Mit kell tenned, hogy valóban célt érjenek a jógagyakorlatok?

Forrás: Dreamstime -
pihenés JógaKlikk relaxáció jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jógázók különböző célokkal vesznek részt az órákon. Van, aki a pluszkilóiból szeretne lefaragni, mások a stressz kezelésére vagy a gerincproblémájukra várnak megoldást, izmosodni szeretnének, vagy valami egészen mást - és a jóga hatékonyan kezeli a legtöbb problémát. Előfordulnak azonban szemellenzős gyakorlók, akik egyetlen problémára koncentrálva, az egyéb jótékony hatásból nem kérnek, például a "torna" után már meg sem várják a relaxációt, hiszen úgy érzik, az fölösleges időhúzás. Te ugye nem így teszel? Hogy miről maradsz le, ha mégis?

A jógaórának fizikai, mentális és energetikai hatása is lesz rád, akkor is, ha erről nem veszel tudomást. Ezért jóga, és nem gyógytorna vagy fitnesz.

A folyamat kihagyhatatlan része a relaxáció. Ebben fixálódik ugyanis több olyan folyamat, amelyeket elindítottál, e nélkül a jóga olyan, mint egy torta nélküli szülinapi ebéd.

Forrás: Dreamstime

Mindemellett a fizikai hatások is a relaxációval, és majd az otthoni pihenéssel teljesednek ki, hiszen a folyamatok egyes elemei tovább dolgoznak benned a jógaszőnyeg összetekerése után. Nehéz mindezeket észben tartani, amikor a mai iskolarendszer is a végeláthatatlan, hétvégét is betáblázó, gyakran éjszakába nyúló tanulásra kondicionálja a diákokat, holott - a nem is új keletű kutatások szerint - egy alapos alvás és a tanulás közbeni elegendő pihenés, a memorizálás alapfeltétele. Vagyis a tanulás folyamata nem áll meg akkor, amikor kiejtjük a kezünkből a könyvet.

Az idegrendszer az alvásban aktiválja az éber tanulás közben bekövetkezett idegrendszeri történéseket, ezeket újra lejátssza, s így rögzíti a tanultakat.

A tanulás közben is jóval több időt kellene hagynunk, hogy az agy újra befogadóvá váljon. Ennek ellene megy a diákok túlterhelése, végső soron "csak" a tanulás, illetve emlékezés folyamatát akadályozza a passzírozás.

Forrás: Dreamstime

Újra és újra tudatosítani érdemes tehát: a jógázás, és benne a relaxáció egy folyamat része. A gyakorlatok komplex hatásokat indítanak el benned, és idő kell, amíg célt érnek, végig kell menni minden stádiumán, az út nem lerövidíthető.

Nemcsak a jóga, hanem a természet működése ez, kilégzés nélkül nincs belégzés, pihenés nélkül nincs fejlődés.

A pihenés és megfelelő alvás fontosságával nagyjából mindenki tisztában van. A rendszeresen végzett relaxáció mellett is szóljon még egy érv: a relaxáció oldja a testben és a mentálisan elraktározott feszültségeket, amelyek rengeteg energiát kötnek le. A rendszeresen relaxálók jutalma a kirobbanó energia. Kéred?

Ha igen, akkor próbálj ki ezen a héten ingyen egyet a Jógaklikk relaxációi közül! Ez a "Mezítlábas vizualizáció" egy olyan technika, ami segíthet abban is, hogy megtaláld a kapcsolatodat a földdel. Kattints a 10 perces videóért, jógázz otthon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.