27 ezer forint gyermekenként: így igényelheted az iskolakezdési támogatást

támogatás a nap cikke béren kívüli juttatás tanszer iskolakezdés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha általános vagy középiskolába jár a gyermeked, segítséget kaphatsz a felmerülő költségekhez iskolakezdési támogatás formájában. Még október végéig kérheted.
segítséget

Thinkstock
Thinkstock

Iskolakezdési támogatás mint béren kívüli juttatás

Béren kívüli juttatásként az étkezési, üdülési csekk vagy épp az önkéntes nyugdíjpénztár mellett a gyermekeddel kapcsolatban is kérhetsz segítséget a munkáltatódtól.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint a tanév első napját megelőző és az azt követő 60 napon belül igényelheted az iskolakezdési támogatást béren kívüli juttatásként. Ennek mértéke a közoktatásban - általános vagy középiskolában - tanuló gyermekenként maximum 27 900 forint lehet, vagyis maximum a minimálbér 30 százaléka. Tehát ez azt jelenti, hogy egy első osztályos tanuló esetében, akinek mindent be kell szerezni jelentős kiadást generálva, érdemi segítséget jelenthet ez a támogatás. A juttatásban részesülhet a családi pótlékra jogosult szülő, a gyám vagy a vele egy háztartásban élő házastárs.

Az iskolakezdési támogatást évente csak egyszer lehet igénybe venni, ez azt jelenti, hogy a fentebb már említett 60 napos intervallumban egy szeptember 3-i iskolakezdés esetén július 4. és november 2. között kérheted a munkaadódtól.

Tudd, hogy adóköteles

Fontos tudni, hogy akárcsak a többi típusú béren kívüli juttatás, ez is adóköteles, így gyakorlatilag a munkáltatódnak költségbe kerül. A juttatás nagyságának 1,19-szerese után 16 százalékos személyi jövedelemadót és 10 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell megfizetnie a munkaadódnak a támogatás felső határáig, vagyis összességében 30,94 százalékos adó terheli.

Thinkstock
Thinkstock

Abban az esetben, ha a béren kívüli juttatás meghaladja a felső határként megjelölt 27 900 forintot gyermekenként, akkor már 51,17 százalékos adóteher merül fel. Az említett összeg feletti juttatás után ugyanis már 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnie a munkáltatónak. Ám még így is a kedvezményezett határon belül maradva mindenképpen olcsóbbnak minősül neked és a munkaadódnak is, mint ha ugyanezt az összeget bérben kapnád meg.

A korábbi évekhez képest újdonságnak tekinthető, hogy már nem kell iskolalátogatási igazolást benyújtanod, bőven elég, ha nyilatkozol arról, hogy jogosult vagy ezt igénybe venni. Jogosulatlanul nem éri meg a támogatást igényelni, hiszen ha ez kiderül, akkor bérnek fogják átsorolni a megkapott támogatást, és fizetned kell utána a megszokott terheket, sőt, bírságot is kiróhatnak rád.

Mire használható?

Lényegében minden olyan eszközre felhasználhatod ezt az összeget, ami a tanuláshoz szükséges: tankönyveket, taneszközöket és ruházatot is vehetsz belőle. Taneszköz megnevezés alatt egyébként még íróasztalt, széket is vásárolhatsz, ruházatként pedig a sportcipőtől kezdve a pólón át bármit vehetsz, amit az iskolába járáskor viselnek a gyerekek.

Tipp! Ilyen volt-ilyen lett a Micsoda nő sztárja! Kattints a képekért!


Biztos, hogy a márkás a legjobb? - Így állítsd össze a tornazsákothttp://www.life.hu/anyaskodj/20120824-biztos-hogy-a-markas-a-legjobb-igy-allitsd-ossze.htmlMennyi az iskolatáska ideális súlya? - Így érd el, hogy csak a lényeget cipelje a gyerekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120824-mennyi-az-iskolataska-idealis-sulya-igy-erd-el-hogy.htmlIskolaérett a gyerek? Egy egyszerű módszer, amivel gondoskodhatsz rólahttp://www.life.hu/anyaskodj/20120823-iskolaerett-a-gyerek-igy-segit-a-jatek-a-fejleszteseben.htmlMenza vagy sem? A dietetikus véleményehttp://www.life.hu/anyaskodj/20120810-menza-vagy-sem-a-dietetikus-velemenye.htmlTízezreket spórolhatsz a nagycsaládos igazolvánnyalhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120813-tizezreket-sporolhatsz-a-nagycsalados-igazolvannyal.htmlLista iskolakezdéshez: ezeket feltétlenül tartalmazza az iskolatáskahttp://www.life.hu/anyaskodj/20120810-lista-iskolakezdeshez-ezeket-feltetlenul-tartalmazza-az-iskolataska.htmlÍgy készítsd fel a gyereket a sulira, hogy lelkesen várjahttp://www.life.hu/anyaskodj/20120810-iskolakezdes-tippek-szuloknek-hogy-lelkesen-varja-a-gyerek-az-iskolat.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.