Látnivalók Bécsben: ezeket a kiállításokat nézd meg mindenképp az osztrák fővárosban!

Egon Schiele naschmarkt Bécs Gustav Klimt Bécsi Néprajzi Múzeum Beethoven szecesszió
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki Bécsben jár, egy dolgot biztosan ki nem hagyna a látnivalóinak listájától, az pedig a Schönbrunn. A gyönyörű kastély és park valóban egy egész napos programot biztosít, mint ahogyan a belváros utcáin sétálni is mindig különleges program, mi azonban most egy olyan hétvégére invitálunk benneteket, ahol a kultúráé a főszerep.

1. Beethoven múzeum: nem csak a művészt, az embert is bemutatja

2017 novemberében nyitotta meg kapuit Bécsben a Beethoven múzeum. A zeneszerző egykori döblingi lakását a város megbízásából emlékhelyből múzeummá alakították át. Az új múzeum - amelyben süketszobát is kialakítottak - bemutatja Beethoven életét, munkásságát és halláskárosodása miatt megélt szenvedéseit. Beethoven itt, a 19. kerületi Probusgasse 6. szám alatt található lakásban írta II. szimfóniáját, a Fidelio című operájának egyes alapelemeit és az Eroica, vagyis a III. szimfónia vázlatait.

A süketszobát úgy kell elképzelni, hogy a múzeum egyik termének falait például habszivaccsal fedték be, ami teljesen leszigeteli, letompítja a "zajokat", de a múzeumban megismerkedhetnek Beethoven saját készítésű hallássegítőivel is.

Beethoven Múzeum Forrás: wienmuseum.at

Ludwig van Beethoven eredetileg Bonnból származik, már 17 évesen Bécsbe utazott, hogy példaképétől, Mozarttól tanulhasson, öt évvel később pedig végleg ide is költözött. Itt tanult Haydntől, Schenktől, valamint Salieritől is.

2. Bécsi modernizmus 2018: szecessziós kiállítássorozat

Kinek lenne ismerős Gustav Klimt A csók című alkotása? Még ha nem vagy otthon a szecessziós művészek munkáit tekintve, ezt a festményt biztosan te is láttad már valahol. Nos, most itt az idő, hogy élőben is megnézd - sok más egyébbel - ugyanis Bécs Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner, valamint Koloman Moser halálának 100. évfordulója alkalmából 2018-ban és 2019-ben kiállítássorozatot szervez (amelynek az összes programját itt találod meg). A 2018/2019-es jubileumi kiállítássorozat állandó kiállítása a 13. kerületben Klimt Villában tekinthető meg.

Februárban a Kunsthistorisches Museum lépcsőházában alakítják ki az úgynevezett Klimt hidat, amelynek köszönhetően Klimt 13, korai munkásságából származó mennyezeti freskóját nézhetitek meg.

Gustav Klimt: A csók Forrás: wikiart.orgt

Egon Schiele expresszionista festőművész a szexualitás szabad ábrázolásmódjával a mai napig megbotránkoztatja a közönséget: merész és őszinte aktképei Németországban és Angliában
még 100 évvel később is ugyanolyan merésznek számítanak és csak cenzúrázva kerülhetnek bemutatásra.

Schiele leplezetlen aktgrafikái februártól a Leopold Museumban láthatóak.

Otto Wagner életművével pedig március közepétől a Wien Museumban ismerkedhettek meg.

3. Bécsi Néprajzi Múzeum

A három éven át tartó átépítési munkálatok után Világmúzeumként nyitotta meg kapuit a bécsi Néprajzi Múzeum 2017 őszén. Tizennégy termet újítottak fel, és ezekben a világ kultúráit ismerheti meg a közönség.

Az állandó kiállítás több mint háromezer műtárgya és számtalan fotója vezeti be a látogatókat a távoli kultúrák világába.

Az új koncepció alapján összeállított gyűjtemény Ausztria és a világ kapcsolatába is betekintés nyújt. A kiállított darabok között olyan híres régiségek is láthatók lesznek, mint a penacho, egy tollból készült ómexikói indián fejdísz.

A múzeumban megnézheted az osztrák zoológus és természettudoós, Johann Natterer brazíliai expedícióján talált tárgyait is, a további 1400 négyzetmétert pedig az osztrák népművészet bemutatására rendezték be.

4. Illúziómúzeum

Jó szórakozásnak ígérkezik az Illúziómúzeum meglátogatása is, ahol hologramok, sztereogramok és optikai illúziók mentén élheted át, miként működik az emberi érzékelés és az agy, illetve, miért látunk olyan dolgokat, amiket az agyunk képtelen felfogni.

Egy különleges szobában például megpróbálhatsz ellenszegülni a gravitációnak, egy másikban pedig a saját szemeddel nézheted végig, ahogy a társad megnő vagy éppen összemegy.

Az Illúziók Múzeuma, Bécs belvárosában, a Wallnerstraßén található, és hétfőtől vasárnapig, reggel tíz és este tíz óra között tart nyitva.
Illúziók Múzeuma Forrás: Facebook/Museum der Illusionen

+1 Naschmarkt - bolhapiac

Ha szereted a bolhapiacok folyton nyüzsgő és megújuló világát,

ha igazi kincsvadász vagy és szenvedéllyel válogatsz régi dolgok között, akkor irány a már 40 éve működő Naschmarkt,

ahol szombatonként már reggel fél hétkor nyüzsög az élet. A múzeumok úgyis csak később nyitnak, kezd itt a szombatodat, ugyanis hajnalban tényleg valódi különlegességekre és kincsekre lelhetsz.

A szecessziós környezetben nagyjából négyszáz árus portékájából válogathatsz: van itt minden, a régi bútoroktól kezdve a könyvekig, ékszerekig és porcelánokig, de még a ruhatáradba is megcsíphetsz egy-egy különlegesebb darabot.

Naschmarkt bolhapiac Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.