Minden, ami szilva – az 5 legjobb szilvás finomság

Forrás: Thinkstock -
finom falat chutney szilvás gombóc pite szilva
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Végre itt a szilva! Ez a gyümölcs nem véletlenül ennyire népszerű: amellett, hogy lédús, kalóriaszegény, vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, még isteni finom is. Íme, a legtutibb szilvás finomságok, amiket pillanatok alatt elkészíthetsz te is.

Fahéjas-szilvás vajas pite

Hozzávalók: 1 kg szilva (kimagozva), 20 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 4 tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, citromhéj, fahéj, nádcukor ízlés szerint, porcukor a tetejére

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: A kimagozott, félbevágott szilvákat hintsd meg fahéjas nádcukorral és reszelt citromhéjjal, majd tedd szűrőbe és hagyd, hogy lecsepegjen. A vajat keverd össze a cukor felével, majd egyenként add hozzá a tojások sárgáit. A fehérjéket a cukor második felével verd fényesre. Keverj össze mindent és add hozzá a lisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsibe tedd, és a lecsepegtetett szilvákat oszd el a tetején. 180 fokon süsd tűpróbáig. Porcukorral meghintve tálald.

Isteni szilvadzsem pillanatok alatt

Hozzávalók: 1,2 kg szilva (kimagozva), 35 dkg cukor, 1 csomag dzsemfix, 1 kk citromsav, 1 kk őrölt fahéj

Elkészítése: Készítsd elő az üvegeket: öblítsd át forrásban lévő vízzel, és tedd félre őket száradni. A kimagozott szilvát botmixerrel enyhén pépesítsd. Tedd egy nagy lábasba, add hozzá a cukrot, a dzsemfixet, a citromsavat, a fahéjat és az egészet nagy lángon kedd el forralni. Hagyd így még három percig főni. Ezután töltsd üvegekbe, tegyél rá egy-egy befőzőfóliát, csavard rájuk a tetőt. Hagyd kihűlni őket.

Hagyományos szilvásgombóc

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg liszt, egy nagy evőkanál búzadara, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, zsemlemorzsa, só. A töltelékhez: 10-15 szem szilva, fahéjas porcukor

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: A krumplit főzd meg héjában, majd törd össze. Dolgozd össze az olajjal, a liszttel, és a végén add hozzá a tojást, valamint kevés sót. Nyújtsd ki a tésztát fél centi vastagra, majd vágj ki belőle nyolc centis kockákat. Mindegyik közepébe tegyél egy szem szilvát, amibe a mag helyére fahéjas porcukrot töltöttél, de beleteheted magában is a szilvát. A négyszögek sarkait hajtsd össze, és formálj gombócokat a batyukból lisztes kézzel. Forró, sós vízben főzd meg, majd, ha leszűrted, forgasd pirított zsemlemorzsába.

Tejszínes szilvaleves

Hozzávalók: 50 dkg szilva, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, fél citrom reszelt héja, 3 szem összetört szegfűszeg, fél kávéskanál fahéj

Elkészítése: A szilvát alaposan mosd meg, majd vágd félbe, és szedd ki a magját. Tedd fel főni hét deci vízzel, egy evőkanál cukorral és a szegfűszeggel, forrald fel, majd hagyd öt percig főni. A tejszínt keverd ki a liszttel és a fahéjjal, habard be vele a levest, hagyd újból felforrni, add hozzá a citromhéjat, és ha nem elég édes, akkor még egy evőkanál cukrot.

Dupla szilvás chutney

Hozzávalók: 1 kg szilva (kimagozva), 1 alma, 2 hagyma, 10 dkg aszalt szilva, nádcukor, balzsamecet, chili, gyömbér, só, bors

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: Kevés olajon párold meg a felaprított hagymát. A kimagozott szilvákat, az asztalt szilvát és az almát darabold apróra és add őket a hagymához. Öntsd fel egy kevés vízzel, és kezdd el forralni. Fűszerezd reszelt gyömbérrel, sóval, borssal, chilivel és adj hozzá kevés nádcukrot, majd balzsamecetet. Forrald össze az egészet, majd vedd lejjebb a hőmérsékletet és kis lángon további 15-20 percig rotyogtasd.

Mi az a chutney?

Tulajdonképpen egy erősen fűszerezett szósz, amely lehet édes, savanyú, csípős, és bár eredetileg mangóból vagy más trópusi gyümölcsből főzték, ma már egyaránt készülhet zöldségből vagy gyümölcsből. Alapját az ecet, a hagyma és a cukor képezi, de fűszerek széles skáláját is használják az elkészítésekor. A lekvárhoz hasonlóan általában hidegen fogyasztják, tartósítása is hasonló eljárásokkal történik. Készülhet főzéssel, vagy anélkül, minden formájában különleges hatást kelt, és könnyedén helyettesíthető vele a megszokott saláta, mártás, de akár a kecsap vagy a mustár is. Párolt rizs és hús mellé pedig szinte kötelező kipróbálni. A Life.hu kedvenceit ebben a cikkben találod.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.