Ugye, ismerős a kép, ahogy Jamie Oliver nagy lendülettel magyarázza a tökéletes toszkán bazsalikomos pesto titkát, és közben bőségesen locsolja az olívaolajat, amiből bizony a konyhapultra is jut? Vagy Gordon Ramsay, ahogy két erősebb kifejezés között bepácol egy marhasteaket, a levét ide-oda lecsepegtetve a konyhában? Legyen bármennyire is sztárszakács valaki, őrá is igaz a tétel: nincsen főzés maszat nélkül.
Sőt, minél jobban belelendülünk, minél finomabb étkeket alkotunk, általában annál több takarítanivalót hagyunk magunk után. Mindez persze természetes, a kérdés csak az, mi lesz a maszat sorsa?

Ilyenkor az jár el helyesen, aki igyekszik mihamarabb visszaállítani a tisztaságot. A konyhai szennyeződés ugyanis egyáltalán nem esztétikai hiányosság elsősorban. Itt sokkal többről van szó: az élelmiszereken és a konyhában előforduló baktériumok, gombák elszaporodásának megakadályozásáról, akár nagyon súlyos betegségek megelőzéséről. Kevesen tudják, mégis tény, hogy a hűtőszekrény, a mosogató és a szemetes környéke, vagy maguk az élelmiszerek sokkal több kórokozó melegágyai lehetnek, mint akár a toalett.
Tisztába tett konyha
Mire ügyeljünk tehát a leginkább? Sokkal kevesebb higiéniai kockázatot rejt magában, ha gyorsan feltöröljük a konyhai felületekre ömlött tojást, olajat, lisztet, tejet, stb., és nem hagyjuk elszaporodni a bennük megtelepedni képes kórokozókat. A tisztítást pedig a megfelelő módon és a megfelelő eszközökkel végezzük.
Nézzünk néhány kiemelkedően fontos konyhai tisztaságtippet! Előfordulhat, hogy némelyik még azok számára is újdonsággal szolgál, akiknél általában ragyog a konyha...
Az élelmiszerek között a legkiemelkedőbb kockázatot a baromfihús, a gyökérzöldségek, a tojás, egyéb húsfajták és a gyümölcsök jelentik.
A nem nyersen fogyasztott élelmiszereket alaposan süssük vagy főzzük meg. A hőkezeléssel biztonságossá tehetjük az asztalra kerülő ételeket.
 
Tanácsos külön vágódeszkát tartani a feldolgozott, hőkezelt élelmiszerek, és a nyers húsok, zöldségek számára.

A fa vágódeszkát és a mosogatószivacsot a mikrohullámú sütőben felmelegítve is baktériumoktól mentessé tehetjük.
A sütő tisztítása könnyebb, ha előtte kb. fél órára egy tál mosogatószeres vizet teszünk bele párologni, kb. 60 fokon.
A kéztörléshez és a törölgetéshez külön-külön törlőruhát ajánlanak. Evőeszközök és edények eltörléséhez a leghigiénikusabb papírtörlőt használni.
Szintén a papírtörlő a legalkalmasabb üvegpoharak makulátlanul cseppmentes eltörölgetésére is.
A tippeket megszívlelve biztonságos tisztaság uralkodhat a mi konyhánkban is. És jöhet akár maga Jamie Oliver is maszatolni... feltéve, hogy fel is takarít maga után!
A konyhai tisztaság praktikus őreiről, a Zewa háztartási papírtörlőiről itt olvashat bővebben.