Súlyzós edzés gyerekkorban? Egyáltalán nem lehetetlen

maradjotthon maradj otthon Testről és lélekről edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Széles körben elterjedt az a téves meggyőződés, hogy a súlyzós edzés gyermek- és serdülőkorban árt a csontszerkezetnek és a növekedési porcoknak. Emiatt általában azt ajánlják, hogy csak saját testsúlyosz edzéssel edzenek a fiatalok és ne használjanak pluszsúlyt (pl. kézisúlyzók) az erősítésükhöz. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy abban az esetben, ha gyermekünk szívesen edzene velünk otthon és megragadja az egyik kis kézisúlyzónkat, vajon használja-e avagy sem? Mi az amivel jót teszünk, vagy melyik mozgásformával "árthatunk". 

Mit mond erről a nemzetközi szakirodalom?

Számos cikk foglalkozott ezzel az elmúlt években és azt találták, hogy a megfelelően kivitelezett súlyzós edzésnek semmilyen negatív hatása nincs a csont növekedésére/fejlődésére.

„Korábbi kutatások igazolják, hogy az ellenállással való edzés biztonságos és hatékony mozgásforma lehet a gyerekek számára. Az alacsony edzettségi szint, a gyenge törzsizomzat és a mozgások mechanikájának hiányosságait célzó ellenállásos edzés szemmel látható előnyökkel jár a serdülőknél. Természetesen a gyermekek részére összeállított erönléti edzést jól képzett szakembereknek kell megtervezniük és felügyelniük, akik teljes mértékben tisztában vannak a gyerekek és serdülők fejlődési szakaszaival, valamint fizikai és pszichológiai állapotukkal" - ídéz egy tanulmányból Kiss Nóra
gyógytornász, manuálterapeuta

A tapasztalaton alapuló edzésprogramok leggyakrabban súlyzós erőgépeket használnak, ezek 2-3 napos protokollok, amelyeket 8 és 12 hetes időtartamban alkalmaznak. Ezalatt az idő alatt a szakemberek jelentős fejlődést találtak az izomerőben a gyermekeknél és a serdülőknél ezalatt a program alatt.

„A megfelelően felügyelt súlyzós edzés viszonylag biztonságos és nem befolyásolja negatívan a növekedést serdülő korban."

Amennyiben az edzésprogram megfelelően van összeállítva és szakember felügyeli a feladatokat, illetve az előzetesen átbeszélt mozdulatokat végzik a fiatalok, akkor a helyes technikával kivitelezett gyakorlatoknak számos előnyük van:

· növeli az erőt és a gyorsaságot

· javítja a testösszetételt

· erősíti a csontokat

· csökkenti a sérülés esélyét

Ahogy azt már többször is kiemeltük elengedhetetlen a:

· képzett fizioterapeuta, erönléti edző felügyelete, vagy az előzetes konzultáció a gyakorlatokról

· megfelelően felépített program

· jól kivitelezett technika.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.