szőrtelenítés gyanta borotva
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Igaz, egész évben harcolunk a nemkívánatos szőrszálakkal, nyáron, amikor végre bikinire vetkőzünk, teljesen hibátlan testet szeretnénk, amibe az is beletartozik, hogy tökéletesen szőrmenteset. De hogyan lehet ezt elérni, és mire kell figyelni a nyári szőrtelenítés kapcsán? Most eláruljuk!

Gyanta kontra borotva

A gyantázók és a borotválók tábora között szűnni nem akaró vita van arról, miért és melyik módszer hatásosabb. Habár a borotva a legegyszerűbb, a leggyorsabban elvégezhető szőrtelenítési technika, az ellentábor szerint megéri erre is rááldozni az időt más, hosszan tartó előnyök érdekében.

A gyanta és a jó minőségű epilátorok is tőből tépik ki a szőrszálakat, így egy idő után hajlamosak elhalni Forrás: Thinkstock

A gyantáztatók, illetve azok is, akik epilátort használnak, meg vannak győződve róla, hogy ezek az eljárások idővel koptatják a szőrt. A Life.hu szakértője, Blaskovics Ildikó szerint ebben van is igazság: „A gyanta és a jó minőségű epilátorok is tőből tépik ki a szőrszálakat, így egy idő után hajlamosak elhalni.”

Ezzel szemben a borotva hosszú távú hatásaként azt szokták emlegetni, hogy még több szőr alakul ki tőle. Ebben a kérdésben is szakértőnk tett rendet: „Sűrűbb egyértelműen nem lesz a szőrzet, hiszen a szőrtüszők száma adott. Az viszont igaz, hogy a borotva más módszerekkel ellentétben nem tépi ki, csak elvágja a szőrszálakat, így a vastagabb tő nő tovább, és nem vékonyodnak el a szőrszálak. Ennek lesz az az eredménye, hogy vastagabbnak, erősebbnek tűnik a szőrzet." Ildikó szerint már csak a fertőzésveszély miatt is a borotva maradjon csak egy SOS megoldás, és a gyanta legyen az első számú szőrtelenítési technikánk, amivel ráadásul sokkal tartósabb eredményt érhetünk el.

Habár a borotva a legegyszerűbb, leggyorsabban elvégezhető szőrtelenítési technika, mivel csak elvágja a szőrszálakat, így a vastagabb tő nő tovább Forrás: Thinkstock

"Nagyon kevesen vannak, de néhányaknál előfordulhat gyantaallergia. Számukra sem a borotva a legjobb megoldás, hanem a cukorpasztás szőrtelenítés" - vallja Ildikó.

Szőrtelenítés nyáron

Bármelyik módszert is részesíted előnyben, van néhány alapszabály, amiket nyáron fontos betartani.

„A szőrtelenítés után nagyjából 24 óráig feltétlenül kerülni kell a napozást - mondja Ildikó. - Mivel borotválás közben mikrosérülések keletkezhetnek a bőrön, napozáskor ezek pigmentálódhatnak, vagyis befoltosodnak, amit jó elkerülni. A gyantázott bőr pedig begyulladhat az azonnali napozás hatására. Ezzel együtt természetesen a szoláriumozás sem ajánlatos ilyenkor. Ezenkívül a természetes vizeket és az uszodákat is érdemes egy napig kerülni a fertőzésveszély miatt."

Fontos azt is tisztázni, hogy aki régóta kacérkodik a végleges szőrtelenítéssel, az ne nyáron vágjon bele. "Az IPL csodákra képes. Rengeteg gondtól megszabadít ez a kezelés, hiszen nem kell heti szinten a szőrtelenítéssel foglalkozni. Ezzel együtt az IPL-t nyáron nem, inkább az ősztől tavaszig tartó időszakban ajánlatos megcsináltatni. Az UV-sugárzás ugyanis ebben az esetben is foltosodásra hajlamosítja a bőrünket."

GYANTA vagy BOROTVA?

Szavazz még több nyári dilemmára gyűjtőoldalunkon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.