Díjnyertes házak, melyek egészen kis alapterülettel rendelkeznek

alapterület építészet díjnyertes kis-házak
A kis otthonokat többé nem kell rejtegetni. Manapság a kreatív és innovatív formatervezés szinonimái, hiszen az épület szerkezetétől egészen a dekorációig minden négyzetcentimétert alaposan át kell gondolni, meg kellett tervezni, hogy a végeredmény tökéletes lehessen. Az Amerikai Építészek Intézete, „2017 Small Project Awards" első négy helyezettjét mutatjuk most be.

1. Elegáns apróság - Seabeck, Washington

A már meglévő otthon tetején épült, a MW Works által tervezett seattle-i szerkezetű aprócska lakás kicsivel több mint 20 négyzetméter alapterületű.

A külső burkolata oxidált fekete cédrus és megfeketedett cement, míg belül a lágy fenyő furnér és az üvegfalként ható ablak a két domináns elem. Ezzel egyfajta természetes eleganciát kapott tervezőitől.

Az aprócska lakás kicsivel több mint 20 négyzetméter alapterületű Forrás: The American Institute of Architects

2. Mikrokabin – Leadville, Colorado

Az erdő mélyén, 3000 méterrel a tengerszint felett, a Coloradói Egyetem Építészeti és Tervezési Főiskola hallgatói 21 mikrokabint építettek.

A külső borításnál a tervezők arra törekedtek, hogy a fákkal tarkított közegből a lehető legkisebb mértékben tűnjenek ki ezek a kis házak. Bent kifejezetten otthonos belső térrel találjuk szembe magunkat; a nyírfa furnérpanelek és a rengeteg ablak kiváló összhangban van a gyönyörű környezettel.

A Coloradói Egyetem Építészeti és Tervezési Főiskola hallgatói 21 mikrokabint építettek az erdő mélyén Forrás: The American Institute of Architects

Lehet itt élni?

Ahogy a nagyvárosok egyre zsúfoltabbak lesznek, az emberek szépen lassan egyre kisebb, szűkebb otthonokba kényszerülnek. Az aprócska lakásokkal kapcsolatban sokakban ellenérzések vannak, a következő elképesztően keskeny házakat látva viszont garantáltan mindenkinek leesik majd az álla.

3. „Laura-ház" - Portland, Oregon

Ez a kis kommunális otthont egyedülálló anyák számára tervezték, egyfajta segítő, átmeneti házként. Évente 16 nőt és gyermeket tud befogadni. Lényegében egy nagy közös tér, melyből különálló életterek nyílnak.

A 31 négyzetméteres „egységek" mindegyike egy kis konyhával, nappalival és hálószobával, valamint fürdőszobával rendelkezik. A monokróm külső üdítő modern designelemként hat a környéken.

A kis kommunális otthont egyedülálló anyák számára tervezték, egyfajta segítő, átmeneti házként Forrás: Architecture Building Culture

4. Fénydobozka – Point Roberts, Washington

Ezt a falatnyi otthont Bohlin Cywinski Jackson tervezte, egy fotós és családja számára.

A sűrű erdőben elhelyezett kétemeletes üvegház olcsó anyagokat használ, mint például a fagerendák és az előre gyártott alumínium, mind ezt a költségek csökkentése és a minimalista design kialakítása érdekében. A végeredmény pedig lenyűgöző lett.

A falatnyi otthont Bohlin Cywinski Jackson tervezte Forrás: The American Institute of Architects
Álomotthonok – Átalakítottak egy furgont, és azzal járják a világothttp://www.life.hu/otthon/20170626-alomotthonok-atalakitottak-egy-furgont-es-azzal-jarjak-a-vilagot.htmlIdőnként mind ábrándozunk egy kötöttségektől mentes életről, amiben nem kell munkába járni, nincsenek idegesítő szomszédok, nem kell a lakáshitellel foglalkozni, csupán élvezni az életet, és mindig ott ébredni, ahol épp kedvünk tartja. Egy angol férfi ezt megvalósította, nem is akárhogy. Otthon--A Kardashian/Jenner klán „otthongyűjteménye”, több mint 80 millió dollárt érő luxushttp://www.life.hu/otthon/20170626-a-kardashian-jenner-klan-otthongyujtemenye-tobb-mint-80-millio-dollart-ero-luxus.htmlEz a 8 ember súlyos dollármilliókat költött luxusingatlanokra. Van, amelyben élnek, van, amelyikkel pluszjövedelemre kívánnak szert tenni, és akad olyan vásárlás is, amelyet senki sem tud észérvekkel megmagyarázni. Sorba vesszük a Kardashian és Jenner család mérhetetlen fényűzést rejtő házait. OtthonOrigoNatalie Portman Kaliforniában vett nyaralót - Igazi beton luxusingatlanhttp://www.life.hu/otthon/20170614-natalie-portman-kaliforniaban-vett-nyaralot-igazi-beton-luxusingatlan.htmlA két éve Párizsban élő színésznő szíve, most visszahúz Amerikába, de Kalifornia nyüzsgését, időnként azért szeretné elkerülni – melyben szerepe lehet második gyermekének is, a 4 hónapos Amalia-nak. Egy csendes, nyugodt helyen vásárolt nyaralót, ami vetekszik a legtöbb luxusingatlannal, sőt, igazán érdekes anyagok kombinációjával épült. Otthon--Csokoládé-hegyek – Máig tartó rejtély övezi őkethttp://www.life.hu/otthon/20170613-csokolade-hegyek-maig-tarto-rejtely-ovezi-oket.htmlA Fülöp-szigetek sok furcsaságot tartogat az idelátogatók számára. Pár hónapja, hogy egy szőrös szörny tetemét sodorta partra a víz, amit eddig még nem sikerült a mai fajokhoz besorolni. Ám van egy állandó látványossága is, méghozzá a Bohol-sziget belsejében; a Csokoládé-hegyek. OtthonThinkstockKülönleges otthon - Eladó egy óratorony, amely luxuslakás és éjszakai csoda egybenhttp://www.life.hu/otthon/20170604-elado-egy-oratorony-mely-luxuslakas-es-ejszakai-csoda-is-egyben.htmlEz a frissen elkészült otthon, amely nem csupán a külső szemlélő számára nyújt letaglózó látványt: egy San Franciscó-i óratorony-penthouse, mely 6,25 millió dollárért keresi tulajdonosát. OtthonOrigo6 különleges luxusotthon, melyek rejtve vannak a kíváncsi szemek előlhttp://www.life.hu/otthon/20170515-6-kulonleges-luxusotthon-melyek-rejtve-vannak.htmlElérkeztünk abba a századba, amikor már nem kihívás égbetörő épületeket tervezni és alkotni. Az ambiciózus építészek új kihívásokat keresnek; miként lehet a föld alá vagy épp egy hegy oldalába építkezni? Ők megtalálták a választ, és fantasztikus házak születtek! Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.