Ajánlott ételek a szoptatás alatt

Forrás: Shutterstock -
szoptatás tejtermelés étrend vitaminok anyatej ásványi anyagok étkezés ételek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szoptatás az egyik legmegosztóbb téma az anyukák körében. Milyen időközönként, hogyan és meddig... számos kérdésen képesek az anyák hajba kapni, ha szóba kerül ez a kérdéskör. Ám abban a legtöbben egyetértenek, hogy az újszülött számára az igazán ideális táplálék az anyatej.

A szoptatás nem egyszerű dolog. Persze akad olyan is, amikor megy, mint a karikacsapás, ám az esetek többségében vannak kisebb-nagyobb fennakadások és nehezítő tényezők, amelyek akár az anyatej elapadásához is vezethetnek. A legjobb módszerről, szoptatási pozíciókról érdemes konzultálni a gyerekorvossal vagy a védőnővel, s ha még mindig nem sikerül, akkor egy laktációs tanácsadóval is.

Az édesanya azonban maga is sokat tehet a tejmennyiség gyarapítása érdekében

például megfelelő táplálkozással.

A tej mennyisége és minősége

Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű anyatej termelődjön, az édesanyának

érdemes odafigyelnie a kiegyensúlyozott étkezésre és a bőséges folyadékbevitelre.

Az első hónapokban - ideális esetben – 500-800 ml anyatej termelődik, amihez arra van szükség, hogy a kismama napi 2-3 liter folyadékot, lehetőleg vizet, fogyasszon.

A kismama napi 2-3 liter folyadékot, lehetőleg vizet, fogyasszon Forrás: Shutterstock

A szoptatás - nagyjából - napi 500 többletkalóriát igényel, amelyet jó minőségű táplálékokkal érdemes biztosítani. Az anya étrendje a tej fehérje, tejcukor és zsírtartalmára nincs hatással, ám ha az elfogyasztott ételek vitaminokban és ásványi anyagokban szegényebbek, úgy ezek az anya szervezetéből kerülnek elvonásra.

Miből ajánlatos többet fogyasztani?

A szoptatás alatt érdemes olyan élelmiszereket választani, amelyek biztosítják a megnövekedett vitamin- és ásványianyag-bevitelt, azaz megfelelő mennyiségben tartalmaznak A-, B2-, B6-, B12-, C- és D-vitamint, valamint cinket, folsavat, foszfort, kalciumot, magnéziumot, jódot.

Tejtermékek
A szoptató nők szervezete a szokásosnál kevesebb kalciumot választ ki, ezért érdemes naponta 2-3 alkalommal tejterméket enni. Ez lehet tej, joghurt, kefir, túró, sajt, tejszín, tejföl, utóbbiak pedig nem csak kalciumot, de A- és D-vitamint is tartalmaznak.

Szénhidrátok
A szoptatós étrend egyik alappillérét a megfelelő minőségű szénhidrátok alkotják, ám itt is ajánlatos az egészséges, teljes kiőrlésű változatokat választani, ezek ugyanis B-vitaminokat, magnéziumot és szelént is tartalmaznak. Napi két szelettel több teljes kiőrlésű, magos, korpás kenyér vagy dupla adag a reggeli müzliből már fedetheti ezeket az igényeket.

Dupla adag müzli, pirosbogyós gyümölcsökkel jó választás reggelire Forrás: Shutterstock

Zöldségek, gyümölcsök
Zöldségből, gyümölcsből, sőt főzelékfélékből is érdemes ilyenkor többet fogyasztani. A piros és narancssárga zöldségek és gyümölcsök például segítenek, hogy a szervezet hozzájusson a megfelelő mennyiségű A- és C-vitaminhoz valamint foláthoz.

Húsok
Fehérjéből naponta 15-20g-ot érdemes bevinni a szervezetbe, így jó, ha a különféle húsok is szerepelnek a szoptatós anya étrendjében. A napi 1-2 adag hús lehet sovány csirke, marha vagy disznó, de a lazac, tonhal, tőkehal vagy szardínia is remek választás, ráadásul a zsíros húsú halak D-vitamint és ómega zsírsavakat is tartalmaznak, míg a vörös húsok kiváló cinkforrások.

A szoptatós anyuka étrendjét tehát zömmel a friss zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, sovány húsok, a teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerek, a halak alkossák, hiszen ezek biztosítják a megfelelő vitamin és ásványianyag-mennyiséget a szoptatás ideje alatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.