Alternatív tej házilag: olcsó, finom és pontosan tudod, mi van benne

Forrás: Shutterstock -
növényi tej házilag alternatív tej olcsó magazin rizstej vega növényi ital kókusztej vegán mandulatej
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan gondolják úgy, hogy jobb, ha száműzik az étrendjükből a tejtermékeket, mások csak magát a tejfogyasztást szeretnék elhagyni. Szerencsére a reggeli kávét akkor sem kell feketén inni, ha a tehéntej mellőzése mellett dönt valaki, hiszen számos alternatív tej áll most már mindenki rendelkezésére.

Tejallergia, tejcukor-érzékenység, vegetáriánus vagy vegán életmód. Ezek mind olyan táplálkozással kapcsolatos betegségek és döntések, amelyek miatt valaki lemondani kényszerül a klasszikus tej fogyasztásáról. Szerencsére manapság már nagyon sokféle alternatív tej található a boltok polcain a laktózmentestől kezdve a kókusztejen, rizstejen, mandulatejen át a különféle kevert tejekig. De nem csak megvásárolni tudjuk a növényi tejeket, de bizony mi magunk is elkészíthetjük otthon.

Mandulatej

A manulatej előnye, hogy nagyon finom, ráadásul igen magas a kalciumtartalma is, így kifejezetten előnyös a fogyasztása azok számára, akik nem esznek semmilyen tejterméket. Az elkészítése is rendkívül egyszerű és a visszamaradt „mellékterméket" felhasználhatod süteményekhez vagy akár turmix sűrítésére is.

Mandulatej Forrás: Shutterstock


Hozzávalók
100 g nyers mandula
2x500 ml víz
Elkészítés
A mandulát áztasd be egy éjszakára 500 ml vízbe. Másnap szűrd le és szabadítsd meg a barna héjától. A mandulát a másik 500 ml vízzel tedd turmixgépbe és készíts belőle egy sima állagú pépet. Ezután csak le kell szűrnöd és már kész is van. Hűtőben 2-3 napig tárolhatod jól záródó üvegben.

Kókusztej

A kókusztejet bolti forgalomban aranyárban mérik – akárcsak a többi növényi tejet – ráadásul sok esetben tele van a dobozos típus cukorral, stabilizátorral és sűrítőanyaggal. Otthon azonban olcsón, gyorsan és mindenféle nem kívánatos adalékanyag nélkül is elkészítheted ezt a tejet.

Kókusztej Forrás: Shutterstock


Hozzávalók
100 g kókuszreszelék
1 liter víz
Elkészítés
A kókuszreszeléket forrázd le 2 dl vízzel és hagyd néhány órán át állni. Miután jól kiázott, tedd a turmixgpbe és maximális fokozaton pépesítsd. Amikor már sűrű masszává állt össze, add hozzá a maradék vizet és turmixold még 1 percig. Szűrd le úgy, hogy jól kinyomkodod az utolsó csepp tejet is, majd ihatod is. Hűtőben szintén 2-3 napig tárolhatod.

Rizstej

A rizstej a növényi tejek közül a legkevésbé allergén, így a mindenféle allergiában és intoleranciában szenvedők is bátran fogyaszthatják, ráadásul nagyon gazdaságos, hiszen az előző napi maradék főtt rizst is felhasználhatod az elkészítéséhez.

Rizstej Forrás: Shutterstock


Hozzávalók
1 csésze főtt rizs
3 csésze víz
Elkészítés
A rizst és a vizet tedd turmixgépbe és készíts belőle egy homogén keveréket, majd szűrd át. Ennyi. Akárcsak a többi házi növényi tej, ez is 2-3 napig eláll a hűtőben jól lezárt üvegben.

EXTRA TIPP: a növényi tejeket nyugodtan ízesítheted egy csipet sóval és egy kevés cukorral/mézzel/édesítővel, így igazán az ízlésed szerint alakíthatod ki a saját növényi tejedet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.