D-vitamin: Ezzel a csodaszerrel bármit képes vagy átvészelni

Forrás: Shutterstock -
immunrendszer D-vitamin napsugárzás UVB-sugarak csodaszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A D-vitamin elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez. A meleg, napsütötte hónapokban a nap sugarainak köszönhetően könnyen hozzájuthatunk kellő mennyiségű D-vitaminhoz, azonban az őszi és téli hónapokban, amikor nem élvezhetjük a nap éltető erejét, más alternatívákat kell keresnünk, annak érdekében, hogy a lelkünk és a testünk a hidegebb időszakban is harmonikusan funkcionáljon.

A D-vitamin az egyetlen vitaminfajta, amelyet a szervezetünk saját maga is képes előállítani. Ez egy zsírban oldódó vitamin, amely a szervezetünkben raktározódik. A D-vitaminon belül három vitamint is megkülönböztetünk: ezek a D1-, D2- és D3-vitaminok, az előbbiek közül a legjobban a D3-vitamint képest felhasználni a szervezetünk. Ahogyan korábban említettük a D3-vitaminhoz legkönnyebben a napfény által juthatunk hozzá, mégpedig úgy, hogy napfény UVB-sugárzásának köszönhetően D-vitamin képződik a bőrben, ami később a májba kerül, onnan a vesébe, ahol már kalcitrol hormonként dolgozik tovább. A napfényen kívül azonban léteznek más források is, amelyek bevitelével a naphiányos időszakban is pótoljuk a szervezet vitamin ellátottságát. Ilyen források a különböző élelmiszerek, mint például a tojás, a különböző tejtermékek, a hal, a gomba, halmájolajak, a máj, a zabpehely. Amennyiben nem fogyasztjuk az imént említett élelmiszerek nagy részét, abban az esetben táplálékkiegészítő tabletták szedése ajánlott.

Bár ősszel és tavasszal jóval kevesebb a napsütéses órák száma, mint a tavaszi és a nyári időszakban, naponta legalább 30 percet szükséges a levegőn tartózkodni. Aki egész nap bent kuksol a lakásban vagy az irodában és nem szán időt arra, hogy a friss levegőn töltsön egy kis időt, nagyfokú D-vitamin hiánnyal kell számolnia. A D-vitamin ugyanis nemcsak az immunrendszerre és a különböző szervek, csontok megfelelő működésére van hatással, hanem az ember közérzetére, hangulatára is. Ha az őszi, téli időszakban is rendszeresen fogyasztunk D-vitaminban gazdag élelmiszert, legalább napi 15-30 percet kint tartózkodunk a levegőn, a korai sötétedést és a hideg, téli kabátos hónapokat is sokkal könnyedebben át tudjuk vészelni, kevésbé leszünk depisek és lehangoltak.

D-vitaminban gazdag ételek Forrás: Shutterstock

Mire jó még a D-vitamin?

Immunerősítő

Az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen a D-vitamin, amely segít az influenzaszerű megbetegedések és a koronavírus elkerülésében is. Minél ellenállóbb és különféle vitaminokban gazdag a szervezetünk, annál könnyebben számol le az őszi, téli megbetegedésekkel.

Erősíti a csontokat

A D-vitamin már kisgyermek korban nélkülözhetetlen, mivel elősegíti az egészséges csontozat és a vázrendszer kialakulását. A csontok és az ízületek egészségének megőrzése érdekében fontos a D-vitamin, mivel ennek hiányában gyengülnek a csontok, törékenyebbek, gyengébben lesznek és egyre többször fordul elő csont- és izomfájdalom. A D-vitamin szedésével megelőzhető a csontritkulás és az időskorban gyakran előforduló csonttörés is.

Védi a fogakat

Ha valakinek nem jut elegendő D-vitamin a szervezetébe, egyre több fogproblémával találja szembe magát, ugyanis a szuvasodás, a fogvesztés és a fogínyproblémák főként a D-vitaminhiány miatt alakulnak ki, amelyeket ha nem kezelünk időben visszafordíthatatlan következményei lesznek. D-vitaminnal nemcsak megelőzhetjük az ínysorvadást, hanem akár vissza is fordíthatjuk a folyamatot.

A D-vitamin védi a fogakat Forrás: Shutterstock

Véd a daganatos betegségek ellen

Ha nem tartózkodunk eleget napon, illetve a téli időszakban nem pótoljuk az UVB-sugarak által termelődő D-vitamint nagy eséllyel növeljük a daganatos betegségek kialakulását a szervezetünkben. Abban az esetben is ajánlott a D-vitamin szedése, ha valaki küzd a halálos kórral, ugyanis kutatások bebizonyították, hogy a nagy dózisban szedett D-vitamin a kemoterápiával együtt megnöveli a gyógyulási potenciált.

Tévhitek

Sokan úgy gondolják, hogyha ősszel és télen szoláriumba mennek, akkor azzal helyettesíteni tudják a nyári napfény és ezzel együtt pótolják a szervezet számára szükséges D-vitamin mennyiséget. Ez badarság. A fakó bőr helyett napsütötte színt biztosít a szoláriumozás, de a szolárium csövekből érkező UVA-sugarak, a napfénnyel ellentétben nem stimulálják a bőrben a D-vitamin termelését.

Ha 11 és délután 3 óra között égetjük magunkat órákig a napon, azzal nem fog több D-vitamin a szervezetünkbe jutni, sőt, az erős sugárzásnak köszönhetően a bőrünket károsítjuk csak vele. A töménytelen napozás helyett elegendő a reggeli és a kora esti órákban 15 percet fényvédő krémek nélkül a napon eltölteni. Ilyenkor nem olyan erős a napsugárzás, így mindenféle következmény nélkül juttatjuk a szervezetünkbe a kellő D-vitamin mennyiséget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.