Ezért nem baj, ha néha kevesebb időt töltesz a gyerekeddel

Forrás: Shutterstock -
munkahely stressz család időtöltés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindig csak a lelkiismeret-furdalás... Sajnos az anyák verhetetlenek abban, hogy bizonytalanságot érezzenek azzal kapcsolatban, jól nevelik-e a gyermekeiket, elég időt töltenek-e együtt. Nos, mindenki megnyugodhat: az anyák még sosem töltöttek ennyi időt a gyerekeikkel, mint mostanában. És itt is érvényes az örök klasszikus: a kevesebb néha több.

A dolgozó anyákat manapság szétszaggatják a feladatok, mégis állandó lelkiismeret-furdalással küzdenek azért, mert nem töltenek elég időt a gyerekeikkel. Jó tudni azonban, hogy a mai édesanyák ebben élen járnak, bármelyik korábbi generációnál többet vannak a gyerekekkel, konkrétan dupla annyit, mint a hetvenes évek anyukái. De nem csak ők, az édesapák is - mondja egy amerikai tanulmány. Ők háromszor annyi időt töltenek a játszótereken, játszóházakban és a pelenkázó mellett, mint azt a saját édesapjuk tette.

De miért érzik ezt is kevésnek a mai szülők? Mert széles körben elterjedt az a kulturális feltételezés, hogy a szülők, különösen az anyák gyermekekkel töltött ideje kulcsfontosságú a sikeres és egészséges életút biztosításához. De egyáltalán nem ez a helyzet. A gyerekeknek közel sincs szüksége annyi időre a szüleikkel, mint azt mi képzeljük.

A gyerekeknek közel sincs szüksége annyi időre a szüleikkel, mint azt mi képzeljük Forrás: Shutterstock

Minőség és mennyiség

Eltekintve attól, hogy amúgy is sokat vagyunk együtt a gyerekekkel, a tanulmány szerint nem az idő mennyisége határozza meg azt, hogy utódunkból egészséges felnőtt válik-e. A kutatók arra jutottak, hogy a 3 és 11 éves kor közötti, szülővel töltött idő alig befolyásolja a viselkedést, érzelmi életet és iskolai előremenetelt. Nagyon fontos azonban, hogy hogyan és mivel töltjük a gyerekkel tölött időt.

Nyugodt szülőknek nyugodt gyerekeik vannak

Kei Nomaguchi, a Bowling Green Állami Egyetem szociológusa, aki részt vett a vizsgálatban úgy nyilatkozott, hogy a szülővel töltött idő káros is lehet a gyerekekre: "Különösen akkor igaz ez, ha az anyákat stresszeli a munka és a család közötti zsonglőrködés."
A kiegyensúlyozott szülőknek tehát a gyerekeik is nyugodtak, senkinek nem árt, ha nem vagyunk folyton együtt. És ez az egy mondat máris kicsit megnyugtatott mindenkit, nem igaz?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.