laktóz intolerancia élelmiszer laktóztérzékenység laktózmentes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Becslések szerint a világ lakosságának 75%-a nem képes felnőttkorban rendesen megemészteni a tejcukrot. Hazánkban a szakemberek szerint a teljes népesség 15-20%-a lehet érintett. Mi lehet ennek az oka?

Mi az a laktóz?

Laktózérzékenységről vagy -intoleranciáról akkor beszélünk, ha a vékonybél nyálkahártyájában keletkező, a tejcukrot hasznosító enzim nem termelődik megfelelő mennyiségben, illetve teljesen hiányzik.

A leggyakoribb táplálékintolerancia

A tejcukor-érzékenység a leggyakoribb táplálékintolerancia, azonban mindenkinél különböző mértékű az a dózis, ahol a tünetek megjelennek. A többség 1-2 dl tejet következmények nélkül képes elfogyasztani, a teljes enzimhiány azonban viszonylag ritka, az esetek 5-10%-ára jellemző. Laktázenzim nélkül kis mennyiségű tejcukor elfogyasztása is komoly emésztési zavarokat okozhat.

Hogyan jöhetünk rá, hogy érintettek vagyunk?

A gáztermelődés felfúvódást okoz, hasi görcsöket, másrészt a vastagbélbe jutó emésztetlen cukor megakadályozza a víz felszívódását, ezáltal hasmenést okoz. Az emésztőrendszeri tüneteket émelygés, fejfájás, rossz közérzet kísérheti. Az elsődleges enzimhiány öröklött, többnyire fiatal felnőttkorban jelentkezik. A másodlagos laktázhiányról akkor beszélhetünk, ha az enzim termelésének képessége valamilyen más betegség következtében csökkent, pl. vírusfertőzés vagy lisztérzékenység miatt. A tejcukor-érzékenység veszélyét az adja, hogy az enzim hiányában károsodik számos tápanyag felszívódása.

Mit fogyasszunk helyette?

Fontos a rendszeres, kis mennyiségű tej elfogyasztása. A laktózmentes tejtermékek fogyasztása mellett a legtöbb laktózintoleranciás személy nagy hatásfokkal képes a joghurtot és más, kis laktóztartalmú tejterméket megemészteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.