5 érv a tejfogyasztás mellett

Forrás: Shutterstock -
tej nemzetközi tejnap tejfogyasztás tehéntej
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár az elmúlt években egyre több olyan hír látott napvilágot, mely szerint a tej fogyasztása felesleges, sőt, akár veszélyes is lehet, én mégiscsak szeretem a kávémban, tejbegrízként és jó emlékeket őrzök a gyerekkori kakózásokról is. Ma van a nemzetközi tejnap, én pedig összegyűjtöttem 5 érvet a fogyasztása mellett.

1. Erősíti a csontokat

A tej kalcium-tartalma ugyan nem kifejezetten magas, mégis sok szakértő szerint a benne lévő laktóz miatt jobban fel tud szívódni a szervezetünkben, mint például a növényi eredetű kalcium. Ráadásul gyerekeknek sokkal könnyebb tej vagy tejtermékek révén biztosítani a megfelelő kalciumbevitelt, mintha ugyanezt zöldségekkel próbálnánk elérni.

A gyerekeknek sokkal könnyebb tej vagy tejtermékek révén biztosítani a megfelelő kalciumbevitelt Forrás: Shutterstock

2. Véd a betegségek ellen

Több kutatás is bebizonyította, hogy a tejtermékek rendszeres fogyasztásával csökken a magas vérnyomás és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Sőt! A rendszeres, napi körülbelül 0,5 liter tej elfogyasztása egyes daganatos megbetegedések - mint az emlőrák vagy a vastagbélrák - kialakulásának esélyét is csökkenti.

3. Tele van vitaminnal és más hasznos anyaggal

Köztudott, hogy a kazein és a savófehérje immunerősítők, valamint az erek egészségének megvédésében is szerepet vállalnak. A tej a bélrendszerünkben is kifejti hatását: a tejcukor a hasznos Lactobacillus-t, azaz tejsavbaktériumot táplálja, míg a tejzsírok bővelkednek Omega-6 és Omega-3 zsírsavakban. A tejben továbbá van A-, E-, B2-, B5- és B12-vitamin is.

Tele van vitaminnal és más hasznos anyaggal Forrás: Shutterstock

4. Jobban hidratál, mint a víz

A napo folyadékbevitelt nem csak vízzel lehet megoldani. A tejben lévő fehérje, kalcium, elektrolit és szénhidrát felgyorsítja a hidratálás folyamatát. Sótartalmának köszönhetően pedig a dehidratáltsággal együtt járó sóveszteséget is pótolja.

5. Jót tesz az agynak

Tesztek bizonyították, hogy azok, akik rendszeresen isznak tejet jobban teljesítenek a memóriateszteken, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.