Jön a baba - Vizsgálatok a terhesség 1. trimeszterében

Forrás: Shutterstock -
baba terhesség első trimeszter vizsgálatok terhesgondozás várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A terhesség 9 hónapja alatt rengetek változáson megy keresztül a női test. Annak érdekében, hogy mind az édesanya, mind pedig a fejlődő magzat a legnagyobb biztonságban legyen, érdemes a lehető legtöbb vizsgálatra elmenni, amelyeket a szakemberek javasolnak.

A terhesgondozás mind a baba, mind a mama számára nagyon fontos, amelyben a családorvos, a nőgyógyász és a területileg illetékes védőnő is részt vesz. Az általuk végzett vizsgálatok nyomon követik a magzat fejlődését, valamint az édesanya egészségi állapotát a várandósság egész ideje alatt.

A terhesség megállapítása

Az első trimeszter a terhesség 1-12. hetéig tartó időszak. Ennek a periódusnak általában a kezdő „vizsgálata" az otthoni terhességi teszt elvégzése a menstruáció elmaradását követően. A teszt a fejlődő méhlepény által termelt HCG hormont mutatja ki, ám mivel a HCG emelkedése nem csupán a baba érkezését jelezheti (méhen kívüli terhesség vagy petefészekciszta is okozhatja), így

a várandósság valódi megállapítása a nőgyógyász feladata.

Az első találkozás a nőgyógyásszal az 5-7. hétre esik, amely magában foglalja a hüvelyi ultrahangvizsgálatot, a terhesség tényének megállapítását és a várt szülés időpont-meghatározását is.

A várandósság valódi megállapítása a nőgyógyász feladata Forrás: Shutterstock

Találkozás a védőnővel

Ezt követően a nőgyógyászati lelettel fel kell keresni a területileg illetékes védőnőt, aki terhesgondozásba veszi a kismamát. Az első találkozás alkalmával számos kérdést tesz fel a védőnő a leendő anyukának: felveszi a család kórtörténetét, ő is kiszámolja a szülés időpontját, rákérdez az esetleges betegségekre, az egészségi kockázatok felderítése érdekében, magasságot, súlyt és vérnyomást mér. Ekkor kapja meg a leendő édesanya a terhességi kiskönyvét, amelybe bejegyzésre kerülnek a vizsgálatai és a különféle mérések eredményei is.

Vizsgálatok az első trimeszterben

A várandósság kezdetén az első komolyabb szűrés a laboratóriumi vizsgálat, amely vérvételből és vizeletmintából áll. Ekkor nézik meg a vérképet, a vércukorszintet, határozzák meg a vércsoportot, elvégzik az ellenanyag kimutatást, de Hepatitis B és szifilisz szűrést is végeznek.

Szintén az első trimeszterben kell fogászati ellenőrzésre menni, hiszen a terhesség a megváltozott hormonháztartás miatt, nagyban ronthat a fogak állapotán, így érdemes már a várandósság kezdetén megelőzni a bajt.

Az első trimeszterben kell fogászati ellenőrzésre menni Forrás: Shutterstock

Az első trimeszter talán legfontosabb és leginkább várt vizsgálata a genetikai ultrahang,

amely a 11-13. hét közé esik. Elvégzése kötelező és az állami szektorban ingyenes. Célja, hogy kimutassa a leggyakoribb genetikai eredetű eltéréseket (Down-szindróma). A genetikai ultrahangot ki lehet egészíteni önköltséges vérvétellel is, ez az úgynevezett kombinált teszt. Ilyenkor a két vizsgálat eredményét vetik össze, hogy minél nagyobb eséllyel lehessen kiszűrni az eltéréseket. Amennyiben a kombinált teszt indokolja vagy a családban előfordult fejlődési rendellenesség, úgy érdemes elvégeztetni az ún. integrált tesztet is, amely 2 vérvételt és az ultrahang vizsgálatot veszi alapul, így ez az egyik legmegbízhatóbb becslést tudja adni a kromoszómaeltérések terén.

Fontos, hogy amennyiben a kismama az államilag finanszírozott ellátást választja, úgy csak olyan helyen veheti igénybe a vizsgálatokat, ahova a háziorvosa beutalót tud adni.

A terhesség első trimesztere meglehetősen mozgalmas, tele örömmel, de egyben félelemmel is, hogy minden jól alakul-e. Ennek az időszaknak a vizsgálatai megnyugtatják az édesanyát, hogy minden rendben zajlik a terhesség kezdetén, a második és harmadik trimeszter ellenőrzései pedig biztosítják arról, hogy gyermeke a megfelelő módon és ütemben fejlődik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.