Kutyapánik a tűzijáték miatt? Tedd meg az óvintézkedéseket!

kutya Rex Kutyaotthon Alapítvány háziállat augusztus 20. tűzijáték
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Neked szórakozás, házi kedvencednek maga a pokol. Az augusztus 20-i tűzijáték minden évben kutyusok százainak életét keseríti meg. A Rex Kutyaotthon Alapítvány hasznos tanácsai következnek.

A petárdák és a kistűzijátékok használata és árusítása 2005 óta tilos hazánkban. Augusztus 20-án mégis átveszik a különböző pirotechnikai eszközök a hatalmat, ennek köszönhetően pedig minden évben több száz állat szökik meg, és válik hontalanná. Sokan közülük a kocsik kerekei alatt vagy a gyepmesteri telepeken végzik, a szerencsésebbek valamelyik állatvédő szervezethez kerülnek.

Forrás: Dreamstime

Túlnyomó részük azonban sohasem talál haza.

A Rex Kutyaotthon Alapítvány ügyeletet vállal az ünnepi hétvége alatt, így az elveszett állatok bejelentését és a becsületes megtalálók jelentkezését is várják egész hétvégén a rexiroda@rex.hu e-mail címen, valamint augusztus 20-án és 21-én 10.00 és 17.00 óra között a 06-1-230-40-80-as telefonszámon. A cél az, hogy közös összefogással minél gyorsabban visszatalálhassanak gazdájukhoz az elkóborolt négylábúak.

Rexpress jótanácsok állattartóknak

Az ünnepi hétvégére a Rex Kutyaotthon Alapítvány egy összefoglalóval is készült, amely abban próbál segíteni, miként előzhető meg, hogy négylábú kedvenceink az ünnep áldozataivá váljanak. Mindemellett a Rexpress jó tanácsok abba is segítenek, hogy mi a teendő, ha már megtörtént a baj.

Megelőzés

0. A tiltott „zajkeltő készítmények" bejelentése
Javasoljuk, hogy az illegális pirotechnikai eszközöket alkalmazókat (petárdázók stb.) jelentsék be a rendőrségen!

1. Társállatok biztonságos elhelyezése
Az ünnep napján lehetőleg tartsák kedvenceiket biztonságos helyen, bezárva (lakásban, garázsban). Amennyiben tehetik, maradjanak vele!

2. Nyugtatók alkalmazása
Akár augusztus 20 reggelétől kezdve a zajok iránt érzékeny állatok nyugtatására használjanak az állatorvosuk által ajánlott állatgyógyászati készítményeket. (Vigyázat: Ne kísérletezzenek az emberek számára törzskönyvezett nyugtatókkal!) Újabban sikerrel alkalmazzák az úgynevezett feromon-párologtatókat és spray-ket, melyek a lakásban tartott állatok esetében segíthetnek átvészelni a zajos napok izgalmait.

Forrás: Rex Kutyaotthon Alapítvány

3. Egyedi azonosítás
Kedvencünk könnyű azonosíthatósága érdekében javasoljuk, hogy a kutyáknál kötelező mikrochipet a cicákba is helyeztessék be. A microchip előnye az, hogy állatunk adatai az országos számítógépes rendszer segítségével az állatorvosi rendelőkben, állatmenhelyeken, gyepmesteri telepeken bármikor leolvashatók, így elkóborlás esetén a gazda adatai visszakereshetők, és az elkószált jószág könnyen visszajuttatható gazdájához.

Ha megtörténik a baj

Ha elveszettnek gondolt állatot találnak:

1. Befogás és befogadás
Az ünnep áldozataként elcsatangolt állatok rendszerint küllemük (jó kondíció, ápolt szőrzet, stb.) és viselkedésük (általában barátságos, kevésbé félénk magatartás) alapján különböznek a kóbor állatoktól. Amennyiben az elveszettnek gondolt állat szelíd, javasoljuk mielőbbi befogását és nyugodt, biztonságos jól zárható helyen történő ideiglenes elhelyezését.

2. Egyedi azonosítás ellenőrzése
Amennyiben a talált állat jól kezelhető és könnyen szállítható, tanácsos elvinni állatorvoshoz, ahol ellenőrizhető, hogy van-e benne mikrochip, mely révén rendkívül gyorsan kideríthető a gazdi kiléte.

3. A talált állat bejelentése
Nagyon fontos mielőbb bejelenteni a megtalált állat (és természetesen a megtaláló) adatait azon hatóságoknál, és civil állatvédő szervezeteknél és fórumokon ahol az állatot a gazdája keresheti, illetve célszerű egyúttal megtudakolni, hogy nem keresik-e? Alapítványunknál a rexiroda@rex.hu e-mail címen tudnak bejelentést tenni mind elveszett, mint talált állatok esetében.

Ehhez kérjük, írják le a következő adatokat, valamint lehetőség szerint csatoljanak egy fényképet az állatról. A kért adatok: elveszett kutyák esetében: elvesztés/megtalálás helye, ideje, Kutya fajtája / jellege, színe, (vélt) életkora, neme, egyedi jegyei (pl.: tetoválás), ismertető jel / felszerelés (pl.: nyakörv, bolhanyakörv), ismert betegség, vagy állatorvosi beavatkozás, bejelentő neve, telefonszáma, e-mail címe.)

Forrás: Forrás: Flickr/Vincent Garcia

4. A talált állat kiplakátozása
Amennyiben megoldható, mindenképpen javasoljuk a talált állat fotójával, adataival, a megtaláló elérhetőségével, plakátok készítését és azok kihelyezését abban a körzetben ahol az állatot megtalálták.

Sok esetben az állatot elvesztő gazdák abban reménykednek, hogy kedvencük magától hazamegy, így nem mindig jelentik az állat eltűnését az állatvédő szervezeteknél. Mindenképpen hasznos minél több plakát kihelyezése a megtalálás vonzáskörzetében.

Ha elvesztette állatát

1. Az elveszett állat bejelentése
Nagyon fontos mielőbb bejelenteni az elveszett állat (és természetesen az elvesztő) adatait azon hatóságoknál, és civil állatvédő szervezeteknél és fórumokon ahol az állatot a megtalálója hirdetheti, illetve célszerű egyúttal megtudakolni, hogy nem találtak-e hasonló állatot?
Alapítványunknál a rexiroda@rex.hu e-mail címen tudnak bejelentést tenni mind elveszett, mint talált állatok esetében.

Javasoljuk, hogy Budapest területén feltétlenül tegyenek bejelentést a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepén (Cím: 1097 Budapest, Illatos út 23/A. - telefon: 06- 1-347-08-30, illatosut@fori.hu), vidéken pedig érdeklődjenek az önkormányzattal szerződésben álló ebbefogónál/gyepmesteri telepeken.

2. Az elveszett állat kiplakátozása
Amennyiben megoldható, mindenképpen javasoljuk az elveszett állat fotójával, adataival, a gazda elérhetőségével, plakátok készítését és azok kihelyezését abban a körzetben ahol az állat elveszett. Mindenképpen hasznos minél több plakát kihelyezése az elvesztés vonzáskörzetében.
Elveszett és talált állatok esetében is nagyon fontos, hogy minél több fórumon jelezzék az állat elvesztését illetve megtalálását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.