Így szedd ki a kullancsot a gyerekből szakszerűen! - Indul a kullancsszezon

a nap cikke megelőzés kullancs
A nyárral együtt nem csak a vakáció ideje jött el a gyermekek számára. A szülőknek a gyermek programjai mellett az apró, veszélyes kullancsokra is fel kell készülniük. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy ne legyen nagy baj.

Nyáron a kibírhatatlan kánikula idejét leszámítva igyekszik mindenki a legtöbb időt a szabadban eltölteni - legyen az strand, erdő, park, vagy otthon a kert -, és ezzel a lurkók sincsenek másként. A felhőtlen szabadságot azonban csak akkor lehet élvezni, ha szülőként igyekszel megelőzni a bajt, ha pedig véletlenül mégis megtörténik, hát tisztában vagy azzal, mit kell tenni. A legmelegebb hónapok egyik legnagyobb veszélyét a kullancsok jelentik, melyek fertőző és súlyos betegségeket terjeszthetnek.

Thinkstock
Thinkstock

Mit kell tudni a kullancsokról?

Elsősorban cserjés, erdős területen érzik magukat a legjobban, éppen ezért fontos, hogy az amúgy biztonságosnak gondolt közeli park, vagy a rokonok, a család kertje után is alaposan átnézd a kicsid testét. A fejszervük olyan visszafelé hajló kapaszkodó kampókból áll, amely a kiesésüket, így egyben az eltávolításukat is gátolja. A fejszerv nyakban folytatódik, majd következik a test.

A kórokozók a nyálmirigyben helyezkednek el, melyet elsősorban akkor lövell a testbe, amikor légzési nehézségei támadnak. Ezért különösen fontos annak a közhiedelemnek az elfelejtése, hogy olajjal, zsírral hatékonyan eltávolítható a bőrből. Az 1-4 milliméter nagyságú rovarok szem hiányában a hőkibocsátás és szag alapján találják meg az áldozatukat. Mivel a nedves, nyirkos aljnövényzetben érzik jól magukat, innen másznak fel a célszemély lábán megfelelő behatolási pontot keresve. Ezek általában a puhább bőrfelületű részek: testhajlatok, nyak, hónalj lehetnek. A bőrben 4-6 órán keresztül csak a nyiroknedvet szívják, majd a vér következik.

Tippek a megelőzéshez

Manapság már igen hatékony kullancsriasztó krémeket és spray-ket kapni, melyek eseti megoldásként tökéletesek lehetnek. Mindig figyelj azonban arra, hogy hány órán át hatásos az adott készítmény, és ahhoz tartsd magad. Emellett érdemes az öltözködéssel is védekezni: ha erdőbe készültök, mindenképpen zokniba begyűrt, hosszú szárú nadrágot adj a gyerekre, akármennyire is tiltakozik ellene, sőt felsőruházatként is érdemes valamilyen vékonyabb anyagú, de magasabb nyakkal rendelkező darabot választani.

Ha természetjáró család vagytok, akkor viszont érdemes védőoltást adni, mely véd a súlyosabb betegségek ellen. Bár az év bármely szakaszában megteheted, a legtöbb szakember szerint legjobb a kullancsszezon kezdete előtt, már február környékén beadatni, hogy védettséget nyújtson.

Ha fás, cserjés, árnyékos kerttel rendelkeztek, könnyen biztonságossá teheted a kertedet. Ősszel a lehullott faleveleket összegereblyézés után égesd el, ugyanis a kis apróságok ezeket választják maguknak a téli időszak átvészelésére.

Thinkstock
Thinkstock

Így távolítsd el szakszerűen

Védőltás ide, riasztóspray oda, minden alkalommal nézd át esténként a gyermeked testét, különös figyelemmel a puhább bőrfelületekre, a testhajlatokra és a fejbőrre is. Abban az esetben, ha kullancsot találtál, érdemes kesztyűt húzni, majd azt egy kifejezetten erre a célra készített, patikákban beszerezhető kullancscsipesszel kiszedni. A kullancsot a bőrhöz legközelebb ragadd meg a fejénél fogva és egy határozott, egyenes mozdulattal húzd ki. Fontos azonban, hogy ne húzd meg hirtelen, hogy ne kezdjen fulladozni, ugyanis ebben az állapotban engedi bele a bőrbe a fertőző anyagokat. Ha a kapaszkodó része a bőrben marad, nem kell aggódnod, az helyi gyulladást okozhat, de a fertőző betegség szempontjából nincs jelentősége.

Fontos tévhitek

- Olajat, nyálat, krémet nem szabad rákenni a kullancsra, hiszen fulladásos állapotában a bőrbe engedi a fertőző anyagot.
- Nagyobb esély van arra, hogy a fűből mászik fel a gyerekre a kullancs, minthogy a fáról, egy-másfél méternél magasabbról a fejére essen.
- Veszélyes a fedetlen testfelület - mindez attól függ, hogy hol vagytok. A kullancs ugyanis kerüli a fényes és meleg helyeket. Éppen ezért a strand füves, nappal sütött része szinte elenyésző veszélyforrás.
- Egyes nézetek szerint a B-vitamin erőteljes szaga távol tartja a kullancsokat. Ugyan többen makacsul vitaminkúrát eszközölnek a gyermeknél a táborozás előtt, tudd, hogy ez a feltevés tudományosan nincs bizonyítva.Egy kellemetlen fertőzés, ami koraszüléshez vezethet - Ne hanyagold el!http://www.life.hu/anyaskodj/20120525-egy-kellemetlen-fertozes-ami-koraszuleshez-vezethet-a-huvelygomba.htmlSegítség, tetves a gyerekem! - Elsősegély szülőknekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120224-segitseg-tetves-a-gyerekem-elsosegely-szuloknek.htmlNem arról van szó, hogy rossz anya vagy: Gwyneth Paltrow is átesett a szülés utáni depressziónhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120530-nem-arrol-van-szo-hogy-rossz-anya-vagy-gwyneth-paltrow.htmlLehet, hogy nem is rossz az a gyerek - Csak nem hallhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120522-lehet-hogy-nem-is-rossz-az-a-gyerek-csak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.