Sajátos nevelési igényű gyerek az iskolában

Forrás: Thinkstock -
iskola SNI sajátos mód nevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szülők várakozással teli izgalommal készülnek gyermekük születésére: elképzelik, milyen lesz, gondolatban talán pályát is választanak magzatuknak. Amikor azonban a születés után nem sokkal kiderül, hogy a gyermek sérülten jött a világra, embert próbáló napok, hetek, évek következnek. Túljutva az első sokkon rájönnek, hogy valami mást, valami pluszt kell nyújtaniuk neki.

Minden gyerek a saját egyéni módján növekszik és fejlődik. Néhányuk később éri el a fejlődés mérföldköveit, mint társai. Előfordul, hogy a késés a normál fejlődés változata, de ahhoz, hogy a gyermek képességeit a legjobban kibontakoztathassa, segítségre szorul.

Forrás: Thinkstock

Itthon, elsősorban Budapesten, már léteznek olyan intézmények, amelyek megfelelő ellátásban részesítik az eltérően fejlődő gyermekeket. Az ellátást megelőzően egy - a gyermekek számára játékhelyzetként megélhető vizsgálatra hívják be a jelentkező családokat (ehhez nincs szükség orvosi beutalóra), ahol gyermek-neurológusok, gyermekpszichiáterek, gyógypedagógusok, gyógytornászok és pszichológusok együttműködve, komplex diagnosztikai vizsgálat után javasolnak a diagnózishoz és a családok egyéb szükségleteihez alkalmazkodó egyéni vagy csoportos fejlesztéseket, tanácsadást, különböző terápiás jellegű szolgáltatásokat.

De kik azok az SNI-s gyerekek?

Sajátos nevelési igényű (SNI) az a gyermek, tanuló, aki a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos; pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott - például dyslexiás, dysgraphiás, dyscalculiás, mutizmusos, kóros hyperkinetikus vagy kóros aktivitászavarral küzd.

SNI-s gyerekek az oktatásban

Az oktatáspolitika hosszú ideig a speciális nevelési igényű gyermekek elkülönített nevelését szorgalmazta, ám az elmúlt évtizedekben megjelent az együtt nevelés irányzata. A pedagógiai tapasztalatok erősítették az új tendenciát, mely szerint a nem elkülönítetten fejlesztett gyermekek nem fejlődtek kevésbé, sőt olykor jobban haladtak. Ilyen gyerekeket azok az intézmények tudnak fogadni, amelyek rendelkeznek iskolán belüli szakértelemmel, feltételekkel: a sajátos nevelési igény típusának és súlyosságának megfelelő gyógypedagógussal, konduktorral, speciális tantervvel, tankönyvekkel és más segédletekkel.

Forrás: Thinkstock

A fejlesztő és rehabilitációs foglalkozások feladata, hogy azoknak a gyermekeknek, akik tankötelezettségüket sajátos nevelési igényük miatt nehezebben tudják teljesíteni, biztosítsa a fejlődésükhöz szükséges felkészítést a szülő bevonásával, a szülő részére tanácsadás nyújtásával.

Az integrált oktatás előnyei

A többségi iskolák pedagógusainak fel kell készülni a sajátos nevelési igényű fogadására, az együttnevelésre. Gyógypedagógiai ismereteket kell szerezni, tanfolyam, tréning során új kompetenciákat elsajátítani, s ezeket érvényesíteni a napi munkában. A jó gyakorlatok nemcsak a sajátos nevelési igényű tanulók oktatása, nevelése okán kerülhetnek bevezetésre, hanem minden összetételű tanulócsoportban. A módszerek felszabadult, örömteli kedvvel tanuló egymás sikerének örülni tudó diákokat nevelnek.
Azok a pedagógusok, akik megpróbálják átlagos összetételű osztályukban ezeket a régi-új gyakorlatokat követni, tapasztalják, hogy az amúgy nem fogyatékos, de gyengébben teljesítő gyerekek is felbátorodnak, szívesen tanulnak, megerősödnek tudásukban, kevesebb lesz a fegyelmezési probléma. Eltérő szintű tananyagkínálat és követelménytámasztás mellett az enyhe fokban értelmi sérült gyermekek is boldogulhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.