tejtermék joghurt laktózérzékenység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kizárólagos anyatejes táplálás az élet első hat hónapjában teljesen kielégíti a csecsemő energia- és tápanyagszükségletét. A csecsemő rohamos növekedése miatt azonban eljön az az időszak, amikor a tápanyagszükségletet az anyatej nem képes önmagában fedezni, így a  tejtermékek későbbi megfelelő fogyasztása - az esetleges felnőttkori allergiák megelőzése miatt is - a táplálás sarkalatos pontjai.  

Mennyiségi és különösen minőségi szempontokból az élet első hat hónapjában az anyatejes táplálás a legmegfelelőbb a csecsemő számára, legyen szó a megfelelő emésztésről, az egészséges immunrendszerről vagy az optimális növekedésről. A csecsemő rohamos növekedése miatt azonban később eljön az az időszak, amikor a tápanyagszükségletet az anyatej nem képes önmagában fedezni. Ekkor kezdődik meg a hozzátáplálás időszaka, nagyjából a csecsemők 26 hetes korára. Ebben az egyéves életkorig tartó szakaszban még mindig a csecsemő fő tápláléka marad az anyatej, viszont azt kiegészítendő az étrendbe kerülnek a csecsemő szervezete számára eddig teljesen idegen nyersanyagok. A hozzátáplálás időszakában fontos hangsúlyozni, hogy az új táplálékok bevezetése nem szabad, hogy a szoptatás rovására menjen. Másik lényeges kérdés, hogy mikor és mennyit szabad az új ételekből a csecsemőnek adni. Napjainkban jelentős probléma a csecsemőkori táplálékallergiák kialakulása, melyekhez a rossz hozzátáplálási szokások is nagymértékben hozzájárulhatnak.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tejet ne, de élőflórás natúr joghurtot igen!

A csecsemő bélrendszere és immunrendszere még nem annyira fejlett, mint a felnőtteké, sokkal érzékenyebben reagál a környezeti hatásokra. A táplálkozással összefüggő betegségek kialakulása szempontjából az állati eredetű fehérjék fogyasztásának megkezdése jelent nagy veszélyt. Mivel a bélrendszer még kevésbé fejlett, a nagyméretű, testidegen fehérjemolekulák könnyebben átjuthatnak rajta, amire az immunrendszer azonnal vészreakciót indít - rossz esetben kialakul az allergia. A nagy fehérjetartalom megterheli a bélrendszert és a veséket is, ezért az ilyen táplálék lassan és fokozatosan illeszthető csak be az étrendbe.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy egyéves kor alatt nem szabad tehéntejet adni a csecsemőnek, azonban a tejtermékek bevezetésével kapcsolatban több álláspont létezik. Abban az esetben, ha a családban nem fordult elő tejallergia vagy laktózérzékenység, kis mennyiségben a savanyított tejtermékek már adhatók 7-9 hónapos korban. A savanyított tejtermékek közül elsősorban a joghurt és a kefir kerülhet szóba, főleg a natúr változatok. A vaj ebben az időszakban nagy zsírtartalma miatt kerülendő, a sajtok és a túró a nagy fehérjetartalmuk miatt nem vagy csak korlátozottan illeszthetők az étrendbe. Az eltérő megítélés annak tudható, hogy a savanyítás során kissé megváltozik a termékek fehérjeszerkezete, kisebb méretűvé, könnyebben emészthetővé válnak, ennek köszönhetően ritkábban okoznak allergiás reakciót. A tej elkerülésével ritkább az allergia vagy intolerancia kialakulása, különösen akkor, ha a csecsemő még szopik a tejtermékek bevezetése idejében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.