beltérbe. Nincs olyan gondolat, vágy, ami beteljesíthetetlen lenne, a csoda nem mesebeli többé, ha egy ötletes falmatricát választasz.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Többfunkciós dekormatricák

Talán a legmegfogóbbak azok a megoldások, amelyek dekorációs szerepük mellett képesek egyéb, extra funkciókat is ellátni. Az igazán rafinált tervezők ötleteléseinek eredményeképp született néhány meglepő végeredmény: úgymint a tükör, falióra, CD- és DVD-tok tartó, kétdimenziós, vertikális pipereasztal-származék, vagy a különböző alakzatokat felöltő rajztábla, mágneses késtartó, magasságmérő centi, képkeret, ruhafogas, kulcstartó falmatrica, vagy épp a földre ragasztható ugróiskola-matrica.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Street art a belterekben

Napjaink ambivalens trendje, hogy az egykor rossz szemmel nézett utcai feliratok kivívták először elismerésüket, majd népszerűségüket az enteriőr-dekoráció történetében. Ez az innovatív fejezet nemcsak a különös kis figurákat engedi be az életterekbe, csorgatja meg a festéket a falakon, hanem a graffitiművészek kéziratait, az úgynevezett "tag"-eket is egyfajta trendi kategóriába sorolja. Ennek egy, még elrugaszkodottabb kivitele az a megoldás, amikor a műfaj elszakad eredeti anyaghasználatától, és festék helyett vinylmatricában talál magára.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hakkel Vanda

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.