mérgező gomba kagyló Gyilkos étel gömbhal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy híres japán színész 1975-ben halt meg egy gömbhalvacsorától, a közelmúltban pedig egy 15 éves lány halt bele abba, hogy megcsókolta a barátját, aki korábban mogyorót evett. 2003-ban kilenc botswanai diák vesztette életét metilalkohol tartalmú ital fogyasztása következtében. 

Az étkezés szerves része az életünknek. Az étel látja el tápanyagokkal a szervezetünket, ráadásul gyakran nagyon finom is. Az elfogyasztott élelmiszerek azonban néha súlyos veszélyekkel is járhatnak, és ha rosszul választunk, még a halálunkat is okozhatják. Érdemes megismerni tehát a következő mérgező ételeket.

1. Gömbhal

A gömbhal, más néven fugu a távol-keleti konyha egyik különlegessége: ha nem készítik el megfelelően, már egyetlen falat is halálos lehet belőle. Ennek ellenére (vagy talán éppen az ebből fakadó izgalom miatt) világszerte több millióan teszik kockára az életüket évente. A fugut csak azok a különleges engedéllyel rendelkező szakácsok készíthetik el, akik pontosan tudják, a hal melyik része nem tartalmaz méreganyagot.

2. Mérgező gombák

A gombák többsége ártalmatlan, és ha az ismerős zöldségesnél vásároljuk, nem kell aggódnunk miatta. Nem érdemes azonban hozzáértés nélkül, saját kezűleg szedni gombát, mert a mérges gombákat gyakran nehéz felismerni. Egyes mérgező fajták az idegrendszerre vagy a keringési rendszerre hatnak, és akár halált is okozhatnak.

Az egyik legveszélyesebb a gyilkos galóca (Amanita phalloides), amely a gombamérgezések 90 százalékáért felelős világszerte. Az a legnagyobb baj, hogy elfogyasztása után néhány óráig nem jelentkeznek a tünetek, ezért mire a mérgezés jelei megjelennek, súlyos szervkárosodás következik be.

3. Vörös algát fogyasztó kagylók

Az algák többsége nem mérgező, de néhány faj, például az Alexandrium catenella és a Dinophysis acuminate méreganyagot termel. A kagylók, amelyek elfogyasztják az algákat, nem károsodnak a méregtől, de a kagylót elfogyasztó emberekre hat a méreg. A toxin bénulást, szélsőséges esetben pedig akár halált is okozhat.

4. Mogyoró

A mogyoróra allergiás emberek jól tudják, hogy még a legkisebb mennyiség is veszélyes lehet. A legnagyobb baj az, hogy gyakran nem tudhatják, egy bizonyos élelmiszer tartalmaz-e mogyorót, mert számos ételben nyomokban előfordulhat mogyoró, a címkén pedig nem tüntetik fel, hogy a termék olyan gyárban készült, ahol mogyorót is feldolgoznak. Az allergia ráadásul életünk bármely pontján jelentkezhet. Leggyakoribb tünete a csalánkiütés, súlyosabb esetben azonban légzési rendellenességet, szívelégtelenséget, vagy akár halált is okozhat.

5. Metilalkohol tartalmú italok

A metilalkohol már nagyon kis mennyiségben is vakságot okozhat, nagyobb mennyiségben pedig halálhoz vezet. A szervezet az etilalkoholhoz hasonlóan megpróbálja lebontani a metilalkoholt, a folyamat mellékterméke azonban rendkívül mérgező. 4 ml tiszta metilalkohol vakságot, 10-30 ml pedig halált okozhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.