Egyetlen ember teljesítette a világ legkegyetlenebb futóversenyét: a magyar Szőnyi Ferenc

Forrás: Facebook/Szőnyi Ferenc - versenynapló -
futóverseny Szőnyi Ferenc Himalája BioTechUSA2018 terepfutás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kimondani is hihetetlen, nemhogy még végigcsinálni: ez jutott először eszünkbe Szőnyi Ferenc teljesítményéről, aki a világ legembertpróbálóbb terepfutó versenyén ért egyedüliként célba. A magyar ultratriatlon világbajnok 480 km-t teljesített a Himaláján, a 10 ezer méteres szintkülönbséget is leküzdve. 

Szőnyi Ferenc már nem számított újoncnak a versenyen, 2017-ben is indult. Akkor két társa volt, idén pedig négyen vállalkoztak a 480 km-es távra, de mindkét alkalommal egyedüliként ért célba a magyar futó. Idén ráadásul javított is az eredményén: 108 óra, 52 perc, 29 másodperc lett a hivatalos ideje.

A The Hell Race indulóinak nemcsak a több száz kilométeres távval kell megbirkóznia, de ott van a 10 ezer méteres szintkülönbség is, nem beszélve a Himaláján uralkodó környezeti tényezőkről és az oxigénhiányról. Az 54 éves ultrafutó azonban jól vette az akadályokat, így továbbra is ő az egyetlen ember a világon, aki célba tudott érni ezen a versenyen. Sőt, már kétszer is.

Szőnyi Ferenc, az egyetlen ember, aki teljesítette a világ legkegyetlenebb futóversenyét Forrás: Facebook/Szőnyi Ferenc - versenynapló

Szőnyi Ferenc egész sportpályája elképesztő siker. A 40-es éveihez közeledvén kezdett el sporttal foglalkozni, az viszont hamar nyilvánvalóvá vált számára, hogy a hosszú távú futás és biciklizés fekszik neki igazán. A versenyzést triatlonnal kezdte, különösen az Ironman érdekelte. 2008-ban, amikor még szinte ismeretlen volt a hazai versenyzők között is, negyedik helyet érte el a hazai dupla Ironman versenyen. Ebben az évben a tízszeres Ironmanen Mexikóban pedig harmadik lett. Ezen a versenyen tíz egymást követő napon 10 Ironmant teljesítenek az indulok, így összesen 38 km-t úsznak, 1800 km-t bicikliznek, és 422 km-t futnak. Egy évvel később már elsőként ért célba ugyanitt, és ezzel világbajnok lett, ráadásul a világrekordot is megdöntötte idejével. 2010-ben a hússzoros Ironman versenyen is első lett. Biciklis versenyeken is előkelő helyezéseket ért el, 2010-ben kilencedik lett a világ egyik leghosszabb kerékpáros versenyén, a Race Across America-n, ami 4800 km. Ebben az évben a 24 órás, és az 1000 km-es kerékpározás rekordját is megdöntötte: 24 óra alatt 721 km-t tekert, illetve 34 óra alatt teljesítette az 1000 km-t. Legnagyobb sikerének mégis a The Hell Race-en való teljesítményét tartja.

Nézd meg Szőnyi Ferenc beszámolóját a versenyről, amiben azt is elárulja, melyek voltak a legnehezebb és legfelemelőbb pillanatok. (x)

A cikket a BioTechUSA támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.