Vége az első trimeszternek - Várandósságod 12. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
terhesség Libero2015 terhesség hétről hétre kismama magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lassacskán túl leszel az első három hónapon, ideje egy kicsit fellélegezni! A vetélés kockázata mostanra lecsökkent, így most már azoknak is elújságolhatod a nagy hírt, akiket eddig nem szerettél volna beavatni.

Babád csak növekszik és növekszik: a hossza már 6,5 cm, súlya pedig 18 gramm. Icipici szíve percenként 120-160-at ver, ami a vizsgálatok során úgy hallatszik, mintha gyors lovacskák vágtáznának. Azt mondják, hogy azoknál az anyukáknál, akik hallják a magzatuk szívhangját, sokkal kevesebb a vetélés.

Forrás: Thinkstock

Várandósságod 11. hetének történései

A 11. hétre babád szervei már tökéletesen végzik a dolgukat – van már csontváza, vérkeringése és idegrendszere is. Magzatod túl van a fejlődés legkritikusabb időszakán, innentől kezdve főleg az elképesztő gyorsaságú növekedésre, a szervek érésére és lassacskán majd a világrajövetelre való felkészülésre kell összpontosítania.

A kicsi belső szerveinél jelentős változás áll be: a baba szervezete ugyanis először választ ki vizeletet, amelyet a magzatvízbe ürít. A belek már elférnek a hasüregében, és megkezdődik bennük a simaizmok ritmusos mozgása. Ezt perisztaltikának hívják, és az emésztésben fog segíteni.

Eközben te...

Jó hír: a 12. hétre csökken a hányingered, ritkulnak a rosszullétek, és szédülés már szinte egyáltalán nincs. Azt viszont észreveheted magadon, hogy egyre szórakozottabb vagy, és a fejed is ismét fájdogálni kezdhet, ez a növekvő vérnyomás miatt van. Méhed a növekedése során egyre feljebb és kijjebb nyomul, így kisebb nyomás nehezedik a hólyagodra, és kevesebbszer kell majd vécére szaladgálnod. Mostantól a placenta is elkezdi a hormonok termelését, ennek köszönhetően észrevehetően ritkábban és enyhébben törnek majd rád a hangulatingadozások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.