Gyermekeink iránti dühünk, a saját kudarcunk kivetülése - Fogd fel másként a gyermeknevelést!

Forrás: Shutterstock -
düh kudarc szülő büntetés nevelés gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szülőként a gyerekek gyakran okoznak fejfájást, de a legtöbb esetben ennek oka nem a kicsikben, hanem saját magunkban keresendő. Összekeverjük ugyanis az elégedetlenség érzését a kudarcunkkal.
A gyerekeinkkel szembeni haragunk nagy része abból fakad, hogy nem tudjuk őket irányítani Forrás: Shutterstock

Kevés dolog kielégítőbb az életben, mint az elégedetlenség érzésének felváltása a kompetenciáéval.

Fontos megértenünk és elfogadunk, hogy nem irányíthatjuk gyermekeink reakcióit és nem kell minden helyzetben megmondanunk, mit, hogyan tegyenek. Mindenki egyedi! Ez az egyetlen dolog, ami a szülői elégedetlenséget és kudarcérzetet képes enyhíteni, és rávilágítani arra, hogy a gyermekek egyediségére érdemes összpontosítani. Az elvárt dolgot helyét így képes átvenni a gyermek szükségleteinek kielégítése és a számára ideális és szükséges tanítás valamint nevelés kialakítása.

Az elégedetlenség és a kudarc érzése a fő mozgatórugója a negatív szülő-gyermek kapcsolatnak. Egy síró csecsemő esetén, amennyiben a szükségletét vennénk alapul, megvigasztalnánk úgy, ahogy arra neki szüksége van. A téves értelmezés alapján azonban idegessé válunk: „Miért nem vagyok képes megnyugtatni?", „Rossz szülő vagyok, amiért nem tudtam rendesen elaltatni!"... stb. Ezekből az érzésekből könnyen válhatunk akár bántalmazó szülővé is, aki megrázza a csecsemőt mérgében vagy hagyja sírni, traumatizálva ezzel a kisdedet.

A reakciónkat Mi magunk választjuk meg!

„Miért nem képes elpakolni maga után?"

1. „Mert nem érdekli az, amit mondok neki, nincs rám tekintettel." – a nevelést kudarcaként éljük meg

Abban az esetben követünk el hibát, ha a gyermeked viselkedését önmagunk elleni támadásként fogjuk fel: csökken az önérzet, beindul a harag és jön a büntetés, aminek mértéke széles skálán mozog.

A kudarc érzése hozza magával a haragot és a bántalmazást Forrás: Shutterstock

2. „Mert kicsi még ahhoz, hogy az összes szabályt képes legyen betartani, mert én sem mutatok jó példát, mert nem mondtam még ennek fontosságát elégszer..." – nem kudarcként vetül ránk, inkább elgondolkodtat

A gyermek viselkedése nem csökkenti a szülői jelentőségünket, értékünket, hatalmunkat, tehát nincs szükség dühre.

Fontos megismerni és elfogadni, majd a nevelési elveket és stílust a gyermek temperamentumához, személyiségéhez szabni. Ugyanakkor vannak olyan alapvető szabályok, melyek családi dinamikától függően változhatnak, és melyeket minden családtagnak el kell fogadnia és be kell tartania. A gyermek ismerete abban is segít, hogy miként tudjuk ezt számára átadni, miként tudjuk a szabály elfogadásában segíteni őt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.