Ezt élvezni fogod! New York-i séta Király Viktorral

Forrás: Thinkstock -
utazás New York Király Viktor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ egyik leghíresebb városát a szakavatottak szerint hetek alatt sem lehet teljesen bejárni, és évek alatt is nehéz alaposan kiismerni. Ha csak pár napra utazol a Nagy Almába, különösen nehéz a dolgod. Épp ezért kértük meg Király Viktort arra, hogy ajánlja pár kedvenc helyét abban a városban, ahol születésétől 16 éves koráig élt.

1. A Times Square

New York világhírű tere Manhattan középpontja, a turisták és a helyiek találkozóhelye világhírű éttermek, szállodák, bevásárlóközpontok és színházak metszéspontjában. Nevét a New York Times lapról kapta, amelynek szerkesztősége 1904-ben költözött egy felhőkarcolóba a tér egyik oldalán. Ekkor jelent meg az első elektronikus reklámtábla is a téren, amelyet az idők során újabbak és újabbak követtek. Bár a lap székhelye már máshol van, a név maradt, és a tér népszerűsége is töretlen, szilveszterkor százezrek ünneplik itt az új évet, de az év más szakában is mindig zsúfolt.

Forrás: Thinkstock

Király Viktor tippje:

Mindenképp állj meg pár percre a téren, hogy felvedd a ritmusát. Egy átlagos napon is annyi ember van itt, hogy nem tudsz megmozdulni – ijesztő és izgalmas egyszerre, mintha tényleg a világ közepén állna az ember.

A Life.hu extra tippje:

Ismerd meg a keleti part városait - USA pillanatképek fly&drive - 320.355 forint/fő/16 éjtől

2. A Central Park

Bár méretét tekintve a négy kilométer hosszú és nyolcszáz méter széles park csak az ötödik legnagyobb a városban, mégis messze a legnépszerűbb New York-i zöldterület, amelyet ráadásul világszerte ismernek, mivel számos filmben szerepelt. A turisták körében is a város egyik kihagyhatatlan látnivalójának számít. A kereskedelmi negyedtől egészen Harlemig húzódik, és rendkívül népszerű a kocogók, görkorcsolyázók, vagy egyszerűen egy kis felfrissülésre vágyók körében. Mesterséges tavai, korcsolyapályái, állatkertje és játszóterei is utalnak rá, hogy a park gondos tervezés eredménye. A keleti határán, az Ötödik sugárút a gazdagok és híresek kedvelt lakóhelye, és nem messze innen található a város két szintén kihagyhatatlan múzeuma, a Metropolitan Múzeum és a Guggenheim Múzeum. A nyugati oldalán fekszik John Lennon utolsó lakhelye, a Dakota ház. A Rockefeller Center „megfigyelőteraszára" is érdemes ellátogatnod, innen remek kilátás nyílik a parkra és az Empire State Buildingre is.

Forrás: Thinkstock

Király Viktor tippje:

Hagyj időt magadnak, hogy kiélvezd a látványt, ahogyan a parkot körbeveszik a felhőkarcolók. Nagyon jó érzés ez a gyönyörű, zöld környezet a világ egyik hatalmas metropoliszának kellős közepén.

3. A Greenwich Village

Egykor New Yorkon kívül eső település volt ez a terület, amely ma barna, homokkő épületeivel és cikkcakkos utcáival élesen elüt Manhattan többi részének precíz megtervezettségétől. Az utcáknak sem számuk, hanem nevük van errefelé, és az idők során ez a különleges hangulatú városrész az egyetemisták, a meleg közösségek és a művészek kedvenc városrészévé vált. Itt található a New York Egyetem, a Washington Square Park, valamint számos jazz-, rock-, és dance klub, bár, kávézó és egyéb szórakozóhely.

Forrás: Thinkstock

Király Viktor tippje:

A kedvenc helyem a „village" egyik kis music pubja, a Cafe Wha? – egész este remek élőzene megy a klubban!

4. Amit mindenképp érdemes megkóstolni

New York gasztronómiájának legjellemzőbb vonása a végtelen változatosság. A négyezer utcai standtól az olasz, kínai és indiai éttermekig, a hamburgertől a méregdrága csúcsgasztronómiáig minden hozzáférhető, a lehetőségeknek csak az ízlés és a pénztárca szabhat határt. Kávéhoz minden sarkon hozzájuthatsz, de készülj fel rá, hogy az itthon megszokott, erős eszpresszó helyett arrafelé a „hosszú" amerikai kávé az alapértelmezett verzió. A mindenki által ismert sajttortán kívül New York kulináris szimbóluma a bagel, a kelet-európai zsidó bevándorlóknak köszönhető kerek, középen lyukas kenyérféleség, amelynek „tölteléke" szinte bármi lehet. Az egyik leghíresebb klasszikus e műfajban a pácolt, füstölt lazaccal és krémsajttal megtöltött bagel, amely reggeliként és ebédként is megállja a helyét.

Forrás: Thinkstock

Király Viktor tippje:

A pizza és a bagel kötelező! Ha ezt a két kaját nem kóstolod meg, olyan, mintha nem is lettél volna New Yorkban. Szerencsére valóban minden sarkon kaphatók!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.