felfedezés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A skót nő, June Almeida volt az első a tudosók közül, aki felfedezte a koronavírust.

A kutató a vírusok képalkotásának úttörője, akinek munkája a jelenlegi világjárvány idején újra fókuszba került. Ugyanis ő volt az, aki 1964-ben a londoni St Thomas's Hospital laboratóriumában dolgozva felfedezte a koronavírusokat, ami a mostani COVID-19 világjárványt is okozta.

Almeida 1930-ban, June Hart néven született Glasgow-ban, apja buszsofőr volt. 16 éves volt, amikor befejezte tanulmányait és technikusként helyezkedett el egy helyi laboratóriumban.

1954-ben megházasodott, majd férjével és lányával Kanadába költözött, itt, az Ontariói Rákkutató Intézetnél tökéletesítette elektronmikroszkópos technikáját.

June Almeida volt, aki először felfedezte a koronavírust Forrás: Wikipedia

Olyan eljárást dolgozott ki, melyben antitestek hozzáadásával tudnak jobb képet alkotni a vírusokról. Emiatt 1964-ben visszautazott az Egyesült Királyságba, ahol állást kapott a St Thomas's Hospitalnél. A szakértő David Tyrrell mellett helyezkedett el, aki a náthát kutatta. A vizsgálatok során a csapat betegek orrából származó mintákat tanulmányozták,és igyekeztek megtalálni a megfázást előidéző vírusokat.

Almeida 1965-ös tanulmányát először visszautasították, mert kollégái úgy vélték, hogy képei rossz minőségűek, és influenzavírusokat ábrázolnak. Csak két évvel később ismerték el munkáját, akkor pedig a kórokozók ezen csoportját Almeida, Tyrrel és egyik munkatársuk, Tony Waterson nevezték el koronavírusnak: a felszínükön látható, napkoronára emlékeztető fehérjetüskékről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.