A lakásod egyik legfontosabb bútordarabja: ezekre a szempontokra figyelj vásárlás előtt!

Forrás: Thinkstock -
kanapé nappali lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legyen szép, illeszkedjen a nappali stílusához, el lehessen rajta kényelmesen heveredni, és persze legyen egyszerű a tisztítása... Neked is ismerősek ezek az elvárások? Kanapévásárlás előtt bizony jó néhány részletre oda kell figyelni. Most összeszedtük nektek a legfontosabb szempontokat!

Lakásod dísze
Egy körültekintően kiválasztott kanapé kiegészít, díszít, és feldobja a hangulatot, mindezt pedig felesleges feltűnés nélkül teszi. Mire is gondolunk? Természetesen az egyik igen fontos szempontra, a jövendőbeli kanapéd színvilágára. Fontos ugyanis, hogy a kanapé vagy harmonizáljon a nappali színeivel, vagy pedig kiegészítse azt. A túl nagy színkavalkád lehetetlenné teszi az egységes stílus kialakítását, és megöli a szoba harmóniáját. Alapszabály tehát, hogy a főleg pasztellszínekből álló nappalihoz nem ajánlatos élénk színű kanapét választani, és igaz ez fordított esetben is. Könnyű dolgod van azonban, ha a szobádban semleges színek uralkodnak, akkor nagyjából szabad a pálya, szinte mindegy, milyen színvilággal egészíted ki.

Forrás: Thinkstock

Pihenés, tévézés, vendégfogadás
Tisztázd le előre, mire is szeretnéd a kanapédat használni! Ha nagy a család, és szeretnétek egy-egy nyugodt hétvégét együtt eltölteni a televízió előtt, akkor érdemes olyan kanapét választani, amelynek mélyebb az ülőfelülete. Így akár egyszerre többen is elheveredhettek benne. Ha pedig a kanapéhoz néhány kiegészítő puff vagy lábtartó is tartozik, akkor a kényelmetek garantált. De a kiegészítő ülőkék és puffok akkor is jó szolgálatot tehetnek, ha nagy társasági életet éltek, és sok vendégnek kell egyszerre hellyel szolgálnod.
Ha a jövendőbeli kanapénak vendégágy funkciót is el kell látnia, érdemes kihúzható, ágyneműtartóval rendelkező, ággyá alakítható darabot választani.

OkosTipp

Soha ne vásárolj kizárólag a katalógusban látottak alapján! Bármennyire tetszetős is egy darab, a számodra fontos kényelmi szempontokról csak úgy győződhetsz meg, ha személyesen is leteszteled!

Bőr vagy szövet?
Előnyei és hátrányai mindkét anyagnak vannak, a vásárlás előtt ezeket mindenképpen mérlegeld! Először is, a szövet a bőrnél melegebb hatást kelt, tisztítása viszont sok esetben bonyolultabb és körülményesebb lehet. Továbbá, a szövetbevonatú kanapékon a különféle behatások valamilyen szinten mindig nyomot hagynak. Ha például végighúzod a kezedet a kanapé szövetén, akkor az anyagon világosabb vagy sötétebb foltok jelenhetnek meg. A jelenség a szövetszálak különböző fénytörési mutatójából adódik. Persze, ha az állatok védelme kiemelten fontos számodra, a választásodnak mindenképpen a szövetkanapéra kell esnie.

Forrás: Thinkstock

A szövettel szemben a bőr első pillanatban hidegebb érzést kelt, azonban használatkor gyorsan átveszi a test melegét. Mivel a bőr természetes anyag, előfordulhat, hogy magán visel néhány olyan jegyet, esetleg egyenetlenséget, amelyet az állat még élete során szerzett. Ezek azonban nem hibák, és egyáltalán nem befolyásolják az anyag tartósságát.

Akkor sem kell kétségbe esned, ha nem engedheted meg magadnak, hogy új kanapét vásárolj! Néhány ötletes trükkel megunt kanapédat egyszerűen felújíthatod! Mutatjuk, hogyan!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.