Paskolás és szagolgatás: nem könnyű megállapítani, hogy érett-e a dinnye

Forrás: Shutterstock -
érett görögdinnye sárgadinnye dinnye gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Íz, állag, víztartalom – sok összetevőből áll a jó, igazán finom dinnye. De hogyan állapítsuk meg az üzletben, hogy valóban a tökéletes példányt választjuk-e ki? 

A görögdinnye érettségének a megállapítása szakértelmet igényel, de leginkább a dinnyetermelőtől – írja cikkében a Nébih. A zöldségesnél, áruházakban nehéz a vásárlónak eldöntenie, melyik az érett példány. Kopogtatjuk, ütögetjük, szagolgatjuk, de vajon ezek tényleg jó módszerek?

A termelők mintát vesznek több helyről, így állapítják meg, hogy érett-e már a termés, vagy még hagyniuk kell érni. Ám ez kóstolás nélkül is megállapítható.

Így állapítsd meg, hogy érett-e a dinnye Forrás: Shutterstock

Árulkodó lehet a dinnye kocsánya, hiszen az érett gyümölcs már készen van, az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ennek megfelelően a kocsány kezd száradni, barnulni – olvasható a Nébih oldalán.

A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi. Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye megérett, sokszor csupán arra utal, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez leginkább a szezon végén érdekes, amikor már arra is ügyelnünk kell, hogy kiszűrjük a túlérett, belül löttyedt dinnyéket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.