5 bevált étel hasmenés ellen – szeretni fogod őket!

Forrás: Thinkstock -
kisdumások alma diéta leves krumpli keksz hasmenés joghurt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hasmenés igencsak meg tudja keseríteni a hétköznapokat, bármi is legyen a kiváltó oka. Mutatunk most öt olyan ételt, amiket bátran fogyaszthatsz ezeken a napokon, sőt, még segítenek is mielőbb túljutni a kritikus időszakon. 

1. Főtt krumpli

Talán az első, ami a hasmenéses napokról eszedbe jut, a főtt krumpli – a diétázós napok közkedvelt étele. És valóban: ilyenkor kerülni kell a zsíros, nehéz táplálékokat, a burgonya pedig nem terheli meg az emésztőrendszert, ráadásul segít megkötni a felesleges folyadékot is.

Forrás: Thinkstock

2. Alma

Az alma – legyen az bármilyen fajtájú – igazi jolly joker: ha hasmenésed van, pektintartalmának köszönhetően segít mielőbb normalizálni a székleted, ha pedig székrekedésed van, fogyasztása segít ezen is. Hasmenéses és székrekedéses időszakokban fogyassz bátran naponta akár három-négy darabot is.

3. Zöldségleves

A könnyű levesek fogyasztásával pótolhatod a hasmenés következtében elvesztett ásványi sókat és nyomelemeket, így nem érzed magad olyan gyengének, és gyorsan javul majd a közérzeted.

Mikor beszélünk hasmenésről?

Akut hasmenésről akkor beszélünk, ha a széklet állaga lazává vagy folyékonnyá válik és/vagy növekszik a székletürítések száma. Mindezt láz és hányás is kísérheti, ami súlyosbítja ezt az egyébként is kellemetlen betegséget. Hogy mitől következett be a hasmenés, azt az
orvos feladata kivizsgálni, de a kezelésben a szülô is sokat segíthet.

4. Natúr kekszek

A főtt krumpli mellett a másik leggyakoribb étel, amit hasmenéses időszakokban rágcsálunk, a natúr keksz. Ezzel tehermentesíthetjük kis időre az emésztőrendszerünket, és támogatjuk a felgyógyulás ütemét.

5. Natúr joghurt

A régi jó tanács. A legtöbb tejterméket kerülni kell gyomorrontás esetén - a joghurt azonban jót tesz. Ám fontos tudni, hogy a joghurtok közül csak az aktív kultúrás a hatékony! Ez ugyanis növeli a jó baktériumok számát a bélben, segíti az emésztést és csökkenti a puffadtság érzését. A legjobb ilyenkor sima joghurtot választani, gyümölcsök nélkül.

Forrás: Thinkstock

Fontos!

Hasmenés alatt könnyen emészthető - zsírszegény, rostmentes – ételeket együnk. Kerüljük a tejcukrot és mellőzzük a cukrot és édesítőszereket. Ne együnk fűszeres ételeket és inkább többször étkezzünk keveset.
Ne igyunk szénsavas vagy meleg italt, tejet, koffein és alkoholtartalmú
innivalót! Ne együnk nehéz, fűszeres ételeket! Az esetek túlnyomó többségében nincsen szükség: hányáscsillapítók adására, melyek csökkenthetik ugyan a hányások számát, de a
hasmenések száma növekszik, bélműködést gátlók használatára csecsemőknél, gyermekeknél, mert a készítmény lerövidíti a hasmenés idôtartamát de súlyos mellékhatásokat, így például elesettséget okozhat elsősorban csecsemőkben és kisdedekben, illetve nincs szükség antibiotikum-kezelésre sem, hiszen adásuk csak speciális kórokozók okozta fertôzés esetén indokolt, mindig orvosi javallatra. Ilyenkor a prebiotikumok, homeopátiás szerek és gyógyteák adására sem javasolt!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.