Amikor az embrióból magzat lesz - Várandósságod 9. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
Születés gyermekvállalás embrió Libero2015 terhesség hétről hétre magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez a hét igazi mérföldkő lesz babád életében: véget ér a fejlődésének embrionális szakasza, most már teljesen emberi, csak még icike-picike. A méhlepényen keresztüli folyamatos táplálásnak köszönhetően azonban rohamos tempóban növekedni kezd.

Gyermeked, akit most már hivatalosan is magzatnak lehet nevezni, a 9. héten eléri a 13–17 mm-es hosszúságot, súlya pedig a 1,5 grammot, vagyis most nagyjából annyit nyom, mint egy gemkapocs.

Forrás: Thinkstock

Lábacskái és ujjacskái és az azokon lévő ujjacskák egyre csak hosszabbodnak, könyöke pedig nagyszerűen működik. Olyannyira, hogy már apró mozgással reagál a külvilágra.

Várandósságod 8. hetének történései

A méhed a 8. hétre már eléri egy nagyobb narancs nagyságát, de ha most először vársz babát, akkor megeshet, hogy rajtad mindebből még semmi nem látszik. Ezen a héten babád már 14–20 mm hosszú, súlya pedig nagyjából másfél gramm, akkora, mint egy picike málna.

A herék vagy a petefészkek már kialakultak, de mivel a baba még nagyon kicsike, a legjobb ultrahangvizsgálóval is nehéz felismerni. A két agyféltekéje már jól elkülöníthető, és az azt körülvevő vérrellátó érhálózat is kezd kialakulni.

Pici babádnak van már apró fülkagylója, szeme és szemhéja is.

Eközben te...

Ne lepődj meg, ha most még fáradékonyabbnak érzed magad. Próbálj meg minél többet pihenni, hiszen a picinek most erre van szüksége, nem véletlenül jelzi a szervezeted, hogy lassíts. Bár a kínzó fejfájások egyre ritkábbá válnak, olykor-olyakor megszédülhetsz. Ne ijedj meg, az is előfordulhat, hogy bedugul vagy magától vérezni kezd az orrod. A terhesség során általános, hogy a nyálkahártyák sokkal vérdúsabbakká válnak, így ez a tünet sajnos szinte elkerülhetetlen. Használj párologtatót, az sokat segíthet!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.