Épületek, amelyek hamarosan a földdel lesznek egyenlők

Forrás: Thinkstock -
süllyedés műemlék épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hanyag tervezés? Rossz természeti viszonyok? Esetleg a klímaváltozás? Számos oka lehet annak, ha egy épület süllyedni kezd, és a folyamatot bizony sok esetben nem lehet megállítani. Következzen öt épület, ami egyre közelebb kerül ahhoz, hogy eltűnjön a föld színéről. 

Millennium Tower

A San Franciscóban található 58 emeletes Millennium Tower nevezetű felhőkarcolót 2009-ben adták át. Az épületet manapság a „San Franciscó-i ferde toronynak” nevezik, a megépülése óta ugyanis körülbelül 40 centimétert süllyedt, és 5 centimétert dőlt oldalra. A város vezetői és az ingatlanfejlesztők egymásra mutogatnak. Míg a város beperelte a fejlesztőt, arra hivatkozva, hogy nem jelezte a süllyedést a tulajdonosoknak, addig a fejlesztő szerint a szomszédos vasútállomás építetése gerjesztette a problémát. A végleges okot tehát még nem találták meg, de ha megtalálják is, az sem jelent majd nagy vigaszt a lakástulajdonosoknak, hiszen otthonuk elvesztette az értéke jelentős részét.

A Millennium Tower megépülése óta 40 centimétert süllyedt, és 5 centimétert dőlt oldalra Forrás: AFP

Sinking Bell Tower

A Fülöp-szigeteki Laoagban található Szent Vilmos-apátság leginkább az egyik süllyedő harangtornyáról híres. Érdekesség, hogy a torony 85 méterre található a templomtól, és még 1612-ben építették, homokos talajra. Az épület lassan, de biztosan folyamatosan süllyed, évenként körülbelül 2,5 centimétert. A helyiek azt beszélik, hogy annak idején, amikor megépült, még lóháton is be lehetett férni a bejáratán, manapság már viszont bizony egy átlagos embernek le kell hajolnia, ha be akar lépni.

A Sinking Bell Tower évenként körülbelül 2,5 centimétert süllyed Forrás: Wikipedia

Palacio de Bellas Artes

A Mexikóvárosban található Palacio de Bellas Artes, magyarul a Szépművészetek Háza nevű épületnek nem csak az a különlegessége, hogy a megépítése óta öt métert süllyedt, hanem az is, hogy Adamo Boari olasz építész mellett a magyar Maróti Géza is részt vett a tervezésben. Az épületet az 1900-as évek elején kezdték építeni, és 1934-ben nyitották meg. A szakértők szerint a süllyedést úgy lehetne megállítani, ha visszabontanák az épület grandiózus, hihetetlenül nagy súlyú kupoláját.

A Palacio de Bellas Artes a megépítése óta öt métert süllyedt Forrás: AFP

Tadzs Mahal

A Tadzs Mahal építését 1632-ben Sáh Dzsahán mogul sah rendelte el gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. A sah történetírója, Muhammad Salih Kanbo iratai szerint az építkezés 20 évig tartott, és összesen 20 ezer ember vett részt a munkálatokban. A gyönyörű épület évente több mint hárommillió látogatót vonz, ám a szakértők szerint hamarosan be kell zárni kapuit a turisták előtt. Az elmúlt harminc évben az épületegyüttes egyik minaretje 3,5 centimétert süllyedt, a fából készült alapzat erősen korhad, a hatalmas gépjárműforgalom pedig a síremlék állagát veszélyezteti.

A Taj Mahal egyik minaretje 3,5 centimétert süllyedt az elmúlt 30 évben Forrás: Thinkstock

Velence

Listánk utolsó szereplője nem egy épület, hanem egy konkrét város. Az Adriai-tenger északi részén lévő mocsaras Velencei-lagúnában fekvő város már évtizedek óta süllyed, és enyhén kelet felé billen. A települést rendszeresen elönti a dagály, a lagúna vízszintje évente körülbelül két milliméterrel emelkedik, a város pedig ugyanekkora ütemben süllyed, ez így összességében négy milliméternyi tengerszint-emelkedést jelent.

Velence két millimétert süllyed évente Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.