Hosszabítsd meg az életed, és tanulj meg helyesen lélegezni!

Forrás: Thinkstock -
légzés JógaKlikk jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyerekkorban még legtöbbünknek nem okozott problémát mélyeket lélegezni, de vajon miért válhat a légzés felnőtt fejjel felületessé? A tüdő kapacitásának csak kis százalékát használjuk ki; a mozgásszegény, stresszes városi életmód miatt szinte csak pihegünk. A sok ülés és a rossz tartás is rontja a légzés minőségét, és betegségekhez vezet. Pedig ha hiszed, ha nem, sok mindentől megóvhatod magad a helyes légzéssel! 

Mitől óvod meg magad, ha megtanulsz helyesen lélegezni?

- Javul a szív munkája, és így könnyebben és jobb minőségben pumpálja a tested minden kis sejtjéhez a jó minőségű, oxigéndús vért.

- A rekeszizom intenzívebb használatával a hasi szervek működése és az emésztés is új erőre kap.

- Drasztikusan emelkedhet az energiaszinted.

- Átszellőzik a tüdőd, és az egész test. A méregtelenítés fontos szerve a tüdő, könnyebben távoznak a méreganyagok.

- A légzés közvetlenül hat az idegrendszerre is. Elég megfigyelned, hogy a lelkiállapotoddal hogyan változik a légzésed. Ezt a dolgot tudatosan visszafelé is működtetheted.

Forrás: Thinkstock

Ha jógázol, és pranayámagyakorlásba fogsz, nem árt tudnod:

A belégzés aktivizálja, készenlétbe helyezi a tested, míg a kilégzés ellazítja. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, ha a jobb orrlyukon lélegzünk, akkor az aktívabb oldalunkat, a férfi oldalt, a szimpatikus idegrendszert szólítjuk meg, míg a bal a paraszimpatikus idegrendszert hangolja, a nyugalmi ellazult állapotot idézi elő. Az orrlyukak aktivitásának dominanciája egyébként magától is változik kb. fél óránként, és néha a két orrjárat kiegyensúlyozottan működik.

A pranáyamagyakorlatokkal tehát sokat tehetsz az egészségedért! Ez nem csak a légzőgyakorlatokat jelenti a jógában, és nem csak gázcserét, hanem a prána (életenergia) áramoltatását a testben, ami a légzéssel könnyebben megragadható.

Life.hu-tipp

Első lépésként gyakorold velünk a fiziológiailag leghelyesebb, teljes jógalégzést ezen a héten ingyen a www.jogaklikk.hu-n, IDE kattintva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.