Becsöngetés, megfelelési kényszerek - Hogyan segítsük az iskolakezdést?

Forrás: Thinkstock -
iskola iskolakezdés megfelelési kényszer suli2018 iskolakezdés2018 gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az iskolakezdéssel járó változások megfelelő kezelése mind a gyerekek, mind a szülők együttes feladata. Hogyan tehetjük könnyebbé gyermekünknek az új helyzet pozitív megélését, vagy épp a nyári szünetből az őszi valóságba való visszatérést?

A szülők ugyanolyan izgalommal várják az iskolakezdést, mint a csemetéjük. Fontos, hogy ne legyenek irreális elvárásaink, hagyjunk időt arra, hogy a gyermekünk beilleszkedjen az iskolába. A már több éve iskolás gyermekünket ne szidjuk le a szünidő gondtalansága után, ha nem látjuk rajta a kitörő örömöt, amiért megkezdődött a tanév. Természetes, hogy a várakozás és a szorongás keveredik egymással. Összességében sokat segít, ha a szülő megértő, időt hagy a beilleszkedésre és elfogadja, hogy gyermeke esetleg fáradékonyabb, ingerlékenyebb, hiszen egy-két hétre szükség van az iskolai rendhez való alkalmazkodáshoz.

Forrás: Thinkstock

Az iskolakezdéssel szinte automatikusan elindul a gyermekekben a teljesítménykényszer, egyéb megfelelési kényszer, akár még akkor is, ha a szülő felől semmiféle nyomás nem érkezik. Mi ilyenkor a helyes magatartás? „Az iskola a szülők számára nem csak a teljesítményről, érdemjegyekről és tanári visszajelzésekről szól, fontos számukra az, hogy gyermekük jól érezze magát a közösségben, ott, ahol a nap nagy részét tölti. Ha gyermekünk jól teljesít, és mégis azt tapasztaljuk, hogy nagy benne a teljesítményszorongás, akkor érdemes vele leülnünk, és biztosítanunk őt arról, hogy nem az érdemjegyén múlik a szeretetünk. Az iskolakezdő gyermekek még nem feltétlenül képesek tudatosítani a szorongásaikat, ezért a testük kommunikál helyettük. Ennek a jele az, ha visszatérnek pici korukra jellemző szokások, például ujjszopás, vagy régóta szobatiszta gyermekünk akár újra bepisilhet éjszakánként. Másik jelenség, ami a szorongásról árulkodik, ha a gyermek otthon nagyon agresszív, verekszik, míg az iskolában passzív. Összességében oda kell figyelni arra, hogy őszintén tudjanak beszélni a nehézségekről, az okos szülőnek pedig néha egyszerűen csak meg kell tanulnia hallgatni” – árulta el dr. Süli Ágota, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet pszichiátere, gyermekterapeutája.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.