Tények, amiket soha nem akarnál tudni a hálószobádról

ágy tisztaság hálószoba otthon baktérium poratka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi lenne, ha azt mondanánk, a helyiségben, ahol nagyjából az életed harmadát töltöd, cifrábbnál cifrább mikroorganizmusok töltik békés boldogságban mindennapjaikat? Íme, a csúf igazság a hálószobádról, annak nem kívánatos lakóiról, és arról, hogyan tudsz tőlük – vagy legalább néhányuktól – megszabadulni. 

Minden este 1,5 millió poratka társaságában hajtod álomra a fejed

Ha a milliós számot látva kitört rajtad a frász, akkor egy aprócska jó hírrel szeretnénk megnyugtatni: szakértők szerint minimálisan már azzal is csökkentheted számukat, ha nyáron az ágyneműt rendszeresen napoztatod, ugyanis az atkákra a napfény pusztítóan hat. Plusz – bár anyukád valószínűleg nem erre tanított – az ágyadat reggelente ajánlatos minél tovább vetetlenül hagyni, hogy jól ki tudjon szellőzni, és elpusztuljon néhány poratka.

Forrás: Dreamstime

A szőnyegen 4000-szer több baktérium lapul, mint a vécén

A rémálmok elkerülése végett azért próbálj meg ne erre gondolni minden egyes alkalommal, amikor éjszaka mezítláb kiszaladsz a mosdóba. A szakértők ajánlása szerint hetente legalább egyszer érdemes jól átporszívózni az otthonodban fellelhető kárpitokat.

A mobilod is mocskosabb, mint a vécécsésze

Igen, a mobilod, amit rendszeresen az arcodhoz érintesz, amit éjszaka a párnád alatt tartasz (ezt amúgy nem kellene!), és amitől szinte elválaszthatatlan vagy. A megoldás az alkoholos törlőkendőkben rejlik. Telefonodat bizony érdemes rendszeresen áttörölgetned, a legjobb, ha mindig tartasz magadnál egy csomaggal.

Forrás: Dreamstime

A párnák az évek alatt egy csomó poratkát, no meg elhalt hámsejtet gyűjtenek össze

Tény: egy 280 grammos párna súlya három év alatt megduplázódik, köszönhetően a benne/rajta rejlő gusztustalan dolgoknak. Megoldás? Mosd őket rendszeresen!

És még ez is: a matrac is az atkák melegágya

Őrület. Nem elég, hogy az ágynemű és a párnák is hemzsegnek a poratkáktól, még az ágy matracában is sátrat vernek. Szakértők szerint egy nyolcéves matrac 4,5 kg elhalt hámsejtet tartalmaz, ami ugye az apró kis élősködők kedvenc eledele. Porszívózni, porszívózni, porszívózni.

Forrás: Dreamstime

A pizsamád sem véd meg

Sőt. Egy felmérés szerint a nők átlagosan 17 egymást követő éjszakán át hordják ugyanazt a pizsamát. Na már most, a bőrödön számos mikroorganizmus található, adott esetben például a Staphylococcus, vagy akár E. coli baktériumok is, amik az elhalt hámsejtekkel együtt mind-mind a pizsamádra kerülhetnek. Arra a pizsamára, amit te már két hete megállás nélkül – nyugodt szívvel – magadra húzol. Nem hangzik túl jól, ugye? A 17 napot rövidítsd le egy kicsit! Az okosok szerint háromnaponta kellene pizsit cserélni.

Az emberek évente átlagosan 114 liter izzadságot termelnek éjszaka az ágyban

És hogy mi a baj az izzadsággal? Ha fentebb azt írtuk, hogy az elhalt hámsejtek a poratkák kedvenc eledele, akkor most mondhatjuk, hogy egy nagy lakmározás után az izzadságcseppjeiddel öblítik le a torkukat.

Forrás: Dreamstime

Poratka, a nemkívánatos lakótárs

Valójában nem is a poratkákkal van a baj, hanem a maguk mögött hagyott ürülékükkel, amit belélegezve allergia és asztma alakulhat ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.