babaszoba csecsemő babavárás újszülött toptippek2019
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kisbaba érkezése felhőtlen öröm és boldogság, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy minden készen várja, amikor úgy dönt, itt az ideje világra jönni. A babaszoba tervezése elsőre nagy munkának tűnhet, de most pár hasznos tippel rávilágítunk, hogy egyszerűbb, mint hinnéd.

Első lépésként azt kell megtervezned, hogy hol és mennyi helye lesz a babának. Hiába van babaszoba, sok szülő az első pár hétben még a saját hálószobájában alakít ki az újszülött számára egy külön kis életteret. Ez utóbbi esetben sem érdemes az utolsó utáni pillanatra hagyni a saját szobájának berendezését, hiszen egy újszülött rengeteg energiát kivesz az anyából és az apából is.

4 tipp, hogy a lehető legegyszerűbben tudd megtervezni és megvalósítani a babaszobát

1. Válaszd ki a babaszoba meghatározó színeit

Ez függhet a kicsi nemétől, az aktuális trendektől, a lakás többi részében uralkodó stílustól... stb. Ne csak a fal színében kell döntésre jutnod, jutnotok, hanem a bútorokéban és a kiegészítőkében. Érdemes alapszínnek egy pasztelles világosat választani, és azt feldobni valamilyen erőteljesebbel.

Válaszd ki a babaszoba meghatározó színeit Forrás: Shutterstock

2. Fordíts nagy figyelmet a bútorokra

El kell döntened, hogy milyen bútorokra van egyáltalán szükség, és meg kell nézned, hogy ezek közül mi, hogy fér el. A kiságy, a pelenkázó, komód, kisszekrény, esetleg egy szoptatós fotel mindenképp kelleni fog, de polcokkal is számolhatsz, hiszen pár hónapos korától már játékai is lesznek, amiknek tárolásáról jobb előre gondoskodni. Miután már tudod, hogy ténylegesen mit is szeretnél venni – hiszen lehet, hogy lesz, amit rokonoktól, barátoktól megkapsz -, érdemes körbenézned a piacon, nem pedig egyből az első bababoltban bevásárolnod.

Bár az újszülött még csupán a kiságyában és az öledben fogja tölteni ideje nagy részét, de pár hónap és birtokba veszi az egész szobáját. Épp ezért fordíts nagy gondot a biztonságra: rögzítsd a falhoz a bútorokat, tegyél dugót a nem használatos konnektorokba, rejtsd el a zsinórokat.

3. A szoba kiegészítőire is fordíts megfelelő hangsúlyt

Ne gondold, hogy ezek a babaszoba tervezés leglényegtelenebb elemei. Sőt! Ezektől lesz igazán meghitt és praktikus a kicsi lakosztálya. Lámpa, éjjeli fény, a kiságyra baldachin, függöny, sötétítő, szőnyeg, pokrócok, takarók, bébiőr, légzésfigyelő... ezek mind ebbe a csoportba tartoznak.

A szoba kiegészítőire is fordíts megfelelő hangsúlyt Forrás: Shutterstock

4. Találd meg a megfelelő arányt

Egy kisbaba nem érzi jól magát a túl ingergazdag környezetben, ugyanakkor ennek ellenkezője is rossz hatással lehet a fejlődésére. Nehéz, de meg kell találnod az arany középutat. Nem szükséges mindenben a mintásat keresned, és az se szerencsés, ha egyből száz plüss várja haza a csöppséget.

Egy babaszoba megtervezéséhez tehát időre van szükséged, de érezni fogod, amint belekezdesz, nem fogod tudni abbahagyni, hiszen a babavárás szerves részét képezi.

A gyermekáldással kapcsolatos kiadásaihoz kérheti a Provident Heti Kölcsönét. Kérjen visszahívást, vagy hívja ingyen a 06 80 40 60 60-as telefonszámot!

A cikket támogatta a Provident.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.